Téma: Way Huge Smalls Pork & Pickle
Way Huge Smalls Pork & Pickle
Rok výroby: 2023
Země původu: Taiwan
Cena: 5.600,- Kč
Popis, parametry, konstrukce
Jedná se o zkreslovací efekt s volbou typu efektu overdrive nebo fuzz. Overdrive je obecně nakřáplejší zkreslení, fuzz je oproti tomu výrazné, chlupaté zkreslení. Tělo krabičky je poskládáno z černě eloxovaných broušených hliníkových plechů, krabička je tedy poměrně lehká, a i její velikost je o něco menší než velikost standardních pedálů, ovšem ještě bych ji neřadil do kategorie mini. Plocha krabičky zabírá 10×6 cm, výška krabičky bez ovladačů je 3,5 cm.
Vstup a výstup jsou v čele krabičky, mezi nimi je konektor pro 9V stejnosměrné napájení. Odběr proudu je jen 18,5 mA. Krabičku lze napájet i 9V baterií, ale znamená to podstoupit operaci se třemi šroubky. Upřímně řečeno, možnost napájení baterií mě osobně už hezkou řádku let vůbec nezajímá, takže špatnou přístupnost nehodnotím negativně, vlastně ji nehodnotím vůbec.
Nožní spínač je kovový, operuje v režimu true bypass. Jeho sešlápnutím se aktivuje výrazně svítící modrá LEDka.
A jdeme na ovládací prvky. VOLUME nastavuje celkovou hlasitost, DRIVE míru zkreslení, dvoupolohový páčkový přepínač mezi těmito prvky volí mez overdrivem a fuzzem. Pod přepínačem velký ovladač TONE nastavuje celkové vyznění zkreslení zvláště s ohledem na množství výšek. A jsem velice rád, za přítomné malé otočné ovladače. Levý CLEAN BLEND nastavuje množství původního čistého signálu, pravý CLEAN TONE pak tónový charakter původního signálu. Všechny ovladače mají plastové kloboučky s výraznou bílou ryskou, ty velké ještě mají vystouplý zobáček. Všechny ovladače mají příjemně tuhý chod, neotočíte si tak s nimi nechtěným lehkým dotykem.
Zvuk
Zvuk je takový, jaký si uděláte, má poměrně široké možnosti nastavení od clean boostu, přes lehké nakřápnutí, výraznější overdrive až po brutální pilu. Díky přítomnosti prvku CLEAN BLEND nehrozí ani ztráta basů jako u poměrně dost jiných zkreslovacích krabiček, čistý zvuk lze přimíchat v dostatečné míře, což mám rád. V následujících ukázkách je použitá baskytara Fender American Professional II Precision Bass V s roundwound strunami Sadowsky Blue Label ve výborném stavu. První část ukázky je čistý zvuk baskytary jen drobnou ekvalizací a kompresorem, v druhé části už je zařazeno zkreslení v režimu overdrive, kde jsem v maximální možné míře přimíchal čistý signál, ale ovladačem CLEAN TONE jsem z něj stáhnul maximálně výšky, zkrátka nastavení jako na fotkách výše, ve třetí části jsem nastavil výraznější fuzz, kde jsem naopak původní signál použil jen v nepatrné míře.
Další zvukové ukázky např. v tomto videu:
https://www.youtube.com/watch?v=u-XcWXJ_aLc
Hodnocení
Musím uznat, že po mém milovaném Darkglass Microtubes X (Ultra), je tohle jedna z mála dalších zkreslovacích krabiček, jejíž zvuk se mi líbí, a byl bych schopen s ní fungovat. Vyzdvihnul bych kromě dobrého zvuku nedegradujícího zvuk baskytary i perfektní zpracování, intuitivní ovládání a v neposlední řadě elegantní provedení. Příjemná je i kompaktnější velikost, méně příjemná už cena, ale co už, opodstatněná je. Mimochodem, stylová je i papírová krabička s komiksovým designem, ve které se efekt dodává.
Poznámka
Podobně jako MXR, Cry Baby, Tortex a další, i značka Way Huge spadá do portfolia americké značky Dunlop, respektive Jim Dunlop, což nezaměňujte s britským výrobcem pneumatik Dunlop, kterou založil pro změnu John Dunlop.