1

Téma: The Rebel Instruments - aneb Néčův kout

Využuju Show roomu pro sdílení mých nápadů, projektů a výtvorů. Dlouho jsem váhal, jestli se svým hraním si v dílně a u počítače mám jít takto ven (neb Instagram zatím nemám), ale nakonec to ve mě uzrálo, že jo. Třeba tu budou podněty pro zajímavé diskuze, nebo i pro někoho dalšího inspirace. Navíc kluci na srazu teď řešili, že se celkově aktivita na fóru trošku utlumila, takže to není nic proti ničemu občas něco naspat. Zároveň jsem se chtěl vyhnout oživováním některých zapadlých vláken, která by nikam nevedla, a mít vše pěkně pod jednou střechou wink

Co zde najdete?

Už přes rok se rozhoupávám ke stavbě boxu a zesíku, doma mám rozdělané špalíkové bicí pro syna, budu si renovovat starou akustiku, a taky dělat držáky na kytaru na zeď. Možná toho časem bude víc. Baví mě navíc si kreslit v Ocadu, čímž využívám chvíle kdy dodělám v práci zadaný úkol, a zbývá mi pár minutek třeba na čekání na vlak. No ale nebudu zbytečně pindat...

https://baskytara.com/img/m/25272/t/p1gt8oeab411f61qjj94gca414br3.jpg

... dnešní malá ochutnávka na start!

Music Man Club #16
0 xLajků:

2 Naposledy upravil: neca (13. 04. 2023 11.31:29)

Re: The Rebel Instruments - aneb Néčův kout

Dnes pár informací k boxu. Chtěl jsem box klasičtějšího střihu v osazení 2 x 12" palců + místo horny malý repro. Už na začátku jsem počítal s tím, že jednou na tom bude stát lampová hlava. Takže jsem dospěl k diagonálnímu uspořádání kdy vnější rozměr ozvučnice je 60 x 60 cm s hloubkou 35-40 cm (objem vychází 100l), plus k tomu štěrbinový bassreflex, který přidá co do výšky nějaký ten centimetr. No abych nevymýšlel vymyšlené, a také předešel částečně neúspěchu, oslovil jsem Nooka s prosbou, aby mi dle mého sáhodlouhého popisu box spočítal, a pomohl vybrat vhodné repro (kdo jiný by měl více zkušeností). Konstrukční řešení si řeším sám, a kromě toho že box bude lehce větší něž je dnes zvykem, budu se ho snažit udělat co nejlehčí.

Takže osazení počítá s reproduktory LaVoce NBASS 12-30 a BC Speaker 6MDN44.

Nakreslil a vymslel jsem si systém výztuh, a tím že jde o pravidelní tvar, tak mi momentálně kamarád na CNC frézce dělá šablonu, podle které si pak udělám zbytek výztuh s kopírovací frézou.

https://baskytara.com/img/m/25272/t/p1gtt2lnr61hlljqn74v1itg1lcr3.jpg

Ukázka rozkresleného boxu, zatím na 8 mm březovou překližku. Příčný pažení budu řešit nejdříve konstrukčně, a později ho dokreslím do dokumentace.

Music Man Club #16
0 xLajků:

3

Kdo si hraje nezlobí.... Fandím ať se povede!

Tokai JB45, Harley Benton MJ-4EB, Ferda Preclů, Hocke BT130, GK NEO 121, 4X10 bastl s Celesťáky, ňáký krabičky, spousta blbejch nápadů
0 xLajků:

4

neca napsal:

Dnes pár informací k boxu. Chtěl jsem box klasičtějšího střihu v osazení 2 x 12" palců + místo horny malý repro. Už na začátku jsem počítal s tím, že jednou na tom bude stát lampová hlava. Takže jsem dospěl k diagonálnímu uspořádání kdy vnější rozměr ozvučnice je 60 x 60 cm s hloubkou 35-40 cm (objem vychází 100l), plus k tomu štěrbinový bassreflex, který přidá co do výšky nějaký ten centimetr. No abych nevymýšlel vymyšlené, a také předešel částečně neúspěchu, oslovil jsem Nooka s prosbou, aby mi dle mého sáhodlouhého popisu box spočítal, a pomohl vybrat vhodné repro (kdo jiný by měl více zkušeností). Konstrukční řešení si řeším sám, a kromě toho že box bude lehce větší něž je dnes zvykem, budu se ho snažit udělat co nejlehčí.

Takže osazení počítá s reproduktory LaVoce NBASS 12-30 a BC Speaker 6MDN44.

Nakreslil a vymslel jsem si systém výztuh, a tím že jde o pravidelní tvar, tak mi momentálně kamarád na CNC frézce dělá šablonu, podle které si pak udělám zbytek výztuh s kopírovací frézou.

https://baskytara.com/img/m/25272/t/p1gtt2lnr61hlljqn74v1itg1lcr3.jpg

Ukázka rozkresleného boxu, zatím na 8 mm březovou překližku. Příčný pažení budu řešit nejdříve konstrukčně, a později ho dokreslím do dokumentace.

Nejsou kruhové odlehčovací otvory vhodnější z hlediska pevnosti příček a z hlediska technologie výroby ?

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

5

MartinXC napsal:

Nejsou kruhové odlehčovací otvory vhodnější z hlediska pevnosti příček a z hlediska technologie výroby ?

Pevnostně jsou kruhové otvory jistě vhodnější, ale vzhledem k síle materiálu a celkům které budou příčky tvořit (krychle necelých 12x12 cm) je to už zanedbatelné na způsob namáhání, kterému to bude vystaveno. Zásadní je aby plášť boxu byl víceméně 100% rigidní. Každopádně to budu ještě teď o víkendu řešit s kamarádem co staví letadla ze dřeva, a navíc je to zatím jen návrh, kam příjdou konečné úpravy. Až to bude poskládané celé dokupy a hrát minimálně obstojně, tak pak nasdílím komplet plány, postup, a vše co stavba takového boxu obsahovala.

Pozn. pro zajímavost: Kamarád stavěl velká PA boxy včetně basových z extrudovaného polystyrénu, a ukacával mě, aby šel do toho. Že při vhodném návrhu a pažení jde udělat box skutečně pevnej a zároveň lehkej.

Music Man Club #16
0 xLajků:

6

neca napsal:

z extrudovaného polystyrénu

toto ma podla mna buducnost, materialy idu dopredu... raz si urobim zase nejaky maly boxik pre radost 1x10, alebo 2x8... A este spekulujem nad nejakou rozkladacou bednou, take 2-3 kusy co by sa vedeli do seba zasunut na velkost kufrika, ak to nespravim prvy, tak ma niekto urcite predbehne :-)

Neuser Courage / Cort B4FL fretless (Kent Armstrong) --> ladička D`addario/Planet Waves --> SpectraComp --> HOF mini --> BBE maximizer --> Mesa Subway DI-preamp --> Barefaced FR800     ...TC electronic BH250, Zoom MS-60B ...
0 xLajků:

7

neca napsal:

Pozn. pro zajímavost: Kamarád stavěl velká PA boxy včetně basových z extrudovaného polystyrénu, a ukacával mě, aby šel do toho. Že při vhodném návrhu a pažení jde udělat box skutečně pevnej a zároveň lehkej.

Tohle může být zajímavé! Jdeš do toho?

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

8

Ten polystyren je hodne zajimavy. Jediny minus vidim v tom, ze kdyz zakopnes tak si hlavou prorazis box smile

0 xLajků:

9

yuro22 napsal:
toto ma podla mna buducnost

GR BASS (karbon). To je budoucnost :-)

Ale asi to bohužel není pro domácí kutily :-/

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

10

joko napsal:

GR BASS (karbon).

 Jo to ma znamej 8x10. Zvukove nevim jak, ale super je, ze tu velkou lednici chytnes do rukou a v pohode odneses big_smile

0 xLajků:

11 Naposledy upravil: joko (14. 04. 2023 15.25:44)

Myslím, že tu 4x10 recenzovali v basárnách.

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

12

D.a.l.i napsal:
neca napsal:

Tohle může být zajímavé! Jdeš do toho?

No v plánu to mám, ale první bude klasická překližková koncepce, abych měl už odladěný zvuk, a posloužilo mi to jako etalon pro srovnání. Ale kecal bych kdybych tvrdil, že s tím zatím nic nedělám wink už jsem s kamarády řešil i kvůli vnější pevnosti že to bude sendvičový materiál, kterej si budu muset udělat. Mám ještě zajímavou zkušenost s extruďákem, neb se z toho teď dělají i včelí úly, a to v pohodě nástavek plnej medu má i přes 20 kilo, žádný výztuhy se tam nedělají a normálně s tím člověk pracuje a zachází.

Polygon napsal:
Ten polystyren je hodne zajimavy. Jediny minus vidim v tom, ze kdyz zakopnes tak si hlavou prorazis box smile

No to snad ne. Ale když jdeš na to takhle hlavou smile

Joko napsal:

GR BASS (karbon). To je budoucnost :-)

Ale asi to bohužel není pro domácí kutily :-/

Taky fajn řešení, a i s tím mám kolem sebe lidi co s tím denně dělají v rámci krabonových laminátů a polotovarů. Ale jednak je s tím vcelku jebání na doma, a za druhé to ani není nejlevnější záležitost. Pokud by to člověk nedělal fabricky, tak by se tomu GR BASS hodně přiblížil, a tam už pak nemá smysl se s tím dělat když se to dá koupit. A to nepočítám to kvantum práce, a vybavení (jako vakuový box na vytahování bublinek z epoxidu až po autokláv, kde se to zapéká...)

Music Man Club #16
0 xLajků:

13

neca napsal:

Kamarád stavěl velká PA boxy včetně basových z extrudovaného polystyrénu, a ukacával mě, aby šel do toho. Že při vhodném návrhu a pažení jde udělat box skutečně pevnej a zároveň lehkej.

 to uz stavi markbass ne?  ted ty nove serie to je nejaky plast ale tusim to nijak moc nerozvadi jaky ...  

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

14

Tak už mám šablonu!

https://baskytara.com/img/m/25272/t/p1gv4j5a5met8u3i1ltc10rcfcu3.jpeg

Music Man Club #16
0 xLajků: