Re: Ladicí mechaniky
zkus něco s teflonem, bezne se pouziva na mazání kol.
Ok, tak si udělám výlet do prodejny s kolama. Tam by měli něco takovýho mít.
Flatwound Club #2
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Baskytara.com » Baskytara » Ladicí mechaniky
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
zkus něco s teflonem, bezne se pouziva na mazání kol.
Ok, tak si udělám výlet do prodejny s kolama. Tam by měli něco takovýho mít.
Před časem jsem dával na Music Man StingRay 5 ultra lehké Hipshot HB6C 1/2". Basa byla o 20 deka lehčí, tedy neměla už 4,5 kg, ale jen 4,3 kg, a hlavně přestala přepadávat na hlavu. Sice to přepadávání bylo jen mírné, ale i tak mě štvalo. Po výměně jsem mohl skákat jak blázen (ne, že bych to dělal) a basa seděla jak ulitá. Bohužel Hipshot nedělá tyto mechaniky přímo na Music Mana, takže nemají kónické navíjecí trny, ale nějak zvlášť mě to netrápilo. Nevypadalo to vůbec špatně a nikdo to stejně zblízka zkoumat nebude. Ano, zezadu to díky čumějícím dírám není žádná krása, ale hlavní je funkčnost a pohodlí.
Chtěl jsem si ty mechaniky po prodeji StingRaye nechat na pětkového Precisiona, ale bohužel v hlavě jsou pro originál mechaniky takové poměrně velké díry pro čepy mechanik, které se jinak do dřeva hlavy nepřipevňují jako jiné pomocí vrutů, ale jen maticí a ty čepy zabraňují pootočení. A ty díry z pod těch mechanik ošklivě čuměly, což už mi vadilo. Můj stávající Fender American Professional II Precision Bass V má rovné 4 kg a malinko padá na hlavu. Není to žádná tragédie, navíc přepadávání odstranilo zavěšení mých dvou vysílaček (nástrojové a in-ear) na popruh, ale u tak jsem včera upgrade provedl. Objednal jsem si u Sivčáka ultra lehké mechaniky Schaller BM Light v niklovém provedení. Dělají se ještě v chromu a ve zlaté. Sice nemají velké listy jako ty původní (mimochodem taky Schaller, jen s logem Fender), ale vlastně jsem rád, líbí se mi víc, s původními pěti velkolistými mechanikami působila i ta hlava vůči tělu dost rozměrně. Ušetřil jsem 124 gramů, a navíc to malé přepadávání je úplně fuč. Vysloveně u mě vládne nadšení, což mi nezkazí ani případní hateři z vašich řad
Původní mechaniky:
Nové lehké mechaniky:
Porovnání obou typů se zmíněným způsobem uchycení:
Udělal jsem pro porovnání tabulky s hmotnostmi mechanik pro pětkovou a čtyřkovou sadu a možné ušetření. Vážil jsem na gramové kuchyňské váze vždy celou sadu pěti kusů se všemi eventuálními vruty a pouzdry, a pak teprve dělil pěti pro stanovení co nejpřesnější váhy jedné mechaniky.
Mimochodem v obou případech byl přínos i zvukový. U Music Mana se drobný vlk na struně D posunul ze sedmého na osmé pole, u Fenderu to samé, v případě klasického vlka na struně G. Co mám zkušenost, drtivá většina baskytar má toho vlka na sedmém pražci právě na struně G. Teď ho mám na osmém, a tam tak často nehraju. Pro neznalé téma vlků včetně zvukových ukázek ZDE.
Přiznám se, že jsem nevěděl, že jsou to Schallery a tudíž je od nich je náhrada. Popravdě mě ty mechaniky na Ameican Pro II serou, je to takovej víceméně atyp.
Jak jsme si dřív psali, já hledal náhradu v podobě Lollipopů. Nakonec jsem tam vrznul klasický Hipshot HB-2. Jsem tedy asi jediný, co dal na basu těžší mechaniky, než tam byly
Jinak k tvé výměně - když to tam sedí proč ne. Samozřejmě teď to vypadá míň jak Fender
Samozřejmě teď to vypadá míň jak Fender
Možná i proto se Fender vrátil na pětkách k velkým mechanikám v konfiguraci 4+1. Kdysi tam dávali tyhle ještě menší v jedné řadě, a to dokonce i na USA modely:
Mimochodem Schaller dělá pro Fender i stejný typ s většími listy, ale ty jsem nesehnal, a vlastně ani jsem je moc nesháněl.
Mimochodem Schaller dělá pro Fender i stejný typ s většími listy, ale ty jsem nesehnal, a vlastně ani jsem je moc nesháněl.
nejsou uz pak tezsi? ja vim ze sem o tom uvazoval a nakonec stejne dycky zustal u hipshotu ... ale mozna sem se bal toho zpusobu uchyceni teda hlavne toho abych to nezbastlil blbe
preci jen dirka na vrut se zadelava i dela lip nez takovyhle dulek..
nejsou uz pak tezsi?
Právě proto jsem je ani nesháněl, každej gram dobrej.
mozna sem se bal toho zpusobu uchyceni
Jo, nebýt tam ty ďůlky už origo z výroby, tak bych do toho taky nešel.
Jen jsem fakt čuměl, jak jsou ty mechaniky lehoučký. O dost víc než ultra lehký Hipshoty. Je teda fakt, že to černé je opravdu plast. Ale tvrdé odolné ABS řekl bych. Ale tyhle musí být ještě lehčí asi: https://schaller.info/en/machine-heads/292/m4-90-light?c=53
A tyhle jsou vysloveně nádherný: https://schaller.info/en/machine-heads/291/da-vinci-bass?c=53
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Baskytara.com » Baskytara » Ladicí mechaniky