Téma: Boss GT6B
Zdravím komunitu.
Mám, snad, jednoduchý dotaz: pokud za aktivní basu dám multiefekt, ten pak jde do komba, signál ZA multiefektem je brán jako z aktivky nebo pasivky?
Děkuji za reakci.
...Fossil forever!!!
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Baskytara.com » Efekty, krabičky, kabely, struny, ... » Boss GT6B
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Zdravím komunitu.
Mám, snad, jednoduchý dotaz: pokud za aktivní basu dám multiefekt, ten pak jde do komba, signál ZA multiefektem je brán jako z aktivky nebo pasivky?
Děkuji za reakci.
Nevím jestli správně rozumím dotazu, ale pokud řešíš sílu signálu které jde do komba (předpokládám, že máš na kombu dva vstupy pasive/active), pak záleží na tom jak máš nastevenou úroveň výstupního signálu z multiefektu.
Pokud je jeho úroveň zhruba stejná jako leze přímo z basy (což bych považoval za optimální řešení), pak to zapoj do vstupu Active.
Ale pokud bys z nějakého důvodu potřeboval použít vstup Pasive, pak stačí ubrat výstup z multuiefektu. Drtivá většina mulťáků tuto možnost má.
Jan tak pro zajímavost o jaké base, multiefektu a kombu tu mluvíme?
Jistá je basa Ibanez SR300E přlazená na BEAD, uvažuji o bazarovém Boss GT6B a kombo je zatím nejisté. Řeším co a jestli dál z Rolanda Cube XL20 Bass. Jeho podání a možnosti zvuků mám rád, jen možnosti ovládání ( nutnost více přehnaně drahých pedálů ) i při přechodu třeba na 60 či i 120, taky Roland, jsou složité a drahé. Kombo mne láká Warwick BC80 za cca 4900,- s možností vstupu 2 nástrojů paralelně - asi jedno z mála. Viz test
(235) Warwick Amplification - The BC80 and BC150 - with Andy Irvine - YouTube
O nastavování síly signálu z Bosse jsem doteď vlastně nepřemýšlel a nevěděl... Neživím se tím, jen se bavím.
Vsechno zapojovat do pasivniho (hlasitejsiho) vstupu. Pokud bude kreslit (preamp, multak, musicman) a nebudes schopny to korigovat gainem potom teprve soupnout do toho poticheho vstupu.
signál ZA multiefektem je brán jako z aktivky nebo pasivky
V každém případě je to aktivní, tedy linkový/nízkoimpedanční výstupní signál bez ohledu na to, jestli je na začátku řetězce pasivní nebo aktivní basa. Je ho tedy třeba zapojit do vstupu pro aktivní nástroje na zesilovači, pokud to zesilovač rozlišuje. Jde primárně o impedanci. Typicky (i když ne vždy) různá úroveň signálu (hlasitost) mezi pasivním a aktivním nástrojem je jen doprovodným jevem a není to hlavní důvod pro správnou volbu díry do zesilovače.
Ja mel za to, ze se k jedné zdirce připojí rezistor, který způsobí drop o nějaký ten decibel dolů, kvuli aktivkam a některým silnejsim snimacum, ktery rozsveci zarovku . Protože zmenu impedance zpusobi každý buffer v ceste (čili například ladička, velká část pedálu). A pak jsem furt zil v domeni, ze pokud nizkoimpedancni signal zapojim do vysokoimedacniho vstupu, tak to neni problem, obráceně už to problém je (rackové kompresory, piezo snimac bez preampu), to same blend na base piezo a magnet. Rád bych se nechal poučit abych si udělal jasno.
nizkoimpedancni signal zapojim do vysokoimedacniho vstupu, tak to neni problem
Já nejsem elektrikář, a tak můžu jen vyjádřit domněnku, že to asi bude tak, jak říkáš. Jen asi bude větší nebezpečí, že ten "pasivní" vstup přebudíš, pokud ten bude očekávat slabší signál než který mu dáš. Nevidím ovšem důvod, proč rovnou nepoužít ten "aktivní" vstup, který jednak očekává nízkou impedanci a taky bude odolnější proti přebuzení. Btw, nejsem si jist, jak je to s úpravou impedance při průchodu některými krabičkami (true bypass), ale jistě platí, že např. za každým bufferovaným Boss pedálem je už nízkoimpedanční signál, ať je na vstupu cokoli. Já prakticky celý život hraju na aktivní nástroje a/nebo mám zesilovače, které mají jen jeden vstup. Kromě toho mám za basami i za pasivní kytarou několik krabiček včetně bufferů a ať vezmu do ruky cokoli, tak mi leze do zesilovače nízká impedance, a tak to prostě neřeším. Teoreticky mě to ale zajímá.
Tak se v tom začínám ztrácet. Děkuji za Vaše názory, ale:
Mám vyzkoušeno, že má aktivní basa nedává žádné zvuky, když ji napojím na kytarové kombo, co mám doma. Na tomtéž kombu hraje el. kytara, samozřejmě, a nemá problémy ani s řetězcem kytara a Boss, tady GT100. Takže pasiv - asi pasiv. Basové kombo Roland má 1 vstup, nějak ošetřeno na el. deskách, je mu jedno pasiv-aktiv, hraje i kytara, jakkoliv. Zatím nemám bas. Bosse, takže do kříže vyzkoušet nemohu...
Ty dva vstupy mne lákají kvůli možnosti 2 nástroje 2 x Boss a1 kombo na lehký session... 12inch. reprák a 2inch tweeter by mohl vyhovovat, zvuky si upraví každý na svém pedálu. Ale za 5k. peněz by to kombo mohlo být výhrou i bez tohoto lákavého bonusu.
aktivní basa nedává žádné zvuky, když ji napojím na kytarové kombo
OK, už nebudu prudit nějakou impedanční teorií, ale tahle situace mě zaujala, protože jsem se v ní nikdy neocitl (a to mi rukama prošla spousta kytarových i baskytarových aparátů - hraji na obojí) a protože mě nenapadá žádný důvod, proč by k tomu mělo dojít. GT-100 má jistě výstup linkový, tedy "aktivní", tedy nízkoimpedanční a leze z něj tedy totéž, co z aktivního nástroje a je jedno, jestli do něj hraješ pasivní nebo aktivní kytarou. To, že ta basa bude hrát hnusně, to bych očekával (i když přes některé kytarové aparáty hraje i basa hezky), ale že vůbec...? Kdyby ti někdo vysvětlil, proč ti basa do toho kytarového aparátu napřímo vůbec nehraje (a přes ten GT-100 hraje?), tak by mě to zajímalo.
Tak tady by mne taky zajímalo, co se děje, protože tohle je záhada a určitě ne nějaký platný princip -> Jaké je to kombo? A pro jistotu propojuješ to normálním mono jack mono jack kabelem, že jo?
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Baskytara.com » Efekty, krabičky, kabely, struny, ... » Boss GT6B