1

Téma: Dvě baskytary - zapojení

Ahoj.

Aktuálně řeším, jakým způsobem nejlépe zapojit dvě baskytary. Každá má jinak silný výstup. Zajímalo by mě, jak to kdo řeší, abych se zbytečně nevydal slepou uličkou. Pro obě basy bych chtěl využívat společný pedalboard (ladička + multiefekt).

Dříve jsem to měl zapojeno přes přepínač Boss LS-2. Momentálně mám obě basy zapojeny do minimixu a z něj do pedalboardu a do aparátu. Výhoda mixu spočívá v tom, že není potřeba nic přepínat. Bohužel mix lehounce šumí, což mi vadí. Nevím, jestli se dělá nějaký kvalitní micromix, nic rozumného jsem nenašel. Problém je ale vychytat správné nastavení poměru hlasitostí. (Zvlášť, když se jedná o analogové poťáky, které se při převozu nebo nějaké neopatrné manipulaci samozřejmě pootočí.)

Zásadní je ale otázka, jestli mít jakž takž srovnané hlasitosti obou nástrojů hned na začátku řetězce a do aparátu a PA odesílat pouze jeden výstup, nebo pomocí nějakého přepínače s DI ty basy přepínat tak, aby se do PA daly odeslat basy samostatně? Aby to mohl zvukař ovlivňovat.

Jak toto řešíte?

Schecter Stiletto Custom 5, Ibanez SRF-705, Ibanez K-5, Cort Curbow, bezpražec Vácha, Kala UBass
0 xLajků:

2

Re: Dvě baskytary - zapojení

Řešil bych to buď 2 kanal preamp se dvema vstupy (asi jen EBS). Nebo switch signalu s volume a predrazenymi buffery ale to je spíš custom záležitost

0 xLajků:

3

https://baskytara.com/topic8164-boss-line-selector-ls2.html

"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
JB, PB, G&L, bezpražce, nějaké ty basy...
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček
0 xLajků:

4

Vrať se k LS-2. Jednoduché jak facka.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

5

On trochu problém je s tím multiefektem. Úplně správně bys zvukaři měl poslat dva signály, protože nastavení jedný basy do PA se nemusí hodit pro tu druhou. Tím, že používáš jeden mulťák existuje podle mě jen jedna možnost - LS2 (a nebo obdobná krabička). Navíc předpokládám, že na tom mulťáku máš pro každou basu jinej profil, takže to musí bejt zvukař extra nadšenej :-)

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
Shure 58A beta -> TC Helicon Harmony Singer
0 xLajků:

6 Naposledy upravil: Rony (05. 06. 2022 10.42:30)

Atvečko napsal:

takže to musí bejt zvukař extra nadšenej :-)

No právě. Chtělo by to asi něco jako Radial Bassbone V2, což má efektovou smyčku, ale nemá to ty samostatné DI výstupy, vždycky je to ve finále sloučené do jednoho. Nějaký jiný nápad na nějaký přepínač, který by přepínal mezi dvěma vstupy a zároveň mezi dvěma výstupy? Aby se to dalo tomu zvukaři poslat samostatně?

EDIT: Ještě jsem narazil na Radial 4-play. Možná by bylo řešení LS-2 + toto, ale nerad bych se u toho ušlapal. Kdyby bylo nějaké zařízení, které by přepínalo zároveň vstup i výstup, bylo by to asi nejlepší.

Schecter Stiletto Custom 5, Ibanez SRF-705, Ibanez K-5, Cort Curbow, bezpražec Vácha, Kala UBass
0 xLajků:

7

Já během hraní střídám často dva až tři basové nástroje (pražec, bezpražec, el. kontrabas) s velice různým zvukovým charakterem a úrovní výstupu. Pak ještě přepínám snímače mezi jednocívkou a dvojcívkou na jednom nástroji. Zvukařovi poskytuji jen jeden výstup. Proto potřebuji pro různé vstupy nejen nastavit různou úroveň, ale i ekvalizaci, aby zvukař dostával konzistentní výstup, který se bude lišit jen barvou zvuku, ovšem bez nutnosti stále něco překrucovat na P.A. mixu. Multiefekt nepoužívám. Tyhle moje potřeby mi vyřešil Boss EQ-200, což je první krabička na mém pedalboardu.

Nevím, proč tobě nevyhovuje multiefekt a/nebo LS-2, ale můžeš mrknout na ten EQ-200. Je, resp. může být dvoucestný na vstupu i výstupu, nabízí různé možnosti routování signálu, kombinace dvou ekvalizérů paralelně či sériově a spoustu dalších možností a má 128 pamětí na uložení nastavení. Jen je to docela velká krabička a taky není zadarmo. Třeba by to ale řešilo, co hledáš.

Pozn.: EQ-200 jsem tuhle použil v módu dvou nezávislých ekvalizačních cest, kdy přes jednu hrála basa a přes druhou kytara (do dvou samostatných výstupů, samozřejmě).

Schecter SLS Elite-5, Warwick RockBass Infinity fretless, Aria SWB Lite; Eich T500, Warwick Gnome i; Eich 115XS, Eich 110XS, PATR 110; krabičky, ...
B&C BAND: https://www.bcband.cz, ELOTRIO: https://www.elotrio.cz, Ulrichovo náměstí: https://www.ulrichovonamesti.cz
Elixir Club #2, Flatwound Club #8
0 xLajků:

8 Naposledy upravil: Aidamos (05. 06. 2022 11.31:46)

patr napsal:

aby zvukař dostával konzistentní výstup, který se bude lišit jen barvou zvuku, ovšem bez nutnosti stále něco překrucovat na P.A. mixu

Přesně tak, taky jsem nepochopil poznámku, že

Atvečko napsal:

pro každou basu jinej profil, takže to musí bejt zvukař extra nadšenej

No a co? Když bude u obou profilů stejná výstupní úroveň, tedy stejná hlasitost, tak by to nemělo zvukaři vůbec vadit, mění se jen charakter (např. pražcovka/bezpražcovka). Za zvuk jsem zodpovědný hlavně já, od zvukaře očekávám, že mi můj zvuk zachová, maximálně ho lehce zkoriguje dle potřeb na charakteristiku jeho PA, ne, že mi můj zvuk celý překroutí k obrazu svému, protože on přeci nejlíp ví, jak má znít basa.

A navíc si dovedu představit spoustu situací, když naopak ode mě zvukař dostane dva výstupy, tak to on bude vysloveně nadšený, že furt musí detekovat, na kterou basu zrovna hraju, a že mu to zabere na pultu o šavli víc, má-li jich vůbec dostatek (nebavím se teď samozřejmě o velkých fesťácích, kde je samozřejmé, že má zvukař těch šavlí dost).

0 xLajků:

9

Tohle asi jedině někomu nechat zbastlit, je to tak práce na víkend.  Když tak o tom přemějšlím, díra na trhu, byznys plán ... :-)

Přepínač kytar,  dva nezávislý buffery s nastavením poměrů kytar, efektová smyčka do mulťáku a dva DI boxy. Všechno v jedný elegantní hliníkový krabičce. Náklady na součástky cca pětikilo.

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
0 xLajků:

10 Naposledy upravil: Atvečko (05. 06. 2022 11.51:43)

Aidamos napsal:

No a co?

No nevím, zvukař nejsem, ale řekl bych, že každý nástroj navíc s nějakým profilem na mulťáku  může mít jinej průběh a tím pádem i potřebu jinak nastavit na mixu kompresor a ekvalizer (rovnat hrby v závislosti na sále  a tak). Typicky si dovedu představit třeba akustickou a elektrickou basu hnaný přes stejnej mulťák, to bych fakt na jedný šavli nechtěl zvučit ani pod nátlakem.  Ale i tak se u toho ušlape k smrti :-)  

Mute - přepnout nástroj - přepnout profil - unmute 

EDIT: Z vlastní zkušenost - střídání JazzBass a Hofnerky je peklo smile 

0 xLajků:

11

Atvečko napsal:

Mute - přepnout nástroj - přepnout profil - unmute 

Proč tak složitě? Jen:

přepnout nástroj - přepnout profil

Boss LS-2 to mute druhého nástroje dělá automaticky. Samozřejmě kdo chce dva nástroje, a taky jsem několik let se dvěma nástroji jezdil, tak s trochou nepohodlí musí zkrátka počítat.

Atvečko napsal:

No nevím, zvukař nejsem, ale řekl bych, že každý nástroj navíc s nějakým profilem na mulťáku  může mít jinej průběh a tím pádem i potřebu jinak nastavit na mixu

Tak to už bys mohl rovnou řešit, že to je potřeba i v případě, kdy člověk hraje v jedné písničce na krkový, a v jiné písničce na kobylkový snímač. Prostě podle mě blbost. No, on se tu objeví třeba el Basstardo a vysvětlí nám to (myslím to v dobrém, rád bych věděl, zda a jak se s tím eventuálně potýká)

Atvečko napsal:

jinak nastavit na mixu kompresor

To je první věc, kterou zvukaři na hraní říkám, že už tam mám svůj kompresor. Jsme takhle jednou hráli, a říkám si sakra, co je, zahraju dlouhej tón a on je za dvě sekundy pryč. No, měl tam borec nastavený nějaký brutální limiter či co.

0 xLajků:

12

Aidamos napsal:

kdy člověk hraje v jedné písničce na krkový, a v jiné písničce na kobylkový snímač

 To jsem nemysel, ale hrál jsi někdy ve velkým sále na akustiku nebo lubovku?  To bez dopomoci zvukaře nedáš a se stejným profilem na mixu pak těžko budeš hrát na precla. 

0 xLajků: