1

Téma: OnBoard preamp - tipy?

Zdravím. Do jedné pasivní basy bych rád namontoval nějakou butique aktivku. Hledám něco, co zvuk upravdu nakopne (i při rovných korekcích).. Nějaké tipy? Myslel jsem třeba na Aguilar ob3, Tonepump, Bartolini NBTN.. 

Fodera Monarch 4, Fodera Emperor 5 , Fodera Monarch 4,  Ken Smith 4, Lakland US5, Lakland US4, Celinder JB4, STR 548, STR 549, DeGier Bebob 4, HotWire 5, Káča, Glockenklang+Vanderkley
0 xLajků:

2

Re: OnBoard preamp - tipy?

FilipBass napsal:

Zdravím. Do jedné pasivní basy bych rád namontoval nějakou butique aktivku. Hledám něco, co zvuk upravdu nakopne (i při rovných korekcích).. Nějaké tipy? Myslel jsem třeba na Aguilar ob3, Tonepump, Bartolini NBTN..

Sadowsky? Zvuk je lehce nakopnutý.

Ovládání hlasitost, poměr snímačů, tónovka, korekce.

Korekce basy + výšky (pouze přidání), tónová clona (funguje i při aktivce!), povytažením máš zpět pasiv.

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

3

Měl jsem Aguilar OBP-2. V rovné pozici je ten zvuk dost flat a zas tak extrémně to nebarví (pro někoho devíza, pro někoho nevýhoda). Celkově ta aktivka měla hodně velký rozptyl, až moc řekl bych. Stačilo s poťákem otočit trošičku.

"Prsotě brumíl"
Prof. II
0 xLajků:

4

Souhlas se Sadowsky. Má svůj charakter, ovládání v rámci možností onboard velice intuitivní. Středy nechybí ani náhodou. Ale to Filipe asi znáš a hledáš tedy něco jinýho?

0 xLajků:

5

Díky moc! Sadowsky znám, určitě nakopává a vlastně se zdá být dobrá volba. Jen jsem tuhle aktivku vždycky vnímal jako Jazz Bass on Stereoids alektroniku. já to mám do Fodera like basy, tak nevím, jetslije to dobrá volba.    

Fodera Monarch 4, Fodera Emperor 5 , Fodera Monarch 4,  Ken Smith 4, Lakland US5, Lakland US4, Celinder JB4, STR 548, STR 549, DeGier Bebob 4, HotWire 5, Káča, Glockenklang+Vanderkley
0 xLajků:

6

Ja som mal velmi rad J-retro. Otazka je do akej basy to chces - ci potrebujes trebars nieco specificke, napr control plate na JB a pod.

0 xLajků:

7 Naposledy upravil: Atvečko (11. 11. 2021 14.01:51)

Technickýma očima :

GLOCKENKLANG  za 4500. Tuctové zapojení s jedním OZ, levné čínské součástky, v číne vyrobitelná do 10 dolarů  V podstatě totožnou aktivku prodáva RM  a  mnoho dalších.

SADOWSKY  za 4000  super kvalitní provedení a skutečně špičkový součástky, zkoumáním schématu jsem nabyl pocit, že (alespoň starší verze) je trochu okopčený michalík resp oba nejspíš vychází z jedné staré německé konstrukce.

J-RETRO   za 8000 uplně ale jako fakt úplně jiná liga, něco jako fabie a maserati  A to jak provedením, tak součástkama, koncepcí a konstrukcí

MICHALIK  za  2000 poněkud jiný přístup k zapojení trochu simulující lampu, mám ji s  APLS potenciometry a v týhle variantě je to top preamp, akorát stojí polovinu co sadowsky

a na závěr - na matejovo doporučení jsem si kdysi u číňana koupil aktivku za 20 USD  Mám ji v Cort A4 a v přímým srovnámí s aktivkou  Sandberg mi ani trochu nepřijde horší.  (logicky, obě jsou samosebou klony stále stejného zapojení) 

A pak jsou tu samosebou nepoužitelný jebky, kterých jsou plné aliexpresy, internety a levné baskytary :-)

Mimochodem - ideální aktivka by neměla mít korekce, protože jejím hlavním účelem by nemělo být dojebání zvuku ale impedanční přizpusobení eliminující ztráty na kabelu, ale co už   :-)  

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
Shure 58A beta -> TC Helicon Harmony Singer
0 xLajků:

8

da sa v nasich koncinach zohnat j-retro?

(riesim to iste, u mna zatial vyhrava Sadowsky)

Neuser Courage / Cort B4FL fretless (Kent Armstrong) --> ladička D`addario/Planet Waves --> SpectraComp --> HOF mini --> BBE maximizer --> Mesa Subway DI-preamp --> Barefaced FR800     ...TC electronic BH250, Zoom MS-60B ...
0 xLajků:

9 Naposledy upravil: Faky77 (11. 11. 2021 14.40:48)

Sivcak ju osadzal do nastrojov celkom intenzivne (ja som ju mal v NDHS5), predtym ako zacal pouzivat Mike Pope preampy. Kontaktoval by som jeho https://shop.sollerguitars.com/index.php/cPath/392_394active-electronic/3-band-eq/?osCsid=muk5hhcck13bia8imbrufb2en0 

0 xLajků:

10

..to je super, jak tohle forum funguje! všem moc díky.. Odnáším si z toho zatím, že řešením by mohl být Sadowsky, Jretro (kdysi jsem ho měl v jedné base..), Michalík (ten mám ted ve fromě krabičky - přijde mi fajn..).. Co ten Mike pope? zkoušel to někdo?

0 xLajků:

11 Naposledy upravil: phootchice (11. 11. 2021 15.55:52)

J-Retro je na prodej tady, ale primárně pro jazz bass: https://hudebnibazar.cz/aktivni-elektronika-john-east-j-retro-01-fender-jazz-bass/ID405594/

0 xLajků:

12 Naposledy upravil: Atvečko (11. 11. 2021 16.24:12)

Mike Pope není zase žádná zázrak, je to opět to samé jako RM a mnoho dalších - aktivka s jedním OZ a klasickým zapojením korekcí. Ale skvěle dotažená modulární koncepce (jeden/dva snímače, dvou/tří pásmová korekce,  all in one )  a kvalitní komponenty.  Přesně tohle jsme začal před třemi lety vyvíjet, dostal se k prototypu a pak se objevi Arctec za 500, tak jsem se na to vybodnul.

https://baskytara.com/img/m/2116/t/p1c8ltdict51t1gmh1u3lnjfdi85.jpg  https://baskytara.com/img/m/2116/t/p1c8qqcsbn4uc1t1o1okd13e117k15.jpg https://baskytara.com/img/m/2116/t/p1c8qqd28qf471sgbcgb103f1vh29.jpg

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
1 xLajků:

13

https://baskytara.com/img/m/25051/t/p1fk7qcsb3nhu1nfab1g1vo7ng93.jpg

Sorry za mirny offtopic-Kamos mi poslal fotku,ze jestli nepoznam vyrobce ...obvod je v base prilepenej napevno,pokud je to tam napsany.Urvat to zatim nechce wink

Squier VM Precision V , OLP Tony Levin 5str. , OLP MM3 5str. , MTD Beast MM+J 5str. , Cort GB75 , Yamaha BB 300 84´MIJ , Tonex One, Taurus BL-1010 2x10 kombo, IBZ Promethean 3110U,  Jolana KolorBass , AKG WMS 40 mini, IEM T.Bone IEM 200
Hraju - www.nonametribute.cz , Skafandr&Motyl
0 xLajků:

14

ale tohle je krásnej oldskul...

https://www.talkbass.com/attachments/136-3626_img-jpg.1583085/

1 xLajků:

15

Atvečko napsal:

ale tohle je krásnej oldskul...

https://www.talkbass.com/attachments/136-3626_img-jpg.1583085/

Tohle tady na fóru fotil Adam, baskytara Wal. Nádherný provedení.

Fender JB62RI CIJ 97´ (fretless) / Fernandes P-bass / noisesynth -> Octaver -> Fuzz -> Distortion -> Fuzz -> Filter -> Freeze -> Delay - >  Preamp/DI  = BLACKNOISE/DRONE
Flatwound Club #2
0 xLajků:

16

To neni oldschool ale ordnung. Z tohohle je videt proc jsou ty Waly tak drahy. Kdyz si daji zalezet s takovouhle blbinou, tak co musi delat pri zbytku vyroby si nechci ani predstavit

0 xLajků:

17

polygon napsal:

To neni oldschool

No trochu jo, ručně pájený, žádná povrchová montáž automatem,  Operák hezky v patici, odpory "na stojáka" kabeléž pájená tak, aby nebyla mechanicky namáhaná, prostě pěkná práce z 80 :-)  

0 xLajků:

18

Atvečko napsal:

GLOCKENKLANG  za 4500. Tuctové zapojení s jedním OZ, levné čínské součástky, v číne vyrobitelná do 10 dolarů  V podstatě totožnou aktivku prodáva RM  a  mnoho dalších.

 Hele, už je to teda pár let, ale měl jsem aktivku glockenklang a bylo to úplně skvělý. Zvuk z toho lezl super kvalitní a pro mě o pěknej kus dál než třeba aguiar. Rozhodně jsem z toho neměl pocit, že je něco, co dělá kdekdo.

Atvečko napsal:

MICHALIK  za  2000 poněkud jiný přístup k zapojení trochu simulující lampu, mám ji s  APLS potenciometry a v týhle variantě je to top preamp, akorát stojí polovinu co sadowsky

 Ta se mi taky moc líbila.

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

19 Naposledy upravil: Atvečko (11. 11. 2021 22.44:24)

tao-kan napsal:

měl jsem aktivku glockenklang a bylo to úplně skvělý.

A bylo to tohle  ?   https://kytary.cz/glockenklang-onboard-preamp-3-band-stacked/HN209990/     Ono to zapojení v této kategorii je pořád stejné, liší se to jen ve výpočtu korekcí.  Někdo to udělá libivě (do V), někdo si s tím dá tu práci a udělá to rovně a někdo to trochu ošidí, protože plnohodnotná verze se dá rozumně udělat jen na dvouvrstvý desce.  Ale s jedním integrovaným obvodem (se dvěma OZ) se moc kouzlit nedá.  Pak se dá samozřejmě použít lepší a horší IO, ale protože ten opravdu špičkový bude stát padesátikorunu, nemá smysl to šidit. 

0 xLajků:

20

Atvečko napsal:
tao-kan napsal:

měl jsem aktivku glockenklang a bylo to úplně skvělý.

A bylo to tohle  ?   https://kytary.cz/glockenklang-onboard-preamp-3-band-stacked/HN209990/     Ono to zapojení v této kategorii je pořád stejné, liší se to jen ve výpočtu korekcí.  Někdo to udělá libivě (do V), někdo si s tím dá tu práci a udělá to rovně a někdo to trochu ošidí, protože plnohodnotná verze se dá rozumně udělat jen na dvouvrstvý desce.  Ale s jedním integrovaným obvodem (se dvěma OZ) se moc kouzlit nedá.  Pak se dá samozřejmě použít lepší a horší IO, ale protože ten opravdu špičkový bude stát padesátikorunu, nemá smysl to šidit. 

Nejspíš jo. smile 

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

21

Tak uz jsem vypatral co je to zac- EBS PRE

jdu googlit co je to zac...Atvéčko ji v rozpise nema smile

Squier VM Precision V , OLP Tony Levin 5str. , OLP MM3 5str. , MTD Beast MM+J 5str. , Cort GB75 , Yamaha BB 300 84´MIJ , Tonex One, Taurus BL-1010 2x10 kombo, IBZ Promethean 3110U,  Jolana KolorBass , AKG WMS 40 mini, IEM T.Bone IEM 200
Hraju - www.nonametribute.cz , Skafandr&Motyl
0 xLajků:

22

Atvečko napsal:

aktivka s jedním OZ

sorry, ale este som dnes nemal kafe - co to znamena 'OZ'? Asi nie 'obcianske zdruzenie' big_smile 

BTW, ake mate skusenosti trebars s preampami Audere? Svojho casu bol okolo nich hype, no mam pocit, ze to dnes uz neplati a nemaju take meno. Viem, ze z fora mal ten preamp trebars Davidak v nejakom JB ak sa nemylim.

0 xLajků:

23

Operacni zesilovac?

0 xLajků:

24

Ještě zmíním jednu aktivku co tady nebyla: Darkglass Tone Capsule. Nemáte s ní někdo zkušenosti?

Fender JB62RI CIJ 97´ (fretless) / Fernandes P-bass / noisesynth -> Octaver -> Fuzz -> Distortion -> Fuzz -> Filter -> Freeze -> Delay - >  Preamp/DI  = BLACKNOISE/DRONE
Flatwound Club #2
0 xLajků:

25

Faky77 napsal:

BTW, ake mate skusenosti trebars s preampami Audere? Svojho casu bol okolo nich hype, no mam pocit, ze to dnes uz neplati a nemaju take meno. Viem, ze z fora mal ten preamp trebars Davidak v nejakom JB ak sa nemylim.

 To bude spíš tím, že je ta aktivka dost komplikovaná. Většina basáků má potíže s obyčejným porozuměním eq a kompresoru. Audere přišli s čtyřpásmovou aktivkou a ještě přepínámím impedance big_smile  

0 xLajků:

26 Naposledy upravil: Atvečko (12. 11. 2021 12.13:55)

Faky77 napsal:

co to znamena 'OZ'

Tak bylo psáno -  operační zesilovač -  neboli to, co aktivní elektroniku dělá aktivní.  Třeba michalík je nepoužívá, staví to pěkně z tranzistorů.   A abych tu nazavádlěl nějaký "cím víc OZ, tím víc adidas.  takže trochu vysvetlení prokud to nekoho zajímá :

Klasicky koncipovaná aktivka má jeden aktivní prvek (OZ/tranzistor) na vstupu kvuli impedančnímu přizpusobení  a  druhý na korekce. Díky tomu může (zjednodušeně) basy, výšky a sředy nejen ubírat ale i přidávat .  A nemůžu říct, že by to nestačilo. Stači, samozřejmě, není to žádná raketová věda, ale takhle pojatá aktivka ze 100x obkresleného scematu  nemůže stát 4500. Soryjako :-)   Teda může... ale je to fakt šméčko :-)

Obvod pro korekce byl vyvinut v době, kdy se součástky pájely přímo na potenciometry a dodnes nikdo nic lepšího nevymyslel, jenže dostat ten obvod na pokud možno malou desku už zdaleka tak jednoduché neni a proto ho vyrobci šidí, zjednodušujíí a pak to samosebou stojí za starou bačkoru. Na obrázku je schéma korekčního obvodu s lineární charakteristikou ve středních polohách jezdců, kromě potenciometru tam napočítame 10  součástek ... 10.  Pro správnou vlastní funkci OZ je jich potřeba 5 a ty na schematu nejsou.

https://baskytara.com/img/m/2116/t/p1fk9rrbiar8stse121q1srj121l3.jpg     

no a tady je aktivka nejmenovného výrobce

https://baskytara.com/img/m/2116/t/p1fk9sppd11o2i1mpa1bovplk13e95.jpg

Někde je něco špatně :-)

Tyhle jednoduché aktivky navíc neobsahují žádné dynamické korektory (s výjimkou Michalíka) takže logicky nemůžou nic  "nakopnout",  na to by potřebovaly další aktivní prvky a kde nic neni ani smrt nebere. Jediný co můžou udělat je, že signál zesílí a oberou nebo přidaj basy/vejšky/středy, tedy nic, co by nedokázalo cokoliv dál v řetezci.  Pokud teda nakopnutím chápete to co já -  lampa nebo obvod lampu simulující (kompresor s plynule se měnící charakteristikou).   Aktivka, u který "nakopnutí" znamená jen zesílení signálu ze snímačů, je špatná aktivka, protože zesilovat signál by aktivka fakt neměla.

0 xLajků:

27

Atvečko napsal:

nemůže stát 4500. Soryjako :-) Teda může... ale je to fakt šméčko :-)

  Samozřejmě může. Pro velký firmy jako je Sadowski je aktivka v podstatě to samý, co náhradní díl. Nechceš je vyrábět, nechceš je skladovat, nechceš v tom mít utopený prachy. Ceny ND v týhle branži určitě dobře znáš, je to takhle jednoduchý. Takže samozřejmě po započtení všech nákladů (práce, místo, doprava) můžeš vyrobit slušnou aktivku jako Michalík a prodat ji za dvojku (nebo klidně levněji, tvůj zisk je tvůj zisk), ale jako výrobce nástrojů ji potřebuješ hlavně do těch nástrojů, tam ti vydělá nejvíc. A co když chce někdo tu aktivku bez toho nástroje? Jak nepřijít o zisk, který by byl za celý nástroj? No prostě napálíš cenu toho dílu. Triviální obchodničina, easy as fuck.

Basa prudí muziku smile
0 xLajků:

28

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit J-Retro. Mám model asi 10 let starý, až doslouží, nebudu chtít do té basy nic jiného.

Darkglass tone capsule už jsem měl koupený a nachystaný, nakonec jsem jej prodal na bazaru z důvodu nerealizovnaé přestavby jedné basy. Ale líbí se mi muzikálně rozložení korekcí u Darkglassu na bass/low mid/hi mid, čisli dvě pásma pro "středy" namísto středů a výšek, stejně to mám na pedále Darkglass microtubes, kde se mi to líbí.

0 xLajků:

29

el BassTardo napsal:

Jak nepřijít o zisk, který by byl za celý nástroj? No prostě napálíš cenu toho dílu. Triviální obchodničina, easy as fuck.

 To je jasný, u Sadowski tomu rozumím, ale já psal o spíš o  glockenclang na kytary.cz. U těch to neni náhradní díl, ale primární produkt.... ale co je mě vlastně do toho :-)

0 xLajků:

30 Naposledy upravil: José (12. 11. 2021 17.03:10)

Toho glocka mám, trošku v aretované podobě skutečně véčkuje, mám variantu s aktivní tónovkou v pasivním režimu, takže používám většinu času pasiv. Na druhou stranu zas tolik to neváží (abych to dával pryč) a kdyby cokoli mám korekce pod rukou, a když přidám basy, tak se vytáhou i ty nižší středy, co to trošku sežere, přičemž výšky se dají seříznout na původní hladinu. Varianta úplně rovně se skutečně nakroutit nedá, ale upozorňuju, že to vykousnutí středů, je docela nepatrné a to jak sólo, tak v mixu s kapelou - nepřepínat to rukou, tak si toho nevšimnu. Testoval jsem s 6 metrovým Sommerem LLX takže nepředpokládám, že slyšitelný nárůst výšek v aretované podobě není vlivem kabelu (převodník byl v rámci Line6 HX stompu s zapnutou autokorekcí vstupní impedance, které by ovšem vzhledem k zařazení Sansampu, či kompresoru jako prvního efektu měla být kolem 1M).      

0 xLajků:

31

Atvečko napsal:
Aktivka, u který "nakopnutí" znamená jen zesílení signálu ze snímačů, je špatná aktivka, protože zesilovat signál by aktivka fakt neměla.

Tak vice mene takhle funguje aktivka u MM. Takze si myslim, ze kdyz to funguje tak je mozny libovolny pristup. A to rikam z pozice toho komu se zvuk MM sice libi, ale nesedi mi kdyz na to mam hrat ja.

0 xLajků:

32

A co Demeter, zkoušel ho někdo?

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

33

Jinak pro mě je u aktivky zásadní tonovka. Má ji Sadowsky, Glock, Pope. Vlastně u aktovek používám prakticky jenom tu, maximálně ještě trošku přidat basy.

Jo a pozor, Sadowsky je boost only...

Další fajn vlastnost je možnost pasivního režimu bez baterie. Ne že by mi někdy došla, ale ten pocit, že v pohodě odehrajete koncert i bez baterie a její výměny, je velice dobrej.

0 xLajků:

34

davidak napsal:

Jo a pozor, Sadowsky je boost only...

davidak napsal:

Jinak pro mě je u aktivky zásadní tonovka.

Proto ji tam asi Sadowsky má, páč jinak by díky boost only výškám ty výšky nebylo jak stáhnout. U klasické aktivky boost/cut je asi tónovka zbytečná, ač má, pravda, jiný průběh než aktivní korekce výšek.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

35

lol, extrém, dokonce i se schematem asi aby bylo videt jaká je to ultrajebka smile    (k mání i na HB)

https://www.ebay.com/itm/281890345393

0 xLajků:

36

Vypada stejně jako originál co jsem koukal sunglasses když na to tak koukám tak mě štve, ze jsem na tohle dutej jak bambus a ve škole jsem nedával pozor.

0 xLajků:

37

polygon napsal:

Vypada stejně jako originál co jsem kouka

Podle všeho je to stejný, tohle schéma znám docela dobře, dělá jsem si klony několika publikovanejch aktivek z MM. Je to většinou hrozná srágora :-)

0 xLajků:

38

No je mi to jasny blush zase takovy kopyto nejsem v ty elektrice. Ale stejne je prca jak to Leosovi v tech MM vsechno krasne zapadlo so sebe blush

0 xLajků:

39

polygon napsal:

Ale stejne je prca jak to Leosovi v tech MM vsechno krasne zapadlo so sebe

Přesně tak. Vždycky považuju za barbarství až téměř svatokrádež, když někdo chce v Music Manu vyměnit snímač nebo aktivku.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

40

Aidamos napsal:

Music Manu vyměnit snímač nebo aktivku.

 s tím souhlasím, do MM patří ta primitivní a nelineární aktivka, protože tak to má být a tak je to správné.

0 xLajků:

41

Skvělá diskuse, dík za ni. (btw líbí se mi, že z ní dobře vychází ten michalík, možná do něj půjdu..)

0 xLajků:

42

Také díky za diskuzi. Ještě tu nikdo nezmiňoval Delano - z ukázek co si pamatuju mě hodně bavila.

0 xLajků:

43 Naposledy upravil: Atvečko (12. 11. 2021 23.33:35)

Ještě teda k michalíkovi - nechtěl bych, abych to vyznělo, že ho nějak demonizuju... 100 lidí - 100 chutí,  ale mám ho teď ve dvou basách a baví mě.  Ale stejně mě bavila ta stavěná podle MM, někde tu asi budou i ukázky  ale už vlastně ani nevím kde je... možná šla s nějakou kytarou nebo je na dně šuplíku.   Ještě bych se vrátil k tý korejský (KAIS)  od číňana. Je tak krásně bezpohlavní a bezcharakterní, jak jen aktivka může a má bejt :-)

Jednou až mi jebne, tak si stejně koupim to J-retro.... ale nejdřív musím koupit toho JazzBasse, pořádnýho.

0 xLajků: