Téma: F Bass BN5 Fretless
F Bass BN5 Fretless
Rok výroby: 2007
Země původu: Kanada
Cena bazarového nástroje cca 4.200,- € nebo 5.000 $, tedy cca 110.000 Kč
Popis, parametry, konstrukce
Zajímavý nástroj kanadské provenience mi přistál na testování. Oproti standardní produkci firmy F Bass je toho dost jinak. V základu se jedná se o pětistrunnou bezpražcovou baskytaru moderního střihu. Oproti standardní produkci F Bass, kdy čtyřstrunné nástroje mají menzuru 34" a pěti a šestistrunné pak netradičních 34,5", tak zde je to s pouhými 30" typ vysloveně z kategorie short scale. Tělo je ze tří kusů dřev. Prostřední část tvoří mahagon, křídla pak ořech (walnut). Ořechem je přeplátována hlava a kryty snímačů. Povrchová úprava je přírodní, je-li tam lak, tak jen tenká vrstva matného.
Krk je ze tří kusů javoru s odlišnými řezy, boční kusy jsou z javoru žíhaného. Krk není ani šroubovaný, ani průchozí, je vlepený, tzv. "set neck".
Hmatník je z ebenu, polohové značky jsou jen na boku hmatníku, ty ve standardních polohách jsou kulaté z perleti, v ostatní jsou jen malé bílé linky. Mně osobně toto bohatě stačí.
Ladící mechaniky jsou ultra lehké od firmy Hipshot v černém provedení. Hlava nástroje je zalomená, chybí tedy obligátní srážeče strun. Krytka výztuhy krku je rovněž z ořechu. Šířka krku na nultém pražci je jen 41 mm, což na pětistrunnou basu je skoro až titěrnost. Profil krku je nicméně poměrně plný, hraje se mi dostatečně pohodlně.
V černém provedení je i kobylka, má jen zlatá sedla kamenů. Pod nimi se nachází piezo snímače. Piezo lze přimíchat ke klasickým elektromagnetickým snímačům. Ty jsou dvoucívkové s možným rozepínáním na singly. Ještě doplním, že kobylka umožňuje protažení strun skrz tělo a rozteč strun na kobylce je 16 mm, což opět není mnoho.
Zajímavé jsou ovladače. Spodní tři zprava doleva jsou ekvalizační korekce v pořadí basy, středy a výšky. Horní řada se čtyřmi ovladači je opět zprava doleva následovně. První je celková hlasitost. Jejím vytažením se ze singů stávají humbuckery. Spíš bych to čekal obráceně, tedy standardně zapojené dvojcívky a až po vytažení rozepnutí na singly. Singly při zvolení jen jednoho z nich trochu brumí a mají o něco slabší a tenčí zvuk než dvojcívkové zapojení, ale to je vlastnost, ne chyba. Druhým ovladačem je poměr snímačů s aretací ve střední poloze. Směrová logika otáčení je obráceně než bych čekal, to mě vysloveně irituje. Následuje tónová clona. Jejím vytažením se vypne aktivní elektronika včetně piezo snímače, ale jinak je tónová clona funkční i v aktivním režimu. Mimochodem ekvalizační korekce jsou jen v režimu zdvihu, tedy ubrat výšky není jak jinak než právě tónovou clonou. Při stažených korekcích nadoraz je prakticky neznatelný rozdíl při přepínání mezi pasívním a aktivním režimem. Posledním ovladačem je hlasitost piezo snímače, respektive jeho mixu s magnetickými snímači. I tento ovladač je typu push-pull, piezo se zapne až jeho vytažením, jinak ovladač nic nedělá. Kloboučky ovladačů jsou dřevěné, nejspíše opět z ořechu. Kryt kapsy elektroniky na zadní straně těla je také z ořechu, perfektně sedí svým provedením jak tvarově, tak designově.
Baskytara váží jen 3,5 kg a díky krátké menzuře a lehkým mechanikám perfektně sedí na popruhu.
Zvuk
Možná si říkáte, jak asi na těch 30" hraje struna H. Popravdě vůbec netuším. Nástroj je osazen strunami pro ladění E, A, D, G a C, tedy je přidaná tenká struna C a nikoli obvyklejší silná struna H. Struny jsou neznámé niklové roundwoundy v dobrém stavu. Zvuk baskytary je hodně variabilní díky přepínání cívek a mixu s piezo snímačem. Není-li uvedeno jinak, následující nahrávky byly provedeny rovnou do zvukové karty, korekce basů, středů i výšek byly přidány cca na 1/2, tónová clona vždy plně otevřená. Hráno vždy blízko krku.
První tři ukázky mají vždy čtyři části v pořadí: 1) singl, 2) humbucker, 3) singl + piezo, 4) humbucker + piezo, přičemž mix pieza a magnetických snímačů byl cca 50/50.
Krkový snímač
Oba snímače
Kobylkový snímač
Jen piezo snímač, ale korekce basů naplno, středy na 1/2, výšky na nule.
Nejvíc se mi líbil samostatný kobylkový snímač v humbucker módu, případně se zařazením pieza v poměru 50/50, což jsou dvě části následující ukázky. Všechny korekce na 1/2 a prohnal jsem to přes Darkglass Harmonic Booster, TC Electronic SpetraComp a Microtubes X Ultra se zapnutou simulací aparátu.
Pro zajímavost, a mimochodem taky se mi ten zvuk líbil, jsem udělal to samé, ale s oběma snímači.
Hodnocení
S hodnocením nástroje jsem trochu rozpačitý. Samozřejmě v tom hraje velkou roli jeho astronomická cena. Zpracování je dokonalé, materiály špičkové, ze zvukových možností přechází zrak a hlavně sluch, ale s nimi je spojené i laborování, překomplikovanost ovládání a dilema výběru, osobně mám radši jednodušší řešení. A také ač jsem velkým příznivcem short scale baskytar, zvláště takových jako Fender Mustang Bass, tato baskytara na mě nepůsobí úplně dospělým dojmem, ale, nezlobte se na mě, trochu jako dětská hračka. Řekl bych, že je tento dojem způsoben ani ne tak kratší menzurou, ale zejména úzkým krkem a s ním spojenými malými roztečemi strun, hůř se vcházím s rukou na hmatník. Přidávám velikostní porovnání s "dospělou" pětkou. Každopádně moc děkuju iMilanek za zápůjčku, zamňoukal jsem si rád, a rád poznal něco nového.
Webové stránky výrobce: https://fbass.com/