Téma: Fodera (Aidamosovy nerecenze)
Sice téma FODERA už na fóru je, ale měl jsem tech kousků více, a další možná budou přibývat (díky, Daviďáku), takže bych to měl rád někde pohromadě, jelikož recenzi jsem na ty to nástroje nepsal, protože bych stejně zase dostal kartáč, že tomu nemůžu rozumnět a dostatečně takový nástroj docenit, a navíc by určitě zas někdo brblal, že za ty prachy to hraje jak Cort za bůra, tak jenom obrazem a občas nějaká drobná nahrávka.
1) Fodera Monarch 4 Standard
Cena cca 150.000 Kč, podobný model např. zde: https://www.thomann.de/cz/fodera_monarch_standard_4_bk.htm
Tělo jasan s javorovým žíhaným topem, šroubovaný javorový krk s pau ferro hmatníkem.
Hmotnost 3,9 kg - perfektní vyvážení
2) Fodera Monarch 4 Elite
Rok výroby 2000
Cena cca 260.000 Kč, podobný model např. zde: https://www.thomann.de/cz/fodera_monarch_elite_koa_4_8772.htm
Kkr javorový ze tří kusů, vsazený do těla s tónovým blokem z olše, boky mahagon, top ořech.
4,3 kg - perfektní vyvážení
Drobná zvuková UKÁZKA - basy a výšky nepatrně přidané, je to hrané přes kompresor TC Electronic SpectraComp a preamp Darkglass Alpha Omega Ultra se zapnutou simulací aparátu. V pořadí: krkový snímač, oba snímače, malinko upřednostněný kobylkový snímač, oba snímače bez a se zkreslením a nakonec slap. Je to s hlazenkami Thomastik Jazz Flat Wound JF344. Trochu mi to tam drnčí, pak jsem ještě trochu sešteloval dohmat, který je stále krásně nízký.
Travní standard...
Tři různé podklady a troje různé světelné podmínky:
3) Fodera Emperor 4 Elite
Rok výroby 2000
Provedení Transparent Olympic White, tělo jasan, krk javor, hmatník exotické dřevo s názvem "Pink Ivory".
4) Fodera Imperial 4 Elite
Rok výroby 1999
Top kaštan (burl chestnut), boky jasan, tónový blok olše, krk javor, hmatník brazilský palisandr, kryty snímačů eben macassar.
Hmotnost 4,5 kg - perfektní vyvážení
Nahrávka s hlazenými strunami Thomastik, čili ne moc reprezentativní, roundy by byly lepší. Hráno na oba snímače, nepatrně přidané basy a středy. Pořadí: krkový snímač - dvě ukázky na oba snímače - kobylkový snímač - slap na oba snímače.
Rovnou do zvukovky
To samé se simulací aparátu
Travní standard...
5) Fodera Matthew Garrison Imperial 5 Elite
Rok výroby 2011
Cena nového nástroje cca 330.000 Kč, např zde: https://www.thomann.de/cz/fodera_matt_garrison_imperial_5_459842.htm
- top z druhu kaštanu s názvem jírovec lysý (Buckeye) v provedení Burl
- pozor! průchozí krk je netradičně z jasanu!
- hmatník eben
- netradičně 26 pražců
- menzura 33"
- tónový blok olše, boky ořech
- ebenová rampa mezi snímači
- standardní ladění EADGC - na E struně Hipshot D-Tuner
- třípásmová aktivní elektronika, poměr snímačů, rozepínání humbuckerů na singly, přepínač aktiv/pasiv, tónová clona funkční v obou režimech
- hmotnost 4,8 kg - perfektní vyvážení
Nahrávky jsem si nějaké udělal, ale když jsem objevil tohle video tohoto konkrétního kusu, tak jsem si řekl, že to svoje sem vůbec nebudu dávat, a ukradnu nahrávku z videa, jelikož videa na YouTube rády mizí.
https://www.youtube.com/watch?v=3P_ZgQnh83M
Megaobrovské díky iMilanek za zápůjčku!
6) Fodera Matthew Garrison Imperial 4 Custom
- rok výroby 2005
- top i záda z javoru v provedení Burl
- pozor! krk netradičně z jasanu!
- hmatník eben, abalonové poziční značky
- na Foderu netradičně "pouze" 22 pražců
- menzura 33"
- tónový blok ořech
- třípásmová aktivní elektronika, poměr snímačů, rozepínání humbuckerů na singly, přepínač aktiv/pasiv, přepínač frekvence středů, tónová clona funkční v obou režimech
- hmotnost 4,4 kg - perfektní vyvážení
Nahrávky s korekcemi na středu a otevřenou tónovou clonou, hlazené struny Thomastik, pořadí: krkový snímač - oba snímače - kobylkový snímač.
Rovnou do zvukovky
To samé se simulací aparátu
Opět díky iMilanek!
7) Fodera Imperial 5 Elite Custom Fretless
Země původu: USA
Rok výroby: 2009
Cena: cca 350.000 Kč
Menzura 34", křídla těla ořech, tónový blok olše, top je ze dřeva Holly Wood, latinsky ilex opaca, jinak česky cesmína temná, krk je opět netradičně ze tří kusů jasanu s různými řezy, hmatník z ebenu s javorovými linkami, třípásmová aktivka s tónovou clonou, přepínáním na pasiv, rozepínáním humbuckerů na singly a přepínáním charakterů středů. Vzadu na hlavě je vlastnoruční podpis obou pánů stojících za firmou Fodera, tedy Vinny Fodera a Joey Lauricella. Basa váží značných 4,95 kg, ale má dokonalé vyvážení. Krk má na ořechu 47 mm a jinak má hodně mělký profil, byl jsem hodně překvapen, že mi to nevadí, do ruky mi seděl až překvapivě skvěle. Rozteč strun na kobylce je 19 mm. Zpracování je absolutně fantastické, povrchovka úžasná, celkově naprosto skvostná basa, protože i zvukově je to rozhodně nejlepší bezpražec, na který jsem kdy hrál, a Háčko je jako zvon. Struny jsou roundy Fodera 40-120, prohnal jsem to preampem Darkglass Microtubes X Ultra se zapnutou simulací aparátu a dobarvil jsem to aktivní elektronikou přímo na base. Hráno s polohou pravé ruky u krku.
Krkový snímač
Oba snímače
Kobylkový snímač
8) Fodera Brazilian Rosewood Monarch 4 Deluxe
Další extrémně vzácný nástroj, který si nechal postavti dokonce samotný Jason DeSalvo, jeden z majítelů firmy Fodera.
- rok výroby 2013 - cena podobného nového nástroje tenkrát cca 14.000 $, dnes podstatně více.
- tělo mahagon + top z brazilského palisandru - tento palisandr dostal darem od dlouholetého dodavatele dřeva, a měl být vytěžen krátce po roku 1900.
- krk javor + hmatník z brazilského palisandru, 34" menzura, 24 pražců, 38 mm šířka krku na ořechu
- ladící mechaniky Hipshot + D-Tuner
- 3pásmová aktivní elektronika s možností pasivu + tónová clona
- jeden dvoucívkový snímač Fodera / Duncan Dual Coil s ovládáním panoramy cívek
- hmotnost 3,9 kg a naprosto perfektní vyvážení
Nahrávka s hlazenými strunami Thomastik, protaženo preampem Darkglass Harmonic Booster, kompresorem TC Electronic SpectraComp a preampem se simulací aparátu Darkglass Microtubes X Ultra. Použil jsem i zkreslení. Hráno nad snímačem, na obě cívky, s lehce přidanými basy a výškami a lehce staženými středy. Má to parádní punch, attack, hodně mě tenhle zvuk baví.
EDIT: zde možnost poslechnout v povolanějších rukou než mých:
https://www.youtube.com/watch?v=0AceyHxdnpo
9) Fodera Monarch Deluxe Victor Wooten Classic
Rok výroby: 2010
Země původu: USA
Cena podobného modelu: 230.000 Kč – např ZDE
Konečně Fodera s roundwound strunami. Krásný kousek, užil jsem si, díky Daviďáku! Tělo mahagon, přední deska výběrový javor, něco mezi žíhaným a obláčkovým, krk javor, hmatník palisandr. Snímače EMG, třípásmová aktivní elektronika s možností přepnutí do pasivu, tónová clona fungující i v aktivním režimu. Dva přepínače, na které si hodíte pomocí jumperů na tištáku aktivky, co chcete. Například přepínání frekvence středů, nižší či vyšší úroveň basů, vypínač (kill switch) atd. V manuálu jsou popsané i další věci, které si můžete nastavit, například pro tónovku máte volbu kondenzátoru 22 nebo 47 nF.
Udělal jsem i nahrávku. Roundwound struny La Bella, niklové čtyřicítky. Prohnal jsem to jen kompresorem TC Electronic SpectraComp a preampem Darkglass Microtubes X Ultra, ale tentokrát bez simulace aparátu, přičemž jsem udělal ekvalizaci už přímo na base. Nejprve je tam v nahrávce krkový snímač, pak kobylkový, a nakonec oba snímače na čistý zvuk, zkreslený a slap.
Miluju mimochodem ty jejich kobylky, ty jsou fakt parádní. A o povrchovce dřeva ani nemluvím. Sametový povrch, nevím, jak to dělají, ale je skvostný. Jediné, co mě mrzí, je, že kryt šachty aktivní elektroniky je na vruty a nikoli na šroubky, což hrozí stržením závitu ve dřevě těla. Ale dekl kapsy je mimochodem hliníkový, nikoli plastový. Šířka krku na ořechu 40 mm a standardně 19 mm rozteč strun na kobylce (ale jde udělat 18 nebo 20 mm). Díky plnému profilu krku mi ani moc nevadí jeho malá šířka. Váha baskytary rovné 4 kg a dokonalé vyvážení na popruhu. Osobně teda mi nevyhovuje těch 24 pražců. 20 až 22 pražců je pro mě z ergonomického hlediska lepší, ty minimálně dva navíc už mi překáží při slapu. Ale celkově jsem z té basy nadšený.