1

Téma: Poraďte začiatočníkovi - vyrovnánie krku.

Zdravím, prosím o radu, zrejme budem za idiota, ale čo už. Zdedil som po kamošovi Squiera JB Standard, chcel by som ju dať do pucu. Je trochu prehnutá, mal ju nejaký čas bez údržby, tak sa z nej stal trošku luk. Moja (tupá) otázka znie - je možné vyrovnávať ju bez strún, alebo treba na nej mať pri tom natiahnuté struny?

Dík za odpoveď. 

0 xLajků:

2

Re: Poraďte začiatočníkovi - vyrovnánie krku.

feroproksa napsal:

Moja (tupá) otázka znie - je možné vyrovnávať ju bez strún, alebo treba na nej mať pri tom natiahnuté struny?

 Určitě se strunami, bez nich vůbec netušíš, jak moc je třeba přitahovat a povolovat.

Druhá věc - povoluj/přitahuj maximálně o 1/4 otáčky (pokud tedy šroub není úplně volný), pak chvilku nech krk si sednout a popř. opakuj dle potřeby.

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

3

Ďakujem.

0 xLajků:

4 Naposledy upravil: Atvečko (18. 10. 2019 13.58:24)

A s povolenými strunami...  povolit struny, přitáhnout krk, napnout struny, nechat uležet

A POZOR - matkou by mělo jít točit relativně lehce. Starší Squiery maj takovou zaludnost, že se matka může dostat na doraz a když za to pak zabereš silou, tak ten závit zrthneš nebo utrhneš pero. To pak tu kytaru můžeš opřít o popelnici.

EDIT : Povolenými samozřejmě ne nenatataženými :-)

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
Shure 58A beta -> TC Helicon Harmony Singer
0 xLajků:

5

Ja to taky dělám s hodně povolenýma strunama - přitáhnout, naladit, zkontrolovat dohmat, buď ok jinak zase hodně povolit struny a postup opakovat. Pokud s matkou jde točit jen obtížně povolit struny ještě víc.

0 xLajků:

6

Atvečko napsal:

A s povolenými strunami... povolit struny, přitáhnout krk, napnout struny, nechat uležet

 Proč? Jestli je důvod, aby šla matka hladce, tak stačí lehce zatlačit na hlavu tak, aby se krk narovnal a pak nebude trussrod v záběru a půjde s ním točit hladce (to platí pro starší nástroje, kde je matka zatuhlá či pro levné, kde je materiál bláto)

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

7

Ono i záleží na tom, kde ta matka výztuhy je. Když je nahoře na hlavě, tak se musí povolit minimálně prostřední dvě struny, tedy A a D, u pětky tři (E, A, D). Když je matice v patce krku, tak záleží, jestli je přístupná. Např. Music Man má tam má kolečko, a přímo výrobce doporučuje struny nepovolovat. Dělám to tak běžně, funguje to naprosto spolehlivě. Když je tam matka na křížák, tak záleží jak je přístupná. Na mém bývalém japonském Precisionu mi nepomohlo ani sundat pickguard, musel jsem odmontovat celý krk od těla, což byl fakt totální vopruz.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

8

D.a.l.i napsal:

Proč? Jestli je důvod, aby šla matka hladce, tak stačí lehce zatlačit na hlavu

Jednak aby se právě tohle nemuselo dělat ( protože zase uplně lehce to neni)  ale hlavně se při povolenejch strunách krk ochotněji ohýbá a rychleji usadí.

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
Shure 58A beta -> TC Helicon Harmony Singer
0 xLajků:

9

Já bych se na machrování z ruky hlavou uplně vysral, Ale když to tak utrhneš, tak to víš, to ti nikdo neveme. Prostě klasický čtvrtky. to je safe, a kdo má koule tak víc než to. A když mockrát čtvrtky, sem a  tam, a nic,tak ti nedá, tak to vystřel.

PB´s: Vebr CS Kent Armstrong, Ibanez BL700NT, SQ PJ DiMarzio, SQ PB 20th SPB3, SX PJ DiMarzio FL.
Gear:The 14,5 & 15 & SWR SM-400.
0 xLajků:

10

litrfree napsal:

Já bych se na machrování z ruky hlavou uplně vysral, Ale když to tak utrhneš, tak to víš, to ti nikdo neveme. Prostě klasický čtvrtky. to je safe, a kdo má koule tak víc než to. A když mockrát čtvrtky, sem a  tam, a nic,tak ti nedá, tak to vystřel.

Někdy Jirko fakt nevím, jestli je to tvůj smysl humoru, nebo jestli máš obráceně klávesnici. grinning

0 xLajků:

11

litrfree napsal:

šak to vyzerá na odjebnutý mozog toluénom, šak v nášej osadě je vela hentých pomatených kktou, aj v nášej cimbálofke bol takýto medzizávitný zkrat, čuchal pytlík, pak si chcel zafajčiť a nastala explózia a hlava sa mu rozstriekla, bolo to dost nechutná záležitosť

0 xLajků:

12

Aidamos napsal:

Když je nahoře na hlavě, tak se musí povolit minimálně prostřední dvě struny, tedy A a D, u pětky tři (E, A, D). Když je matice v patce krku, tak záleží, jestli je přístupná. Např. Music Man má tam má kolečko, a přímo výrobce doporučuje struny nepovolovat.

 ja vetsinou na drobne korekce nepovoluju struny pokud je to rozumne pristupne .. a nikdy se nic nepokazilo btw na youtube se najde par instruktaznich videii a taky to tam pani servismani stelujou s naladenou basou ...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

13

m3 napsal:

 ja vetsinou na drobne korekce nepovoluju struny pokud je to rozumne pristupne .. a nikdy se nic nepokazilo btw na youtube se najde par instruktaznich videii a taky to tam pani servismani stelujou s naladenou basou ...

tiez vzdy nastavujem podla naladenych strun 

pkGuitars .1               Tokai Hardpuncher ´21              
pkGuitars .2 V            Yamaha BBP35 '22              Dolphin fretless 4
Gallien Krueger MB150s, GK RB700-II & GK SBX410 & Boss GT10, Zoom B3
                                                 Flatwound Club #7
0 xLajků:

14

Ahoj přátelé,

Prosím nepobýváte nekdo kolem Jaroměře. Začínám na basu a mám basu Ibanez z druhy ruky. Potrebovala by asi seštelovat, tak sem se snazil podle návodů a rad.. delal jsem to poprvé a tak nemam porovnání.. Někde za 12 pražcem to drnčí, takže asi opilivat pražce ale to už mám trochu nakakáno.. Chci se teda zeptat jestli by mi na to nekdo nejuknul a neřek třeba : "seš kopyto, takhle to udělej" a ja bych poděkoval dal pivko a zase mazal domů... Snad to není od zelenáče moc troufalé, ale chci se to naucit a ne to dat do servisu. Dekuju a ahoj

Dumdumdymdadumduda
0 xLajků:

15

Kořínek napsal:

Někde za 12 pražcem to drnčí

Tak máš nejspíš moc nízko kameny na kobylce. Když je pak budeš mít výš, tak může být vysoký dohmat v půlce krku, tak pak přitáhnout výztuhu, ale nějaký průhyb, když zmáčkneš strunu na prvním a posledním pražci by měl být. Většinou stačí trochu, dejme tomu půl milimetru až milimetr.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
1 xLajků:

16

Děkuju za radu, to jsem už provedl. Krk mám podle mě tak akorat,jak píšeš asi cca 0,45mm dírka na sedmim. No ale trápí mě ještě hlasitost. Basa byla hodně potichu,tak sem to přisuzoval orezlejm magnetum na snímačích. Že asi budou ko.. no tak sem tam dal humbucker ke kobyle a nový potaky a zapájel. No a vono to je pořád jako hodně potichu. Špatně se to vysvětluje. Mam doma vox amplug2 bass a kytarovyho spidera 6 30w a zesilovač yamahu 30w s takovym pultikem kde se pripoji kytara,klavesy,mic atd.. no a na všem to musím hrozně ohulit aby něco lezlo. Zkousel sem posunovat snímač nahoru dolu a nic.. 

Dumdumdymdadumduda
0 xLajků:

17

To klidne muzes mit studenej spoj nekde, nebo se nekde muze slusat jedna zila z lanka vodice apod.(treba na jacku). Jestli mas ohmmetr (multimetr) poradne propipej celou elektriku. Mirne drnceni za 12 prazcem klidne muze byt take rukama..

1 xLajků:

18

No měřák bohužel nemám, zkusím sehnat. Napadlo mě, že když jsem pajel tak všechno podle schematu sedělo, ale jackovou samici mam stereo, protože ma tři piny.. a ja jsem tam jeden vynechal protože mám pasivní elektroniku, takže bych prehodil nejakej pin? Hrálo by to vůbec? Já mám takouvou podlouhlou samici, jako v šroubovici a nepoznal sem kde je stínění, takže jsem to strelil od boka a hralo to no.. 

Dumdumdymdadumduda
0 xLajků: