1

Téma: Analogový kompresor

Rád bych se vás zeptal na zkušenosti s analog. kompresory... O tom, zda vůbec je či není vhodné (morální, atd.) kompresor používat se tady už debata vedla, ale nenašel jsem žádné konkrétní zkušenosti s konkrétními krabičkami (rack pro mne nepřipadá v úvahu, digitál či mulťáky taky ne...). Moc se mi líbí EBS, který umí navíc multiband (oddělená komprese basů a výšek) a simulaci lampy (kterou si v recenzích pochvalovali Ryba i Scheufler), ale je přecejen dražší (k pěti tisícům). Cenou mne zaujal BOSS LMB-3 (okolo dvou tisíc), ale kromě recenze na basy.wz.cz jsem o něm nic neslyšel... Případně nějaké další varianty?

PS: Bonusová otázka - dáváte efekty mezi basu a aparát, nebo do efektové smyčky?

Díky předem,
Dave

"Akademický PUNK" www.reklane.cz
0 xLajků:

2 Naposledy upravil: srs (15. 01. 2007 19.29:37)

Re: Analogový kompresor

odpovídám jen na PS otázku, jelikož kompresor nepoužívám, mám jen limiter v zesáku...efekt dávám mezi basu a aparát,do smyčky jsem to ještě nezkoušel,ale určitě na to dojde.

peavey t 40, sx pj vwh, greco jb600n, yamaha pulser 450
peavey mark VIII xp, ampeg svt III pro, trace elliot 1248h, peavey mega sub 1x15BW
tech21 xxl, tc spectracomp, boss xl 20, digitech bp 80
0 xLajků:

3

já dávám jen před apec
1) moc kabelů big_smile do smyčky big_smile
2) efektovou smyčku neměl jimmy hendrix tak proč bych jí měl mít já big_smile ne vážně mám totiž zkreslení a to dávat za preamp je fakt blbost.....

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

4

ad PS otázka: záleží co je to za efekty a jestli chceš, aby kurvily vnitřní preamp aparátu, nebo ne.

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

5

Ad fx loop: Kubšovo odpověď to vystihuje... Koukal jsem na zapojení svýho komba a koukám, že smyčka je až za předzesilovačem a za ekvalizérem (což hraje taky asi svoji roli). Dráty navíc jsou taky asi zbytečný.

Limiter mám věstavěnej - používám ho na slap a jako ochranu před odpálením komba, nikoliv však pro nějaké zvukové kvality... Naproti tomu ten kompresor by mně fakt zajímal... To nehrajete nikdo přes analog?

0 xLajků:

6

mě se limiter taky líbí....ale musí se s ním opatrně  smile
kompresor nevím moc se s ním nikdy nekoketoval asi zkusím bráchův starej ibanezáckej z 80tejch let - ano pánové vintageřisti.....z 80 let zřady legend.  zelenýho  ts

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

7

Pokud je mi známo, kompresor patří před všechny efekty, do smyčky bych dával jen ekvalizer, limiter, nebo digitální efekty (echo, chorus, hall). Toš tak...

Fender USA Standard Precision, Ampeg SVT350H, SVT410HLF, BA-110
Fender USA Stratocaster, Fender MEX Telecaster, Marshall 1987x, 1960AX
a spousta dalších krámů
Obě ruce levé
0 xLajků:

8 Naposledy upravil: subroofer (17. 01. 2007 11.23:54)

juhuuu napsal:

ad PS otázka: záleží co je to za efekty a jestli chceš, aby kurvily vnitřní preamp aparátu, nebo ne.

Efektová smyčka jde právě nejprve přes preamp zesíku stejně jako dirct input vstup, takže zvukově to bude stejný. Rozdíl je pouze v tom, že sposta FX potřebuje na začátek pre-amp jinak šumí (moje zkušenost), no a když preamp není, tak je dobrý využít FX loop a šum se sníží. Jinak laborovat jak zapojit pedály za sebe asi není od věci. Preamp bych dal však nejspíš na začátek nebo úplně nakonec.

Podlahovej kompresor naživo nepoužívám, domů jsem si pořídil rackovej kompresor/limiter/expander/gate ''dbx 1066'', ale to nejen na basu, spíš na cokoli.

0 xLajků:

9

chatra napsal:

Pokud je mi známo, kompresor patří před všechny efekty, do smyčky bych dával jen ekvalizer, limiter, nebo digitální efekty (echo, chorus, hall). Toš tak...

Já na tohle nejsem žádnej odborník, ale logicky... Neměl by bejt kompresor až na konci, aby attackoval veškrý prasárny co v řetězci vzniknou? Pokud bude na začátku, tak je komprimovanej čistej signál a dál už to neovlivníš. Je to asi laborace.

Jinak špatně nastavenej attack a release může dost brzdit hru, je to pak jak žvejkačka ve vlasech.

A taky bych počítal s tím, že podruhý signál komprimuje zvukař většinou na masteru, tak aby z tý basy taky něco zbylo...

0 xLajků:

10 Naposledy upravil: srs (17. 01. 2007 11.34:23)

nj, ale když ho dáš na začátek, tak v řetězci už žádný prasárny nevzniknou ne?-bude to skrouhlý hned ze začátku
Myslím, že na konci řetězce už by to znatelně omezovalo zvuk lezoucí z efektů před ním..

peavey mark VIII xp, ampeg svt III pro, trace elliot 1248h, peavey mega sub 1x15BW
0 xLajků:

11

srs:
To já právě nevim, sem hned psal že je to vodhad. Ale vím co doáže udělat s frekvencema WAH a že je sinál na začátku prohnanej kompresorem ho asi moc zajímat nebude. Asi by to chtělo vykašlat se na kecy a podívat se na nějaký řetězce renomovaných bassplayerů...

0 xLajků:

12

subroofer napsal:
chatra napsal:

Já na tohle nejsem žádnej odborník, ale logicky... Neměl by bejt kompresor až na konci, aby attackoval veškrý prasárny co v řetězci vzniknou? Pokud bude na začátku, tak je komprimovanej čistej signál a dál už to neovlivníš. Je to asi laborace.

Jinak špatně nastavenej attack a release může dost brzdit hru, je to pak jak žvejkačka ve vlasech.

A taky bych počítal s tím, že podruhý signál komprimuje zvukař většinou na masteru, tak aby z tý basy taky něco zbylo...

Před koncák patří limiter, ten "ořezává prasárny". Kompresor vyrovnává úrovně tím, že laicky řečeno mění zesílení v závislosti na amplitudě vstupního signálu.

Fender USA Standard Precision, Ampeg SVT350H, SVT410HLF, BA-110
Fender USA Stratocaster, Fender MEX Telecaster, Marshall 1987x, 1960AX
a spousta dalších krámů
Obě ruce levé
0 xLajků:

13 Naposledy upravil: Gimzy (18. 01. 2007 23.49:31)

znám lidi kteří dávaj do smyčky všechno a jsou spokojený...

Basy: OLP MM3 Natural, Jolana D-bass se snímači Basslines
Aparat: Mesa BASS 400+ by Rockwell, Gallien-Krueger NEO410, Korg DTR 1000, Behringer BX600
Efekty: MXR Bass D.I.+, Behringer - Bass Chorus, Beta-Aivin - Bass Eq. 3x , Digital Reverb, MultiEffect.
Kabeláž: Planet Waves
Struny: D´Addario (.050-.135) & Ernie Ball (.045-.105)
0 xLajků:

14

Co se týká pořadí efektů, je to určitě laborace, ale zajímavé je podívat se na řazení výrobců... třeba EBS řadí na svém pedalboardu efekty v pořadí (od nástroje k aparátu): overdrive, kompresor, oktáver, autowah, chorus, reverb...

Jinak koukám, že moc vás teda krabičkový analogový kompresor nepoužívá... byl jsem zatím aspoň od jednoho zvukaře poučen, že špatný kompresor je horší než žádný (to asi platí o spoustě věcí...) a že se v případě kompresoru asi vyplatí investovat do EBS...

0 xLajků:

15

Podle me ma to razeni celkem logiku - overdrive je efekt, ktery signalu muze dat nejvetsi pecky - kompresor to zahladi a ostatni efekty jiz pracuji s "hodnym" signalem, coz je pro ne idealni. Kazdopadne kompresor patri hned na zacatek retezce, musi byt kvalitni. Osobne hraju natvrdo, ale pro ziva vystoupeni muze byt rozumne nastaveny kompresor pomocnikem a ve studiu se pouziva temer vyhradne, i kdyz z jineho duvodu.

Ibanez SR 705 WNF, snímače EMG 40DC, struny DR, bezdrát Sennheiser EW 172 G2, Hughes & Kettner Quantum 600, Peavey Tour 2*10, Kustom G-115H, ladička Korg DTR-2000.
0 xLajků:

16

jo, ale overdrive od EBS ti to sam zkompresne-aspon podle raficky pana Udo Behringra-fakt dyz tam hodis tak 3/4 drive, na coz vetsinou hraju, tak mas kompresor tak na ozdobu

0 xLajků:

17

Já kompresor od EBS mám a jsem spokojenej. Simulace lampy na tý krabičce je, ale nepoužívám ji, neladí mi s aparátem. Měl jsem ještě kompresor od firmy Demeter, ten byl opravdu výbornej, ale tady se neprodává. Kompresor dávám hned za basu, smyčku nepoužívám, kdybych měl rackový vybavení, tak ji používat budu, ale na krabičky je to hodně nepraktický.

MusicMan Stingray, Eden WT-400 Traveler, Aguilar GS112
0 xLajků: