1

Téma: jak ladit?

Ahoj! Mám problém s tím jak ladit basu. Mám warwick 5 str a zatím ladím H,E,A,D,G. Ale teď hraji s další kapelou a kytaristi jsou podladěný na C,G,C,F,A,D. Při hraní na H se některý motivy prakticky nedají zahrát. Jsou nějaký možnosti jak to vyřešit jinak než koupit ještě 4ku? Když to H naladím na C, tak to nezní dobře.

Hardcore Jihlava represent
0 xLajků:

2

Re: jak ladit?

tak to je teda fakt průser, tohle bude problém pač podladit to celý ještě o 2 tóny nníž tak to háčko bude fakt krutej blaták smile

první rada - kup tynejtlustší struny a podlad se to by mohlo klapnou  NEBO
prostě nacpi kytaristy do Hčka na 6ce  nebo at si koupěj trapáci 7dmičky pche kytaristi....stejně ty 6str. kytary nehrajou v takovýmhle podladění pokud na to nejsou dělaný-prodloužený menzury smile
btw C nebo H to už je stejně tak šílený že jeden ton na tý 6ce už nezaregistrujou

poslední rada podlad EADG struny do Céčka:-) a H nech H uvidíš ale je to fakt dilema...je mi jasný že něco se nedá zahrát

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

3

Co to proboha hrajete smile Ja asi 2x v zivote podladovel E na D... To ti vadi, ze mas nejnizzsi ton H a chces C? A chces to na to C podladit??? nezobte se, ze se cpu do neceho, cemu nerozumim, ale tohle me fascinuje.

0 xLajků:

4

přesně jak řika kubš smile at kupujou 7čky. Páni jsou tvrdáci co? big_smile

Basy: OLP MM3 Natural, Jolana D-bass se snímači Basslines
Aparat: Mesa BASS 400+ by Rockwell, Gallien-Krueger NEO410, Korg DTR 1000, Behringer BX600
Efekty: MXR Bass D.I.+, Behringer - Bass Chorus, Beta-Aivin - Bass Eq. 3x , Digital Reverb, MultiEffect.
Kabeláž: Planet Waves
Struny: D´Addario (.050-.135) & Ernie Ball (.045-.105)
0 xLajků:

5

Já ladím ADGCF a s dobrou kytarou a trochu přenastaveným EQ to malokterá basa zahraje a když tak je to fakt blato,pak už jenom nějakou krabičku co ti rovnou generuje podlazené tóny beze změny ladění

Spector NS 5 CR, GK 1001 - 90's Style jak ta kapela RHCP, Symetrix, H&K BC410H
Jolča Jantar 4
0 xLajků:

6

deafslap napsal:

Co to proboha hrajete smile Ja asi 2x v zivote podladovel E na D... To ti vadi, ze mas nejnizzsi ton H a chces C? A chces to na to C podladit??? nezobte se, ze se cpu do neceho, cemu nerozumim, ale tohle me fascinuje.

nevím jestli jsi mě správně pochopil, ale když budu mít při stávajícím ladění Céčko na prvním pražci, tak se to fakt nedá hrát, je to docela náročná technická hudba....

0 xLajků:

7

Aha, tak to mi fakt neco unika, proc vadi, ze C je na prvnim prazci?

0 xLajků:

8

Gimzy napsal:

přesně jak řika kubš smile at kupujou 7čky. Páni jsou tvrdáci co? big_smile

Už vidím jak letí do prvního obchodu pro 7čku :-), by se mnou vyběhli jak se žhavým popelem.

0 xLajků:

9

Gin napsal:
deafslap napsal:

nevím jestli jsi mě správně pochopil, ale když budu mít při stávajícím ladění Céčko na prvním pražci, tak se to fakt nedá hrát, je to docela náročná technická hudba....

übermetal big_smile
no hele vážně zkus ještě propátrat hmatník jestli nejsou alternativy...hrát to jinak než ted...
jinak pokud to nejde jinak tak to vem na 4rce do Céčka...zajímá mě která tvrdárna je tak technicky náročná??dream theather revival?
jinak pro deafslapa Céčko hraje myslím někdy metallica a hlavně SLipknot....prostě samý  krutý nářezy smile

0 xLajků:

10

nejak sem nepochopil proc se podlazuje, tak to zahraju o oktavu vejs a je to ne? stejne se ve vyssich polohach hraje pohodlnejc

0 xLajků:

11

no hlavně kuliva krutýmu zvuku....jinak je to fakt otázka jen hodně tvrdecjch kapel takovýhle extrémní podladění

0 xLajků:

12

Kubš napsal:
Gin napsal:
deafslap napsal:

übermetal big_smile
no hele vážně zkus ještě propátrat hmatník jestli nejsou alternativy...hrát to jinak než ted...
jinak pokud to nejde jinak tak to vem na 4rce do Céčka...zajímá mě která tvrdárna je tak technicky náročná??dream theather revival?
jinak pro deafslapa Céčko hraje myslím někdy metallica a hlavně SLipknot....prostě samý  krutý nářezy smile

Je to asi takhle, ty věci co tam chci hrát by mi ladění na C hodně usnadnilo, navíc stejnej tón na různých strunách nemusí znít vždy "stejně", někdy je účelnější zahrát to na tlustší struně, než ten samej tón na tenčí. Na další basu (4ku) nemám dostatek financí, proto sem se na Vás všechny obrátil s prosbou o radu....a ne abych ospravedlňoval svoji hru.
Jinak jméno je Ultraspace, stránky a podobný věci ještě nemáme:-(
PS. dík Kubši za rady něco rozhodně zkusím.

0 xLajků:

13

Termit napsal:

nejak sem nepochopil proc se podlazuje, tak to zahraju o oktavu vejs a je to ne? stejne se ve vyssich polohach hraje pohodlnejc

Přesně jak říká Kubš, tohle ladění (CGCFAD) používá drtivá většina kapel hrající "tvrdou" hudbu: slipknot, stuck mojo, downset, hatebreed, starý mudvayne.... A nedovedu si představit jak by basista v hatebreed hrál ty drtivý hutný rify o oktávu vejš. Basa v takových kapelách má jinou úlohu než třeba v rocku.

0 xLajků:

14

Gin napsal:

Je to asi takhle, ty věci co tam chci hrát by mi ladění na C hodně usnadnilo, navíc stejnej tón na různých strunách nemusí znít vždy "stejně", někdy je účelnější zahrát to na tlustší struně, než ten samej tón na tenčí. Na další basu (4ku) nemám dostatek financí, proto sem se na Vás všechny obrátil s prosbou o radu....a ne abych ospravedlňoval svoji hru.

Takze potrebujes mit nejnizsi ton, tedy prazdnou strunu C, jestli to chapu dobre. Kontra C ti nestaci, tkaze to podladis na subkontra C, ale tam podle me zadna basa s menzurou 34 palcu dobre hrat nebude. Nechci napadat tvoje hrani, ale moc sem nepochopil, co vlastne chces s tim ladenim delat.

0 xLajků:

15

deafslap napsal:
Gin napsal:

Takze potrebujes mit nejnizsi ton, tedy prazdnou strunu C, jestli to chapu dobre. Kontra C ti nestaci, tkaze to podladis na subkontra C, ale tam podle me zadna basa s menzurou 34 palcu dobre hrat nebude. Nechci napadat tvoje hrani, ale moc sem nepochopil, co vlastne chces s tim ladenim delat.

Zkrátky když to řeknu uplně zjednodušeně, tak potřebuju dosáhnout toho, že když dá kytarista kilo na prázdný struně, abch mohl dát taky prázdnou, a ne abch musel dávat na prvním pražci

0 xLajků:

16 Naposledy upravil: Termit (27. 12. 2006 17.41:51)

no tak to o z toho H prelad na C to bude hrat v pohode a bude to porad dostatecne hluboko?
struna H uz ma normalne dost nizkej kmitocet (pod 50hz) a pokud podladis vic tak uz to nemuze nikdy hrat poradne si myslim
jinak poslechl sem ti to hatebreed a moc se mi to nelibi akorat nevim co je na tom "krutyho"

0 xLajků:

17 Naposledy upravil: Jenich (27. 12. 2006 18.06:10)

já to podladění nenávidim, ale když jsem zaskakoval nějákýmu crossoveru, tak jsem 5ku do C G C F A v pohodě ladil...Jedna kapela po mě chtěla dokonce A smile)

ten zvuk je vždycky naprosto hnusnej, ale to se holt nedá nic dělat...Ona snad ta móda podlaďování kapely brzo opustí...já pak mám fakt problémy se sluchem...

Nedávno jsem nahrával cédéčko nějákýmu Nantoka Naru...Ladění do A..ještě jsem musel nahrávat na debilní pětku...fuj

Ti Nantoka Naru jsou pro mě ještě akceptovatelný, protože ta hudba je celkem pěkně udělaná....neni to taková ta klasická drbárna...

http://www.bass-extreme.baskytara.com/u … a/once.mp3

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

18

Termit napsal:

no tak to o z toho H prelad na C to bude hrat v pohode a bude to porad dostatecne hluboko?
struna H uz ma normalne dost nizkej kmitocet (pod 50hz) a pokud podladis vic tak uz to nemuze nikdy hrat poradne si myslim
jinak poslechl sem ti to hatebreed a moc se mi to nelibi akorat nevim co je na tom "krutyho"

Háčko jsem "utáhnul" na C a hraju tak teď, ale není to úplně ideální. To už sem psal dřív. Aže jsou hatebreed krutý sem já nenapsal. Mýmu známýmu připadají krutý a brutální třeba Radiohead, jinýmu zase Dying fetus.....je to čistě věc názoru.

0 xLajků:

19

Hatebreed mám rád smile

btw: já to špatně pochopil...ty to chceš nadladit!! ahá...no tak to si naopak kup tenčí struny...

0 xLajků:

20

tak mě ještě napadlo, což trošku zaprasit a koupit kytaristům 7mičkový struny? big_smile

Basy: OLP MM3 Natural, Jolana D-bass se snímači Basslines
Aparat: Mesa BASS 400+ by Rockwell, Gallien-Krueger NEO410, Korg DTR 1000, Behringer BX600
Efekty: MXR Bass D.I.+, Behringer - Bass Chorus, Beta-Aivin - Bass Eq. 3x , Digital Reverb, MultiEffect.
Kabeláž: Planet Waves
Struny: D´Addario (.050-.135) & Ernie Ball (.045-.105)
0 xLajků:

21

Gin napsal:
deafslap napsal:

a co to je za styl?

vždyť je to pro tebe jednodušší...Navíc budeš mít dost možností práce s tím tonem, protože prázdný struny jsou občas ošemetný...s tím tonem na prázdný struně toho moc nenaděláš...

bejt tebou, tak se to naučim hrát v jedný poloze a ne lítat po krku jak blázen...

0 xLajků:

22

Jenich napsal:

já to podladění nenávidim, ale když jsem zaskakoval nějákýmu crossoveru, tak jsem 5ku do C G C F A v pohodě ladil...Jedna kapela po mě chtěla dokonce A smile)

ten zvuk je vždycky naprosto hnusnej, ale to se holt nedá nic dělat...Ona snad ta móda podlaďování kapely brzo opustí...já pak mám fakt problémy se sluchem...

Nedávno jsem nahrával cédéčko nějákýmu Nantoka Naru...Ladění do A..ještě jsem musel nahrávat na debilní pětku...fuj

Ti Nantoka Naru jsou pro mě ještě akceptovatelný, protože ta hudba je celkem pěkně udělaná....neni to taková ta klasická drbárna...

http://www.bass-extreme.baskytara.com/u … a/once.mp3

a jaký struny jsi pužíval?

0 xLajků:

23

45/40...já nevim...jednu 5ku jsem měl od sponzora a druhou od kapely...

Ale nic tlustýho to rozhodně nebylo...řekl bych ty 45...

akorát jsem jim oběma dal nízko kameny na kobylce mimo kámen tý nejtlustší struny, kterej jsem naopak zvedl dost vysoko, aby se holka mohla vlnit.

0 xLajků:

24

Jenich napsal:

45/40...já nevim...jednu 5ku jsem měl od sponzora a druhou od kapely...

Ale nic tlustýho to rozhodně nebylo...řekl bych ty 45...

akorát jsem jim oběma dal nízko kameny na kobylce mimo kámen tý nejtlustší struny, kterej jsem naopak zvedl dost vysoko, aby se holka mohla vlnit.

Tak to je teda nátěr, takže tys podladil H až na C? Jinak ta nahrávka je celkem v pohodě

0 xLajků:

25

big_smile ne...já to blbě pochopil...jsem nějákej zmatenej...to bych to musel podladit v podstatě o oktávu smile tý vole smile

ad nahrávka: hm smile pro mě to byla jen práce...já na tom autorskýho nic nemám smile ale jo...ten kluk to měl celkem pěkně vymyšlený...

0 xLajků:

26

já si to poplet kvůli tomu, že teď držim v ruce čtyřku...Ečko podladit do C je v pohodě tak jsem si to něják poplet...:)

0 xLajků:

27

Jenich napsal:

já si to poplet kvůli tomu, že teď držim v ruce čtyřku...Ečko podladit do C je v pohodě tak jsem si to něják poplet...:)

A s 5kou by sis poradil jak?

0 xLajků:

28

1. bych koupil 0.40/0.35 a vytáh to nahoru

2. kamarád má pětku a začal si kupovat struny na 6ku a má jakoby E A D G C. Pokud bych přmýšlel o 5ce, tak jedině s vysokým C. Pak to můžeš normálně podlaďovat

3. bral bych tu 5ku jako 4ku s pohodlným opěrátkem pro prsty a podladil na C to E.

0 xLajků:

29

nevím co používáš za techniky, ale pro mě je ta vysoká struna opravdu hodně zajímavá. Takže já bych volil 2.

0 xLajků:

30

Ty kytaristi dělaj bordel. Osobně sem měl tu čest s jednim týpkem co měl podlazenou kytaru takovej velkej drsňák, uměl jedno baréčko a nějakejch pár durovejch akordů, znělo mu to fakt krásně, pře měl podlazený ečko o jeden ton, no prostě příšerný, ale hlavní je, že je to težkej "kabát":-D Nic proti tvejm kytaristům Gine, ale todle je moje zkušenost.

ten co se ptá a nic neví:-)
0 xLajků:

31

janek napsal:

Ty kytaristi dělaj bordel. Osobně sem měl tu čest s jednim týpkem co měl podlazenou kytaru takovej velkej drsňák, uměl jedno baréčko a nějakejch pár durovejch akordů, znělo mu to fakt krásně, pře měl podlazený ečko o jeden ton, no prostě příšerný, ale hlavní je, že je to težkej "kabát":-D Nic proti tvejm kytaristům Gine, ale todle je moje zkušenost.

Proti kytaristům nemůžu říct nic špatnýho, nejsou to žádní trendaři mají svůj rukopis a to co dělají umí fakt dobře.

0 xLajků:

32

Jenich napsal:

1. bych koupil 0.40/0.35 a vytáh to nahoru

2. kamarád má pětku a začal si kupovat struny na 6ku a má jakoby E A D G C. Pokud bych přmýšlel o 5ce, tak jedině s vysokým C. Pak to můžeš normálně podlaďovat

3. bral bych tu 5ku jako 4ku s pohodlným opěrátkem pro prsty a podladil na C to E.

No nejschůdnější se mi jeví první možnost, určitě to zkusím. Já sem si pořídil 5ku, protože kdysi sem hrál na 4ku a ladili sme CGCF, jenže ta basa to vůbec nezvládala. Po čase si kytarista koupil Vipera baryton a já 5ku warwick a bylo po problému. Hlavně nemám rád když jsou struny jak kšandy.

0 xLajků:

33

Nasi gitaristi maju ladenie GAFCGD a mne sa stale nechcelo podladzovat tak som to vyriesil kupou 5-tky a naladil som ju celu o dva tony vyssie. size z Hcka som spravil Dcko.. mno tak nejako. Dufam ze to krk moc nerozhodi. Inak hra to vyborne, struny neplandaju.

0 xLajků:

34

neni to nějak moc velkej zápřah nejen pro krk, ale i pro ty struny ? vo 4 půltóny už je to dost.... aby taky chvíli vydržely... (?)

"IN FACT - JAZZ'S NOT DEAD. I could be wrong now, but i don't think so..." smile
0 xLajků:

35

já se osobně musím přiznat že třeba zvuk Hčka se mi jako líbí na 5tce   i do Déčka na 4ce se mi nezdá špatný se hodit ale tydle 4 tonový úlety to je fakt šílenost smile já osobně si myslím že to je zhovadilost :-) prostě neskutečnej bordel a naprostá ztráta charakteru nástroje smile

0 xLajků:

36

Preco myslis ze je to neskutocny bordel a degradacia nastroja? Nemyslim si osobne. Aj ked je to neobvykle hra sa mi uplne v pohode.
Zial podladzovanie Hcka o dva poltony je este horsie.
Myslite ze si to krk odnesie?

0 xLajků:

37

myslím že ty nástroje jsou jsou prostě dělaný na normální ladění a na to jsou myslím i nejlíp připravený- hlavně snímače maj určitej rozsah
ladění dospod  na to jsou barytonky smile
další možnost je vybírat nástroje s normálním laděním ale např delší menzurou ( např 35") sice to bude podobný bláto ale aspon o trošku menší...
jinak s destrukcí krku si člověk dělat starosti nemusí....možná větší problém je přechod z 40 na 50 strun
jinak mě v těhlech podladěnejch hudbách nějak příde všechno děsně utopený v basech  smile nevím ale podle mého hustej zvuk se netvoří podladěním smile na maximální možnosti nástroje

0 xLajků: