1

Téma: Zapojení baskytary s 2x volume, 2x tone ???

Zdravím, již jsem dotaz nakousl ZDE (přispěvek 31) a radši to dám zvlášť. Chci se zeptati, již delší dobu si pohrávám s myšlenkou, že bych ze své Arii vyndal aktivku (nebaví mě) a využil 4 ďoury na poťáky k takové šílenosti. Je možné mít volume a tone pro každý ze snímačů zvlášť? Tedy ovládání 2x vol a 2x tone? Neni to zbytečnost a kravina? Pokud to možné je a má to alespoň nějakou výhodu oproti 2xvol a 1xtone, chci se zeptat na zapojení (viz níže), použil jsem zde schemata pana Macha z R.M. Je možné použít tyto zapojení zvlášť a pak signály a kostry spojit na jacku, nebo se na to používá jiná vychytávka? Nebudou se pak ty RC můstky tónovek nějak navzájem bít, třeba když k sobě ukostřim volume poťáky? Případně jaké zvolit hodnoty potenciometrů a kondíků, když singlovej (dvoucívkovej) snímač má odpor 5k26 a MM humbucker má 7k35? Jo a jaké případně koupit vodiče (průřez a tak) na propojování? Díky za odpovědi.
http://baskytara.com/img/m/3312/t/p19ghhr1n3ubgq816fq1nir1nf33.jpg
http://baskytara.com/img/m/3312/t/p19ghhrdh916op1auc2m1151hn3g5.jpg

Fender AS PB, Ibanez ATK-305, Aria IGB-49 (SBS pups)
Morley PFW, MXR M80 DI+
TCE RH450+RS210C+RS212, TCE BG500-210
0 xLajků:

2

Re: Zapojení baskytary s 2x volume, 2x tone ???

Dudis napsal:

Je možné mít volume a tone pro každý ze snímačů zvlášť? Tedy ovládání 2x vol a 2x tone? Neni to zbytečnost a kravina? Pokud to možné je a má to alespoň nějakou výhodu oproti 2xvol a 1xtone

Proc by to nebylo mozny. Meli to JB v letech 60-61 a je to i na JB American Vintage 62. Vyhoda je ve vetsich zvukovych moznostech.

"Prsotě brumíl"
Prof. II
0 xLajků:

3 Naposledy upravil: Lukáš (16. 03. 2015 18.21:04)

Dudis napsal:

Případně jaké zvolit hodnoty potenciometrů a kondíků, když singlovej (dvoucívkovej) snímač má odpor 5k26 a MM humbucker má 7k35?

Skrz ideální konfiguraci bych zkusil napsat přímo výrobci snímačů (dost často se k humbuckerům dává 500 kΩ a k singlům 250 kΩ, ale je dobré se ujistit, zda to bude dohromady fungovat nejlépe). Kondenzátory si můžeš nakonfigurovat sám podle toho, se kterými se ti bude zvuk u kobylky a u krku se staženými tónovkami líbit (předběžný výsledky můžeš obdržet simulací, ale není to 100% - je dobré to slyšet smile). Jinak je tu toho dost na fóru...

0 xLajků:

4 Naposledy upravil: Matej (16. 03. 2015 18.34:28)

Ještě bys tu jednu ďouru mohl využít na switch,...vypínání signálu. U bas v dvouma volume poťákama mi to občas chybí,...bys jen přepnul-třebas u jazz basse mě občas sere, že musím stahnout dva paťáky aby byl klid-a chci si něco při zkoušce jen drnknout na sucho než se něco dořeší-třebas v momentě když se řeší zpěv, nebo kytara a tak. smile Nebo když basu odložím,...a zapomenu stahnout volume nebo zamutovat zesík, tak se mi stane že basa začne vazbit nebo tak něco. Jinak když jsem měl, nebo viděl tónovky na každý snímač zvlášť, tak ikdyž jsem stahnul výšky jen jakože na jednom, tak to lehce ovlivnilo zvuk i toho druhého snímače. Tak mi přišlo, že jsem to neměl nikdy moc pod kontrolou. Ale asi bude více možností jak ty dvě clony k těm dvou snímačům zapojit, aby to neovlivňovalo ten druhý. Já bych ale osobně tu díru využil na to vypínání signálu. Jak píšu,..u bas s dvouma volume na každej snímač to tak mám rád-když to jde udělat. smile Tobě jde stejně spíš hlavně o to, abys "zaplnil" tu nevyužitou díru v případě jedné clony že? smile

Edit: Ještě k těm poťákům,...to máš osazení hambáč+singl? To bych dal určitě na hambáč 500K a na singl 250K (ikdyž píšeš, že je ten singl dvoucívkovej?....to ale tedy není origo ne?). Jestli je to jednocívkovej singl, tam bych pětistovku nedával, páč ti bude pak zbytečně více pouštět ty vyšší frekvence brumu. Jsi si jistej, že je to dvoucívkovej singl? smile

0 xLajků:

5

Kiwi napsal:

Proc by to nebylo mozny. Meli to JB v letech 60-61 a je to i na JB American Vintage 62. Vyhoda je ve vetsich zvukovych moznostech.

Aha, děkuji... smile Našel jsem TOHLE přímo na fendřích stránkách. Ale prd se v tom vyznám. tongue Dokázal by mi to někdo přemalovat do srozumitelnější podoby se čtyrmi potenciometry? smile

Lukáš napsal:

Skrz ideální konfiguraci bych zkusil napsat přímo výrobci snímačů (dost často se k humbuckerům dává 500 kΩ a k singlům 250 kΩ, ale je dobré se ujistit, zda to bude dohromady fungovat nejlépe). Kondenzátory si můžeš nakonfigurovat sám podle toho, se kterými se ti bude zvuk u kobylky a u krku se staženými tónovkami líbit (předběžný výsledky můžeš obdržet simulací, ale není to 100% - je dobré to slyšet smile). Jinak je tu toho dost na fóru...

Aha, no zkusím Šlapákovi napsat, no, jsem zvědav, jestli odepíše. big_smile Jinak to vezmu systémem pokus omyl, no... Aspoň bych se naučil pořádně pájet. big_smile

Matej napsal:

Ještě bys tu jednu ďouru mohl využít na switch,...vypínání signálu.

KILL switch myslíš? Mno... na apci přece máme mute, vždyť to víš. big_smile No každopádně nápad to blbej neni... Kdyby to nějako to mé přání nefungovalo, tak to tak asi udělám. smile Jednak mi jde o zadělání ďour, ale taky bych tohle ne zrovna tradiční zapojení chtěl zkusit. smile
Osazení je singl (dvoucívkový bezbrum) a MM humbucker, obojí od pana Šlapáka. smile

Morley PFW, MXR M80 DI+
0 xLajků:

6 Naposledy upravil: Matej (16. 03. 2015 19.51:26)

Dudis: Jo,...jasně,..na apeci máme mute, ale já ho občas zapomenu zapnout, nebo naopak,..zapomenu vypnout a pak musím honem k aparátu. Ono jak já hraju roky na vysílačku,..a to i na zkoušce, tak je pro mě ten "kill" switch užitečnej. Mívám chvilky,...třebas 20-30 sekund, že si něco na sucho ujašňuji-když ostatní něco řeší jak jsem už psal a pak je to pro mě smysluplný,...nemusel bych na tu chvilku laborovat s 2x volume, nebo letět hned k apeci. Ale to bylo spíše, kdyby ti dvojtá clona nevyhovovala, tak další možnost jak "ucpat" díru po poťáku něčím co se využije. smile

Edit:  ...jo jo, vždyď to není tak dlouho cos dával fotky těch šlapáků-jak si abgrejdoval basu že? To bych mu možná cinknul co by mi radil jaký poťáky k těm snímačům smile

0 xLajků:

7

Matej: Na to není co napsat, samozřejmě máš pravdu, když o tom přemešlim, tak ten KILL vůbec neni blbej nápad. Ovšem experiment má momentálně přednost big_smile
Jojo, je to chvilka, pěl jsem ódy v jeho vláknu. smile No, napsal jsem mu e-mail, v příloze viněty od snímačů, aby věděl, co mi má vůbec odpovědět. big_smile Po telefonu bych to na něj všechno vychrlil... no... asi by to nebylo ono... tongue

Morley PFW, MXR M80 DI+
0 xLajků:

8

Já měl tohle zapojení na Cortu co jsem koupil s vybrakovanou eletrikou a jen 2x volume. Ale dodělával jsem to pár dní před prodejem basy jelikož mě bylo blbý to prodat v tom stavu.
Za ty 3dny jsem na ni pár hodin nahrál a fungovalo to bezproblémů. -- Ale nezkoušel jsem oba snímače s utaženou clonou, jen jsem na každým vyzkoušel jestli to funguje zas to povolil.

Red Bird Instruments Precision Bass
Hocke BN110
0 xLajků:

9

Dudis napsal:

Našel jsem TOHLE přímo na fendřích stránkách. Ale prd se v tom vyznám.  Dokázal by mi to někdo přemalovat do srozumitelnější podoby se čtyrmi potenciometry?

Tak se čtyřma poťákama to je vlastně klasickej Gibson Les Paul případně SG, ne? http://www.kvglabs.com/graphics/lespaulfig.gif

Fender JB62RI CIJ 97´ (fretless) / Fernandes P-bass / noisesynth -> Octaver -> Fuzz -> Distortion -> Fuzz -> Filter -> Freeze -> Delay - >  Preamp/DI  = BLACKNOISE/DRONE
Flatwound Club #2
0 xLajků:

10

u zapojení se dvěma volume je potřeba bud použít přepínač (a v gibsonu dobře vědí proč),  nebo otočit zapojení potenciometrů (výstup nesmí být z jezdce).

Obě varianty stojí za prd, při použití přepínače je třeba pamatovat, že v prostřední poloze se nesmí stáhnout volume ani jednoho snímače, jinak kytara nehraje), při otočení potenciometru (výstup není z jezdce) by se neměly používat potenciometry s logaritmickou charakteristikou.

takže k problému - za základ bych vzal klasický schema Jazzbass
http://www.rmpickups.cz/files/schemes/schm87.jpg

otočil pořadí potu volume a tone v cestě

takže směrem od snímače : snímač -tone pot, tone pot - jezdec volume pot, volume pot- konektor

a to 2x...

v každým jiným zapojení se budou cesty navzájem ovlivňovat. V tomhle nejmíň, ale je potřeba pamatovat na to, že tone potenciometry nesmí být logaritmický

a stejně si myslím, že to bude nahovno :-)

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
Shure 58A beta -> TC Helicon Harmony Singer
0 xLajků:

11 Naposledy upravil: Dudis (18. 03. 2015 14.33:11)

To jsem nevěděl, že to bude až taková věda. Nicméně žádnej blbej přepínač na přepínání snímačů tam rozhodně teda nechci!!! Čili jsem se rozhodl, že na 2xV a 2xT kašlu a udělám to dle tohoto schematu:
http://baskytara.com/img/m/3312/t/p19gmh4hsklcgjcg4eo1k167ta3.jpg
plus KILL switch, kterej bych udělal tedy jako vypínač, abych nemusel šaškovat s dvěma volume a mohl šupem třebas na WC. big_smile Ještě bych se chtěl zeptat, co říkáte na hodnoty poťáků a kondíku? A jak se realizuje ten KILL? "Zazkratuje" se jack, nebo se rozepíná signál vodič? Díky. smile

EDIT: Jo a k těm hodnotám... Panu Šlapákovi jsem psal mail i jsem zkoušel volat a nic... Zkusim to ještě na večer. smile

Morley PFW, MXR M80 DI+
0 xLajků:

12

Atvečko napsal:

...v každým jiným zapojení se budou cesty navzájem ovlivňovat.

...takže je to o tom jak jsem psal?...že když jsem měl 2x volume a dvakrát clonu na každej snímač, tak stažení jedné clony ovlivňovalo i zvuk druhého snímače? roll

0 xLajků:

13 Naposledy upravil: Matej (18. 03. 2015 16.04:31)

Dudis napsal:

A jak se realizuje ten KILL? "Zazkratuje" se jack, nebo se rozepíná signál vodič? Díky. smile

Panu Šlapákovi jsem psal mail i jsem zkoušel volat a nic... Zkusim to ještě na večer. smile

Já to vždy dělal na rozepínání vodiče. smile

Dobře by ti asi poradill i Macho z RM Pickups. Několikrát jsem mu už volal a radil se co a jak při určitém problému či zapojení. Byl vždycky vstřícnej. smile

0 xLajků:

14

Hmm a nestačí ti koupit si šňůru co má vypínač na jacku?
Tuším planetwawes má něco takového...

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

15

MartinXC napsal:

Tuším planetwawes má něco takového...

...třebas já jedu-hraju na vysílačku. takže pro mě ne. smile

0 xLajků:

16

Matej napsal:

...nemusel bych na tu chvilku laborovat s 2x volume, nebo letět hned k apeci.

Dudis napsal:

KILL switch myslíš? Mno... na apci přece máme mute, vždyť to víš.

btw na kazdym apci mute neni a kilswitchem taky muzes streba prerusit napajeni u aktivky a setrit baterku ..  imho je to uzitecna vec

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

17

za "KILL" přepínač tě budou všichni zvukaři a tvůj aparát milovat...

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
0 xLajků:

18

Atvečko napsal:

...důvod? hmm Mám to tak a žádnej problém ani s aparátem, natož se zvukařem. wink ...nebo v čem vidíš problém?...zajímá mě to. smile To spíše,...když jsem zapoměl stlumit jazzbasse a opřel ho o apec-neštěstí jen při zkoušce, ale zkoušíme s komplet nazvučenýma předkama a odposlechama,...a šel jsem na záchod. Si měl vidět co to za chvíli dělalo. big_smile

0 xLajků:

19

m3 napsal:

...a kilswitchem taky muzes streba prerusit napajeni u aktivky a setrit baterku ..  imho je to uzitecna vec

....to taky můžeš, ale to trošku kvikne-lupne když vypneš jen baterku v zapojený base-asi u většiny aktivek. smile

0 xLajků:

20

2 Matěj páč to může vyrobit slušnou pecku, tys nikdy nevytáhl šňůru z kytary dřív nežs stáhnul volume ? Tam to nejdřív šlusneš a pak rozpojiš, takže to ty pecky udělá hned dvě smile

0 xLajků:

21

Atvečko napsal:

2 Matěj páč to může vyrobit slušnou pecku, tys nikdy nevytáhl šňůru z kytary dřív nežs stáhnul volume ? Tam to nejdřív šlusneš a pak rozpojiš, takže to ty pecky udělá hned dvě smile

Když vytahneš šňůru z basy, tak samozřejmě ano-to je bordel. Ale právě ten KILL switch ten bordel neudělá. Možná asi záleží na přepínači,...nebo třebas by mu u té basy zrovna fungoval a nelupnul vypínač na tu baterku,....to si musí vyzkoušet. Třebas u Laka jsem měl vypínač baterky,...kterej tak fungoval i jako KILL switch vlastně. Ale tam byl zase na volume jeden poťák. Celé to s tím KLILL switchem byl jen návrh, jak využít ďouru navíc. smile

0 xLajků:

22 Naposledy upravil: Lukáš (18. 03. 2015 20.26:10)

Dej mezi póly odpor o hodnotě 1 MΩ a nemělo by se ozvat nic (nebo něco malého smile). Další možností je zapojit přepínač tak, že odvede signál na zem...

0 xLajků:

23 Naposledy upravil: Dudis (19. 03. 2015 08.33:03)

Matej napsal:

Já to vždy dělal na rozepínání vodiče. smile

No já tam mám kapku strach z toho kondíku v tónovce, aby tam nehromadil náboj a pak spuštěním signálového vodiče neudělal někudy reprák BUM. Snad nekecám hovadiny teda. big_smile Spíš bych to viděl tedy natvrdo uzemnit signál přes zem tam je jistota, že by to nemlátilo... Nu vyzkoušim obojí na domácím chrchláčkovi... smile

MartinXC napsal:

Mno mám čerstvě (asi 2 týdny) doma vyrobený Sommer s Neutrikama, čili nápad to sice neni blbej, ale prdim na to. big_smile

m3 napsal:

btw na kazdym apci mute neni a kilswitchem taky muzes streba prerusit napajeni u aktivky a setrit baterku ..  imho je to uzitecna vec

No třebas my s Matejem mute máme. big_smile Tam tahle věta vyplynula z debaty... smile No a aktivku právě z basy vyhazuju, takže baterku šetřit nebudu... big_smile

Atvečko napsal:

... viz. odpověď pro Mateje. wink

Lukáš napsal:

Dej mezi póly odpor o hodnotě 1 MΩ a nemělo by se ozvat nic (nebo něco malého smile). Další možností je zapojit přepínač tak, že odvede signál na zem...

To s tím odpůrkem taky neni blbej nápad hele. Ale dle mě už to může bejt žrout signálu, nepatrný, ale jo, ne? smile A to s tím signálem na zem vyzkouším. wink
--------
No jinak jsem se nakonec odpoledne dovolal panu Šlapákovi, taxme dali řeč. Bez váhání mi pak po vysvětlení mé situace oznámil, ať dám všechny poťáky 250kΩ a zdůraznil, ať do tónovky dám logaritmickej, což teda jsem se už dočetl. No a ke kondíkům mi řekl, ať zkusim něco mezi 33pF a 100pF, prej podle vkusu. Budiž, zkusim 47pF a uvidim co to udělá. smile
Tak a teď že objednám ten hardware a dostal jsem se do problému. Na R.M. pan macho praví, že Gotoh A je na volume a TONE => log a Gotoh B je volume => lin viz ZDE. Ovšem na Aleximu maj Gotohácké poťáky značené pro TONE písmenem B viz. třeba TADY. Tak teď kde je sakra pravda?!! tongue

EDIT: Ty konďáky jsem myslel samozřejmě v nanoF. big_smile

Morley PFW, MXR M80 DI+
0 xLajků:

24

Lukáš napsal:

Další možností je zapojit přepínač tak, že odvede signál na zem...

jop tak to mam smile teda aspo myslim .. smile ale mel sem myslim i jen obyc rozepnuti signalu a nikdy se zadna pecka ani lupnuti nekonalo ...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

25

btw co mas za ten HB ?? ma 4 vyvody nebo dva ? ze by sis moh udelat rozepinani HB ... taky by mohlo bejt zajimave prepinani preclo snimace serie/paralel ..

to bych si moh udelat na preclu big_smile mam tak jen volume .. vubec bych ho moh trochu potoonit skoro sem zapomnel ze ho mam big_smile ..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

26

m3 napsal:

btw co mas za ten HB ?? ma 4 vyvody nebo dva ? ze by sis moh udelat rozepinani HB ...

MM. Na plošňáku u snímače jsou 4 vývody (dokonce i se schemátkem, luxus), ale napájený to je momentálně do paralelu, čili 2 vývody. Takhle mi to ovšem vyhovuje, takže to zatim nechám bejt. smile Když mě to začne nudit, tak to předělám, ale díky za tip. wink
-----
Jo mimochodem, nevíte, kde by se dala sehnat taková ta pěnovka pod snímače?

Morley PFW, MXR M80 DI+
0 xLajků:

27

udělejme si jasno v těch potenciometrech :

závislost vnímání lidskýho ucha na hlasitosti je logaritmická, zatímco na frekvenci lineární, takže :

Volume - LOG
Tone - LIN nebo LOG záleží na zapojení
Balance - LIN

0 xLajků:

28

resp abych byl úplně přenej - závislost hladiny akustickýho tlaku smile

0 xLajků:

29

Atvečko napsal:

udělejme si jasno v těch potenciometrech :

závislost vnímání lidskýho ucha na hlasitosti je logaritmická, zatímco na frekvenci lineární, takže :

Volume - LOG
Tone - LIN nebo LOG záleží na zapojení
Balance - LIN

A nemá to bejt obráceně? Volume Log, nebo Lin a Tone Log? Tak to na svym webu píše Macho. tongue Už v tom začínám mít docela bordel...
---
I když teda já to udělal vychcaně, koupil jsem od každýho druhu 2, tak můžu kombinovat do zblbnutí a zjistit, co je dobře. big_smile

Morley PFW, MXR M80 DI+
0 xLajků:

30

http://cs.wikipedia.org/wiki/Potenciometr

Pokud je potenciometr používán pro regulaci hlasitosti zvuku, mívá odpor dráhy logaritmický průběh, aby byla regulace přizpůsobena subjektivní citlivosti sluchu. Těmto potenciometrům se říká logaritmické potenciometry (označeny písmenem B nebo G).

0 xLajků:

31

s tím průbehem se to má tak, že záleží na tom, jetli se spíš reguluje na konci  a nebo v celým rozsahu, lineární pot má prudkej nárůst (skoro skokem) na začátku a pak už je regulace jemnější, čím blíž je ke konci dráhy. Logaritmickým potem lze regulovat i v těch tichejch částech na začátku dráhy plynule.

u TONE záleží na zapojení  - u jednokokondenzátorovejch bych dal logaritmickej, u aktivky nebo výhybek s dvěma kondenzátory linearní

0 xLajků:

32 Naposledy upravil: Dudis (19. 03. 2015 16.08:25)

http://www.rmpickups.cz/vyber-potenciometru
Jo, to na wiki jsem už četl. Ovšem tady si s panem Machem celkem odporujete. smile Prostě bordel... Kdyby se značily G a N, tak by v tom bylo jasno hned... Ale A a B, nebo B a A, prase aby se v tom vyznalo...

EDIT:

Atvečko napsal:

s tím průbehem se to má tak, že záleží na tom, jetli se spíš reguluje na konci  a nebo v celým rozsahu, lineární pot má prudkej nárůst (skoro skokem) na začátku a pak už je regulace jemnější, čím blíž je ke konci dráhy. Logaritmickým potem lze regulovat i v těch tichejch částech na začátku dráhy plynule.
u TONE záleží na zapojení  - u jednokokondenzátorovejch bych dal logaritmickej, u aktivky nebo výhybek s dvěma kondenzátory linearní

Mně jde o regulaci hlasitosti spíš na konci dráhy, čili linear a budu mít na tonovce 1 kondik v pasivu, čili log, konečně už si rozumímě. smile
Nicméně mě furt zajímá, kde koupit (sehnat) ten černej molitan pod snímače... sad

Morley PFW, MXR M80 DI+
0 xLajků:

33

Pod snímače - já dávám miralon, co slouží normálně k tepelné izolaci rour. Zbylo mi od rekonstrukce topení.
Je k sehnání v OBI, Hornbachu atd, vyber si 1 rouru s co nejtlustší stěnou, a máš vystaráno na 50 bas...
Nebo prolez pár oroigo krabic od velkých IT věcí (tiskárny) nebo elektroniky (TV, reprobedny), ty se někdy zabezpečují takovou pružnou pěnovkou co vypadá jako extrudovaný polystyrén.

Fender PB US, JB MIM, JB MIM FL, MarleauxDiva fy Růžička, Spector Legend Classic 6, Palatino, Ibanez SRH500FL;
TCE250BH+Soundelirium 12UL, Hocke BT70+BN112M, Peavey/EVM15L+Peavey Mark III, Hocke BT120+Hocke B115, Hocke BN210, AldaxSPM250, Samson C-valve preamp...
0 xLajků:

34

MartinXC: Ohoho, díky za zajímavou radu... Odpoledne letim do sklepa prohrabat bednu od televize... big_smile

Morley PFW, MXR M80 DI+
0 xLajků:

35

btw zrovna u tecch snimacu se hodej a mozna stacej i perka/pruzinky .. navleceny na vruty... ikdyz ja teda pouzivam oboje ..v pripade nouze tam de narvat i molitan . neni to idealni ale lepsi nez nic smile ... btw ty gumy i ty perka my meli mit v kazdem lepsim zelezarstvi...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

36

Pravda, pérka by mohla být lepší... Když vybrakuju propisky, tak to asi nebude ono, co? big_smile

Morley PFW, MXR M80 DI+
0 xLajků:

37

Dudis napsal:

tak to asi nebude ono, co?

mno zalezi jaky ale asi budou moc dlouhy a mit moc malej "odpor"

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků: