1

Téma: "Ideální" basa

Tak jsem o vykendu zavital do Muzikeru ze si zkusim to quakadlo od Dunlopa a oni ho nemeli skladem, hmmm, no ale pri te prilezitosti jsem si tam zkousel letmo osahat nejake Fenders, mimo jine i Marcus Miller Jazz Bass ale i nejaky US standardy P a J, pak jsem koukal po SX kopiich a v postate jsem zjistil ze jsem v pr... . Zadnej z tech nastroju nesplnoval moje predstavy o tom, co bych chtel jako ideal. Tak me tak napadlo zjistit jestli narazite na totez a jake jsou vase predstavy, jak by mel vas NEJ.. nastroj vypadat, co by mel mit (samozrejme nazory ze by basa mela hrat sama a vedet co chci hrat odlozte v satne).

Abych zacal, tak muj momentalni ideal by vypadal asi takhle:

KRK:
jazz bass, velka hlava (cca 70'), schaller mechanika a na ecku HIPSHOT na drop D
tvrdy javor/brazilsky palisandr/velke bloky z perleti/20 prazcu memu stylu staci, nitro
profil D a mozna i vic (vsechny novy C nebo melky C co jsem mel v ruce jsou malo)
kulaty radius 7,25"
vyztuha + pasivni uhlikove pruty kvuli stabilite
uchyceni aspon sesti srouby, kvuli (ne)pohybu do stran

TELO:
tvar precision bass (vetsi, tlustsi a tezsi nez standard) proste kus klady,
jasan s peknou kresbou/nitro pro spravnej drevitej sound
3-tone sunburst s cernym pickguardem (musi byt ctyrvrstvej)
kobylka BadAssII, mozna nejaka zajimava kobylka s tlumitkem,
(obcas bych chtel zkusit i tremolo)

SNIMACE:
vsechny alnico, pasivni, umotany tak aby ve sve poloze hraly
vyvazene a vystihly svuj typicky charakter
(vsechny se tam vejdou, to mam zmereny, he, he)

1x single coil ala telebass u krku
1x PB v prostred
1x MM u kobyly

Single a MM bych chtel mit kombinovatelny (tedy single + 1/2 MM)
tonova clona je prezitek, switch na kombinovani snimacu

Asi by toho bylo hodne, co jsem samozrejme nezminil. Podstatou je aby ten nastroj byl jednak esteticky krasnej, ale aby mel hlavne spis klasickej prirodni zvuk a byl univerzalnejsi (JB/PB/MM) a mohl jsem si vybrat jakou barvu soundu chci, bez toho ze bych tahal 3-4 basy (na ktery stejne nemam). Ale stejne se takovej neda vyrobit, takze je to jen ten IDEAL.

Fender Precision Bass 1975, SOUNDCITY 200+, AmpegSVT412, CryBaby105Q
oblibene fraze: olse, javor, jasan, japan, nikl, ferrit, ECC832, ECC83, ECC82, ECC81, KT88, EL34
0 xLajků:

2

Re: "Ideální" basa

co tohle to se tomu mozna trochu blizi. i kdyz to je asi tezko splnitelny
http://fender.com/products/search.php?partno=0194160750

0 xLajků:

3

Harvey58 napsal:

Zadnej z tech nastroju nesplnoval moje predstavy o tom, co bych chtel jako ideal.

chlape ty si potencionální obět dokonalé basy od nějakého šikovného kytaráře....pač tohle asi po světě neputuje smile jinak dřeva a pod si můžeš nakombinovat myslím u MM ale řešil bych to u kytaráře big_smile

jinak moje vysněná basa ?? na co vysněnou basu když mám tu která mi momentálně splnuje požadavky smile a zahání gasík na jakoukoliv basu tím že prostě už bych musel prodat svoje tělo na orgány abych koupil lepší smile

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

4

No tak nepsal jsi jestli by to mela byt 4 ci vicestrunna, ale IMHO karbon vyztuhy pro ctyrku jsou zbytecny luxus, navic (i kdyz minimalne) pridaji krku na vaze, ktera je s klasickou hlavou uz tak solidni. Co se univerzalnosti zvuku tyce, myslim ze at tam das jakekoliv snimace, porad jsi omezen jednim typem dreva, takze zas az tak kouzlit s tim nebude byt bys tam dal 5 snimacu.

Moje vysnena basa by byl asi aktivni 5s preci s asymetrickym krkem, eben hmatnik, telo bubinga s topem s ockovaneho javoru. snimace JB/MM ...proste takovy lepsi Fender Preci DeLuxe wink

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

5

spider napsal:

Co se univerzalnosti zvuku tyce, myslim ze at tam das jakekoliv snimace, porad jsi omezen jednim typem dreva, takze zas az tak kouzlit s tim nebude byt bys tam dal 5 snimacu.

no nevim cece, za prvy stejne vsechny basy ktery mam rad jsou vetsinou jasan ci olse za druhy snimac dela vic jak 50% zvuku takze si myslim ze mas pravdu jen castecne, ale dik za nazor

oblibene fraze: olse, javor, jasan, japan, nikl, ferrit, ECC832, ECC83, ECC82, ECC81, KT88, EL34
0 xLajků:

6

Tak moje vysněná basa:

Barva: žlutá s modrým válečkovým vzorem..

Hlava: ve tvaru amerického donutu...s cukrovou ozdobou

Snímače: nestydatě drahé snímače z koree

Tvar těla: precision se známkami vintážového zacházení a hraní

Profil krku: komolý kužel

HW: tvrdý gumový plast

zvláštní schopnosti: zabudovaný palm, vlastní páskový rekordér, z břišní strany topnou spirálu, vyhřívaný hmatník posetý ledkami, na kterém by se zobrazovaly texty písní a v neposlední řadě čepele švýcarského armádního nože.

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

7

Harvey58 napsal:
spider napsal:

Co se univerzalnosti zvuku tyce, myslim ze at tam das jakekoliv snimace, porad jsi omezen jednim typem dreva, takze zas az tak kouzlit s tim nebude byt bys tam dal 5 snimacu.

no nevim cece, za prvy stejne vsechny basy ktery mam rad jsou vetsinou jasan ci olse za druhy snimac dela vic jak 50% zvuku takze si myslim ze mas pravdu jen castecne, ale dik za nazor

já jsem zase slyšel, že snímač dělá 10% zvuku, 40% dřevo a 50% prsty.

0 xLajků:

8

pánová a co takhle neslyšet ale zkoušet???já (a vy ostatní taky) sme toho už taky HODNĚ slyšeli....ale ne vždy co se povídá je pravda

0 xLajků:

9

Jenich napsal:

Tak moje vysněná basa:
zvláštní schopnosti: zabudovaný palm, vlastní páskový rekordér, z břišní strany topnou spirálu, vyhřívaný hmatník posetý ledkami, na kterém by se zobrazovaly texty písní a v neposlední řadě čepele švýcarského armádního nože.

BINGO!!!
lol lol lol

A thousand nights, I've spent alone,
Solitaire to the bone,
But I don't mind, I'm my own best friend,
From the beginning to the end,
My life, my heart, black night, dark star, Capricorn
0 xLajků:

10

Já bych se spokojil s nějakým pěěěkně vyhraným Fender preci tak řekněme z roku 1970.S javorovým krkem a v černé barvě těla.

0 xLajků:

11

Jenich napsal:

Tak moje vysněná basa:

Jenichu... neber už ty drogy big_smile big_smile big_smile big_smile

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

12

Kubš napsal:

pánová a co takhle neslyšet ale zkoušet???já (a vy ostatní taky) sme toho už taky HODNĚ slyšeli....ale ne vždy co se povídá je pravda

no já to mám vyzkoušený....Já mám stejnej charakter zvuku na jakýmkoliv nástroji...

0 xLajků:

13

To já vlastně taky... ať hraju na cokoliv, je to pořád stejnej blátivej dřevěnej zvuk s klepáním o pražce a o snímače... big_smile big_smile big_smile

0 xLajků:

14

panove, panove, vy jste me nepochopili (to uz jsem nekde cetl, ze Jendo?) ja se ptal na vas IDEALNI tudiz UTOPICKY nastroj a ne na to jak hrajete, kde si nechat vyrobit to co bych chtel apod. jinak musim souhlasit ze ja taky na vsech nastrojich znim vlastne stejne blbe, ale to neni predmetem tohodle tematu lol

0 xLajků:

15

Tak můj utopickej nástroj je ohranej cca ´68 - ´69 Jazz Bass v odřeným nitro sunburstu, palisandrovej hmatník s perleťovejma obdélníkama, basa, která i nasucho duní jak hustá letní bouřka. Mně stačí málo smile

0 xLajků:

16 Naposledy upravil: vítek (07. 12. 2006 12.07:42)

s mými (v měřítku tohohle fóra) chabými pokusy hraní dělá 60% zvuku kombo (mám doma takový prdítko, že sem dycky překvapenej jak pěkně to zní dekoliv jinde smile ), a zbytek prsty, páč na jinou než svojí basu bych nehrál (čímžto odpadá problém se zahrnováním alternativních snímačů a podobnejch kritérií). vyměnit prsty sem eště nezkoušel.
moje vysněná kráska má vřele kontrabasový zvuk a baskytarový hmatník, páč na kontrabas člověk moc tríčků nenadělá (aspoň já teda smile ), ale ten zvuk se mi prostě páčí. na takovou mašinu sou ovšem konstruktéři (kytaráři) zatim krátký. bohužel.

"IN FACT - JAZZ'S NOT DEAD. I could be wrong now, but i don't think so..." smile
0 xLajků:

17

vítek napsal:

moje vysněná kráska má vřele kontrabasový zvuk a baskytarový hmatník, páč na kontrabas člověk moc tríčků nenadělá (aspoň já teda smile ), ale ten zvuk se mi prostě páčí. na takovou mašinu sou ovšem konstruktéři (kytaráři) zatim krátký. bohužel.

nejsou, ja jednu takovou vlastnim - mam dve idealni basy a jednu temer idealni

0 xLajků:

18

a možná bych tomu nechal přirozenou barvu a půlenej snímač. a čtyři struny. víc se mi nezdá (i když možná céčko bych bral).

"IN FACT - JAZZ'S NOT DEAD. I could be wrong now, but i don't think so..." smile
0 xLajků:

19

Jenich napsal:

Kubš psal(a):

pravda je ze snimac dela podstatnou cast zvuku, aspon pokud moje zkusenost saha, z hlediska barvy, finalni vyraz je vice dan kombinaci jak hraju + snimac + aparat
drevo po zkusenostech ma taky vliv na barvu a hutnost tonu, spatny drevo se da poznat, proste ten zvuk na lichym drevu je takovej nepruraznej a bes nekterych frekvenci, hur se prosazuje, no mozna je to tak napul drevo+snimac, rozhodne vetsi vliv ma krk nez telo, telo spis drzi sustain a krk + snimac "hraje", aspon tak mi to vyplyva ze zkusenosti

0 xLajků:

20 Naposledy upravil: vítek (07. 12. 2006 12.12:11)

ondras: bezpražec nemá moc kontrabasovej zvuk, aspoň v mých očíc/uších, já ho moc nemusim. ale hraje se na něj příjemně.

0 xLajků:

21

spider napsal:

s asymetrickym krkem

to vypadá jak proboha ? to je proti přírodě... smile

0 xLajků:

22

a halvně ideální basa MUSÍ mít přístup na internet to je základ!!

0 xLajků:

23

a nechcete aby taky sama hrála ? smile

0 xLajků:

24

To by bylo vůbec nejlepší smile Člověk by to jen tak šolíchal a z repráků by se linuly pekelný dvaatřicetinky... big_smile big_smile big_smile

0 xLajků:

25

ja to vzdavam, marnost nad marnost, a to jsem si myslem ze basaci nejsou takovy pubertaci jako kytaristi. no vlastne nejsou, jsou jeste vetsi lol

0 xLajků:

26

Pro me je idealni basa asi Jazz Bass. To ze hraju i na jiny basy, to sou spis roupy, k jazz bassu se pak vracim. smile Hledat super univerzalni nastroj nema podle me cenu, snaha o vsechny zvuky v jednom. To jde vyresit jen vice nastrojema ruznyho typu.

0 xLajků:

27

Vítej mezi bandou pošuků wink

0 xLajků:

28

deafslap napsal:

Pro me je idealni basa asi Jazz Bass.

mikulik napsal:

Vítej mezi bandou pošuků wink

muhehehe smile konečně souhlas s Mikulíkem ohledně nástrojů smile

0 xLajků:

29

Kua, to bylo na Harveyho, ne na deafslapa!!! Zatr sakr...

0 xLajků:

30

vítek napsal:

spider psal(a):

s asymetrickym krkem

to vypadá jak proboha ? to je proti přírodě... smile

Asi metr dlouhy wink je nahore sirsi nez dole (brano z profilu, vypada velmi zhruba jako basovy klic)

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

31

spider napsal:

je nahore sirsi nez dole

no možná by to nebylo špatný, takhle prstíky sklouzávaj ani neví jak...

0 xLajků:

32

vítek napsal:

spider psal(a):
je nahore sirsi nez dole
no možná by to nebylo špatný, takhle prstíky sklouzávaj ani neví jak...

myslis neco jako palka na kriket?
... kriket je anglicka hra, kterou hraji dve muzstva o 11 hracich ... lol

0 xLajků:

33

precision J.P. Johnse od L.Z., nebo nějakou jinou stařenku, která má toho hodně za sebou

LEE HOOKER,  PEAVEY SPECTRUM ANALOG FILTER, EH MICROSYNTH, KORG X-911, FENDER MUSTANG FLOOR, MINIPOPS
0 xLajků:

34

Jedině Precision!!!

Ideální basa má tvar precisionu (tlustý tělo, co nepřepadává na hlavu:)), ale zpracování má a

hraje jako třicetiletej mahagonovej Gibson Thunderbird...medovej zvuk...

Baby, you can drive my car
0 xLajků:

35

tak jako
Preci je moc fajn na rock a tvrdšej smile
jinak můj styl sou asi ty jazz bass singly na jakým to je těle to je mi fuk smile
já osobně bych možná asi chtěl  a bral jazz bass  ve  konstručkním stylu warwicku(ww krk dřevo,  pražce....)   i tu dělenou kobylu WW....prostě jedině design Jazz bass a jinak technologie warwick....to jedině ale mě osobně sedí i design warvicku (jojo Paul Gray mě hodně pomáhá big_smile )

0 xLajků:

36

tak panove, je to trochu offtopic, ale prave jsem po pul roce natahl na svoje bejbz novej potah (hartke .050 nickel za 350,-) vite co ta potvora dela? ... zase na mne vrci lol

0 xLajků:

37

Harvey58 napsal:

tak panove, je to trochu offtopic, ale prave jsem po pul roce natahl na svoje bejbz novej potah (hartke .050 nickel za 350,-) vite co ta potvora dela? ... zase na mne vrci lol

Harvey,právě na tvý doporučení jsem na svýho fokuspreci natáhl ty niklovky od Hartke a čéče musím říct,že mě moc nepřesvědčili,přijdou mi takový vyčuchlý.Ale to asi bude tím niklem,já holt musím mít steel tongue

0 xLajků:

38

Kucí, Hartke struny se vyrábí v továrně D´Addario, respektive jsou to Daddarka, co neprošly kontrolou kvality...

0 xLajků:

39

Kubš napsal:

tak jako
Preci je moc fajn na rock a tvrdšej smile
jinak můj styl sou asi ty jazz bass singly na jakým to je těle to je mi fuk smile
já osobně bych možná asi chtěl  a bral jazz bass  ve  konstručkním stylu warwicku(ww krk dřevo,  pražce....)   i tu dělenou kobylu WW....prostě jedině design Jazz bass a jinak technologie warwick....to jedině ale mě osobně sedí i design warvicku (jojo Paul Gray mě hodně pomáhá big_smile )

Warwicku bych dal jinou halvu, jinak to může bejt taky pěkná basička:)

0 xLajků:

40

pekelnik napsal:
Harvey58 napsal:

Harvey,právě na tvý doporučení jsem na svýho fokuspreci natáhl ty niklovky od Hartke a čéče musím říct,že mě moc nepřesvědčili,přijdou mi takový vyčuchlý.Ale to asi bude tím niklem,já holt musím mít steel tongue

Hartke NEBRAT!!!! Měl jsem je na base jednou a nikdy víc. To bylo strašný. Někde jsem se tady o tom v threadu o strunách i rozepsal... já jsem po zklamání s Rotosoundama natáh´ starý dobrý Ernie Bally 50-105 a zase paráda...

0 xLajků:

41

SLOT-BASS napsal:

Kucí, Hartke struny se vyrábí v továrně D´Addario, respektive jsou to Daddarka, co neprošly kontrolou kvality...

mikulik napsal:

Hartke NEBRAT!!!!

Hmmm, mam za to, ze z prispevku SLOT-BASSe vyplyva vse...
Mimochodem by me zajimalo, jak probiha kontrola kvality u strun? (pokud se to rozjede, presunu to jako nove tema)

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

42

Po vsem co pisete, muzu rict ze jsem hral na Ernie Ball, Rotosound i DaDaria a kupodivu mi Hartke v pomeru zvuk/cena vyhovuji, me se ten sound libi, ernie ball nickel dobry, ale drahy, Rotosoundy se daj bohuzel sehnat jen steel, aspon v tloustkach co chci ale jinak super struny a dadaria me nasraly, koupil jsem sadu a za dva dny prestaly hrat.

Obcas se stava ze chyba ve vyrobnim programu muze byt prinosem lol.
Takze jak rikam, proti gustu zadnej disputat, hrajte si na co chcete, ja jsem spokojen.

0 xLajků:

43

http://www.steinbergerworld.com/articles/96bassplay.jpg

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

44

uáááááááááááááááááááááááááááááá hahahahahahahahzahahahahahahahahaahahah chechechechechechechechechecheche jéééžíšku na křížku....chachachá big_smile muhehehehehehehehehe hahahah...huh....huh....huh....uáááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááchachchchachachachachachachacha...

ehm...všichni přece víte jak vypadá smích.

smile sry nic ve zlým, ale úplně jsem se lek.

0 xLajků:

45

nemate nekdo dobry kamarady v anglii co jezdej sem? nasel jsem firmu v UK, ktera prodava Japonsky Fender, coz je skoro zazrak ze je vozej do evropy, myslim ze oproti Fender US bych si vybral a za lepsi ceny smile
http://www.guitaremporium.co.uk/index.p … rs&a=4

0 xLajků:

46

www.guitarjapan.com

basa tě tam vde se vším všudy tak do 20 (i levnějc u základních modelů)

0 xLajků:

47

to jo ale jakpak ji chces dostat sem kdyz tam pisou domestic shipment only, nehlede na to ze treba cena dopravy z japonska muze bejt dalsich x litru he?

0 xLajků:

48

http://www.guitarjapan.com/storeinfo.htm dole je tabulka

0 xLajků:

49

150oiro i s tvrdým case.....je doprava do evropy(hrabu z pameěti možná o 10 víc / mín) a dá se to platit přes paypal   takže beznákladů

0 xLajků:

50

Jenich napsal:

uáááááááááááááááááááááááááááááá hahahahahahahahzahahahahahahahahaahahah chechechechechechechechechecheche jéééžíšku na křížku....chachachá  muhehehehehehehehehe hahahah...huh....huh....huh....uáááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááchachchchachachachachachachacha...

ehm...všichni přece víte jak vypadá smích.

sry nic ve zlým, ale úplně jsem se lek.

Já teda taky... "It all started when a furniture designer named Ned Steinberger moved..." - nojo, návrhář nábytku... tím se ty tvary vysvětlujou... big_smile big_smile big_smile big_smile

0 xLajků: