1

Téma: Čudlík na kombu

škoda, že se tu projevím zase jako trouba, ale......
Když mám na kombu jeden vstup a u toho je přepínač s nápisem High Sens. a Low Sens. pochopil jsem to správně, že High Sens. je na pasivní a Low Sens. na aktivní basu?
Nebo je to jen v citlivosti snímání? Hraje to na oboje, ale pokud mám Low tak to hraje o poznání potišeji.
Ty ostatní čudlíky jsem už nějak pořešil - zvuk pomocí ekvalizéru k obrazu svému.
Pak se taky chci zeptat, jestli používáte kompresor. Když to mám zaplý, tak to nic moc nedělá. Takže je to možná rozbitý smile Tak jestli jsem přišel o hodně.
Jinak je to kombo v pohodě - myslím, že na maximum výkonu to zatím opravdu nevyužiju, což jsem rád smile

Basa: Ibanez BTB 08 TLD, Jolana Iris Bass  Kombo: Torque T100BX  Ladí: Marshall MT-I, Kabeláž: Planet Waves Custom Pro

Pořád ještě basuju :-)
Nic není tak špatné, aby to nemohlo být horší!
0 xLajků:

2

Re: Čudlík na kombu

Ten čudlík pochopils správně, low je pro aktivku, bo ta má víc výstupním milivoltů (někdy i volt), tak by na vstupu s vyšší citlivostí doházelo k přebuzení. A ten kompresor by měl seřezávat limitní frekvence, aby zesík neklipoval, ale za to ruku do ohně nedám :-D

Fender USA Standard JB, Squier CV 70s JB
GK Fusion 210, GK 700RB-II/210, GK 210RBH,
ručně dělané 8" kombo "Kulíšek"
Ein Bassspieler, guter Verstärker. Einfach klug smile
profil: http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=6821
0 xLajků:

3

J@B napsal:

Když mám na kombu jeden vstup a u toho je přepínač s nápisem High Sens. a Low Sens. pochopil jsem to správně, že High Sens. je na pasivní a Low Sens. na aktivní basu?
Nebo je to jen v citlivosti snímání? Hraje to na oboje, ale pokud mám Low tak to hraje o poznání potišeji.
Ty ostatní čudlíky jsem už nějak pořešil - zvuk pomocí ekvalizéru k obrazu svému.
Pak se taky chci zeptat, jestli používáte kompresor. Když to mám zaplý, tak to nic moc nedělá. Takže je to možná rozbitý smile Tak jestli jsem přišel o hodně.
Jinak je to kombo v pohodě - myslím, že na maximum výkonu to zatím opravdu nevyužiju, což jsem rád smile

jo compressor snizuje gain v prednastavenem pasmu, ostatni nechava bey povsimnuti.

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

4

spider napsal:
J@B napsal:

jo compressor snizuje gain v prednastavenem pasmu, ostatni nechava bey povsimnuti.

tak já vám nevím pánové ale já mám se compresorem spíš "nakopávací" zkušenost vždycky mi zvýšil hlasitost->prodloužil sustain - zahrajte tón a spínejte/vypínejte compressor - když už při vypnutí skoro nebude basa hrát tak při zapnutí  najednou ještě bude "dozvukovat", to o "klipování" je taky nepřesný myslím že tenhle výraz se používá jen přo přebuzení preampu, jinak ochrana koncáku na aprátech je většinou limiter

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

5

Kubš napsal:
spider napsal:
J@B napsal:

tak já vám nevím pánové ale já mám se compresorem spíš "nakopávací" zkušenost vždycky mi zvýšil hlasitost->prodloužil sustain - zahrajte tón a spínejte/vypínejte compressor - když už při vypnutí skoro nebude basa hrát tak při zapnutí  najednou ještě bude "dozvukovat", to o "klipování" je taky nepřesný myslím že tenhle výraz se používá jen přo přebuzení preampu, jinak ochrana koncáku na aprátech je většinou limiter

Limiter a kompresor je totez, jen limiter ma kompresni pomer 1:lezataosma

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

6

hoho tak to je možná braný ale zkus si vyhulit kompresor a vyhulit limiter - jedno ti vystřelí repros, a druhý tí udělá mno jak to popsat "srovnávací" efekt prostě všechno bude stejně ořezaný tzn. zvuk bude jakoby pod dekou smile (i když to je dost podivný vysvětlení)
Pro mě rozhodně není limiter a komresor totéž, mě totiž příde jejich vliv na zvuk diametrálně rozlišnej smile
víš jak si měl tu nahrávku Dýmavěry tak takhle podobně zní hodně extrémně nastavenej limiter

0 xLajků:

7

podle me jsou obe ty funkce na hovno, akorat kurvi zvuk.... - kompresor ma mit clovk v pazourach a apec nastavenej tak, aby to umoznoval.

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

8

kompresor je limiter, ne? teda limiter je kompresor v limitnim nastaveni - 1:oo? Aspon jsem to takhle pochopil. Axl: pokud mas prima lampovej aparat a muzes ho mit vytocenej, jak potrebujes, kompresor je fakt nanic. Ja treba hraju celkem potichu, obcas je basa uplne naholo a kdyz mam zahrat piano, semtam se proste uhrabnu, zaberu moc, neuhlidam dynamiku a zni to prasacky.

0 xLajků:

9

Já mám taky kompresor a pokud je dobrej, tak ti zvuk fakt neničí. V kapele je nas sedm, máme hodně bohatý aranže a kompresor mi pomáhá prosadit se, zvuk je pevnější, má delší sustain, to prostě pazourou neuděláš. Kompresor používá spousta těch nejlepších hráčů a ty asi nemůžež podezírat z toho, že nemaj techniku.

MusicMan Stingray, Eden WT-400 Traveler, Aguilar GS112
0 xLajků:

10

jojo, je to přesně tak. Za compresorem a limiterem je schované totéž, jen s jiným nastavením. Takže jednou to povzbuzuje slabý a jednou ořezává silný, každý ve výsledku dělá trochu něco jinýho ale primární fce je jasná - udržet zvuk na uzdě. Mám v GTčku několik typů Compresorrů a Limiterů a musím souhlasit s JV, že hodně záleží na typu s ještě více na nastavení. I sebelepší blbě nastavený Comp/Lim ti z poměrně dobře zahranýho partu dokáže udělat m...ku a zase naopak...mimochodem, studia to používaj pro vyvážení dynamiky a to hned několikrát po sobě....ale fakt se s tim musí umět, jinak je to m...ka.

DEAN export 4, Peavey DynaBass 4 MKII. (RM Pickups BHB44), Boss GT6B, H&K QS410PRO, ESH RaptorIII.
Jinak vobě ruce nemotorně levý...a jsem prase, neb basu kreslim, někdy míň, někdy víc, někdy vůbec, někdy pastelkou
0 xLajků:

11

já teda limiter na apci používáš z čistě "bezpečnostních" důvodů abych neodrovnal koncák - pač do toho občas říznu wink
jinak bych něřekl že kompresor máš v ruce-leda když si koupíš E-bow big_smile ruce ti kompresor nenahraděj
to se vztahem limiter/compresor je možný to nepopírám ale zvukově to pro mě společnýho moc nemá big_smile

0 xLajků:

12

ondras napsal:

kompresor je limiter, ne? teda limiter je kompresor v limitnim nastaveni - 1:oo? Aspon jsem to takhle pochopil. Axl: pokud mas prima lampovej aparat a muzes ho mit vytocenej, jak potrebujes, kompresor je fakt nanic. Ja treba hraju celkem potichu, obcas je basa uplne naholo a kdyz mam zahrat piano, semtam se proste uhrabnu, zaberu moc, neuhlidam dynamiku a zni to prasacky.

jj, prima lampovej apec mam, no...je fakt ze ta lampa pusobi sama o sobe jako kompresor...
ale mel jsem kompersor na multaku a nejak me to moc nenadchlo, vzdycky jsem z toho poznal tu chemii...

Jsem  TU
0 xLajků:

13

Axlík napsal:
ondras napsal:

jj, prima lampovej apec mam, no...je fakt ze ta lampa pusobi sama o sobe jako kompresor...
ale mel jsem kompersor na multaku a nejak me to moc nenadchlo, vzdycky jsem z toho poznal tu chemii...

když toje právě to hloupý že berete compresory z multáků...to je trošku jak kdybyste říkali za zkreslení na basu je chemickzý protože na multáku vám znělo hnusně, stejěn tak čórusy, flengři wahy apod smile

0 xLajků:

14

Kvalitni kompresor zvuku pomuze, to je bez debat a u nas prstaku nam pomuze vyrovnat dynamiku jednotlivych uderu. Limiter je kompresor nastaveny na pomer komprese 1:lezataosmicka smile

Ibanez SR 705 WNF, snímače EMG 40DC, struny DR, bezdrát Sennheiser EW 172 G2, Hughes & Kettner Quantum 600, Peavey Tour 2*10, Kustom G-115H, ladička Korg DTR-2000.
0 xLajků:

15

obráceně...

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

16

Jak obracene? U dobrych kompresoru se da vzdy menit krome jineho i Ratio (1:10 - napr. 1:1000. nekdy az do nekonecna), u limiteru nic takoveho neni, proc by to tam bylo, kdyby to bylo obracene? Mimoto nazev uz ledacos napovida...

Ibanez SR 705 WNF, snímače EMG 40DC, struny DR, bezdrát Sennheiser EW 172 G2, Hughes & Kettner Quantum 600, Peavey Tour 2*10, Kustom G-115H, ladička Korg DTR-2000.
0 xLajků:

17 Naposledy upravil: juhuuu (04. 09. 2006 19.47:14)

pardón, myslím obráceně  "ležatou osmu : 1" wink

0 xLajků:

18

juhuuu napsal:

pardón, myslím obráceně  "ležatou osmu : 1" wink

Jasne, ja si zase prehodil cisla, male nedoroumneni, ale uz si rozumime... Kdyby neco, jsem v pojistovne, rozumime si wink

0 xLajků:

19

na limiteru je taky nastavení poměru smile

0 xLajků:

20

Jeslti myslíš třá ten Boss, tak to je i kompresor, ale limiter je natvrdo nekonečno:1

0 xLajků:

21

tak to má i ten behringer 1:1 až nekonečno:1

0 xLajků:

22

no, tak to je kopie toho bosse.... a "libovolný číslo:1 je kompresor", ale čim víc se číslo blíží k nekonečnu, tak tím víc je to limiter.....

0 xLajků:

23

No ony ty tva efekty jdou vetsinou ruku v ruce spolu Kubsiku, tady slo spis o vymezeni pojmu... jinak to tu jede, co tu maji ten novej system... zvedne to operatorka... co to melu... smile

0 xLajků:

24

MK napsal:

No ony ty tva efekty jdou vetsinou ruku v ruce spolu Kubsiku, tady slo spis o vymezeni pojmu... jinak to tu jede, co tu maji ten novej system... zvedne to operatorka... co to melu... smile

sakra práce at si choděj kam chtěj ale ty dva efekty sou uplně jiný!!!!!! krucinál budto mám halušky nebo sem slyšel jiný copmresorry a limitery big_smile

0 xLajků:

25

teď se ti o nich bude zdáááát, muhuhueheheeeee...

0 xLajků:

26

Kubš napsal:
MK napsal:

sakra práce at si choděj kam chtěj ale ty dva efekty sou uplně jiný!!!!!! krucinál budto mám halušky nebo sem slyšel jiný copmresorry a limitery big_smile

No jestli to dobre chapu, zarazi Te, ze oba fungujou jinak - asi se jedna o ruzne znacky a o ruzne logaritmy pouzite pro komprimaci signalu, muze se objevit i ruzne nazvoslovi u efektu, ale v principu je to tak, jak jsme rikali s Helenkou, teda s Juhuuuu smile

0 xLajků:

27

Jojo, Říďa má recht....

0 xLajků:

28

no tak jo no ale jde o to že kompresor tě spíše vytáhne a zvýší hlasitost, zatímco limiter spíš seřízne ty nechtěný frekvence

0 xLajků:

29

kompresor v principu nemůže vytahovat hlasitost, spíš snižovat. Ořezavá špičky a prodlužuje....

Neuser for president! Sadowsky, Fender a Vlasak taky...
0 xLajků:

30

tak  já fakt nevím jedno je princip a druhý co slyším big_smile

0 xLajků:

31

A neni soucasti toho efektu i expander? On kompik muze subjektivne zvysit hlasitost prave tim, ze srovna dynamiku spicek...

0 xLajků:

32

no jeden kompresor sem měl na kombu a druhej má brácha nějakej vintage ibanez aoba dělali v podstatě to samý

0 xLajků:

33

Kubš napsal:

když toje právě to hloupý že berete compresory z multáků...to je trošku jak kdybyste říkali za zkreslení na basu je chemickzý protože na multáku vám znělo hnusně, stejěn tak čórusy, flengři wahy apod smile

Tak to pozor, na mym mulťáku jsou zkreslení moc krásný...dokud nemáš krabičku s lampou, pak je jedno, jestli si kupuješ dobrou krabičku s procesorem, kterej se postará o zkreslení, nebo dobrej mulťák s processorem, kterej toho zvládne víc najednou...zdůrazňuju DOBREJ...
A vím, o čem mluvím, měl jsem (Stále ho ještě mám, už vlastně jenom z nostalgie) ODB-3 a jeho simulace je na mulťáku zvukově identická...takže na tohle bacha wink

DEAN export 4, Peavey DynaBass 4 MKII. (RM Pickups BHB44), Boss GT6B, H&K QS410PRO, ESH RaptorIII.
Jinak vobě ruce nemotorně levý...a jsem prase, neb basu kreslim, někdy míň, někdy víc, někdy vůbec, někdy pastelkou
0 xLajků:

34

peepa napsal:
Kubš napsal:

Tak to pozor, na mym mulťáku jsou zkreslení moc krásný...dokud nemáš krabičku s lampou, pak je jedno, jestli si kupuješ dobrou krabičku s procesorem, kterej se postará o zkreslení, nebo dobrej mulťák s processorem, kterej toho zvládne víc najednou...zdůrazňuju DOBREJ...
A vím, o čem mluvím, měl jsem (Stále ho ještě mám, už vlastně jenom z nostalgie) ODB-3 a jeho simulace je na mulťáku zvukově identická...takže na tohle bacha wink

NJN ale tak ty máš věc kterou lze nazvat profesionální smile já se bavil o mlutácích jako je BP, V-amp, apod

0 xLajků:

35

Kubši si hrozně ukecanej big_smile

Basy: OLP MM3 Natural, Jolana D-bass se snímači Basslines
Aparat: Mesa BASS 400+ by Rockwell, Gallien-Krueger NEO410, Korg DTR 1000, Behringer BX600
Efekty: MXR Bass D.I.+, Behringer - Bass Chorus, Beta-Aivin - Bass Eq. 3x , Digital Reverb, MultiEffect.
Kabeláž: Planet Waves
Struny: D´Addario (.050-.135) & Ernie Ball (.045-.105)
0 xLajků:

36

nee jen mě sere že slyším jinak než ostatní

0 xLajků:

37 Naposledy upravil: Klusi (05. 09. 2006 13.32:34)

Já na svým kompresoru poznám, že mi to řízne špičky, nemůžu tam strkat dynamiku. Rád ztlumuju, pak se do strun opřu aby to trochu MManovsky zabručelo, to kompresor vyhladí a zesílení, když se do toho opřu skoro vymizí. Někdy je to dobrý, někdy samozřejmě ne...

Neuser for president! Sadowsky, Fender a Vlasak taky...
0 xLajků:

38

Děkuju vám za info. To co jsem potřeboval vědět jsem se dozvěděl a dokonce jsem k tomu dostal i bonus v podobě rozsáhlé diskuze na téma Kompresoe/Limiter smile

Mimichodem, když můj brácha řekne: Kdyby mě někdo sháněl, jsem v pojišťovně., znamená to že jde na záchod. Ale to je úplně mimo téma:)

Basa: Ibanez BTB 08 TLD, Jolana Iris Bass  Kombo: Torque T100BX  Ladí: Marshall MT-I, Kabeláž: Planet Waves Custom Pro

0 xLajků:

39

Móc pěkná věcička je envelop filter od DODéčka.Jenomže já jsem jí blbec prodal a už se nedá sehnat.

0 xLajků:

40

J@B napsal:

Děkuju vám za info. To co jsem potřeboval vědět jsem se dozvěděl a dokonce jsem k tomu dostal i bonus v podobě rozsáhlé diskuze na téma Kompresoe/Limiter smile

Mimichodem, když můj brácha řekne: Kdyby mě někdo sháněl, jsem v pojišťovně., znamená to že jde na záchod. Ale to je úplně mimo téma:)

To jsme radi smile Ale nekdo nam smaznul to krasne povidani o Helence s Juhuuu sad Qua, clovek ani nemuze udelat odbocku smile

0 xLajků:

41

Čekám, až jednou dospěju a taky si pořídím nějaký stlačovadlo smile Zatím mě do toho nic nežene, zvlášť když jsou dny, kdy hodně hraju a pak si líp dokážu pohrát s dynamikou, přesně tak, jak chci. Víc takovejch dní... ! big_smile

0 xLajků:

42

Dan napsal:

Čekám, až jednou dospěju a taky si pořídím nějaký stlačovadlo smile Zatím mě do toho nic nežene, zvlášť když jsou dny, kdy hodně hraju a pak si líp dokážu pohrát s dynamikou, přesně tak, jak chci. Víc takovejch dní... ! big_smile

tak tak....

Jsem  TU
0 xLajků:

43

J@B napsal:

Teda....ponekud opožděně, po probraným tématu...jestli se nepletu, tak máš stejný kombo, co já. A jestli jo, tak mě ten kompresor/limiter taky nefachčí . Teda fachčí, ale tak, že to nejni poznat. Ono vůbec tohle bombo je takový zvláštní...můžu se optat, co tam máš za repro? V mém je Celestion K15T-100...
dík!

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

44

Nook napsal:
J@B napsal:

Teda....ponekud opožděně, po probraným tématu...jestli se nepletu, tak máš stejný kombo, co já. A jestli jo, tak mě ten kompresor/limiter taky nefachčí . Teda fachčí, ale tak, že to nejni poznat. Ono vůbec tohle bombo je takový zvláštní...můžu se optat, co tam máš za repro? V mém je Celestion K15T-100...
dík!

No, mám tam 15 Celestion. Přesnej typ nevím. Teď jsem na koleji tak to ani nezjistím, ale je to originál od výroby. Jinak já osobně jsem s kombem spokojenej. Pro to moje hraní to rozhodně není limitující faktor. Pokud to můžu posoudit, tak teď je to basa, která by mohla hrát líp. Na to co hraju já mi ten zvuk a výkon (ten jsem ještě nepoužil naplno a to už jsem hrál ve velkým prostoru :-)  ) bohatě stačí. Ale třeba mám štěstí na kus. A to že mi nejede ten kompresor mi taky zatím nevadí. :-)

0 xLajků:

45

Mňo, věc se má tak, že kompresor i limiter jsou zesilovače s proměným ziskem.
Kompresor se obvykle řadí do cesty signálu hned za nástroj a podle nastavení komprese dělá to, že signál s menší intenzitou víc zesílí (včetně šumu,brumu a jinejch pazvuků), od určité hladiny signálu je jeho zesílení konstantní.
  Limiter přesně naopak - řadí se před buzením koncáku a dělá to, že do určité hladiny signálu je jeho zesílení konstantní a od "kritické" hladiny signálu jeho zesílení klesá.
  Vobojí kurví dynamiku, ale při dobrém nastavení kompresor prodlouží rychle doznívající tóny, a limiter zachrání reprák, aby nešel na procházku když se občas necháme unést tím jak to s náma pěkně klepe.
  Při stylu hraní "všechny čudlíky doprava" nemá zvukově kompresor ani limiter smysl. Leda tak pro zvukaře limiter, aby to PA vytrímalo.
  Fuj to sem se zas vykecal, se budu celej den stydět...

Blekbanez TR, Cort Action,Roland Cube-30B, povedeně upravenej kus Behringer BX 600, + netradiční spojení (můj vynález) Laney AH 200 s LEM 350SA - Tak to fakt tlačí...   
Nó, holt sem hospodskej šumař smile
Co tóó ??
0 xLajků:

46

Jo a eště detail

No, jak to napsat, na kombech je čudlík kompresor, ale z technického hlediska je to expander, nevím proč je to takhle zažité. Takže vniká pěknej chaos.

Blekbanez TR, Cort Action,Roland Cube-30B, povedeně upravenej kus Behringer BX 600, + netradiční spojení (můj vynález) Laney AH 200 s LEM 350SA - Tak to fakt tlačí...   
Nó, holt sem hospodskej šumař smile
Co tóó ??
0 xLajků:

47

Lefík napsal:

Mňo, věc se má tak, že kompresor i limiter jsou zesilovače s proměným ziskem.
Kompresor se obvykle řadí do cesty signálu hned za nástroj a podle nastavení komprese dělá to, že signál s menší intenzitou víc zesílí (včetně šumu,brumu a jinejch pazvuků), od určité hladiny signálu je jeho zesílení konstantní.
  Limiter přesně naopak - řadí se před buzením koncáku a dělá to, že do určité hladiny signálu je jeho zesílení konstantní a od "kritické" hladiny signálu jeho zesílení klesá.
  Vobojí kurví dynamiku, ale při dobrém nastavení kompresor prodlouží rychle doznívající tóny, a limiter zachrání reprák, aby nešel na procházku když se občas necháme unést tím jak to s náma pěkně klepe.
  Při stylu hraní "všechny čudlíky doprava" nemá zvukově kompresor ani limiter smysl. Leda tak pro zvukaře limiter, aby to PA vytrímalo.
  Fuj to sem se zas vykecal, se budu celej den stydět...

já si ted připadám jak ve snu po X měsících přijde někdo kdo konečně řekne přesně to co já slyším a přestavuju si pod pojmej limiter či kompresor....

děkuji za satisfakci a za ujištění že taky občas slyším....

0 xLajků: