Téma: Fretless
Chtel bych se zeptat jake sou hlavni rozdily ve hrani na normalni a bezprazcovou basu.. Jestli je to o hodne slozitejsi nebo ani ne..
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Baskytara.com » Baskytara » Fretless
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Chtel bych se zeptat jake sou hlavni rozdily ve hrani na normalni a bezprazcovou basu.. Jestli je to o hodne slozitejsi nebo ani ne..
Hlavni rozdily jsou v tom,ze na prazcovou sahnes kamkoliv do rozsahu, ktery urcujou prazce a zni dany ton, na bezprazci jsou prechody zcela plynule, takze kyzene tony jsou k nalezeni jenom na "jedinem mistecku" a jakykoliv sahnuti o kousicek vedle znamena nelazeni. Imo je to masakr, alespon zpocatku, nez to clovek dostane do ruky, coz se mi jeste nepovedlo... S tim podle me souvisi i to, ze by se clovek mel hodne dobre slyset, protoze podle me taky netrivialne funguje "dolazovani" podle sluchu.
Hlavni rozdily jsou v tom,ze na prazcovou sahnes kamkoliv do rozsahu, ktery urcujou prazce a zni dany ton, na bezprazci jsou prechody zcela plynule, takze kyzene tony jsou k nalezeni jenom na "jedinem mistecku" a jakykoliv sahnuti o kousicek vedle znamena nelazeni. Imo je to masakr, alespon zpocatku, nez to clovek dostane do ruky, coz se mi jeste nepovedlo... S tim podle me souvisi i to, ze by se clovek mel hodne dobre slyset, protoze podle me taky netrivialne funguje "dolazovani" podle sluchu.
já jsem si jí teda jednou půjčil (měla naznačené pražce) a celkem jsme si zajamovali...mám pocit, že to i ladilo. Pravda ale je, že ve studiu jsem jí ještě neměl...
já jsem si jí teda jednou půjčil (měla naznačené pražce) a celkem jsme si zajamovali...mám pocit, že to i ladilo. Pravda ale je, že ve studiu jsem jí ještě neměl...
Dost zalezi na tom, s jakym nastrojem jamujes. Bici jsou zcela bez problemu, s dechama je to nelazeni hodne znat. Ja jsem nemel (a nemam) svalovou pamet naucenou, takze jsem se musel porad 100% soustredit, kam ty prsty davam, navic na neznacenem hmatniku jsem nektere polohy musel hadat po sluchu.
Je to jednodušší. Daleko versatilnější nástroj (snad jen tapping na to nejde). S pražcema je to jak sex s prezervativem
4 J4ro : jamoval jsem s kytarou a dvěma basama.
4 Dan: Tapping na to taky jde...Ale máš pravdu, že už Jaco říkal, že je jednoduší hrát na bezpražec než na pražcovou, protože udělat pěknej ton na bezpražci je jednoduchý, ale na pražcový base musíš hrát mnohem precizněji. Já myslim, že všechno má svý.
zkusím to...
ale když říkám, že to jde, tak nemusím vždycky mluvit o sobě...ač je to přinejmenším zvláštní.
jít by to fakt mělo...přinejmenším takovej ten lehkej kytarovej určitě...
Ja na bezprazec hraju prilezitostne, i na koncertech a pokud hraju veci ktery znam, nebo muzu sledovat hmatnik, tak to jde. Ale treba z not toho moc nedam, jak musim koukat do listu, prestavam ladit Jednodusi veci jo, hraju treba rad nejaky 2 az 4 taktovy groovy, to prectu a cvicim si na tom ladeni. Mam ale na bezprazci linky, nechal sem to odprazcovat, cerny hmatnik je sice krasny, ale to bych asi nedal. Aspon takovy ty na hrane hmatniku bych preferoval.
určitě pudou blbějc hrát dvoj- a vícezvuky s nějakejma fikanějšíma hmatama. držel sem to sice v ruce jednou, ale koukání do not při hraní je docela vo držku, těžko se trefovat. jinak když je hmatník tečkovanej a máš aspoň jedno voko, tak je v pohodě. oproti fretce (pražcový base) je ale vo kotel lehčí nasadit nedrnčící a příjemnej zvuk. původně sem vo bezpražovce taky uvažoval, páč sem byl zvyklej z kontrabasu, ale na pražci podle mě jdou dělat lepší tríčky (zase platí jak do kterýho stylu).
Tapovat jde, ale je to dost legrace - pripadne o hubu, zalezi jak to kdo bere. Ja se pred asi osmi lety ocitl v situaci, ze jsem mel nenadale jen bezprazec a musel jsem odehrat program bici+basa do scenicke hudby. Tam jsem mel tapingu jak maku, trosku se to zaplaclo zmenou zvuku na multaku a holt jsem se s tim musel poprat.
A co ten fretless Fokus, co máš v avataru? Ten ti nestačí?
Dan: Tapping na bezpražec jde. A ještě se u toho dá tančit a zpívat :-) . Tady máš důkaz:
http://youtube.com/watch?v=NElRjxb9hGk
No. Jak to tak vypada, tak asi nebude uplne drahy nechat si odprazcovaat moji Ibanezu. Co myslite, ma cenu jit do toho rizika? Nebot pak zustanu bez prazcovy basy.
sel bych do toho - ale jedine nechat udelat novej hmatnik nebo rovnou novej krk - to Ti ostatne kytarar nejspis doporuci...s dvema krky budes taky flexibilnejsi...
ja.ro napsal:No. Jak to tak vypada, tak asi nebude uplne drahy nechat si odprazcovaat moji Ibanezu. Co myslite, ma cenu jit do toho rizika? Nebot pak zustanu bez prazcovy basy.
sel bych do toho - ale jedine nechat udelat novej hmatnik nebo rovnou novej krk - to Ti ostatne kytarar nejspis doporuci...s dvema krky budes taky flexibilnejsi...
ty voe jeste matice kridlovky a muze menit i na koncerte, byla by to ale vtipna scena...." prestavka basak si musi vymenit krk"
mikulik napsal:A co ten fretless Fokus, co máš v avataru? Ten ti nestačí?
No, nestaci... je to zvukove oproti te ibaneze dost mizerie, coz me trochu mrzi.
Tak vyrvi pražce z Ibanezy a narvi je do toho Fokuse
ja.ro napsal:mikulik napsal:A co ten fretless Fokus, co máš v avataru? Ten ti nestačí?
No, nestaci... je to zvukove oproti te ibaneze dost mizerie, coz me trochu mrzi.
Tak vyrvi pražce z Ibanezy a narvi je do toho Fokuse
to bych oznacil za radu dne a vyznamenal mikulika nejakym virtualnim vyznamenanim.....
Souhlas... třeba "Jouda Of The Year" nebo tak něco...
Souhlas... třeba "Jouda Of The Year" nebo tak něco...
a co "king for a day, fool for a lifetime" ??
No tak to sedí na 100%
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Baskytara.com » Baskytara » Fretless