1

Téma: Drnčení struny

Zdar, mam čtyřstrunou basu Dimavery, a problém je takovejhle: Když zahraju na prázdnou strunu A, ozývá se jakoby takový drnčení. Ostatní struny to nedělaj, tam je slyšet jenom jejich tón. Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost? Jesi to třeba nemůže bejt nějakým špatným seštelováním krku nebo něčeho jinýho? Nebo jesi to nemůže bejt nultým pražcem? Když se tam při ladění ta struna dycky posouvá, přijde mi že ta drážka se zvětšuje a ta struna tam pak pořádně nedrží... Každopádně díky za jakoukoliv radu, protože bych to už potřeboval nějak vyřešit, a radši bych nejdřiv věděl vaše názory, než dávat basu rovnou někam na seřízení.

0 xLajků:

2

Re: Drnčení struny

zkus utáhnout na kobylce kameny od A struny

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

3

spíš povolit ne ?

"IN FACT - JAZZ'S NOT DEAD. I could be wrong now, but i don't think so..." smile
0 xLajků:

4

to je jedno, zkrátka je jeden povolenej víc a druhej zas víc utáhlej. Aspoň mě to takhle dělalo.

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

5

podívej se jestli není na nultém pražci hodně vypilovaná drážka, když tak tam dej kousek papírku aby se struna zvedla

LEE HOOKER,  PEAVEY SPECTRUM ANALOG FILTER, EH MICROSYNTH, KORG X-911, FENDER MUSTANG FLOOR, MINIPOPS
0 xLajků:

6

salof napsal:

podívej se jestli není na nultém pražci hodně vypilovaná drážka, když tak tam dej kousek papírku aby se struna zvedla

FUJ! smile
Z nehrajiciho nastroje delat jeste hur hrajici, styd se, Salofe smile

Fish: tohle pouzij maximalne na zkousku. Jinak lepsi metoda (abys nemusel povolovat struny) je zmacknout strunu na 3. prazci a podivat se (popr. zkusit zatlacit), jestli je struna nad 1. prazcem v nenulove vysce. Pokud na 1. prazci lezi, bude treba bud vymenit 0. prazec nebo sklepnout 1. prazec (pokud je zvyseny). Popr. podlozit tvrdym (!!!) materialem a kvalitne (!!!) prazec usadit.
Predpokladam, ze jsi zacatecnik -> nech to radeji zkusenejsim.

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

7

No počkej, d.a.l.i., já jsem tohle svýho času taky s úspěchem praktikoval... a spousta kytaristů to dělá zcela běžně. Pravda, úplně košer to asi není, ale pokud má člověk laciný nástroj, u kterýho je nákladný vylepšování tak nějak zbytečný, může to pomoct.

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

8

Fish píše, že to dělá jenom na struně A, takže si myslím že to nebude v ničem jiném než v té drážce na 0 pražci, ještě je možné dát tlustější strunu

LEE HOOKER,  PEAVEY SPECTRUM ANALOG FILTER, EH MICROSYNTH, KORG X-911, FENDER MUSTANG FLOOR, MINIPOPS
0 xLajků:

9

mikulik napsal:

No počkej, d.a.l.i., já jsem tohle svýho času taky s úspěchem praktikoval... a spousta kytaristů to dělá zcela běžně. Pravda, úplně košer to asi není, ale pokud má člověk laciný nástroj, u kterýho je nákladný vylepšování tak nějak zbytečný, může to pomoct.

Timto jen utlumis zvuk struny, ktery se stava mene konkretnim. Vyzkouseno na vlastni akustice, rozdil je nebetycny.

V podstate kazdy starsi nastroj, ktery ma "mekky" nulty prazec, starim hraje mene a mene konkretne - duvodem je, ze se nultak otlaci a nema ostrou hranu (smerem ke kobyle). Resenim je vymena za jiny z tvrdeho materialu - kost, grafit, apod. Vypada to jako blbost, ale ma to prekvapive velky vliv na zvuk. Sam jsem tomu neveril, dokud jsem nevyzkousel.

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

10 Naposledy upravil: mikulik (04. 12. 2006 15.28:18)

Já vím, že když se vymění nulťák, je to mnohem lepší... jen jsem chtěl naznačit že v případě výrobků typu Dimavery a podobných je nesmyslná investice do nového nulťáku a bohatě postačí vypodložit strunu papírkem. Samozřejmě že u nějakého Warwicka, Laklandu nebo Carvina by to bylo zneuctění, ale v tomhle případě mi to přijde docela v pohodě. Když máš otlučenýho favorita a rezaví ti, taky ho spíš vyspravíš kitem a přetřeš štětkou spíš, než bys měnil celej blatník a nechal si ho nastříkat u lakýrníka...

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

11

mno hele ale je to divný ale mě se to stalo kdysi u kramera normálně sem natáhnul hrdě nový struny jal se sbalit starý a opřel basu a ona se svezla na zem a pak při hraní  začla drnčet jedna struna, a ne a ne přijít na to co to je, dokonce sem myslel že se třeba při tom svezení  a udeření o zem uvolnil šroub výstuhy apod ale pak sem vyměnil strunu a  bylo po problému

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

12

mam taky promáčklej nulťák, kolik by stál novej?

ten co se ptá a nic neví:-)
0 xLajků:

13

http://forum.baskytara.com/viewtopic.php?id=1570

tak do 100,- obycejnej

0 xLajků:

14

Mimochodem, co mas za struny? Jednou mi manik donesl zpatky basu s natazenyma cervenyma warvickama, ze mu drnci Acko. A skutecne, znelo to desne divne, jako by v te strune neco drncelo (kdyz dal clovek ucho na telo a brnknul). K-Audio poslalo novou strunu a problem byl vyresen.

Tzn. pokud to na jinem Acku nedela, muze byt problem prave ve vadne strune.

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

15

aha, mě to dělaj red labely a áčko, ale je to očividně hodně vymáčklý, možná že sem tam měl ale tlustší struny. Když nad tim tak uvažuju. Nevíte jestli se dělaj různý tloušťky red labelů.

ten co se ptá a nic neví:-)
0 xLajků:

16

janek napsal:

aha, mě to dělaj red labely a áčko, ale je to očividně hodně vymáčklý, možná že sem tam měl ale tlustší struny. Když nad tim tak uvažuju. Nevíte jestli se dělaj různý tloušťky red labelů.

Ja myslel fyzickou chybu ve strune, tzn. jakakoliv jina struna to nedela. Evidentne to neni Tvuj pripad (a asi se s tim moc lidi zatim nesetkalo).
Jestli rikas, ze mas cosi vymacknute (0. prazec?), je reseni jasne. Bud humpolacky podlozit jen tu strunu (treba nekolikrat prelozenym kouskem hliniku treba ze sacku od bombonu) nebo zvysit/menit cely nulty prazec.

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

17

Fish napsal:

Když zahraju na prázdnou strunu A, ozývá se jakoby takový drnčení.

Oživím téma. Natáhl jsem včera na mého pětkového Precla úplně nový Sadowsky Blue Label, a poprvé, co tu basu mám, jsem nedal struny skrz tělo, ale přímo do kobylky, prostě jsem to chtěl zkusit, ale že bych slyšel nebo cítil rozdíl, to ne, ale na to je tu jiné téma, tedy proč píšu? Začalo mi slyšitelně drnčet Háčko, takovej divnej pazvuk, ševelení, hlavně při volné struně, ale trochu i v polohách. Takže jsem poslouchal, kde to drnčí, jestli na hlavě, nebo na kobylce, nebo jestli třeba snímač, a zjistil jsem, že drnčí vlastní struna po celé délce. Tak jsem si říkal, sakra, asi vadnej kus. Ale zkusil jsem jednu věc. Povolil jsem ji, a při sundávání z ladícího kolíku jsem si všímal, jestli není překroucená. Nebyla. Tak jsem ji naopak o jedno otočení překroutil, a drnčení je pryč, přičemž hraje parádně.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

18

Aidamos napsal:

ale že bych slyšel nebo cítil rozdíl, to ne

Tohle tvrdím odjakživa, ale tuniči tvrdí, že rozdíl v sustainu je propastný. Samozřejmě není vůbec žádný, není pro to důvod  :-)   Naopak, stejní tuniči tvrdí, jak je strašně důležité, aby struna od ořechu ke koliku vedla co nejvíce rovně... a pak ji na druhem konci zalomí na dvou cm o 90° , vtipné.

Aidamos napsal:

Tak jsem ji naopak o jedno otočení překroutil,

Takže ano, špatná struna, řekl bych...

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
Shure 58A beta -> TC Helicon Harmony Singer
0 xLajků:

19

Atvečko napsal:
Aidamos napsal:

Tak jsem ji naopak o jedno otočení překroutil,

Takže ano, špatná struna, řekl bych...

Vlastně asi jo, ale teď hraje parádně, koneckonců jsem si toho ani nemusel všimnout, páč jsem kromě nedání skrz tělo udělal proti svým zvyklostem i další změnu. Normálně vždycky zasunu konec struny do trnu mechaniky a jednou dvakrát kolem něj rovnou omotám abych nemusel moc dlouho točit listem (proto i nenávidím hrazdičku coby srážeč strun). Tentokrát jsem nechal strunu co nejvolněji a od prvního okamžiku navíjel (kličkou). Takže možná kdybych to rovnou dělal jako vždycky, tak by to bylo přetočený už na začátku a ničeho bych si nevšiml smile

0 xLajků:

20

Zajímavé, aktuálně řeším to samé a měl jsem podezření na problém krku, ale tohle určitě stojí za vyzkoušení.

Squier Vintage Modified Jazz Bass® '70s, D. Lakin Basses Glaub, EBS Microbass 3
Momentálně v kapele "Není zač!" http://www.nenizac.net/
0 xLajků:

21

Aidamos napsal:

a od prvního okamžiku navíjel (kličkou).

Na to už dávno nemám nervy, takže to jistí akušroubovák na vyšší rychlost + příslušný adaptér. Struna natočená raz-dva-tři smile

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

22

Aidamos napsal:

Normálně vždycky zasunu konec struny do trnu mechaniky a jednou dvakrát kolem něj rovnou omotám abych nemusel moc dlouho točit listem

 :D to delam taky smile 

Aidamos napsal:

Tak jsem ji naopak o jedno otočení překroutil, a drnčení je pryč, přičemž hraje parádně.

 to tady kdysi nekdo doporucoval jako vychytavku.. ale uz je to hodne let kontext uz si nepamatuju smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

23

m3 napsal:

to tady kdysi nekdo doporucoval jako vychytávku.

Já to překroucení používám, když struna trochu otupne. Zjistil jsem, že když jeté, ale ještě použitelné struny sundám a za čas je dám třeba na jinou basu, tak ty struny najednou ožijou, prostě jak se navinou asi jinak. Takže otuplou strunu překroutit o závit na jednu nebo druhou stranu a ta struna najednou hraje o něco lépe.

0 xLajků:

24

Aidamos napsal:

tak ty struny najednou ožijou

To už se tu řešilo, že otupělou strunu není třeba vyvařovat, ale stačií povolit a párkrát s ní prásknout o hmatník . Na chvíli to pomůže, asi jak se utrhne vytahaný jádro od ovinutí nebo možná uvolní ten bordel. Těžko říct proč, ale funguje to.

JB 60 MiM, PB/JB MiM, Sandberg Electra PB, Cort A4 OPN, JB SQVM70, JB SQVM FL, Jaguar Bass SQCV , PB (skládačka), Hofner 500/1 1965
Trace Elliot Transit -> Trace Elliot ELF -> 2x110, 210, 115, HA3500, Roland Cube 30
Shure 58A beta -> TC Helicon Harmony Singer
0 xLajků:

25

Jj, toto legendární video.

https://youtu.be/s8OYeN9mAL4?si=PguBkeB2SDHF9fi4

Warwick Corvette Standard (BEAD) + Eden Nemesis NA650 + Markbass MB58R 104 Energy + Markbass MB58R 151 Energy + Darkglass B7K Ultra
Warwick Thumb BO 5 broadneck + TC Electronic BG 250-210 + TC Electronic Spectracomp
https://www.youtube.com/@Jindrahu
https://bandzone.cz/neverforget
https://bandzone.cz/doubledecker
0 xLajků:

26

Atvečko napsal:

To už se tu řešilo, že otupělou strunu není třeba vyvařovat, ale stačií povolit a párkrát s ní prásknout o hmatník . Na chvíli to pomůže, asi jak se utrhne vytahaný jádro od ovinutí nebo možná uvolní ten bordel. Těžko říct proč, ale funguje to.

 To je dobrý, v životě by mě to nenapadlo... Funguje to i na starých Elixirech - máš to odzkoušeno i na této značce? (tam totiž nebude binec mezi závity kvůli ochraně struny).

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

27

Překroucení používám na jazzových lubovkách (kytarách), jsou dost citlivé na usazení a vedení strun. Drnčení není u teplého a suchého a krátkého jemného zvuku žádoucí.

všechna sláva polní tráva, dříve maršály a džezbas, dneska korejský ememky ... hudba nejni o ceně nástrojů
nesnášim ty, co nemaj rádi woodyho ;-)
0 xLajků: