1

Téma: Pomoc s elektrikou

Ahojte, potreboval by som poradiť zrejme s trivialitou, ale pre nás technických antitalentov vlastným  IQ neriešiteľnou smile Chcem si pomocou kitu, čo obsahuje nejaký náter do šachty plus medenú fóliu pod pickguard odbrumiť jazzbassa. Keď som ho ale začal rozoberať, asi sa uvoľnil ten modrý káblik na fotke (uzemnenie?). Vlastne nie som si istý, či vôbec bol na niečo pripojený, ale asi áno, lebo controlplate sa myslím nedal pôvodne odklopiť tak ďaleko, ako teraz. Poradili by ste mi niekto, kam sa to má (alebo nemá) priletovať/zastrčiť? Ď ++

http://baskytara.com/img/m/1540/t/p18o227r0p471132jsjt13faje73.jpg; http://baskytara.com/img/m/1540/t/p18o227r0pre510bp52dj7ishn4.jpg

0 xLajků:

2 Naposledy upravil: RadekCX (16. 05. 2014 09.56:30)

Re: Pomoc s elektrikou

z tech fotek se neda urcit vubec nic - koukni se na ty miste kde bylo letovano - urcite tam najdes misto kde je ten druhej konecek toho utrzeneho kablu

predevsim bych se zameril na ten konektor

Ibanez ATK-305 NT, Harley Benton PJ-5 HTR, Cort A5 OPBC - ukradena zatim neznamym hajzlem
hlavy TC electronic BH250 a Hartke HA 5500, kombo Hartke VX2515 s 15" Fane Sovereign II 8-400, box 2x8" B&C 8NDL51 + 2x Monacor DT-28N
mix Yamaha MG10XU, DAC Zero, sluchatka AKG K240, Boss Micro BR-80, kompresor/limiter/gate DBX 166 XS
0 xLajků:

3 Naposledy upravil: Matej (16. 05. 2014 10.57:23)

Jeví se mi to jako uzemění kobyly. Takže přiletovat někam na kostru. wink ...řekl bych přiletovat na ten prostřední konektor na tom jacku,..páč při zastrčení jsou vlastně ty dva konektory na kostře. Ale nelíbí se mi tam ten plastovej stereo jack,..každopádně bych tam dal klasickej kytarovej-tam to nespíná žádnou baterku aktivu ne? smile

0 xLajků:

4

RadekCX napsal:

koukni se na ty miste kde bylo letovano

to ja tak poznám smile, neobsadený je z tých troch konektorov len prostredný, cín na ňom je, ale žiadny zvyšok drôtu nie, a ani na uvoľnenom kábliku na drôte nie sú žiadne stopy cínu.

Matej napsal:

Takže přiletovat někam na kostru

Ježiš, a kostra je kde - zháňa sa v zdravotníckych potrebách? smile  Ja to fakt potrebujem vysvetliť ako pre blbca, podať na lopate smile. Ale každopádne vďaka za ochotu.

0 xLajků:

5

Matej napsal:

řekl bych přiletovat na ten prostřední konektor na tom jacku

aha, to bude asi ono, pred chvíľou sa mi ešte táto časť správy nezobrazovala.

0 xLajků:

6

Ešte otázka k tomu odbrumeniu - podľa návodu sa má zo šácht snímačov i elektriky vyviesť na telo prúžok medenej fólie, aby sa potom dotýkal fólie na spodnej časti pickguardu. Na base je ale šachta elektriky a krkového snímača prepojená, treba tam teda dať prúžok do obidvoch, alebo stačí len ten jeden, ktorý má byť v šachte elektriky a prepojený s controlplateom?

0 xLajků:

7

basybass napsal:

Ja to fakt potrebujem vysvetliť ako pre blbca, podať na lopate

Stačí?

http://www.rmpickups.cz/files/schemes/schm87.jpg

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

8

basybass napsal:

Ešte otázka k tomu odbrumeniu

...a co ti brumí?...když máš oba poťáky na plno, tak to nebrumí ne? Jinak každej singl sám brumí. smile

0 xLajků:

9

Aidamos napsal:

Stačí?

Obrázok je to pekný, dík, ale u mňa zapojenie nie je presne rovnaké, aj jackový output je iný, má tri jazýčky, nie dva ako ten mono u RM. Asi najprv skúsim, čo radí Matej, snáď tá basa nevybuchne smile

http://baskytara.com/img/m/1540/t/p18o2aub3o1fi5akm1a761sjo5g23.jpg

0 xLajků:

10

Matej napsal:

když máš oba poťáky na plno, tak to nebrumí ne

Práve že keď sú naplno. Ak kadejako kľučkujem pred aparátom, dá sa nájsť poloha, keď sa to stíši, ale stačí ju trochu zmeniť  a hučanie je naspäť. Najviac to ale reaguje na tónovú clonu, ak je úplne stiahnutá, nebrumí, lenže taký zvuk prakticky nepoužívam, a čím viac sa otvára, tým je brum silnejší.

0 xLajků:

11

basybass napsal:

Najviac to ale reaguje na tónovú clonu, ak je úplne stiahnutá, nebrumí, lenže taký zvuk prakticky nepoužívam, a čím viac sa otvára, tým je brum silnejší.

To bude hlavně tím upadlým kablíkem zemění. Pak to zemníš tělem dotykem se strunami a nebrumí to.

0 xLajků:

12

hele ja to asi vidim....chapu dobre ze ty dva horni potaky jsou na upravy pomeru mezi snimaci? ze ano

od toho horniho potaku vede modrej kabel k dolnimu potaku nastaveni clony - ten by mel byt take stinenej (stejne jako je vedenej od toho prostredniho potaku) - takhle tam mas vedenej zivej konec nestinenej - navic kdyz je potak naplno tak je na nejvetsi impedanci a chyta co muze

ten modrej co mas upadle pridelej kamkoliv kde je nejake stineni (treba na to pouzdro potenciometru)

jinak vezmi take ohmetr a zkus zda je spojenej opravdu s tou kobylou - dej jeden drat z ohmetru na ten upadlej drat nez ho priletujes a druhej dej na plech kobyly - melo by to ukazovat v podstate 0 ohmu

Ibanez ATK-305 NT, Harley Benton PJ-5 HTR, Cort A5 OPBC - ukradena zatim neznamym hajzlem
hlavy TC electronic BH250 a Hartke HA 5500, kombo Hartke VX2515 s 15" Fane Sovereign II 8-400, box 2x8" B&C 8NDL51 + 2x Monacor DT-28N
mix Yamaha MG10XU, DAC Zero, sluchatka AKG K240, Boss Micro BR-80, kompresor/limiter/gate DBX 166 XS
0 xLajků:

13

Tak som šiel nakúpiť spájkovačku, voltmeter, ale výsledok 0 bodov. Priletoval som káblik na prostredný konektor jacku, a hučí to rovnako. Keď som pred priletovaním meral odpor káblik-kobylka, čísla na ciferníku lietali ako šialené, od -1 do nejakých 180, pričom v jednom kuse skákali hore-dole asi so sekundovým intervalom, takže som dokopy nič nenameral. Prikladám nahrávky toho brumu.
- pred rozobratím basy (vtedy ten káblik asi niekde pripojený bol, ale neviem to iste): b1
- po priletovaní kábliku: b2
Mám ten káblik nechať priletovaný, keď a) nič sa nezmenilo, b) ani neviem či na tom konektore pôvodne bol? Ď.

0 xLajků:

14

psal jsem ti:
a) ze mas vzit OHMETR ne VOLTMETR
b) ze ho mas priletovat na stineni (treba na skrin nejakeho potenciometru)
c) ze je treba vymenit ten modrej kablik za stinenej

ale je to marny, je to marny ...je to marny

0 xLajků:

15

a za D po poslechnuti tech pazvuku bych si zkontroloval zda nemas v kabelu mezi zesikem a basou prerusenej zemnici pol - taktez ohmetrem

0 xLajků:

16

RadekCX napsal:

psal jsem ti:

...stejně to určitě není origo zapojení. roll Vypadá to, že už to nějaký ajeťák předělával. Na mým JB nejsou stíněný žádný káble-ani ty od snímačů a basa nebrumí,...vyjma samotných singlů. wink

0 xLajků:

17

no proto jsem mu psal ze si ma zkontrolovat ten kabel k base mezi zesikem - prijde mi ze to bruci tak strasne, ze to neni mozne jinak nez ze proste nemam pripojene stineni vubec

0 xLajků:

18

RadekCX napsal:

psal jsem ti:

ad a) on je to nejaký multimeter s možnosťou nastavenia aj na ohmy, tie som meral
ad b) to je pravda, ale ja som najskôr skúsil ten Matejov návrh, skúsim to teda ešte preletovať
ad c) to si jednak nepísal ("ten modrej co mas upadle pridelej kamkoliv kde je nejake stineni"), a beztak ani neviem, aký je stínenej kabel a ako ho vymeniť, hehe. Písal som predsa hneď na začiatku, že na techniku (a fyziku a podobné) som ľavý, ale "je to marny, je to marny ...je to marny" smile. Preto tiež
ad d) netuším, ako hľadať prerušený zemiaci pól - ak je to náhodou zmeranie oboch jackov, tak hodnotu ukazuje nula celých niečo.
Každý niečo nevieme, tak sorry a vďaka za trpezlivosť.

0 xLajků:

19

basybass napsal:

Obrázok je to pekný, dík, ale u mňa zapojenie nie je presne rovnaké,

to zapojeni je v podstate stejny jen neni spojenej vystup z jednoho vol. potu na na vystupu z druhyho vol. potu ale az na na "vstupu" do tonovky...

Matej napsal:

Na mým JB nejsou stíněný žádný káble-ani ty od snímačů a basa nebrumí,

stineni je jen takova perlicka to nic nezachrani ... btw todle neni ani tak klasicky stineni to je proste zem ..  stineni se samozrejme taky zemni ale pride mi vic fajn kdyz je tam samotnej zem-drat..

takhle jak na to koukam to vypada ok... teda na ty tonovce je docela predratovana ale coz..
ceknul bych ty kontakty jedtli je vsechno vsude tam kde ma a kdyztak pripadne vasechno vyhazel a predratoval big_smile

upadlej modrak je zemneni kobyly.. btw zkusit jestli je na kobyle by melo jit i klasicky kdyz na ni das ruku brum by mel ustat nebo se aspon dost snizit..
taky docela hi-tek reseni je ji odsroubovat a proste se tam kouknout...  wink

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

20

basybass napsal:

to si jednak nepísal ("ten modrej co mas upadle pridelej kamkoliv kde je nejake stineni"), a beztak ani neviem, aký je stínenej kabel

stineni bych vypustil a rozdelil bych si draty na signal a zem .. signal de prez potaky na zalud jacka .. vsechno ostatni by melo bejt propojeno dohromady a vest na telo jacka...
to schema rm je fajn ale zbytecne slozity vygoogli si jiny jednodussi ...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

21

m3 napsal:

to schema rm je fajn ale zbytecne slozity vygoogli si jiny jednodussi ...

Třeba:

http://cdn.seymourduncan.com/images/support/schematics/std_jazz_bass.jpg

0 xLajků:

22

m3 napsal:

stineni je jen takova perlicka to nic nezachrani

ešte otázka, ak teda tienenie nič nezachráni - zmení sa niečo (k lepšiemu), ak by som v rámci "hi-tek" natrel šachty a podlepil pickguard fóliou? Ináč - dotyk na kobylke nič nemení, najväčšia zmena je, keď sa otáčam s basou.

0 xLajků:

23

basybass napsal:

ešte otázka, ak teda tienenie nič nezachráni - zmení sa niečo (k lepšiemu), ak by som v rámci "hi-tek" natrel šachty a podlepil pickguard fóliou

ale jo zlepsi urcite myslel sem stineni jednoho dratku v sachte wink
notabene u tvi basy jak uz sem zminil to plni hlavne roli zeme .. viz treba ty RM tam mas zem i signal a kolem toho este stineni ..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

24

basybass napsal:

Ináč - dotyk na kobylke nič nemení,

tak nezbyde nez odsroubovat tu kobylu a vystrcit kus toho nahatyho modryho dratu aby byl v kontaktu s ni..
samozrejme to predpoklada ze ten druhej utrzenej konec je nekde uzemnen tj napajen na neco co je pripojeny k tomu konektoru co vede na telo jacka...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

25

m3 napsal:

tak nezbyde nez odsroubovat tu kobylu a vystrcit kus toho nahatyho modryho dratu aby byl v kontaktu s ni..

ok, dík, asi to budem musieť takto rozobrať - až nazbieram odvahu sa do toho zase pustiť, hehe, zatiaľ mám pocit, že som basu skôr rozdrbal, než jej pomohol smile. Ten drôt je ale už taký krátky, že ho budem musieť vymeniť. Aké má mať parametre alebo čo je to za káblik, až ho budem zháňať?

0 xLajků:

26

basybass napsal:

Aké má mať parametre alebo čo je to za káblik, až ho budem zháňať?

big_smile nevim ja mel x-let basu zapojenou dratkama ze sluchatek od staryho cinskyho walkmana big_smile.. 
a ve spouste basach sem videl lecos ... teda za mne rada najdi neco priblizne podobneho prumeru.. zadnou velkou vedu bych s tim nedelal.. smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků: