1

Téma: Úpravy/nastavení basy Fokus ?F 5S Activ Fretless

Zdravím všechny kolemjdoucí. Před časem jsem pořídil z n-té ruky tento nástroj, kdyby někdo váhal který to je, tak konstrukce vypadá takto, pouze je z tmavě hnědého dřeva: http://www.fokuskytary.cz/fokus/product … CwGdtJYg--
http://www.fokuskytary.cz/fokus/product … ,21,!P,175. Přesné označení modelu bohužel neznám.

Nicméně tento příspěvek nepíši abych Vám zvěstoval tuto radostnou událost :-), ale zajímaly by mě názory majitélů těchto krásek na zvuk a konstrukci s ohledem na provedené úpravy, resp. jejich nutnost. Ta moje je, podle všecho, tak jak byla z výroby.

Vzhledem k tomu, že jsem si pořídil první bezpražec a první pětku v jednom, budu možná trochu mimo, ale stejně bych uvítal Vaše názory na následující:
- Zdá se mi že  Hčko oproti ostatním strunám hraje nějak divně, úplně jiný charakter zvuku. Nevím jak to přesně specifikovat. - Zdá se mi to, nebo to tak je ? Případně jestli někdo řešil a vyřešil.
- Vyšší dohmat. - Pokud máte zároveň pražec a bezpražec, liší se Vám u nich výška dohmatu, nebo máte (můžete mít) na stejno ?
- Aktivní elektronika jako kdyby moc nefungovala. - Oproti Cortce GB4 se u Fokusu téměř nic nestane, pokud otočím korekcema na kteroukoliv stranu.
- Struny. - Četl jsem tady dlouhou diskusi na téma hlazenky ano/ne ale tam se řešil především zvuk. Chtěl bych se tedy zeptat jak je na tom Fokus z pohledu výdrže hmatníku při ocelových strunách, eventuélně jestli zde nejsou hlazenky nutnost. Na hmatníku již jsou nějaké stopy od opletu strun, ale neznám historii nástroje, takže nevím jak dlouho vznikaly.

O aktivní elektronice Fokusů jsem zde také na něco natrefil, vyzkouším ji odpojit, ale pokud se někdo s tímto modelem zabýval výměnou snímačů, elektroniky nebo obojím, tak bych také uvítal zkušenosti zda to smysl má či ne.

Chtěl bych ji dát seštelovat a srovnat hmatník kytaráři, protože některé struny trochu drnčí, a tak uvažuji o tom, že bych rovnou vyměnil i snímače případně zainvestoval do hlazenek, aď je komplet vcajku.

0 xLajků:

2

Re: Úpravy/nastavení basy Fokus ?F 5S Activ Fretless

hamos napsal:

výdrže hmatníku při ocelových strunách

ocelove struny ti rozozeru hmatnik velmi rychlo ... hladenky neisu nutne ale ak chces chces klasicke struny tak nahod niklove smile

pkGuitars .1               Tokai Hardpuncher ´21              
pkGuitars .2 V            Yamaha BBP35 '22              Dolphin fretless 4
Gallien Krueger MB150s, GK RB700-II & GK SBX410 & Boss GT10, Zoom B3
                                                 Flatwound Club #7
0 xLajků:

3

FunkyMonk napsal:

ocelove struny ti rozozeru hmatnik velmi rychlo ...

Pokud není hmatník z lisovaných pilin, tak to s tou "velmi velkou rychlostí" není zas tak žhavé smile

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

4

D.a.l.i napsal:

"velmi velkou rychlostí" není zas tak žhavé

to je relativne ..mal som fretles s palisandrom hral som na nom clekom pravidelne a po asi 2 mesiacoch uz boli dost patrne znamky vydratia smile ...
teraz mam ebenovy hmatnik a tam je to stale v pohode

Flatwound Club #7
0 xLajků:

5

FunkyMonk napsal:

mal som fretles s palisandrom hral som na nom clekom pravidelne a po asi 2 mesiacoch uz boli dost patrne znamky vydratia smile

Taky jsem měl kdysi dávno Fender JB FL MIM palisandr. Máš pravdu, známky vydření byly vidět poměrně brzo, ale ani po několika letech to nijak nevadilo - nebo máš jinou zkušenost, že by ti to vadilo hraní/zvuku?

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

6

D.a.l.i napsal:

nebo máš jinou zkušenost, že by ti to vadilo hraní/zvuku?

ja som mal odprazcovany hmatnik a ako sa zacal drat hmatnik, tak sa postupne rala aj ta vypln prazcov .. a aj ked som brnkol strunu na tom vydretom mieste mal som pocit ze ten ton neni taky kvalitny .....
kadpadne zalezi aj na lakovani toho hmatniku
... som kedysi odprazcoval jolanu proxima a ona ho mala asi len moreny ... ako osm asi 5 min pohral, tak som mal cele ruky od zosuvereneho dreva big_smile

Flatwound Club #7
0 xLajků:

7

No tady na tom bych mel mit snad ebenovy hmatnik, nicmene nejake znamky opotrebeni tam jsou ... Asi neni eben jako eben :-). Presne tuhle, nebo alespon nejaky jiny Fokus bezprazec jste nikdo nemeli ?

0 xLajků:

8

hamos napsal:

Presne tuhle, nebo alespon nejaky jiny Fokus bezprazec jste nikdo nemeli ?

ja som mal Fokus music man fretless smile ... a tam klasicke struny nechali po sebe rychlo stopy a tak som radsej nasadil hladenky ...

a eben je eben .... co viem tak vsetky su tvrde a odolne smile ..len vzhladovo moze byt jeden tmavsi , alebo ma v sebe vacsie hnedaste pasy smile

Flatwound Club #7
0 xLajků: