Téma: Radius hmatniku
Sice se tu neco o tom resilo, ale chci si neco ujasnit: jaky jsou rozdily v radiusech?? je to jen ciste na tom, komu jakej vic sedi??? Nebo tam taky neco hraje roli??,
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Baskytara.com » Baskytara » Radius hmatniku
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Sice se tu neco o tom resilo, ale chci si neco ujasnit: jaky jsou rozdily v radiusech?? je to jen ciste na tom, komu jakej vic sedi??? Nebo tam taky neco hraje roli??,
Ciste na vkusu kazdeho soudruha.....a to hraje roli.....
taky podle technik bych řekl...
na tapping je asi nejlepší úplně plochej...
taky bych řekl podle technik, ale úplně plochej? To asi není nic pro mě:)
mě by se to líbilo...pak by mohle bejt teoreticky ještě nižší dohmat, ne?
mě by se to líbilo...pak by mohle bejt teoreticky ještě nižší dohmat, ne?
Spis ne, dohmat radiusem ovlivnenej nebude, spis vyskou na nultym prazci, pruhybem krku a vyskou struny na kobylce.
no u fenderu pisou, ze na vetsim (mensi cislo) jde nastavit dohmat hur, nez na mensim (vetsi cislo)
no u fenderu pisou, ze na vetsim (mensi cislo) jde nastavit dohmat hur, nez na mensim (vetsi cislo)
A cim to je? struna je rovna, kdyz narovnas hmatnik do primky, melo by byt jedno, co se deje po stranach, jestli hmatnik nekam klesa, nebo ne? Jen se bude muset resit kazda struna zvlast. Ja mam 62 RI, ten ma zaobleni hmatniku vetsi (mensi radius) a nejak to nevadi. To ma Fender na ofic. strankach? Nemam ted cas to hledat.
nevim, nejsem fender ale pisou to v manualu u kytar a bas.... kazdopadne to decanko taky nechapu
Je to o zvyku, vkusu, ale na zvuk a dohmat to opravdu vliv nemá.
to je dobre... mam rad kulatejsi
to je dobre... mam rad kulatejsi
WARNING > OFF TOPIC
Hmatniky ?
Tak sem jeste premyslel nad tim dohmatem. Pokud je radius po cele delce hmatniku konstantni, a pokud je roztec strun na kobylce vetsi nez na nultem prazci (coz je), pak struna neni rovnobezna s osou valce tvorici hmatnik a hmatnik smerem ke kobylce se od struny vzdaluje. Asi to neni moc srozumitelny, chtelo by to nekreslit Nicmene, to je teorie, prakticky sem nezaznamenal, ze by se to projevilo, dohmat mi jde nastavit bez ohledu na radius hmatniku.
Ano je to tak, ale rozdily nejsou tak markantni jako treba nastavenim krku, kobylky - tohle ma opravdu maly vliv a ja treba ho moc nezaznamenal, nehlede na to, ze pokud se na kulatejsi hmatnik nekomu hraje lepe nez na rovny, bude mu prijemnejsi mirna nesoumernost, nez ultranizky dohmat na rovnem hmatniku, ktery mu nesedi. Ergonomie tady celke funguje.
chtěl sem hodit nový téma, ale našel sem, že už ste tu už jednou něco podobnýho drbali. tož:
malinko sem si snížil dohmat, ale mam docela rozjebaný (násilně zpoštělý ) pražce někde kousek nad oktávou (eště od předchozího majitele). a ejhle - jak zahraju na jednom z těch špatnejch pražců, tak jsou moc nízký a drnčí mi struna o vedlejší pražec, kterej je v pořádku a tedy vyšší.
tedy se ptám - byl by pro basu hodně drastickej zákrok, kdybych si nechal těch pár krušnejch pražců vyměnit ? (a případně i nějak moc drahej ?)
souvisí to i s tim krkem - možná by se to dalo pořešit i malym narovnánim krku, ale zase je hloupý tam nechávat vadný pražce... co myslíte ?
dík
... ty špatný pražce jsou jen asi 3 nebo 4
chce to jeno z tohohle:
a) podívám se, kde mi to drnčí, např. zmáčknu-li 12. pražec a drnčí mi, tak musím sklepnout 13tej pražec -> odsunu strunu, na pražec dám třeba kus dřívka a do dřívka praštim, čímž pražec zaleze víc dolů.
b) přebrousím pražec šimrglem do úrovně okolních pražců.
4 juhuuuuuuuuu:
jo dík, to by mohlo pomoct, i když stále sem na pochybách, jestli nový pražce nebudou lepší... i když nevim, je vůbec pro opraváře možný sehnat stejnej pražcovej drát ? voni budou různý, že jo ?
no ale zkusit se to může (to s tim dřívkem), když to nebude fajn, můžu to nechat vyměnit tak jako tak
hele, já si to taky řikal, pak sem to zkusil a vyšlo mi to, už jsem takhle piloval/zatloukal asi 2 basy a 3 kytary a ok... Pražcovejch drátů je taky dost, ale to asi kytarář pozná.
Drat se da sehnat jakykoliv, pro basu to tak narocny neni, opravu odhaduju do 500Kc
...
rvát se s drátem,
pak tam ten drát narvat,
"doprdele" zařvat,
tak to bych hrozně rád
...
sorry čtvrteční chvilka poezie no
No, Harvey... myslím, že bys měl i na víc
v tu chvili a za okolnosti kdy jsem to psal tak to bylo az moc intelektualni
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Baskytara.com » Baskytara » Radius hmatniku