Chlopi, obecně platí, že čím dražší, tím lepší, ale existujou vyjímky potvrzující pravidlo. Třebas kdysi sem měl Ibanez SR cosi - aktivní 4 z koreje, tehdy za nějakých 18 klacků. Byl to hroznej shit (hlavně po stránce zpracování). Tak sem ji prodal a koupil novou Ibanez ATK, vyrobenou v Japonsku, skvěle zpracovanou - fakt sem z ní měl pocit, že je to dobrej nástroj a ta mě stála asi 15. A to jsou rozdíly v rámci značky.
Mezi značkama jsou takový rozdíly častější. Třeba teď mám na test pasivní BCR Warlock platinum. Na to, že stojí nějakých 13 (ceny od Thomanna), tak je to dost hrůza - zpracování je odfláknuté (made in China), tělo Agathis apod. I když zvukově se mi líbí. Za tu cenu je podle mě spousta kvalitnějších nástrojů a to jak použitým materiálem (žádný Agathis ale klasická olše nebo javor, příp lípa), tak i zpracováním a třeba sou to i aktivní nástroje - např. WRB Corveta, Ibanézy (i když tady pozor na to zpracování), Corty atd.
Nebo když si představím Ibanezu za dejme tomu 18 (SR 505), kterou dělaj v Koreji z toho nejaušusovějšího mahagonu co existuje, kde kus od kusu má úplně jinak přišroubovanej krk a mechanika je z blátivý oceli, tak mi nepřipadá originál WW za cca 24 (Corvetka standard), kterej je z poctivýho bahenního jasanu a krk z ovangkolu tvrdýho jako kámen + 100% mechanika, zase tak tak drahej.
Podle mě je magická hranice, kde začínají kvalitní nástroje právě těch cca 25 tisíc (pro mě je to sakra hodně
(