Tak jsem si shodou okolností mohl tento apec vyzkoušet. Při výletu do Prahy pro Acoustic z
druhé ruky nás navedla navigace podle zadané adresy překvapivě k poslechovému centru KV2 v
Hostivaři.
Díky laskavému prodejci jsme si mohli Acoustic v klidu vyzkoušet a prohlédnout
všechna přítomná lákadla, tedy i Kramperův prototyp. Bohužel jsme museli být brzy zpět doma,
takže času moc nebylo. Nicméně alespoň pár postřehů:
- celý stack působí v reálu mnohem rafinovaněji a víc "sexy" než na fotkách. Bedny mají
velice povedené proporce, vypadají subtilně, přitom když si člověk spočítá objem, tak třeba
box 1x15" má cca. 150l. Zesilovač je celkem strohý, přehledný, funkční. Z hlediska estetiky
se povedlo nasvícení potenciometrů - když zapnete třeba Contour, celá sekce potenciometrů se
ponoří do červené barvy.
- co se zvuku týče: čistý, silný, rovný, barevně neutrální. Prostě moderní koncepce. Basy jsou samozřejmě velice pevné, zřetelné a dost mohutné, středy ani výšky jsem nějak zvlášť
nevnímal, nic tam totiž nevyčuhovalo, jak tomu u některých aparátů bývá. Jen jsem čekal
trochu větší rozdíl mezi zvukem předního a zadního snímače u JB.
- Pro srovnání se nabízel jak Acoustic, tak nějaký zesilovač pro mě neznámého výrobce (jméno
jsem už zapomněl), který se nápadně podobal Trace Eliott (uspořádáním ovládání, EQ a zelenou
barvou, prý i koncepcí). K dispozici byl i další 1x12" box, který prý používá p. Wildt.
Musím říct, že se mi libilo úplně všechno, byly tam samozřejmě rozdíly v barvě zvuku, ale z
technického a objektivního hlediska by mi bylo prakticky jedno, jestli bych měl hrát na
Kramperovu sestavu, Acoustic s některou z jeho beden, nebo ten neznámý zesík, který by
rozhodně Trace Eliottovi ostudu neudělal. Podle barvy zvuku by to u mě vyhrál právě
Acoustic, ale to už je subjektivní záležitost (jsem prostě staromilec).
- s výše uvedeným se váže jedna zásadní informace: Kramperův prototyp prý do výroby nakonec
nepůjde, protože to vedení v Anglii neschválilo, údajně z marketingových důvodů. Na jednu stranu to člověk nechápe, hraje to fakt výborně, na druhou stranu se přesně neví, za jaké ceny to chtěli hodit na trh a je fakt, že těchto rovných apců s neutrálním zvukem je celkem hojnost. Takže by záleželo na ceně. Kdyby to stálo stejně, jako např. Glockenklang, tak by se to těžko mohlo výrazněji prosadit (už takto je to kvalitou a zvukem směrováno pro poměrně omezený trh).
Tak to je on přátelé!