Téma: Yamaha RBX JM2
Ahoj všichni.
Nikde jsem nenašel žádnou diskuzi k této šestce od Yamahy signované John Mayungem z Dream Theater. Proto zakládám tohle vlákno a doufám, že se najde někdo, kdo s ní má nějaké zkušenosti a podělí se s námi o ně.

Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Baskytara.com » Baskytara » Yamaha RBX JM2
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Ahoj všichni.
Nikde jsem nenašel žádnou diskuzi k této šestce od Yamahy signované John Mayungem z Dream Theater. Proto zakládám tohle vlákno a doufám, že se najde někdo, kdo s ní má nějaké zkušenosti a podělí se s námi o ně.
Taky jsem se nedávno pídil a v česky psaných fórech jsem nic nenašel.
Na www.tallkbas.com je toho na téma Yamaha RBX JM2 poměrně dost. Většinou ne zrovna příliš pozitivní:
People are generally disappointed with the RBXJM2, it's not very versatile and a bit average really. I think it speaks for itself that John Myung doesn't use it anymore.. The RBX 6JM is decent however.
There are better 6 strings for the price (Ibanez SR506 / BTB506 etc..)
Zajímala by mne také opravdu zkušenost z české kotliny.
Díky za info Páji.
Máš pravdu. Ve světě se nějaké příspěvky najdou, ale ty jsem moc neluštil. Co se týče toho, co jsi citoval, tak to osobně vidím asi následovně.
Předně mám pocit, že vždycky budou existovat lepší basy než zrovna ta, o kterou se člověk zajímá. Všechno má svou cenu a svou kvalitu. Jestli se to dá srovnávat zrovna s těmito Ibanezkami s tím, že jsou lepší, to vážně netuším. Nevím, jak nebo podle čeho to ten člověk, který to napsal, posuzoval. V každém případě argument, že Yamaha je špatná, protože už na ni Mayung nehraje, je velice chabý a spíše k pousmání, protože dle mého názoru:
1. Na Ibanezky Mayung nehrál, ale na Yamahu ano, z toho lze spíše teoreticky naopak usuzovat, že si vybral lepší nástroj. Když samozřejmě neberu zákulisní důvody, jako marketing, peníze atd. NA druhé straně, že nehrál na Ibanezky, taky nemusí nic znamenat, protože na ně hraje třeba někdo jiný, nevím ...?
2. Ano, už na ni nehraje, ale nehraje taky na dalších xxx bass, které podle mě více méně střídá, jako každý jiný. V každém případě na ni hrál a dal jí svůj podpis a to asi něco znamená. Pokud to ovšem nebylo jen ze zištných důvodů, jak jsem psal výše. Ale i tak by si těžko dovolil vzít do kapely takového formátu, jako je Dream Theater, nějakou podřadnou nehrající věc ....
3. Pokud by Yamahu odložil, že je špatná, tak to nevím. Jak jsem psal. Člověk takových zkušeností a znalostí by ji ani nevzal do ruky, kdyby byla špatná a ne že ji po nějaké době odloží, že mu po nějaké době přijde špatná. Myslím, že takový profík dokáže posoudit nástroj hned jak jej dostane do ruky a ne až po měsících hraní.
4. Osobně se domnívám, že Myung nemusel hrál na "obyčejnou" sériovou JM2, a že klidně mohl mít zakázkovou výrobu a neočividné úpravy např. v druhu použitého dřeva, v elektrice, snímači atd. To nevím. Pokud tomu tak je, nebo bylo, mohl mít v ruce úplně jiný nástroj, který hrál třeba několikanásobně lépe než ten, který vypadne ze sériové výroby. Ale to samozřejmě nevím. To je jen má spekulace. Potom by argument, že na to už nehraje, že to bylo špatný, taky vůbec neobstál.
Takže, jak je vidět, teoretické názory a spekulace můžeme sypat z rukávu, jak se nám zlíbí .
V každém případě s ní bohužel asi moc lidí nějaké praktické zkušenosti nemá. Nezbývá asi, než to vyzkoušet. ČAsem teda zkusím něco praktických zkušeností napsat ...
Spekulace:
add1/ Ibanez mu nedal basu zadarmo, proto na ně nehraje
add2/ Yamaha na base pro Mayunga nevydělá. Ale na XY basácích jako jsme my, kteří sice neumí hrát jako Mayung, ale jeho basu si můžou koupit
add3/ pokud má smlouvu, bude na basu hrát, i kdyby byla "špatná". Nepředpokládám že bude špatná, protože jistě remcal do vývoje
add4/ obvykle se nehraje na obyčejnou sériovou basu. Elektriku asi jinou nemá od sériovky, ale dřevo má určitě vybrané
Za mne, víc se mne líbí zvuk u Mayunga se starou RBX JM jak s tou novou JM2. Vývoj nezastavíš
Mimochodem, P.J.Ryba měl lepší zvuk na Warwicka Thumb, než dnes na Fendera. Warwick ho už nepodporuje, tak na něj zkrátka nehraje.
Co blbnete? To je přece všechno obchodní záležitost...
Muzikant, který je dostatečně známý, aby byl pro firmy zajímavý, dostane nabídky, vybere si a firma mu postaví dle požadavků nástroj, častěji spíš upraví nástroj, který už má v katalogu. No, a pak muzikant přejde jinam, protože třeba dostane lepší nabídku, nebo hledá trochu něco jinýho (stejně jako tady na fóru lidi mění nástroje, aparáty atd.).
Ryba je dle mýho názoru spíš ten případ, kdy si nechal postavit custom a trochu se tím nemístně cachtal, že je firemní hráč
Naprostý souhlas. "Firemní hráči" a jejich vazba s výrobcem, či někdy s prodejcem, je kapitola sama pro sebe a určitě si toto téma diskuzi zaslouží. Ale asi v jiném vlákně.
Jak se ptal Radúz, máte tady někdo z fóra vlastní zkušenost s Yamaha RBX JM2?
Osobně o ní rovněž dost uvažuju, pro to zajímá i mne.
Myslím si, že šestka v téhle ceně prostě nemůže hrát. Šestka má už sama o sobě větší nároky na výrobce, pokud má hrát kvalitně.
Co blbnete? To je přece všechno obchodní záležitost...
Muzikant, který je dostatečně známý, aby byl pro firmy zajímavý, dostane nabídky, vybere si a firma mu postaví dle požadavků nástroj, častěji spíš upraví nástroj, který už má v katalogu. No, a pak muzikant přejde jinam, protože třeba dostane lepší nabídku, nebo hledá trochu něco jinýho (stejně jako tady na fóru lidi mění nástroje, aparáty atd.).
Ryba je dle mýho názoru spíš ten případ, kdy si nechal postavit custom a trochu se tím nemístně cachtal, že je firemní hráč
Je to jak s pivem. Ojebe se kvalita, ale hospodskýmu se dá zdarma pípa, slunečníky, ubrusy a 100.000 Kč na vybavení hospody. Asi proto se všude točí Gambrihnus
To že na basu hraje ten či onen nevypovídá nic o tom, že je daný model kvalitní nástroj.
Myslím si, že šestka v téhle ceně prostě nemůže hrát. Šestka má už sama o sobě větší nároky na výrobce, pokud má hrát kvalitně.
... to je taky dobrý . basa za 25 tis. je málo peněz? samo že jsou i dražší, ale kolik by tedy měla stát basa aby hrála ...?
50? 70? 100?
tenhle příměr je tu napříč fórem slyšet často ... možná by nebylo od věci udělat cenovou tabulku a přiřadit k nim nástore, který hrajou a který hrát nemůžou ...
pak by se k tomu přidaly i aparáty a tohle fórum by se mohlo zavřít, protože by nebylo o čem diskutovat ...
Jurkovič mne kdysi povídal, že za vyschlé 30. leté dřevo na krk pro Strata dal v německu cca 20.000 Kč. A není jisté, až kytaru vyrobí, že bude hrát.
25.000 Kč - 20% DPH = 20.833 Kč - 30% marže obchodníka = 16.000 Kč - marže dovozce - elektrika - mechanika - cena přepravy - zisk výrobce = nula nic
25.000 Kč je nástroj, který není jen designová kopie ze smrku (aghatis je v asii asi jako u nás smrk, tj. nejlevnější dostupné dřevo na cokoliv), ale je už z javoru či jasanu. Byť před 14 dny poraženého stromu povrchově vysušeného v sušárně a polyesterem zalakovaného. Nečekej zvukové zázraky.
S aparátama je to jednodušší. Součástková základna jsou korunové položky pro všechny výrobce, nějaká ta krabice, rozdíl dřevotříska nebo topolová překližka není tak velký. Nejdražší je z toho reprák. Ten má nakonec 70% podíl na zvuku.
Asi tak.
PS: medilo mne u Hi-End CD přehrávačů, že ten za 50.000 Kč měl DA převodník integráč za 30 Kč, jiný lepší už za 100.000 Kč měl převodník v ceně asi 50 Kč součástka. Ale mechaniku z počítače Když jsou lidi blbí a ty prachy za to vysolí, budiž.
basa za 25 tis. je málo peněz?
...peněz je to hodně, ale nové baskytary v této cenové hladině jsou hluchý polena Například jsem nedávno zkoušel v Audioteku a Kytarách asi 40 kytar. Samozřejmě jsem vynechal nástroje pod 15 000,- ... a kolik myslíš, že jich hrálo? Tři. Slovy tři.
Prostě takhle: nová šestistrunná baskytara za 25 hrát dle mého nemůže a nebude Nebude to samo hrát tak hrozně jako stagg za 1500,- přece jenom ale po vysolení 25 člověk čeká, že už to bude něco! ...a ono prd
Sorry, ak to bude stupidný dotaz, ale čo sa vlastne myslí pod tým, že tá basa "hraje"?
... A není jisté, až kytaru vyrobí, že bude hrát ...
... toto je na tom úplně to nejhorší, že se něco takovýho může fakt stát. proto bych si asi netroufl basu objednat k výrobě a byť jen zálohově zaplatil do předu . pak totiž můžeš taky dostat za balík peněz něco, co fakt nehraje ... známému se to stalo u kytary za 35tis. a byl fakt hodně zoufalej ....
jinak jsme pořád u té analogie levné = nehraje.
ono kdyby se ty nástroje rozdělily do nějakých tříd, třeba stejně jako auta, nižší, nižší střední, střední, vyšší střední a vyšší, tak je jasné co můžeš přibližně v dané třídě, které většinou odpovídá i cenová hladina, +- asi tak dostat. s nástroji to podle mého funguje hodně podobně. kdo si vozí zadek v mercedesu nebo kdo se v něm jednou projede, bude pak ostatním tvrdit, že levnější auta jsou šunty, který nejedou. ale oni světe div se jedou a některý sakra dobře !!! oproti tomu někomu stačí celej život jedna škodovka, která ho doveze kam chce a od které dostane to co od ní očekává ... v obou případech samozřejmě vodítko cena vs. kvalita hodně napoví, ale ne každý si půjde hned koupit mercedes, když ho nepotřebuje a třeba taky nai ještě ani neví, jestli by s ním uměl vůbec jezdit, že jo ...
a takhle v podobných příkladech bych mohl popsat stránku ...
Nějaký rok zpátky jsem si nechal stavět basu od S. Lysáka. Pětistruna s HB. Snímač vyráběl Standa sám. No, zvukově se mne basa nelíbila. Uhučená, zaduněná. Musel jsem ji vzít, když jsem si ji objednal, že jo. Zpracování super, vosk. No krasavec. Prodal jsem ji po pár měsících. Za půl roku jsem si pohrál v počítači s nahrávkou té basy ekvalizérem. Abych debil zjistil, že basa hrála jak z praku, jen bylo potřeba předělat elektriku. Věřím, že nový majitel na to přišel a je teď spokojený.
Ale je to ale paráda, sledovat jak se vyrábí tvoje basa a mít možnost do toho kafrat. Výsledek je však nejistý.
Sorry, ak to bude stupidný dotaz, ale čo sa vlastne myslí pod tým, že tá basa "hraje"?
Jak se pozná, která baba je dobrá? Musíš jich vyzkoušet hromady a pak to poznáš. Co třeba víno? Obyčejnej smrtelník (já) nepozná rozdíl mezi levným a drahým, ušlechtilým. Tyhle pocitový stavy jsou nepřenosný a navíc každýmu vyhovuje něco jinýho. Spousta lidí vychvaluje do nebe Fieldyho K5 a já bych si ji nevzal ani do hospody, přijde mi, že nehraje. Obecně je to tak, že hraje dřevo prostřednictvím strun a HW. U některých bas hrajou struny a aktivka, dřevo moc ne. Je pár fíglů, jak to poznat na nástroji nasucho, bez zapojení do aparátu. Hlavně ten nástroj musí hrát v kapele, musí se dobře prosadit. Ale není to zas tak jednoduchý, protože ten tón se vyluzuje prsty (trsadlem) a je-li basista jelito, nepomůže mu basa za ranec.
červ napsal:Sorry, ak to bude stupidný dotaz, ale čo sa vlastne myslí pod tým, že tá basa "hraje"?
Jak se pozná, která baba je dobrá? Musíš jich vyzkoušet hromady a pak to poznáš. Co třeba víno? Obyčejnej smrtelník (já) nepozná rozdíl mezi levným a drahým, ušlechtilým. Tyhle pocitový stavy jsou nepřenosný a navíc každýmu vyhovuje něco jinýho. Spousta lidí vychvaluje do nebe Fieldyho K5 a já bych si ji nevzal ani do hospody, přijde mi, že nehraje. Obecně je to tak, že hraje dřevo prostřednictvím strun a HW. U některých bas hrajou struny a aktivka, dřevo moc ne. Je pár fíglů, jak to poznat na nástroji nasucho, bez zapojení do aparátu. Hlavně ten nástroj musí hrát v kapele, musí se dobře prosadit. Ale není to zas tak jednoduchý, protože ten tón se vyluzuje prsty (trsadlem) a je-li basista jelito, nepomůže mu basa za ranec.
pěkně řečeno ...
Vy si nějak notujete, Radúoozzové. Pro vás bude dobrá Mahulena, to dá rozum!
(ještě k tématu - já bych teda tuhle basu nechtěl, nelíbí se mi a šestku nepotřebuju)
.. tahle basa je takový "music man" zvukově, za ty prachy je to výborný nástroj který hraje přesně a konkrétně, dizajnově se mi nelíbí ale je to věc vkusu, celkově bych tady těžko hledal slabé místa, konstrukčně je to klasika tělo olše, krk javor s plisandr hmatník takže tady žádný krok vedle, snímač originál SeymourDuncan vyrobený na zakázku přímo pro tyhle modely + aktivka .. basa má silný výstup a pevný nadupaný ton, myung na ni hrál jedno období viděl jsem dva prototypy jeden stejný jako seriovka a druhý měl ještě navíc snímač u kobyly .. jinak tady je k prodeji jedna pro zájemce http://hudba.bazos.cz/inzerat/15292893/ … -Myung.php
.. tahle basa je takový "music man" zvukově, za ty prachy je to výborný nástroj který hraje přesně a konkrétně, dizajnově se mi nelíbí ale je to věc vkusu, celkově bych tady těžko hledal slabé místa, konstrukčně je to klasika tělo olše, krk javor s plisandr hmatník takže tady žádný krok vedle, snímač originál SeymourDuncan vyrobený na zakázku přímo pro tyhle modely + aktivka .. basa má silný výstup a pevný nadupaný ton, myung na ni hrál jedno období viděl jsem dva prototypy jeden stejný jako seriovka a druhý měl ještě navíc snímač u kobyly .. jinak tady je k prodeji jedna pro zájemce
http://hudba.bazos.cz/inzerat/15292893/ … -Myung.php
.... díky moc za tuto recenzi. konečně nějaký konkrétní názor. navíc jsem rád, že je vcelku pozitivní. mě tento nástroj vyhovuje i tvarově i designově, no prostě se mi i líbí ... zvukově jsem na něm neshledal žádných vad. široká škála zvuků díky tomu, že je to aktiv. je pravda ale, že málo které jsou použitelné. já si tam zatím našel cca. 3 zvuková nastavení, která mi naprosto vyhovují.
.... a co ce týká toho inzerátu, tak ten už asi nebude aktuální, protože tuhle basenku už mám doma já
no osobně bych určitě raději tu tvou TRB, ale to je cenově bohužel úplně někde jinde
a co ce týká toho inzerátu, tak ten už asi nebude aktuální, protože tuhle basenku už mám doma já
.. radúzi, gratuluju a vítám Tě v klubu šestidrátů
Radúz napsal:a co ce týká toho inzerátu, tak ten už asi nebude aktuální, protože tuhle basenku už mám doma já
.. radúzi, gratuluju a vítám Tě v klubu šestidrátů
děkuji, ještě se na to naučit a je to ...
Ahoj.
Jeden kousek mám na prodej.
http://baskytara.com/post340010.html#p340010
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Baskytara.com » Baskytara » Yamaha RBX JM2