1

Téma: Zapojení Humbucker+single?

Chlapci poraďte,...chci si trochu pohrát-vyzkoušet nějaká zapojení v pasivu hambáče u kobyly a singlu u krku u Cort GB 95 http://www.mojemusic.hu.cz/Cort%20GB95% … C_3976.jpg. Moc jsem toho ale na netu nenašel. roll Líbí se mi jednoduché zapojení-viz obrázek-kde je přepínání jedné cívky a obou v humbuckeru-do serie, ale jistě je více možností a kombinací. Vím že někdo vyhazoval z Cort GB 75 aktiv a zapojoval jí v pasivu-myslím že Cassus, tak se ho na to zkusím optat.Ale kdyby někdo věděl o nějakém schématu zapojení této kombinace, nebo by poradil, tak díky. smile

http://www.basslink.wz.cz/Humbucker+single/cirsc1hb1.jpg

0 xLajků:

2

Re: Zapojení Humbucker+single?

hafo zapojení máš na RMpickups.cz...... Jako samo, že ne úplně tak jak bys to rád, ale s trochou selského rozumu z toho poskládáš co potřebuješ.
http://www.rmpickups.cz/files/schemes/schm94.jpg

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

3 Naposledy upravil: Matej (05. 02. 2013 07.30:06)

Spider: Díky,...na R.M.Pickups jsem si všechna zapojení prolezl,....ale kombinace humbucker a single tam nemá. roll Ten hambáč, ten se dá různě zapojit, to je jasný,...ale tam jde pak o to připojení ještě toho singlu-vím že jsou i nějaké spešl kombinace pro odbrumění či poměru síly signálu při zapojení humbuckeru paraelně atd.-a to by mě právě zajímalo. smile Jelikož při zapojení toho hambáče třebas tak jak si dal obrázek (paraelně/seriově), tak tam pak ten hambáč ten singl hodně přehluší Tady,... http://www.talkbass.com/forum/f38/serie … ed-449996/...jsem našel něco k zapojení právě u té Cort GB 75, ale jak je to tam s tím aktivem (já to chci v pasivu), tak mi to tam není úplně jasný. roll

0 xLajků:

4

Tak jak říkám, zapojit selský rozum smile Single má samostatné volume a společná je jenom zem......takže použiješ levou část mého schématu a pravou svého smile

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

5 Naposledy upravil: Matej (05. 02. 2013 10.17:34)

spider napsal:

Tak jak říkám, zapojit selský rozum smile Single má samostatné volume a společná je jenom zem......takže použiješ levou část mého schématu a pravou svého smile

...tak už jsem to zkoušel. wink Právě by mě zajímaly nějaký další schema-jistě je více možností (třebas s použitím jednoho dvojtého poťáku na poměr snímaču atd.). smile

0 xLajků:

6

fantazii se meze nekladou..... však jde o to si to schéma projít, pochopit a zapojíš to jakkoliv budeš chtít. Já taky nejsu žádný elektronik smile Prostě máš 2 cívky v HB, můžeš použít pravou jako sing, levou jako singl, zapojit paralelně či sériově. Víc možností není v rámci HB, pak můžeš při sepnutí na singl řešit parallel/série vůči krkovému snímači. Ovládání je šuma fuk, jestli to uděláš samostatným volume poťákem nebo balancem je jedno.... Dokonce se dá koupit dvojitý push/pull, já sem na tom měl volume, balance a vypínání aktivky

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

7

Spider: Když na to já nejsem tolik kovanej,...abych si vymýšlel nějaký kombinace s tím, jak to správně zapojit. To zvládám u jednoho, či dvou hambáčů, nebo dvou singlů,...popřípadě různá zapojení aktivu/pasivu atd. Ale tady mi jde o to, jak nakombinovat hambáč a singl,...páš v kombinaci s paraelním hambáčem ten singl zákonitě brumí. V zapojení s jednou cívkou hambáče je to samozřejmě ok, ale se seriovým hambáčem už ten brum singlu trochu vylejzá,...a s paraelním hambáčem už je to dost.Nehledě na to, že pak je¨hambáč moc silnej. Myslel jsem, že bych se dohrabal teřbas k nějakému schématu zapojení s nějakou tou parazitní cívkou nebo tak.S tím nemám žádné zkušenosti. hmm

0 xLajků:

8

Spider: Když na to teď koukám,..na to schéma co sem tam dal že se mi líbí to zapojení,...dyk takhle ten humbucker nemůže bejt zapojenej ne?...to pak při zapnutí obou cívek do série na to přepínači, jsou cívky špatně nafázované ne? roll

0 xLajků:

9

Taky myslím, že je tam chyba u toho prvního PINu. Ale jak už sem říkal, nejsem elektronik.

Edit: Teď se na to dívám eště jednou a asi je to ok .... sice zůstane jeden vodič kobylkové cívky HB zapojený, ale druhý vodič, nic, takže to zapojí jen cívku blíž krku

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

10

spider napsal:

Taky myslím, že je tam chyba u toho prvního PINu. Ale jak už sem říkal, nejsem elektronik.

Edit: Teď se na to dívám eště jednou a asi je to ok .... sice zůstane jeden vodič kobylkové cívky HB zapojený, ale druhý vodič, nic, takže to zapojí jen cívku blíž krku

...právě že jsem to tak měl zapojený,...a když bylo přepnuto na jednu cívku z hambáče, tak v kombinaci s krkáčem singlem ok, ale při přepnutí-kdy by měl hrát hambáč do série, tak slaboučkej plechovej zvuk-toho hambáče. Když jsem volam Machovi z R.M.Pickups-včera večer, tak mi právě říkal, že bude ten hambáč přefázovanej-že musí být propojenej správnýma (živím a mrtvým) koncem,...tak jsem z toho volajaký zmetěný. sad Páč když ten hambáč tak zapojím, tak už vlastně nelze přepínačem přepínat jen na jednu cívku toho hambáče. roll

0 xLajků:

11

No tak to není ale chyba ve schématu, ale v pájinkovi smile ....jsi zkrátka asi spájel blbý dráty

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

12

spider napsal:

No tak to není ale chyba ve schématu, ale v pájinkovi smile ....jsi zkrátka asi spájel blbý dráty

No právě že podle toho nákresu-to vypadá, že je to blbě nakreslený. Bo tam se nemůžou spojovat ty dva vnitřní konce na těch cívkách v tom hambáči. roll Alespoň tak mi to i povídal ten Macho z R.M.Pickups. neutral

0 xLajků:

13

Tak kdyby náhodou někdo řešil stejnej problém,...tak sem lípnu jak jsem to vyřešil. wink Nakonec jsem vymyslel, že ten hambáč zapojim tak, obě cívky-každou na zvlášť poťák (viz obrázek) a k tomu normálně ten sing u krku klasickým připojením,...a tak je to parádní! smile Vyšel mi i počet poťáků na počet děr. Parádní je to, že nic nebrumí a nedělá žádnej bordýlek. Kombinace je super,...když dám krkáč singl+zadní cívka hambáče, tak mám ala JazzBass,...s přední cívkou-místo té zadní toho hambáče + krkáč sing-je pěknej naprděnej zvuk. Pak s obouma cívkama hambáče+krkáč sing je pěknej kultivovanej-trochu nasranej (díky paraelnímu hambáči) zvuk. Když stahnu krkáč,..tak je z toho ala MM. wink A kdo nepotřebuje aktiv pro nějaké speš nastavení zvuků, tak mám stejně pocit, že ta basa hraje v komplet pasivu nějak prostě lépe,...je v ní víc "duše". smile

http://www.basslink.wz.cz/Zapojen%ed/001.jpg

0 xLajků:

14

Takže máš 3x volume a 2x tone? Wow!

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

15 Naposledy upravil: Matej (06. 02. 2013 21.01:27)

tao-kan napsal:

Takže máš 3x volume a 2x tone? Wow!

..ne, 3x volume-na krkovej singl, na přední cívku hambáče a na zadní cívku hambáče a 1x tónovka. wink Vizuelně je to přesně tak, jak to bylo-4 knoby. wink

0 xLajků:

16

Pokud každá z cívek má stejnou úroveň výstupního signálu, připadá mi to jako suprová varianta smile

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

17 Naposledy upravil: Matej (16. 10. 2013 22.52:32)

tao-kan napsal:

Pokud každá z cívek má stejnou úroveň výstupního signálu, připadá mi to jako suprová varianta smile

...nijak jsem to neproměřoval,...ale jeví se to, že ano. Podle pocitu z hlasitosti je vše ok,...mění se jen barva tónu při různých těch kombinacích. Líbí se mi hlavně, že v těch různých kombinacích nic nebrumí,...páč jsou vlastně dycky zapnutý dvě cívky,...jako u klasic JB (můžu samozřejmě pustit každou samotnou zvlášť). Z toho jsem měl obavy,...páč co jsem zatím zkoušel ty různý jiný kombinace zapojení, tak tam vždycky trochu nějakého "bordýlku" bylo. Moc se mi to zamlouvá jak jsem to zapojil. Kdyby to někdo řešil,...pasivní zapojení takovéto kombinace humbuckeru u kobyly a singlu u krku, tak určitě doporučuju tohle vyzkoušet. wink Kdyžtak ještě načrtnu schema,...aby bylo jasné, jak mám pak k tomu ještě připojenej ten krkovej singl. smile

Edit: Trochu mě překvapil p.Macho z R.M.Pickups,...že mi do telefonu povídal, že to bez těch nějakých "brumů" zapojit nepůjde,...že tři cívky budou dycky něco provádět. hmm Jenomže to není pravda-(nebo nevím jak to myslel),...když pustím včechny cívky,...jak obě z hambáče plus krkáč,...hraje to fajn a žádnej brum. wink

0 xLajků:

18

Matej napsal:

Edit: Trochu mě překvapil p.Macho z R.M.Pickups,...že mi do telefonu povídal, že to bez těch nějakých "brumů" zapojit nepůjde,...že tři cívky budou dycky něco provádět. hmm Jenomže to není pravda-(nebo nevím jak to myslel),...když pustím včechny cívky,...jak obě z hambáče plus krkáč,...hraje to parádně a žádnej ani náznak brumu, nebo něco podobnýho se nekoná. wink

Zkousels to na podiu se svetlama... ? Rekl bych ze mluvil o tomhle...

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

19

A proč zrovna tři singly mají dělat bordel?

0 xLajků:

20

tao-kan napsal:

Jakoze dve civky jsou nebrumici hambac a pak je tam ten singl, kterej je proste singl, takze brumi smile

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

21

By mě taky zajímalo, jestli jen ten vysolenej krkáč nebrumí...
V nadšeným popisu zvuků, Matěj popisuje vždy jen kombinace dvou "singlů", resp. humbuckeru.

Fender Tony Franklin Precision
Fender CS 70s Precision
Ampeg SVT-CL ---> Ampeg SVT-410HLF
0 xLajků:

22

Jenich napsal:
Matej napsal:

Edit: Trochu mě překvapil p.Macho z R.M.Pickups,...že mi do telefonu povídal, že to bez těch nějakých "brumů" zapojit nepůjde,...že tři cívky budou dycky něco provádět. hmm Jenomže to není pravda-(nebo nevím jak to myslel),...když pustím včechny cívky,...jak obě z hambáče plus krkáč,...hraje to parádně a žádnej ani náznak brumu, nebo něco podobnýho se nekoná. wink

Zkousels to na podiu se svetlama... ? Rekl bych ze mluvil o tomhle...

...já to tak zapojil někdy předevčírem, tak jsem to na podiu se světlama fakt ještě ozkoušet nestihl. big_smile Trocha legrace,...ale jinak ne-určitě to příma takhle nemyslel. Bavili jsme se po telefonu o různých kombinacích co zkouším doma a co mi brumí přes zvukovku atd. Já s ním rozebíral hlavně tu kombinaci z toho mýho prvního obrázku a na ten mi právě povídal o tom brumu a to, že ten hambáč nemůže být takhle zapojenej. neutral

0 xLajků:

23

Jenich napsal:
tao-kan napsal:

Jakoze dve civky jsou nebrumici hambac a pak je tam ten singl, kterej je proste singl, takze brumi smile

...no ale právě to nebrumí vůbec-ani sebemenší brum, prostě nic. wink Ale když to vezmu, tak když vytavím obě cívky v tom hambáči,...a k tomu je na výstupu vlastně tedy asi paraelně ten krkáč, tak tam asi není jakože žádná samotná cívka co by mohla brumit ne? Každopádně to fakt nebrumí a hraje to pěkně-ta kombinace s vytavenýma všema cívkama. smile

0 xLajků:

24

kurowec napsal:

By mě taky zajímalo, jestli jen ten vysolenej krkáč nebrumí...
V nadšeným popisu zvuků, Matěj popisuje vždy jen kombinace dvou "singlů", resp. humbuckeru.

...no když vytavíš jen jeden snímač,...jakýkoli, tak samozřejmě brumí stejně jako na JB, když dáš jen jeden. Takže musí být vždy kombinace minimálně dvou snímačů. smile  U toho hambáče bych řekl, že brumí o malinko víc, když dám z něj jen jednu cívku. Nejmíň brumí ten samotnej krkáč. Ale tam se mi nelíbí zvuk jen jedné cívky buď z toho hambáče, nebo z toho krkáče-snad možná maloučko se mi líbí ten krkáč samotnej,...trošku mi to evokuje precla. smile

0 xLajků:

25

Zajímalo by mě, jak jsou zapojený (dnes už běžné osazení),.... http://www.rondomusic.com/ursa2humbk.html ...v diagramu na stránce maj pitomost-zapojení JB. U pasivního zapojení singl+hambáč by mě to zajímalo-nikde jsem to nenašel a to jsem hledal dlouho,...a nic. sad Už mi to přijde, jak kdyby to byla nějaká "nová" tajná technologie. Nikde se nedozvíte, jak maj zapojený tuhle kombinaci v pasivu.  Netušíte někdo? roll

0 xLajků:

26

Matej napsal:

jak maj zapojený tuhle kombinaci v pasivu.

rek bych normalne paralel snimace a civky v humbaci taky paralel .. proste normalni JB zapojeni jen jedo je singl a druhy humbac nevidim v tom zadnou zahadu .. jestli tam nejsou zadny prepinace tak v serii nic nebude ..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

27 Naposledy upravil: Matej (16. 10. 2013 23.32:34)

m3 napsal:
Matej napsal:

jak maj zapojený tuhle kombinaci v pasivu.

rek bych normalne paralel snimace a civky v humbaci taky paralel .. proste normalni JB zapojeni jen jedo je singl a druhy humbac nevidim v tom zadnou zahadu .. jestli tam nejsou zadny prepinace tak v serii nic nebude ..

....a jsi si jistej, že ten hambáč je parael?...to jsem nikde nenašel. neutral Prostě schema tohoto zapojení,...singl+hambáč na netu nenajdeš. sad

0 xLajků:

28

btw to uvodni schema je zapojeny hb a singl a v dtuhy poloze prepinace zadni civka hb a singl .. kazdej snimac ma vlastni volume.. takze si muzes libovolnej snimac stlumit v serii tam neni nic ...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

29

Matej napsal:

...a jsi si jistej, že ten hambáč je parael?...to jsem nikde nenašel.

jistej si nejsem ale humbac v serii zni dost na prd .. pokud nechces hrat nakej dub nebo reggae.. takovi duneve nabuceny nic.. nehlede k tomu ze by to pak prervavalo dost ten singl..  teda popravde zrovna singl a humbac v serii mne na tom sabru bavil ten zvuk byl zajimavej a hodne takovej retro .. ale rek bych ze mic pro tebe smile .. i ja sem to objetoval a radsi sem predelal elektriku tak abych moh radsi vypinat aktivku big_smile ...
ale tak je mozny ze nekomu se to muze libit a i sem na par v serii zapojenejch humbacu narazil ...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

30 Naposledy upravil: Matej (17. 10. 2013 00.03:14)

Zase ten hambáč paraelně je víc naostřenej,...ještě jak je blízko u té kobyly. Ale v serii je to přesně jak píšeš. Chtěl bych ale vidět nějaký schema jak to maj v těchto kombinacích zapojený výrobci. roll

0 xLajků:

31

tak to poznas uchem ne si zas nekdy zajed do kramu kde to maj a vyzkousej to nebo popros mistnaky at ti to nahrajou ti co to maji .. nebo kup cokoladovyho laklanda a koukni se smile

Matej napsal:

JUMBOSHITRIO

mato neco spolecneho s tou olkovou kapelou Žamboši?? big_smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

32 Naposledy upravil: m3 (17. 10. 2013 01.46:23)

tao-kan napsal:

Pokud každá z cívek má stejnou úroveň výstupního signálu, připadá mi to jako suprová varianta

btw sem se o tom bavil se slapakem a ten povidal ze nej mu pride balance, ze 2 volumy delaj neplechu .. takze ja bych to dal mastr vol, balance a 3polohovej prepinac na kerej bych dal civky z humbace prvni/obe/druha  smile .. sice neni mozny pak stelovat pomery civek v humbaci ale to mi pride uz jako hodne zbytecna vyfikundace ... big_smile
misto mastru mozna on/off switch big_smile to bude temer ale taova packova basa big_smile ale tu balanci bych nechal ky krkace hrajou vetsinou hlasitejc pac tam ta struna vic lita tj ma vetsi energi a asi proto potazmo silnejsi signal ... tak pokud si chces opirat palec o krkac a nemit ho uplne zacpanej v base se to stelovadlo pomeru hodi...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

33

m3 napsal:
Matej napsal:

JUMBOSHITRIO

mato neco spolecneho s tou olkovou kapelou Žamboši?? big_smile

..ne. neutral

0 xLajků:

34 Naposledy upravil: Matej (17. 10. 2013 08.55:15)

m3 napsal:

btw sem se o tom bavil se slapakem a ten povidal ze nej mu pride balance, ze 2 volumy delaj neplechu .. takze ja bych to dal mastr vol, balance a 3polohovej prepinac na kerej bych dal civky z humbace prvni/obe/druha  smile .. sice neni mozny pak stelovat pomery civek v humbaci ale to mi pride uz jako hodne zbytecna vyfikundace ... big_smile
misto mastru mozna on/off switch big_smile to bude temer ale taova packova basa big_smile ale tu balanci bych nechal ky krkace hrajou vetsinou hlasitejc pac tam ta struna vic lita tj ma vetsi energi a asi proto potazmo silnejsi signal ... tak pokud si chces opirat palec o krkac a nemit ho uplne zacpanej v base se to stelovadlo pomeru hodi...

...tohle zapojení jsem taky zkoušel a naopak se mi zdálo, že ten krkáč byl slabší než ten hambáč v paraelu.Ale u toho balance (singl-hambáč) mi vadí, že jsou buď dvoupoťákový 500 Ohm, nebo 250 Ohm.  A já bych chtěl singl na 500 Ohm a ten paraelní hambáč na 250 Ohm. Ten balanc mezi cívkama hambáče by nemusel bejt špatněj. Dát balance na cívky z hambáče, k tomu singl přes 500 Ohm poťák a celé ještě přes master volume 500 Ohm je asi už blbost co,..tam ten volume už oholí vejšky-citlivost zas co? Ale tak by se mi to líbilo co se ovládání týče. roll

0 xLajků:

35

Matej napsal:

A já bych chtěl singl na 500 Ohm a ten paraelní hambáč na 250 Ohm.

se vesmes dava opacne ne ? 250na singly a 500 na humbace... ikdfyz treba v sabru je 250ka ale treba vsechy n hohnerky a steiny maj 500 na humbace.. a fendroidy se singlama mivaj  250...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

36

m3 napsal:
Matej napsal:

A já bych chtěl singl na 500 Ohm a ten paraelní hambáč na 250 Ohm.

se vesmes dava opacne ne ? 250na singly a 500 na humbace... ikdfyz treba v sabru je 250ka ale treba vsechy n hohnerky a steiny maj 500 na humbace.. a fendroidy se singlama mivaj  250...

...to asi jo-nevím. Pětistovka pustí více výšek a to chci z toho krkovýho singlu,...a z hambáče naopak. neutral Ale třebas Macho dává 500 i na single JB. Já je mám tak na pětkovém Skvéru JB a hraje to skvěle,..je tam takový ten "chrochtající bordýlek" co mám u JB rád-páč jde z těch singlu více výšek. smile

0 xLajků: