1 Naposledy upravil: Janec (26. 09. 2010 18.22:49)

Téma: Roland Cube Bass 100

Co 18-ti kilová kostka obsahuje:
  Matematický preamp co zvuk přepočítává na simulace aparátů slavných značek (Ampeg B15, Fender Bassman,Trace Elliot, Marshall, SWR, AmpegSVT a oktáver) plus jeden originál made by Roland jež zove se Super flat.
Čtyřpásmový equalizer, kompresor a efekty chorus,flanger,T-Wah kombinovatelný s delay a reverb.
Výkon 100W se zesilovačem FFP
1x12" repro s koaxiálním výškáčem

A co to doopravdy umí:
PREAMP:
  S otočným přepínačem u mě končí pouze v pozicích SUPER FLAT, B MAN (Bassman) a  SESSION (SWR). Tyhle zvuky jsou opravdu dobrý a s pomocí tlačítka SHAPE umožňují druhou variantu zvuku daného aparátu (SWR například udělá trochu véčko do zvuku a přikreslí, Bassman získá víc jakoby dřevěný zvuk a super flat ze sebe udělá cosi co mi přijde asi dobré jen pro kontrabas smile ).
   Zbytek mi nepřijde moc k užitku, zvuk je hlavně u emulace Trace Elliota moc tenký a jako pod peřinou.
Efekty fungují pěkně, ovládání je triviální a výsledky myslím profesionální. Kompresor je dobrý a použitelný do čtvrtiny dráhy, pak přichází temná hrůza.
Přestože je preamp jen jakýsi čip, tak při přetočení gainu umí pěkně zvuk nakreslit, eq funguje citlivě a tak jak od něj čekám.

Zesilovač a zvuk:
FFP prý znamená něco jako zesilovač co umí sám sebe hlídat v reakci na repro a aktuální průběh signálu aby zajistil nejlepší možný přenos zvuku i na vyšší hlasitost. Nemám ponětí jak taková věc pracuje, ale je jisté že funguje protože tahle kostička ve zkušebně v pohodě stíhá bubeníka, kytaristu s 50W celolampou, klávesáka a dva vokalbisty. Podotýkám že kombo stálo v prostoru, při hraní z rohu moc basovalo Ečko. Ještě větší překvapení mi CUBE uchystal při hraní na zahradní oslavě pro cca 80 lidí kde mě bez přizvučení bylo slyšet "prý tak akorát".
Já se slyšel dobře, tak nemám důvod tomu nevěřit. Sympatické při tomhle hraní "nadoraz" (gain na půlku, volume na půlku) je, že mě už cube nenechal ovlivnit zvuk ničím kromě efektů. Mohl jsem točit ekvalizérem, ale přes 100W strop si už zesilovač nenechal nic namluvit. Blbuvzdorné, při přidání basů u zesilovače v limitaci by to znamenalo minimálně smrt repra. Takhle na hranici výkonu ale kombo nedokáže už prodat ten krásnej zvuk co umí. A umí jich hodně. Když se držíte s hlasitostí pod onu polovinu dráhy tak je zvuk bohatý a dynamický od hloubek až nahoru. Viz demo video z jůbubu.
http://www.youtube.com/watch?v=I2BllVLlH3Q

Celkově je to skvělý aparátek, SNADNO použitelná variabilita (to bych i podtrhl) a to v malém,lehkém balení. Kromě výstupu pro další zesilovač, zvukaře, efekty a sluchátka umí CUBE krmit i další box, který se spojí s interním reprem do série, tudíž hraje kombo i bedna dohromady. Odzkoušeno s GK Goldline 210 živě v tanečním sále kam na nás nikdo nepřišel big_smile (kapacita asi pro 100lidí, přišlo deset) a hrál jsem na čtvrtku volume, což znamená u CUBE polovinu z možného. smile

Provedení kostky je poctivé. Všechno působí i přes plastové provedení rohů a knoflíků velice pevně. Krásným příkladem jsou použité konektory. Tak kvalitní, pevný a hladný zásun jacku jsem snad ještě nezažil. big_smile

Verdikt:
Nic pro metalisty a HCčkaře. Hraju na to punk, hardrock, popíkařiny a funk. A funguje to na to skvěle.

0 xLajků:

2

Re: Roland Cube Bass 100

Trochu se přiseru k Jancově recenzi, protože tento kousek už nějaký čas vlastním. Dlouhodobě jsem ho měl doma, nicméně v poslední době jsem se rozhodl, že kostku vyzkouším proti dalším sedmi lidem včetně dvou zpěvů v kapele. No a světe div se, Roland z toho vyšel velmi dobře. Zkušebnu neměl problém uhrát, dokonce se mi zdálo, že je zvuk i lepší, než s Aguilarem a Mesou (zkušebna je přece jen malý prostor). Ve čtvrtek ale prošel i ostrým koncertem na Staré Pekárně, kde jsem se slyšel naprosto v pohodě, volume jsem musel stahovat a po přidání výšek na baskytaře se mi zvuk velmi líbil.

Je fakt, že používám pouze jednoduché nastavení - simulace Ampegu810 tuším a ekvalizér. Efekty, jiné presety, další vychytávky mi zatím nic moc neříkají, aspoň co se kapelního hraní týče. Troufám si tvrdit, že s přídavnou bednou jsem schopnej uhrát i velký otevřený pódium, prcek je i sám o sobě velmi silnej a hlavně dost dobře vyrovnanej - na málo basů jsem si nemohl stěžovat i standalone.

Pro mě zajímavá zkušenost po těžkém Edenu, Mesa Boogie a Aguilaru...

Neuser for president! Sadowsky, Fender a Vlasak taky...
0 xLajků:

3

Jedno tohle kombo je zrovna na bazaru, a docela mě láká. Zeptám se: v dnešní době, kdy je trh zaplavený spoustou minicajků za docela nízké ceny (niz např. teď akce u Thomanna na TC electronic) volili byste toto kombo, nebo třeba právě to TC?
Využití-na doma, do hospody, na zkoušku...

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků:

4 Naposledy upravil: kurowec (11. 10. 2013 10.37:44)

za tech 5tis. je to urcite super kauf... kombo je to dobry, ale ja jsem ho pred par dny prodal, protoze me na zkouskach moc nepresvedcilo... sice jsem mel zvukovou rezervu, ale zvukove se me moc nelibilo. Je to preci jen mala bedynka...na doma ale urcite bezvadny. Ja naopak ted pokukuju prave po tech TC...

Fender Tony Franklin Precision
Fender CS 70s Precision
Ampeg SVT-CL ---> Ampeg SVT-410HLF
0 xLajků:

5

kurowec napsal:

Ja naopak ted pokukuju prave po tech TC...

Taky se mi to  docela zamlouvá, konkrétně zrovna ten výprodejový nejlevnější model, protože 2x toneprint je mi na nic a cena je luxusní, ale nemám s tím žádnou zkušenost

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
0 xLajků:

6 Naposledy upravil: kurowec (11. 10. 2013 13.26:41)

pipa napsal:

protože 2x toneprint je mi na nic

no me i jednou smile... kazdopadne je tam neco u tech novych modelu, i u toho starsiho, prednastaveny z fabriky... myslim chorus jak psal Basstardo... Kazdopadne si do toho komba muzes stahnou i nejaky efekty primo ze stranek TC. Staci USB kablik... jako ja s tim taky nemam zkusenost, asi pocak az to budou nekde mit. Snad brzy v audioteku v Brne(?).

Teda ale jsme tu hooodne OT... tak to kdyztak smazte...

Fender Tony Franklin Precision
Fender CS 70s Precision
Ampeg SVT-CL ---> Ampeg SVT-410HLF
0 xLajků:

7

Až to budou v brně mít tak dej vědět, taky se zajedu podívat smile

Aguilar ag700+sl 410
0 xLajků: