Téma: Roland Cube Bass 100
Co 18-ti kilová kostka obsahuje:
Matematický preamp co zvuk přepočítává na simulace aparátů slavných značek (Ampeg B15, Fender Bassman,Trace Elliot, Marshall, SWR, AmpegSVT a oktáver) plus jeden originál made by Roland jež zove se Super flat.
Čtyřpásmový equalizer, kompresor a efekty chorus,flanger,T-Wah kombinovatelný s delay a reverb.
Výkon 100W se zesilovačem FFP
1x12" repro s koaxiálním výškáčem
A co to doopravdy umí:
PREAMP:
S otočným přepínačem u mě končí pouze v pozicích SUPER FLAT, B MAN (Bassman) a SESSION (SWR). Tyhle zvuky jsou opravdu dobrý a s pomocí tlačítka SHAPE umožňují druhou variantu zvuku daného aparátu (SWR například udělá trochu véčko do zvuku a přikreslí, Bassman získá víc jakoby dřevěný zvuk a super flat ze sebe udělá cosi co mi přijde asi dobré jen pro kontrabas ).
Zbytek mi nepřijde moc k užitku, zvuk je hlavně u emulace Trace Elliota moc tenký a jako pod peřinou.
Efekty fungují pěkně, ovládání je triviální a výsledky myslím profesionální. Kompresor je dobrý a použitelný do čtvrtiny dráhy, pak přichází temná hrůza.
Přestože je preamp jen jakýsi čip, tak při přetočení gainu umí pěkně zvuk nakreslit, eq funguje citlivě a tak jak od něj čekám.
Zesilovač a zvuk:
FFP prý znamená něco jako zesilovač co umí sám sebe hlídat v reakci na repro a aktuální průběh signálu aby zajistil nejlepší možný přenos zvuku i na vyšší hlasitost. Nemám ponětí jak taková věc pracuje, ale je jisté že funguje protože tahle kostička ve zkušebně v pohodě stíhá bubeníka, kytaristu s 50W celolampou, klávesáka a dva vokalbisty. Podotýkám že kombo stálo v prostoru, při hraní z rohu moc basovalo Ečko. Ještě větší překvapení mi CUBE uchystal při hraní na zahradní oslavě pro cca 80 lidí kde mě bez přizvučení bylo slyšet "prý tak akorát".
Já se slyšel dobře, tak nemám důvod tomu nevěřit. Sympatické při tomhle hraní "nadoraz" (gain na půlku, volume na půlku) je, že mě už cube nenechal ovlivnit zvuk ničím kromě efektů. Mohl jsem točit ekvalizérem, ale přes 100W strop si už zesilovač nenechal nic namluvit. Blbuvzdorné, při přidání basů u zesilovače v limitaci by to znamenalo minimálně smrt repra. Takhle na hranici výkonu ale kombo nedokáže už prodat ten krásnej zvuk co umí. A umí jich hodně. Když se držíte s hlasitostí pod onu polovinu dráhy tak je zvuk bohatý a dynamický od hloubek až nahoru. Viz demo video z jůbubu.
http://www.youtube.com/watch?v=I2BllVLlH3Q
Celkově je to skvělý aparátek, SNADNO použitelná variabilita (to bych i podtrhl) a to v malém,lehkém balení. Kromě výstupu pro další zesilovač, zvukaře, efekty a sluchátka umí CUBE krmit i další box, který se spojí s interním reprem do série, tudíž hraje kombo i bedna dohromady. Odzkoušeno s GK Goldline 210 živě v tanečním sále kam na nás nikdo nepřišel (kapacita asi pro 100lidí, přišlo deset) a hrál jsem na čtvrtku volume, což znamená u CUBE polovinu z možného.
Provedení kostky je poctivé. Všechno působí i přes plastové provedení rohů a knoflíků velice pevně. Krásným příkladem jsou použité konektory. Tak kvalitní, pevný a hladný zásun jacku jsem snad ještě nezažil.
Verdikt:
Nic pro metalisty a HCčkaře. Hraju na to punk, hardrock, popíkařiny a funk. A funguje to na to skvěle.