1

Téma: kompenzace hlasitosti HB vs. Single

zdravím kolegové, zeptám se zda se někdo z vás setkal u pasivní baskytary při přepínání single - humbucker s problémem dosti rozdílné urovně signálu. Napadá mě snad nějaký seriový odpor? nebo? zná někdo řešení?

díky

handmade precision bass (fender fake logoed & fake relic) SBS pickups + active blender, Yamaha BB 435, Fender modern player 5, MTD 5, markbass LM III, soundelirium  the 12.6.1. + 15.5.  sustainer bayger, DOD deep freeze chorus, art studio v3, Ibanez bass synthesizer SB7, korg pitchblack poly, zoom b3
Klašter 12
0 xLajků:

2

Re: kompenzace hlasitosti HB vs. Single

No, pokud přepínáš ze singlu do série, tak tam ten nárůst bude asi vždycky, ne? Paralelně by to ale mělo být hlasitostí cca 1:1, takže třeba zkusit zapojit tak? (Teď jen doufám, že jsem to neprohodil.)

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

3

a co proste stahnout potak volumu?? nebo sestelovat vzdalenosti snimacu od strun aby to davalo podobne silnej signal??
ja si vetsinou barvu zvuku nastroje ladim sroubovakem smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

4

OpoceCZ: Jak přesně je to myšlené?...uplně jsem tě nepochopil, ale nedávno jsem nějakou dobu laboroval se zapojením do pasivu basu (konkrétně Cort GB 95) o jednom singlu u krku a hambáče u kobyly a zkoušel jsem různá zapojení a kombinace. Na nejlepší jsem přišel, že z hambakru mám poťák na kždou cívku zvlášť a k tomu paraelně ten krkáč singl také na zvlášť poťák (teď už přesně nevím jaké hodnoty na který-ale je to dané právě aby to pak šlo k sobě), a hlasitosti jsou pak v různých kombinacích tak nějak souměrné. smile Hlavně se mi líbí,...pustit zadní cívku hambáče a krkáč k tomu-a máš JB.Vytavit jen obě cívky z hambáče máš MM a jen samotnej krkáč je lehce precl,...samozřejmě vše lehce s rezervou.Ale líbí se mi ty jednoduché možnosti v takto pasivním zapojení. wink

0 xLajků:

5 Naposledy upravil: Lukáš (27. 02. 2013 21.03:55)

opoceCZ napsal:

zdravím kolegové, zeptám se zda se někdo z vás setkal u pasivní baskytary při přepínání single - humbucker s problémem dosti rozdílné urovně signálu. Napadá mě snad nějaký seriový odpor? nebo? zná někdo řešení?

díky

Myslím, že O.Neill nebo někdo, kdo hraje na Trace Elliott, podobný problém řešil a úspěšně vyřešil.

Teď mě jenom napadá, že by to šlo vyřešit primitivně tak, že bys po přepnutí na humbucker měl v cestě rezistor, jak píšeš.
edit: na jiných zahraničních fórech raděj volume pedal (EHX Lpb), ale to mě přijde krajní řešení - jestli bys to chtěl přepínat v reálném čase, tak bys ještě musel šlapat na krabku a ještě přepínat na base

0 xLajků:

6

kurcatovium napsal:

Paralelně by to ale mělo být hlasitostí cca 1:1

nebyl by tak z dvoucívkového snímače (precision bass snímač) zase jen 2x singl?
zapoměl sem zmínit, že celý tento "problém" je u zapojení na precision bass-u u děleného snímače. no vlastně to není až tak problém, ale pokud by to šlo pasivně dorovnat bylo by to super...

handmade precision bass (fender fake logoed & fake relic) SBS pickups + active blender, Yamaha BB 435, Fender modern player 5, MTD 5, markbass LM III, soundelirium  the 12.6.1. + 15.5.  sustainer bayger, DOD deep freeze chorus, art studio v3, Ibanez bass synthesizer SB7, korg pitchblack poly, zoom b3
Klašter 12
0 xLajků:

7 Naposledy upravil: O.Neill (02. 03. 2013 22.12:57)

řešil jsem to tak, že jsem měl v basce (pod deklikem zezadu) ještě jeden potik, kterej jsem pull-up přepínačem přepínal výstup z master volume buďto přímo na výstup, nebo přez ten potik, čímž jsem udělal útlum (ten potik byl vlastně další mastervolume nastavený na nějakou hodnotu, aby to kompenzovalo, že to je hlasitější u seriový kombinace cívek, abych nemusel štelovat s volume)

Lukáš napsal:

Teď mě jenom napadá, že by to šlo vyřešit primitivně tak, že bys po přepnutí na humbucker měl v cestě rezistor, jak píšeš.

reristor nestačí - musíš mít odporovej dělič vzhledem k tomu, že vstup preampu má vysokou impedanci

doufám, že s trochou představivost v tom poznáte dva odpory

IN __
         I
        I I R1
        I I
         I___ OUT
         I
        I I R2
        I I
    __ I___
  GND

nicméně jsem tu kytaru nakonec předělal na aktiv a HB v serii se mi vůbec nelíbily, tak tam zůstala jen možnost přepínání HB / Single (oba naráz, s tím že má každej svý volume takže kombinace HB+single nelze) a aktiv / pasiv

a ještě jeden poznatek - s různejma aparátama ten dělič může fungovat různě hlasitě....  a s kabelem, kterej není primárně nástrojovej to dělá taky dost brajgl

Trace Elliot Club #7
Peavey Cirrus USA Walnut/Wenge r.v.1998
bedny - Trace Elliot 1048h a 1518 , preamp - SWR Grand Prix, v efektovce - Tech21 PSA1.1, bezdrát - Sennheiser EW100 G2, ladička - Korg DTR 1000, zesák - Solton aa Craaft - MOS-FET - 800W
      prodávám: Trace Elliot BLX80 GP7SM a Ampeg SVP Pro
0 xLajků:

8

což celý mě vede k myšlence že pokud jsem to dobře pochopila máš basku s děleným PB snímačem + singl... tak co někde sehnat singla, kterej bude mít vyšší výstupní signál na úrovni toho PB? .... vím, sice to není nejlevnější řešení, každopádně nejfunkčnější

Trace Elliot Club #7
Peavey Cirrus USA Walnut/Wenge r.v.1998
bedny - Trace Elliot 1048h a 1518 , preamp - SWR Grand Prix, v efektovce - Tech21 PSA1.1, bezdrát - Sennheiser EW100 G2, ladička - Korg DTR 1000, zesák - Solton aa Craaft - MOS-FET - 800W
      prodávám: Trace Elliot BLX80 GP7SM a Ampeg SVP Pro
0 xLajků:

9 Naposledy upravil: opoceCZ (03. 03. 2013 19.34:42)

špatně jsem to vysvětlil, jedná se pouze o 1 PB snímač na precisionu. mám na něm push-pull potenciometr a jím přepínám PB snímač serie / parallel.
teď bych pořídil MM snímač a dal ho ke kobyle a na něj taky push-pull volume pot.
   no a moc by se mi hodilo, kdyby byly ty snímače při jakémkoli zapojení "stejně hlasité"
poznámka o prznění precisionu... dělal sem si ho sám a tak mám morální právo.... big_smile

edit:foto
http://img12.rajce.idnes.cz/d1203/6/6320/6320671_d24aa72308c79638c1ab518a5335959a/images/IMG_3894.jpg?ver=0

Klašter 12
0 xLajků:

10

m3 napsal:

co proste stahnout potak volumu

Nepraktické, navíc klasicky se stahováním volumu dochází k poklesu výšek a středů...

Jako majitel zprzněného precla (P + HB s mořem přepínání) bych měl k tématu následující:
* pořádně si rozmyslet, proč vlastně ten snímač přidáváš
* pečlivě zvolit snímač se silou výstupu ve stejné hladině jako P (resp. o malinko větší)
* seštelovat výšku hambáče (jak bylo psáno výše)

Série vs. paralelní zapojení bude mít skok vždycky, ale větší rozdíl než ve výstupu je ve zvuku a následně v pocitu ze hry.

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků: