1

Téma: aktivní/pasivní - více do hloubky

Nechci se ptát na rozdíl aktiv/passiv, ten je mi v zásadě jasnej. Spíš by mě zajímal váš názor, jak se aktivní el. projevuje na zvuku a síle signálu v případě, kdy mám korekce (EQ = basy, výšky) na nule. Teď mluvím o base s pasivními snímači a aktivní el.

Zatím jsem se setkal jen s tím názorem, že pokud jsou korekce na nule, tak se síla signálu nezmění. Znamená to, že i zvuk je pak jako u pasivní basy? Co pak ale spotřebovává energii z baterky?

Na tento problém jsem narazil, když jsem si zkoušel jednu basu - byla pasivní a zvukově se mi líbila. Výstupní signál byl ale tak slabý, že bych do ní prostě nešel. Zajímal jsem se, jak výstup posílit, jestli by třeba pomohla instalace běžné aktivky. Prý nepomohla - jen kdybych "vyhulil EQ naplno ...

Díky za vaše názory, které taky patřičně ocením ;o)

0 xLajků:

2

Re: aktivní/pasivní - více do hloubky

Teoreticky ti nepomuzu, elektrika je pro me spaneslska vesnice smile. Ale mam tuhle zkusenost s basou GL L 2000. Ta ma vypinaci aktivku a pasivni korekce, takze kdyz zapnes aktivku, tak by se nic pridat nemelo. Ale zvuk se trosku zmeni, prida se na vyskach a je mirne konkretnejsi a signal je silnejsi nez u pasivniho rezimu.

0 xLajků:

3

UR napsal:

Nechci se ptát na rozdíl aktiv/passiv, ten je mi v zásadě jasnej. Spíš by mě zajímal váš názor, jak se aktivní el. projevuje na zvuku a síle signálu v případě, kdy mám korekce (EQ = basy, výšky) na nule. Teď mluvím o base s pasivními snímači a aktivní el.

Zatím jsem se setkal jen s tím názorem, že pokud jsou korekce na nule, tak se síla signálu nezmění. Znamená to, že i zvuk je pak jako u pasivní basy? Co pak ale spotřebovává energii z baterky?

Na tento problém jsem narazil, když jsem si zkoušel jednu basu - byla pasivní a zvukově se mi líbila. Výstupní signál byl ale tak slabý, že bych do ní prostě nešel. Zajímal jsem se, jak výstup posílit, jestli by třeba pomohla instalace běžné aktivky. Prý nepomohla - jen kdybych "vyhulil EQ naplno ...

Díky za vaše názory, které taky patřičně ocením ;o)

Mno vzbijeni baterky taky teoreticky nevysvetlim ale kdyz v efektu nechas zapojenej INPUT tak ti nepomuze ani truebypass, proste energie se spotrebuje (asi tim ze se proste spojej kontakty ja fakt nevim...) ale baterka de do haje, stejne tak na kativni base taky kdyz nebudes hrat a nechas jack v samici tak baterka papa smile

JInak korekce na 0 no nemelo by se nic menit protoze ekvalizer bejva v intervalu   takze na nule nic neubira ani nepribira-ale myslim ze to je spis v souvislosti s tema pasmama-jakoze se ti zvysi signal ale jen v urcitym frekvencn9m pasmu kdyz ho potakem pridas....ale co by to udelalo kdybys ho vyradil uplne jako mechanicky nevim...
Ono je to vubec tezky jak vis tak BTB aktivka je tissi nez pasiv vetsiny bass pak tedy babo rad ... nechapu tuhle problematiku proto tu tak zmatene placam

Ale osobni nazor je ze aktivka signal musi davat vyssi nez to samy bez aktivky....dyt je to PREAMP pak tedy napr. BTB bez aktivky je nehratelnz big_smile

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

4

Měl jsem taky basu s vypínatelnou aktivkou a taky se při zapnutí signál zesílil, navíc se trochu změnil i zvuk. Nakonec jsem jí vyndal, jsem příznivcem spíš pasivních bas.

MusicMan Stingray, Eden WT-400 Traveler, Aguilar GS112
0 xLajků:

5

Měl jsem Ibanez musician a ten měl vypínatelnou aktivku když byly korekce na nule a zapl jsem ji tak se jenom zesílil signál nic víc,barva zvuku zustala stejná a baterku si myslím že vybijí prostě potenciometry na korekcích té aktivky (je to přece jenom odpor).

Spector NS 5 CR, GK 1001 - 90's Style jak ta kapela RHCP, Symetrix, H&K BC410H
Jolča Jantar 4
0 xLajků:

6

JV napsal:

Měl jsem taky basu s vypínatelnou aktivkou a taky se při zapnutí signál zesílil, navíc se trochu změnil i zvuk. Nakonec jsem jí vyndal, jsem příznivcem spíš pasivních bas.

Tak  a když u tebe vidím MM jak je to u nich s těma korekcema oni maj jen boost co?? nebo se dělaj i boost/cut?? a původní MM měli jen bas/vejšky že??

0 xLajků:

7

No ono vzdycky zalezi, jakou aktivku mas. Ja treba 13let starou Bartolini a tam kdyz jsou korekce boost/cut narovno, prepinani nema vliv na hlasitost vubec a na barvu troooooosinku. To vycucavani baterky se myslim ovlivnit neda (jen vyndavanim:))

Bands: Two Basses .... a jinak archiv na http://bandzone.cz/zdenekruzicka
0 xLajků:

8

Díky za názory. Takže shrnu-li to, tak je to jako vždy - záleží na ...   tentokrát typu obvodu. Některý aktivky signál zesilujou jako celek, některý ne, některý s tím něco dělají zvukově a některý ne. Ale trochu jsem si to tím vyjasnil. Díky.

0 xLajků:

9

Jen dodatek k MM: Já mám ten starší model s 2-pásm. EQ, je to jenom boost. Je to jediná aktivka, která mě obzvlášť nevadí - zvolený frekvence jsou příjemný, žádná možnost srát se do středů. Vejšky mám na nule, basy obvykle trochu vytáhnutý. Je nevypínatelná.

MusicMan Stingray, Eden WT-400 Traveler, Aguilar GS112
0 xLajků:

10

No, uz jsem zacal uvazovat o tom, ze bych ze svy basy aktivku taky vyparal, nebo prinejmensim prihodil vypinani...

Ibanez SR1305PM | Fokus V950 fretless | SWR Studio 220 | Carvin RL210 "Red Eye"

http://imagegen.last.fm/lastfmplain/recenttracks/5/j4ro.gif
0 xLajků:

11

Driv jsem aktivku docela pouzival ale prijde mi, ze kdyz to clovek zapoji pres slusnejsi aparat, tak to neni potreba. Nebo spis naopak, ze to ten zvuk dela takovy podivne umelejsi. Mate podobny pocit?

Ibanez SR1305PM | Fokus V950 fretless | SWR Studio 220 | Carvin RL210 "Red Eye"

http://imagegen.last.fm/lastfmplain/recenttracks/5/j4ro.gif
0 xLajků:

12

ja.ro napsal:

Driv jsem aktivku docela pouzival ale prijde mi, ze kdyz to clovek zapoji pres slusnejsi aparat, tak to neni potreba. Nebo spis naopak, ze to ten zvuk dela takovy podivne umelejsi. Mate podobny pocit?

Nezbývá než souhlasit zvlášt u ibadnesek.....btw někdy je nemožný vypnout kativku pokud sou na ní závislý snímače....

0 xLajků:

13

Osobne si myslim, ze pokud aktivka nema tvrdy bypass, tak vzdy ma elektronika nejaky vliv na zvuk - nekdy mensi nekdy vetsi, nerekl bych, ze je to zalezitost pouze jedne znacky. Pokud jsou aktivni snimace (jak pise Kubs). tezko bez napajeni pojedou (namam vlastni zkusenost, mam snimace pasivni a k nim preamp v kytare). Jinak zastavam nazor, ze aktivka muze zvuku pomoci, pri rozumnem zachazeni, jiste, pokud vyhulim potaky do krajnich poloh, zvuk se zacne "chemizovat". Podle me nejvetsi vyhoda aktivky je v tom, ze neni az tak citliva na aparat, coz prinasi vyhody cestujicim basakum, kteri hraji i na pujcene a nezname aparaty. Coz se casto stava na festivalech a pod. Me hodne pomaha.

Ibanez SR 705 WNF, snímače EMG 40DC, struny DR, bezdrát Sennheiser EW 172 G2, Hughes & Kettner Quantum 600, Peavey Tour 2*10, Kustom G-115H, ladička Korg DTR-2000.
0 xLajků:

14

V mém případě má basa pasivní snímače a aktivní elektroniku, která se dá vypnout push-pull poťákem. Při korekcích na nule je síla signálu zhruba stejná, akorát při aktiv je zvuk trochu hutnější a výraznější. Pri zapnutém aktiv má basa slabší signál než většina pasiv bas (může to být i singl snímačema, které jsou slabší než humbuckery), po přidání basů a výšek se signál zesílí na úroveň ostatních.
Někdy na destičce s elektronikou bývá malý trimr, kterým se dá nastavit výstupní úroveň.
Viz:
http://www.bartolini.net/information/ha … hr_4_5.htm

Warwick Streamer 5 bolt-on, Ampeg SVT3-PRO, box SVT-410HLF
0 xLajků:

15

Měl jsem možnost si vychutnat několik aktivek, všechny mě však časem zprudily. Spector s EMG a Aguilar aktivkou (basy, vejšky) - hrálo to samo, ale hrozně natlustěný zvuk, při větším atacku mi kreslila. Ibanez ATK s tím slavným humbuckerem, rozpínání cívek a aktivka (basy,středy,vejšky) - taky, když se za to vzalo, tak to kreslilo. MusicMan Sterling, taky hrálo samo, silná aktivka (basy,středy,vejšky), ale opět v nějakém pásmu nepříjemně kreslila. Zjistil jsem, že na to neumím hrát, takže prosazuji pasiv a prasit zvuk až za basou.
I když, zkoušel jsem si Sandberga na Huvelu a tam se mi ten aktiv zase zalíbil, jenže to se pozná až tak za týden, za dva, v provozu(zkušebna, živák, nahrávka) a letěla by z domu, jako ty předtím.....................

MusicMan StingRay5
HARTKE HA5500 + HARTKE VX215 + EBS MultiComp + BBE Maximizer
https://www.youtube.com/watch?v=ScEx7hA9NJM
kapela : HUSH  https://www.facebook.com/hushcz 
Music Man Club #9
0 xLajků:

16

MB napsal:

při větším atacku mi kreslila

Ona aktivka chce asi trochu jinou techniku, to zas jo...

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

17

Já osobně z aktivky používám jen výšky - jako tónovou clonu, a vyjímečně si přidám basy, když používám kobylkovej snímač. Takže využívám jen málo, ale musím říct, že na drobné korekce zvuku - ryche a operativně přímo na base - je to vlastně fajn.

Btw měl jsem kdysi Ibanez ATK300 a tam se dalo malým trimrem, umístěným v útrobách basy, nastavit celkové zesílení aktivky - tedy vlastně jak moc má být zvuk umělej. Hned jak přijdu domů, kuchnu svou aktuální Ibanezu, jestli tam něco podobného najdu ;o)

0 xLajků:

18

UR: To by me take zajimalo, jestli to obsahuje i ma basa smile. Ja taky aktivku pouzivam jen k drobnym a rychlym zmenam - pri stridani aparatu mi to vyhovuje...

Ibanez SR 705 WNF, snímače EMG 40DC, struny DR, bezdrát Sennheiser EW 172 G2, Hughes & Kettner Quantum 600, Peavey Tour 2*10, Kustom G-115H, ladička Korg DTR-2000.
0 xLajků:

19

Tak moje současná Ibaneza nic takoveho nemá, ale aspoň začali i ty korejce dělat trochu pořádně - myslím uložení elektronky. Pamatuju si, jak sem se lekl, když jsem otevřel kryt mojí bejvalé čtyřky Ibanez SR za účelem výměny baterie a vyvalil se na mě plošňák a chuchvalec drátů. A to byl tehdy nástroj za nějakých 18 tisíc! Dnes už to mají všechno přichycený a dráty sepnutý. A baterie má svoji vlastní komůrku.

0 xLajků:

20

No vidis, ja mam japonku a ta to jeste takhle delane nemela, rekl bych, ze to Ibanez zacal delat od urcite doby u vsech bas jinak - tak, jak to ma Tva soucasna...

0 xLajků: