1

Téma: Kobylka Badass ll

Zdravím,
před časem jsem si pořídil tuhle kobylku na Fender Standard spolu se snímači Custom shop 60 a jsem spokojený. Na zahraničních fórech jsem se občas setkal s názorem, že u hladké kobylky
(Badass se dělá i v drážkovém provedení) je potřeba jehlovým pilníkem vyrobit drážky pro vedení strun. Neudělal jsem to a vůbec pro to nevidím důvod. Máte s tím nějakou zkušenost?

0 xLajků:

2

Re: Kobylka Badass ll

Kobylku bez drážek jsem ještě neviděl (myšleno na base, že se badass dělá bez drážek vím, ale důvod je čistě upravitelnost vlastním potřebám - rozteče, hloubka).  Já mám na badass čtyřstrunné udělané 19mm rozteče, a struny se rozbíhají oproti uchycení struny do stran. čili předpokládám, že pokud jsi drážky neudělal, struna sklouzne tak aby byla rovně a tipuju, že tak vyrobí nějakých 16,5 mm rozteč. Tím pádem si myslím, že ti nelícují pólové nástavce se strunama a struny jsou na konci hmatníku shluklé k sobě

kb napsal:

Na zahraničních fórech jsem se občas setkal s názorem, že u hladké kobylky
(Badass se dělá i v drážkovém provedení) je potřeba jehlovým pilníkem vyrobit drážky pro vedení strun

Podle mě se nejedná o názor, ale o nutnost

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

3

Podle mě se nejedná o názor, ale o nutnost

Mezi nultým pražcem a ukotvením strun Badass ll je 91,5cm. Krajní otvory pro struny jsou od sebe 57mm, tedy 3x19mm. Na nultém pražci jsou mezery 3x10 =30mm. kameny jsou od uložení průměrně vzdálené 45mm. Matematicky vzato by měly být struny v úrovni kamenů vzdálené 18,55 mm   (57-30):915x45:3), ale zdá se, že si kupodivu drží rozteč 19. Odehrál jsem s kobylkou nějakých 30 hodin a pořád se to tak drží. Tak mám spíš pocit, že bych pilovat neměl. I když na druhý straně - pokud jem viděl fotky použitých kobylek, většinou drážky vypilované měly.

0 xLajků:

4

Rekl bych, ze bez vypilovani se struny musi hybat pri silnejsim zabrani a je horsi prenos vibraci do kobylky. Ja teda drazky vypilovane mam (akorat na E mam malou drazku a obcas to z ni vyskakuje, ale uz 2 roky jsem se k tomu nedokopal)

0 xLajků:

5

kb napsal:

většinou drážky vypilované měly.

Máš pravdu, má to 57mm. Já to ráno lovil z paměti, struny mi jdou na kámen opravdu do stran, ale méně než sem si pamatoval, markantní je to hlavně u E a G.

Ono taky záleží jak je ta kobyla posunutá dopředu nebo dozadu. Pokud bude víc vzadu, úhel zalomení struny na kameni bude menší, než když kobylu umístím blíže směrem ke snímačům a kameny budu tím pádem muset víc stáhnout. Pak bude ůhel ostřejší, a struna bude i lépe držet na kameni.  Já osobně si nedovedu představit, že bych hrál bez drážek, struna by mi lítala.

Jak říkám, zatím sem to na base bez drážek neviděl, ale zjevně jsi rozhodnut, takže asi zbytečná debata smile

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

6

spider napsal:
kb napsal:

většinou drážky vypilované měly.

Máš pravdu, má to 57mm. Já to ráno lovil z paměti, struny mi jdou na kámen opravdu do stran, ale méně než sem si pamatoval, markantní je to hlavně u E a G.

Ono taky záleží jak je ta kobyla posunutá dopředu nebo dozadu. Pokud bude víc vzadu, úhel zalomení struny na kameni bude menší, než když kobylu umístím blíže směrem ke snímačům a kameny budu tím pádem muset víc stáhnout. Pak bude ůhel ostřejší, a struna bude i lépe držet na kameni.  Já osobně si nedovedu představit, že bych hrál bez drážek, struna by mi lítala.

Jak říkám, zatím sem to na base bez drážek neviděl, ale zjevně jsi rozhodnut, takže asi zbytečná debata smile

No, spíš se teď kloním k vypilování drážek. Napadlo mě, že i když se struny po hraně viditelně nepohybují, nějaký pohyb mít budou a asi bych po čase riskoval jejich přetržení. Trochu se ale bojím obyčejnýho pilníku. Asi by chtělo drážku nějak zaleštit, aby nedošlo k poškození struny i tímhle způsobem. Nejspíš to svěřím kytaráři.

0 xLajků:

7

kb napsal:

obyčejnýho pilníku. Asi by chtělo drážku nějak zaleštit, aby nedošlo k poškození struny i tímhle způsobem

Kytarar s tin neudela nic jinehom nez ze veme pilnik. Lestit nic nebude.

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

8

kb napsal:

Asi by chtělo drážku nějak zaleštit, aby nedošlo k poškození struny i tímhle způsobem.

Není důvod to nijak extra leštit, struna na kobyle nijak nepochoduje, pouze je do drážky natlačena. Sám si můžeš jehlovým pilníkem drážku dobrousit dočista, pokud máš dojem, že tam jsou rezervy.

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků: