1

Téma: Jak odstranit šum?

Mám basu Ibanez BTB555MP (aktivní). Aparát Torque hlava 200BXH (200W) a box B2410 (4x10 Celestion).Když dám volume na více jak 50% "hrozně" to šumí (nehučí).(Pokud není do zesilovače nic připojeno i na max. volume nešumí-nehučí.)
Kde může být problém? Myslíte,že by pomohlo dát mezi basu a zesilovač DI box?

0 xLajků:

2 Naposledy upravil: Štěpán Axman (10. 09. 2006 08.19:51)

Re: Jak odstranit šum?

hm...no pokud tu aktivku v base nemas napájenou adapterem ze zasuvky, tak myslim ze DI box nee smile
zkousels ruzny kabely? a co odstineni basy?

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

3

Basa je napájená 2x 9V baterkama :-) Kabely jsem zkoušel. O odstínění basy nic nevím,jak na to?

0 xLajků:

4

Když není nic zapojeno do vstupu nešumí; to je jasné protože jacková samice při vytažení kolíku okamžitě uzemní "živý", není zesilován žádný signál.
U aktivek jakmile začnou slábnout baterky, začne se objevovat šum, nebo hvizd vysokého kmitočtu. Vyměň baterky, nebo vyzkoušej na jiný aparát, ať se se posuneš v odhalování příčiny o krok dále.

BL-700NT, TRB-1005NT, B4Fl, BB-350, RB-660Fl
SVM-360 hybrid, SVM-600 hybrid, 4x10 DeltaLite II-2510, 4x10 Beta 10-A, box EV-18B+2x10 Gamma, kombo SVM-300 KappaLite 3015, Peavey TNT-130 aj.
0 xLajků:

5

Zkus
1) kabel ve vstupu aparátu bez připojený kytary=při tichu to leze z kytary
2) jinej kabel (jiný typ jacků)
3) kytaru s tvým kabelem do jiného aparátu

- a bude jasno, kde vzniká největší podíl šumu. Problém může být i v diametrálně odlišné impedanci vstupu aparátu a výstupu z aktivky. Daly by se zkoušet malé blokovací kondenzátory zapojené paralelně na výstupu korekcí v base, ale to je na dlouhé laborování, aby to nekazilo signál...

Fender Jazzbass American Deluxe, Basswood GJK
SWR 550x,  Hocke 1x15" a 4x10", Fender Rumble
http://www.jimiband.cz
0 xLajků:

6

Aparát s kabelem bez kytary,šumí a po připojení kytary ještě asi o 20% zesílí.Zkoušel jsem i jiné zcela nové kabely i nástroje jiných značek.(Problém je hlavně v aparátu).
Zajímavé je to,že u některých comb v prodejně,byl šum-hučení hodně velký a to nejenom u mé basy,prý je to normální :-( .(Všechny do 10000Kč).
Aparát nechám prohlédnout.
Díky všem co se tím zabývali a napsali.
Dobrá rada nad zlato! :-)

0 xLajků:

7 Naposledy upravil: Siegi (15. 09. 2006 15.38:12)

Kombo mi nesumi, aparatura na podium ano, ale to slysim beztak jen ja jeste jen kdyz hraji, spis zrovna nehraji sam a nikdo jiny. Neresim to. Nekdo dycha nahlas, nekdo v noci chrape, je li to sum slaby, kaslal bych...
Kabely mi pomohly hodne odstranit spoustu pazvuku a snizit prah sumu nekam do snesitelnosti a kdyz hraju basu hlubokou jak se ocekava, ze na EQ vytahnu basy a vsehno nad Mid jde do minusu, nesumi ani zbla, obcas horna, ale to uz je udel aby o sobe davala vedet kdyz nemusi. lol

B.C.Rich Warlock NJ stara poctiva serie,  HOCKE aparatura, B.C.R. Widow 5 strings
0 xLajků:

8

Taky bych šum neřešil pokud by byl v "normě".Na poslední akci to šumělo tak,že zvukař nevěděl co s tím udělat a já z PA skoro nehrál, protože šum šel i přes line out.
(Kapela před námi bez problému)
A je fakt,že i jiní zvukaři (ne všichni),ně na šum již dříve upozorňovali.

0 xLajků:

9

Uz jsem zacal hornu vypinat, moc ji nepotrebuji. Ted se vyzivam v rozhazovani srdecnich rytmu posluchacu a rozhodl jsem se napomahat drobnym zivnostnikum sklenarum :-))

B.C.Rich Warlock NJ stara poctiva serie,  HOCKE aparatura, B.C.R. Widow 5 strings
0 xLajků:

10

já to řeším přes efekt tím že tam mám šumovou bránu (Noite Gate) , slabé signály to vůbec nepustí (šum) a ldyž brnku do struny tak ten signál už je dost silný a normálně hraje....ale i když to bzučí..tak se nic neděje..bzučí to všem;-)

...jo zkoušíš to pořád na stjeném místě ten šum?....protože já když přilezu s basou k zesilovači tak to je mazec:D....nebó třeba jestli nehrajete u trafostanice O:-), blbé zářivky nebo nějaká jiná pytlovina.......a když držíš struny nebo nedržíš by to měl být taky rozdíl

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

11

Jaký používáš efekt?

0 xLajků: