1 Naposledy upravil: Matej (11. 02. 2012 17.28:22)

Téma: V "C" na 5-tku, nebo na 4-řku?

Tak nevím,...na jakou basu hrát? roll Hrajeme v "C",...takže buď podlazenou 4-řku o dva tóny-pak je z É-čka C, nebo nadlazenou 5-tku o tón, abych měl H-áčko v C-éčku jako první strunu. wink Jinak lazení v obouch případech klasicky nahoru po kvartách. smile

Zkoušel jsem obojí,...Šíhenka podlazená do "C" je masakr,...hraje to brutálně. wink Basa to podlazení zvukově zvládá parádně,..jen je potřeba trochu upravit pnutí krku. smile

Dnes jsem zkoušel o tón nadladit ATK 305,....na H-áčko přelazený do C se hraje maloučko pohodlněji-na tlužší stunu.I menší rozteče mezi strunama jsou pohodlnější,....ale Šíhenka má o něco brutálnější zvuk.Při nadlazení ATK je potřeba krk přitahnout.Jinak na ATK je to takový sofistikovanější,....Šíhenka má ale takový špinavý koule. wink

Nemůžu se zatím rozhodnout, na co v kapele hrát?......máte někdo takovouto zkošenost, nebo co by jste radili? Díky. smile

0 xLajků:

2

Re: V "C" na 5-tku, nebo na 4-řku?

Matej napsal:

nadladit

Snad "nadlazit", ne?  big_smile

Matej napsal:

nadlazenou

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

3

Matej napsal:

Šíhenka podlazená do "C" je masakr,...hraje to brutálně.  wink  Basa to podlazení zvukově zvládá parádně

Matej napsal:

Šíhenka má o něco brutálnější zvuk

Odpověděl sis sám. Mám Stingraye podladěnýho sice "jen" na C#-G#-C#-F#, ale dává to s přehledem a jsem spokojenej.

0 xLajků:

4

Aidamos napsal:
Matej napsal:

nadladit

Snad "nadlazit", ne?  big_smile

Matej napsal:

nadlazenou

...záleží na tom, jak to napíšu? tongue

0 xLajků:

5

Matej napsal:

...záleží na tom, jak to napíšu?  tongue

Nezáležý, jenom mňe to strašně rve očy, ušy a woobec fšecko  tongue

0 xLajků:

6

Aidamos napsal:
Matej napsal:

Šíhenka podlazená do "C" je masakr,...hraje to brutálně.  wink  Basa to podlazení zvukově zvládá parádně

Matej napsal:

Šíhenka má o něco brutálnější zvuk

Odpověděl sis sám. Mám Stingraye podladěnýho sice "jen" na C#-G#-C#-F#, ale dává to s přehledem a jsem spokojenej.

...když na ATK-áčko je to zase trochu pohodlnější,...na tlužší strunu H nadlazenou do C. neutral Nejsem si ale jistej, jestli je to větší pnutí na ty struny a na krk basy, který jsem musel lehce přitahnout to pravý ořechový. roll Přecijenou jsou ty struny,...respektive to H-áčko, je to vinutí nějak namotaný na určitý pnutí,...když to o tón přeladím děje se té struně něco,.....???

0 xLajků:

7

Aidamos napsal:
Matej napsal:

...záleží na tom, jak to napíšu?  tongue

Nezáležý, jenom mňe to strašně rve očy, ušy a woobec fšecko  tongue

....Píšu celkem spisovně a bez chyb,...tak si občas můžu nějaké fo fopááá dovoli ne? big_smile

0 xLajků:

8

Aidamos:   A nepletou se ti pak ty prstoklady v trom dropedu? neutral

0 xLajků:

9

Matej napsal:

když to o tón přeladím děje se té struně něco

No, dokud nepřekročíš mez kluzu, tak asi ne (pak praskne). Teoreticky ale bude trpět větší únavou materiálu.

0 xLajků:

10 Naposledy upravil: Matej (11. 02. 2012 18.29:15)

Jinak pro představu do jaký muziky to je,...tak dnes jak jsem to ATK nadladil a zkoušel jsem to na ní s muzikou...http://www.youtube.com/watch?v=zhyptPhViP0. roll

Edit:  ...hm,..nějak to nehraje, něco s tím udělám. hmm

0 xLajků:

11 Naposledy upravil: Aidamos (11. 02. 2012 18.29:18)

Matej napsal:

Aidamos:   A nepletou se ti pak ty prstoklady v trom dropedu? neutral

Hele, už ani ne. Je to o zvyku, jako všechno. Občas zaskakuju u jedné zábavové kapely a jen výjimečně se mi stane, že na "E" struně hrábnu někam vedle. Ovšem tam ladím D-A-D-G (stejně jako druhou basu v mojí normální kapele). Mám vlastně dvě struny "D", takže jsem celkem doma. Když někde chytnu nějakou basu ve standardním E-A-D-G, tak už na to vlastně ani neumím hrát.

0 xLajků:

12 Naposledy upravil: Aidamos (11. 02. 2012 18.32:26)

Matej napsal:

Píšu celkem spisovně a bez chyb,...tak si občas můžu nějaké fo fopááá dovoli ne?

Budiž Ti to přáno  wink

Matej napsal:

Edit:  ...hm,..nějak to nehraje, něco s tím udělám.

Zkus Šíhenku! Ale není to tak hrozný. To je basa rovnou do zvukovky, ne? Přes apec to bude jiný.

0 xLajků:

13 Naposledy upravil: Matej (11. 02. 2012 18.38:58)

Na tom videu,..není zvuk mý basy.Nahrával to ještě kytarista,...nevím na jakou basu.Jsou to jeho písničky,...on jí jen posledně donesl, že by jí chtěl hrát.Já jsem si jen tu písničku cvičil,..s basou přimíchanou jen do sluchátek-ne do videa. wink Tu kameru jsem si tam jen položil,...jak to bude vlastně vypadat. big_smile

0 xLajků:

14

Aidamos: Já bych v dropedu nemohl hrát (jednodušší věci bez slapu asi jo)),...ale jinak už jsem prostě při tom slapu navyklej držet oktávu,...nezvykl bych si jinak. sad

0 xLajků:

15

Matej napsal:

už jsem prostě při tom slapu navyklej držet oktávu

Já zas tak moc neslapuju (rád bych, ale zas tak mi to nejde jak bych chtěl a cvičit není čas nebo jsem spíš línej, či čo), ale taky držím oktávy, ale prostě jinak, a právě na to jsem si zvyknul nejvíc a pak na cizí basu v EADG nezaslapuju nic nebo i to málo, co umím, blbě. Ale rozumím tomu, že jak máš ty brejky naběhaný, že by se Ti to dost blbě přeučovalo. To i mně to málo, co jsem se přeučit musel.

0 xLajků:

16

Aidamos napsal:
Matej napsal:

už jsem prostě při tom slapu navyklej držet oktávu

Já zas tak moc neslapuju (rád bych, ale zas tak mi to nejde jak bych chtěl a cvičit není čas nebo jsem spíš línej, či čo), ale taky držím oktávy, ale prostě jinak, a právě na to jsem si zvyknul nejvíc a pak na cizí basu v EADG nezaslapuju nic nebo i to málo, co umím, blbě. Ale rozumím tomu, že jak máš ty brejky naběhaný, že by se Ti to dost blbě přeučovalo. To i mně to málo, co jsem se přeučit musel.

...při tom slapu je to hlavně také o tom paradidlování a tlumení levačkou,...to je v tom držení té oktávy přirozený. smile

0 xLajků:

17

Já doporučuju podladit 4ku do C, protože to chytne větší grády a bude to víc naprděný. Navíc, když to basa zvládá a je to peklo, tak proč né. Do standart E poslouží 5ka, akorát tam bude H navíc. Já hraju v Cis a z basy jde daleko větší mazec než v Ečku. Ale jakmile mi v tom CIs vytupnou struny, tak už je to takový divný. V Ečku mi držej dýl.

Navíc, když mam chut' zahrát si na standart E, tak prostě hodím v Cis kapodastr na třetí pražce a no problém. Flažolety zněj tam kde maj, slapovat se dá pěkně, krása. Když hraju jen v E delší dobu, tak si přeladím, to je jasný, at' to mam plnohodnotný, ale kapodastr v pohodě postačí jako provizorium na chvili.

V létě chci pořídit 5ku a přelazovat už to nebudu. Kdybych potom třeba fakt potřeboval to Cis, budu mít od toho druhou basu, nebo dám na druhý pražce kapodastr. Pak jsou i tečky na hmatníku do 9týho pražce tak jak maj bejt a v pohodě se to dá smile.

0 xLajků:

18

Medek.H: Díky za příspěvek. wink A přímo s nadlazenou 5-tkou H-čko do C zkušenost máš? Mě se nezdá, že by to E-podlazený do C mělo větší koule, než tlustější H-áčko nadlazený do C. Zajímavý by možná bylo, dát na tu Šíhenku-4řku struny H-E-A-D z pětky a naladit je do C.Ale to nedovoluje nultej pražec. hmm No ještě uvidím,...zase na tu pětku ATK nalazenou do C se hraje pohodlněji,...a taky to nehraje vůbec špatne. wink  další zkoušku máme v pondělí, tak to zase vyzkouším tak i tak. smile

0 xLajků:

19

Matej: klíčová otázka zní - nebude Ti chybět na 4 výšková struna (za předpokladu, že ladíš stále do kvart, nikoliv do drop)?

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

20 Naposledy upravil: Matej (11. 02. 2012 22.09:23)

D.a.l.i napsal:

Matej: klíčová otázka zní - nebude Ti chybět na 4 výšková struna (za předpokladu, že ladíš stále do kvart, nikoliv do drop)?

....myslíš, jako kdybych dal na 4-řku struny H-E-A-D?....nebo myslíš už to, že jsem 4-řkovou basu podladil do C a po kvartách nahoru? No v té muzice co hraju s mojí hlavní kapelou mi to nechybí. smile A na jinou muziku mám další basy. ;)Na tu 4-řku podlazenou do C už hraju od loňska.Před tím jsem hrál nějakou dobu v D. smile

Edit: ...jinak já s tím lazením takhle experimentuju na Šíhence a na ATK-áčku. wink  Cort GB95 mám v klasickém lazení. smile

0 xLajků:

21

Hmmm já mám taky tak trochu podobný problém. Máme laděno do B F# B E (H F# H E) na což si moc nemužu zvyknout. Problém je ten, že pokud podladím byť 105tkové E, tak už je to docela špageta a je to na hranici únosnosti. Teď tam mám B z pětkové sady a je to lepší, ale uplně to není ono - i zvukem.
Asi ještě zkusím koupit ty fendery co jsou 110 a poštelovat výztuhu. Ještě ale do budoucna přemýšlím, jestli si na to koupit pětidrát. Akorát nevím jestli by to něco řešilo, nechat Béčko a ostatní struny "nadladit" by asi byla v tomhle případě dost prasečina, že?. A ještě otázka: Pomohla by tomu všemu 35" menzura?

Spector Rebop 4, Kodiac 100W celoflaška + box JanecOrange 2*12
0 xLajků:

22 Naposledy upravil: Medek.H (11. 02. 2012 23.19:08)

Matej napsal:

A přímo s nadlazenou 5-tkou H-čko do C zkušenost máš?

Na basu jsem jednou natáhl H-E-A-D tuším (135-105-85-65). Nadladil jsem do Cis a když jsem viděl co to udělalo z krkem, tak jsem to okamžitě schodil big_smile. Na můj styl to bylo moc napnutý. Ta 135ka byla už v Cis tvrdá jak hovado, takže nene... Jinak v Cis jsem ted' s klasika 45kama (105-85-65-45) a je to akorát. Drnčí to tak akorát, když chci aby nedrnčelo a hrálo čistě, hraje... pro mě super. Dohmat super, i když to nadladím zpátky do E-A-D-G.

Matej napsal:

Ale to nedovoluje nultej pražec.

S tim jsem měl při tom pokusu taky problém, ale prostě jsem jí tam narval big_smile

Matej napsal:

zase na tu pětku ATK nalazenou do C se hraje pohodlněji

Pokud je docela slabý H, tak by to mohlo bejt pěkný, ale s tou 135kou jsem to fakt neviděl jako pěkný řešení. Moc nechybělo k tomu abych protáhl jádro a krk taky nesouhlasil....

D.a.l.i napsal:

nebude Ti chybět na 4 výšková struna

To je duležitý si uvědomit. V C už nebude výšková struna (jako ve standart E - G) to co je, protože to bude už trochu blemc při slapovým trhání atd, ale záleží zas při tom na strunách a stylu... Na 5ce nadladěný je zas o jednu vejškovou víc, což by mě možná na nějaký prasácký vyhrávky nahoře lákalo taky smile.

Ale zase, to Šídlo co máš, si myslim že to je uplně užasná basa do tvrda a to podladění musí bejt žužo smile. Ikdyž, ATK je taky pěknej mazec.

Je možný, že bych to se svou nerozhodností řešil uplně stejně jako ty big_smile

//EDIT//: Ůprava pravopysu

0 xLajků:

23

Medek.H: Tos odhadl přesně,...já jsem jen nerozhodnej.V podstatě to můžu hrát na obojí,...jak na ATK nadlazený do C, nebo na podlazenou Šíhenku,...jen si prostě nemůžu vybrat. roll Tak jsem myslel, že někdo víc poradí nějaké pro a proti,...jak pro jeden případ, tak pro druhý. wink

Jinak já mám na ATK tyhle Galli...http://www.zvuk-svetla.cz/shop/product/ … star-rsb52...mám s nima už roky dobrou zkušenost. wink Na všech basách mi hrajou skvěle. wink Škoda, že jsem tadlenctu rychlou ukázku, co jsem si ještě pořídil Cort GB95 a trochu jí předělal, jsem nadrnkal ještě na nějaký ty DAdárka...http://www.youtube.com/watch?v=4W1ZV0KIvTs.Pak jsem na ní natáhl také osvědčené Galli a to je ještě jinčí pochrochtání. wink

0 xLajků:

24

A kapela hraje v C nebo v drop C ?  Moje drop C a já ladím ladím od A na pětce. Basák z vedlejší kapely na drop C ladí na pětce dokonce standard. Takže co třeba varianta neřešit podladění a hrát pětku standard v kvartách? Pokud bych měl ladit do C na prázdný struně tak bych určitě volil nadlazenou pětku než o takovej kotel podlazenou čtyřku. Zkoušel jsem na ní jednou právě drop C a to éčko teda nic moc už.

0 xLajků:

25 Naposledy upravil: CharlesBass (12. 02. 2012 05.24:59)

Uživatel kopyto, (myslím) hraje na nadlaďený Háčko a zbytek basy klasika a je tuze moc spokojen. V nějakém topicu který se zabývá přímo tímto tématem, bys pokud bys hledal a pokud bys navíc hledal nadladění a ne nadlazení, tak bys to tam prostě našel .. tongue a tongue

A já mám stejný názor co chroust:

chroustjazz napsal:

kvůli kytaristovi přeladit basu? nikdy!

0 xLajků:

26

Taky nerozumím tomu, proč bych měl přelaďovat basu kvůli komukoliv, když jedu stejně basovou linku... Pochopím ještě podladění kvůli harmonickému rozsahu, ale jakou má logiku nějaké nepravidelné ladění?

Pak člověk chce hrát nějakou pentatoniku, náhodou je v jiné poloze o strunu níž či výš a už musí přemýšlet, jak ty prsty naskládat, aby z toho nevylezl nějaký pa-běh...

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

27

spiky napsal:

A kapela hraje v C nebo v drop C ?  Moje drop C a já ladím ladím od A na pětce. Basák z vedlejší kapely na drop C ladí na pětce dokonce standard. Takže co třeba varianta neřešit podladění a hrát pětku standard v kvartách? Pokud bych měl ladit do C na prázdný struně tak bych určitě volil nadlazenou pětku než o takovej kotel podlazenou čtyřku. Zkoušel jsem na ní jednou právě drop C a to éčko teda nic moc už.

....kytarista hraje v drop C. smile Já potřebuju mít na base prázdnou strunu C a to nejlépe první nejtlužší,...jelikož spoustu rifů kytarista vymejšlí s rychlýma prohrávkama právě prázdného C-éčka.Kdo takovou muziku hraje, tak ví přesně o čem mluvím.Šlo by to sice možná hrát v jiných polohách, ale to pak absolutně nevyzní a nešlape to.Do A jsem zkoušel taky,...ale mě tam pak dost to A proznívalo a nebylo to ono.Já v podstatě potřebuju, aby to C-éčko bylo na první prázdné struně,...jinak se mi hraje z prdele. hmm  Zatím to vypadá, že zůstanu u nadlazenýho ATK o tón,...taky to hrne dobře. smile

0 xLajků:

28

Tak pak mě napadá, zeptat se kytaristy, jestli už někdy zkoušel hrát v drop H ... že je to neuvěřitelný maso  smile

0 xLajků:

29

D.a.l.i napsal:

Taky nerozumím tomu, proč bych měl přelaďovat basu kvůli komukoliv, když jedu stejně basovou linku... Pochopím ještě podladění kvůli harmonickému rozsahu, ale jakou má logiku nějaké nepravidelné ladění?...

....páč to v té nějaké modernější (či jak to nazvat) muzice dobře vyzní-hrát rychlé průjezdy v rifech přes prázdou strunu,...v podstatě stejně s kytrou.Mít jiné lazení a ty rify hrát v jiných polohách není absolutně ono a ledacos ani nejde dobře zahrát. roll Kytarista je o 10 mladší a je odkojenej modernější muzikou,...hodně Nu-Metalem.Já škatulky neřeším,...Nu-Metal se mi líbí, takže takovou muziku rád hraju.Sám poslouchám mraky nových a "moderních" kapel.A ještě když to funguje lidsky,...a kytarista dělá super písničky i se zpěvem od kytary, tak proč bych nepřeladil basu podle toho, co je potřeba?S kytaristou jsem hráli už několik let...(http://bandzone.cz/enonuno), pak jsme asi 3 roky nehráli a on si postavil jinou kapelku...http://bandzone.cz/matchless, ale na to se vyprd, páč prý ty lidi nebyli schopní fungovat bez chlastu a nějaké spolehlivosti.No a v loni ke konci roku přišel s tím, že by jsem oprášili naší původní kapelu a z D-podladímě do C,...že to dostane větší koule a bude se i lépe zpívat-zpíváme totiž sami od nástrojů. wink

0 xLajků:

30

spiky napsal:

Tak pak mě napadá, zeptat se kytaristy, jestli už někdy zkoušel hrát v drop H ... že je to neuvěřitelný maso  smile

....on zkoušel už všechno možný,...ale ríká, že nejlépe se mu muzika-hlavně zpěv vymýšlí v drop-C. A když si poslechneš ty obě kapely v mém odkazu,...tak jak v naší kapele ENONUNO, tak pak ty dva roky co měl Matchless, všechnu muziku dělal takřka výhradně on.To mě na něm baví,...ta invence a schopnost udělat píšničku. wink

0 xLajků:

31

Matej napsal:

s rychlýma prohrávkama právě prázdného C-éčka.Kdo takovou muziku hraje, tak ví přesně o čem mluvím.Šlo by to sice možná hrát v jiných polohách, ale to pak absolutně nevyzní a nešlape to

Mám to podobně, jak už jsem tu někde psal. 80% věcí jsme hodili o půltón dolů, čili jsme podladili. Ve zbývajících 20% věcí dost využívám prázdné struny, čili bych se po hmatníku uhonil nebo bych to musel hrát jinak, což, jak Mateji píšeš, nevyzní. Kapodastr na basu? Nevím, vypadá to blbě i na prvním poli, i když jsem to takhle dokonce viděl používat Wootena nebo Bromberga nebo koho, takže mám prostě druhou basu naladěnou standardně - teda standardně DADG  big_smile

0 xLajků:

32

Já totiž řešil před dvěma lety totéž - kytary drop C. Rozhod jsem se kvůli prstokladům pro ladění A. Nakonec je zajímavý, že většina skladeb vůbec není od C ja by se dalo předpokládat, ale od G yikes)

0 xLajků:

33

spiky napsal:

Já totiž řešil před dvěma lety totéž - kytary drop C. Rozhod jsem se kvůli prstokladům pro ladění A. Nakonec je zajímavý, že většina skladeb vůbec není od C ja by se dalo předpokládat, ale od G yikes)

....máš nějaký odkaz na muziku co hrajete?...jak to vypadá? wink

0 xLajků:

34

Matej napsal:

....máš nějaký odkaz na muziku co hrajete?...jak to vypadá?

Po roce hledání a roce zkušebny se chystáme na promodemo, takže být to za dva měsíce, třeba už bych už mohl dát odkaz. Doteď ale nemáme ani rozumnou pseudonahrávku, abysme obsadili Bandzone. Ale je to taková podladěná severská metla ala Thunderstone třeba. Navíc znáš to - přeučenej kytarista, kecá do basy big_smile

0 xLajků:

35

Ale kdyžtak ještě jeden postřeh. Totéž řešil basák kapely "od vedle" a to docela nedávno. A psal kvůli tomu o radu svému basovému guru. A Marek Haruštiak mu poradil, aby to vůbec neřešil a hrál dál standard. Tak ho hraje. Je to trochu jiná muzika, ale čerstvý nahrávky si je možný poslechnout tady: http://bandzone.cz/inpress

0 xLajků:

36

spiky napsal:

Ale kdyžtak ještě jeden postřeh. Totéž řešil basák kapely "od vedle" a to docela nedávno. A psal kvůli tomu o radu svému basovému guru. A Marek Haruštiak mu poradil, aby to vůbec neřešil a hrál dál standard. Tak ho hraje. Je to trochu jiná muzika, ale čerstvý nahrávky si je možný poslechnout tady: http://bandzone.cz/inpress

....jj, Marka znám,..nedávno jsem s ním mluvil-mám od něho envelop MXR. wink Já si ale myslím, že není vše co někdo uznávaný řekne,...univerzálně dobrý pro někoho jiného-jestli máš na mysli, že má lazení jiné než kytara a hraje to pak na base jinde,...jestli jsem to dobře pochopil. smile

0 xLajků:

37

Jojo, přesně tak to myslím a kámoš tak hraje. Taky jsem se tomuto řešení divil a nenapadne mě ho ani zkoušet. Postnul jsem to jen jako další názor na ladění basy pro kytarový drop C.

0 xLajků:

38

My hrajeme taky v drop C, mám pětku laděnou standardně, jen nejtlustší drát mám o půl tónu víc utaženej - je to jen o zvyku...

"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
JB, PB, G&L, bezpražce, nějaké ty basy...
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček
0 xLajků:

39

Já bych se rozhodl podle toho, co by mi vyhovovalo líp zvukově. Mě by se do toho stylu hodila víc podladěná 4-ka - mnohem větší koule. Nadleděná 5-tka zní moc hodně a tak profesorsky - navíc by se při nadladění hodily víc struny 40-tky, což by byl další posun směrem k měkčímu zvuku.

Moje zkušenost s podlaďováním atd. je taková, že naše kapela je celá o 1/2 tón podladěná + některý vály jsou postavený na rifech od prázného drop D, resp. v tomto případě Cis. Hraju tedy na o 1/2 podladěnou 5-tku + ve válech od drop Cis nadlaďuju H strunu, v našem případě tón B na tón Cis, což je vlastně o 2 poůltóny výš než normálně laděný Háčko.

Výhoda: prázdná struna do toho rifu se hodí technicky i zvukově
Nevýhoda: podivné hmaty

Basa to zvládá bez problémů, zvukově je to hodně konkrétní ale dostatečně hutné, poáč ta moje basa je sama o sobě dost hutná a podlaďování ji vlastně zvukově nesvěčí.

Naopak myslím, že tomu jasanovýmu ATKáčku podlaďování sluší, ale nadlaďování moc ne.

0 xLajků:

40

Tak jsem si dnes na zkoušce více pohrál se zvukem,...nakonec jsem vypnul eqvalizer, korekce basů a výšek lehce do plusu a apec jsem jen více vohulil big_smile ,...a bylo to super-Šíhenku jsem měl na zkoušce taky s sebou, ale ani jsem jí nevytáhl. wink  Na tom přelazení tý 5-tky o tón nahoru mi více vyhovuje, že za struny můžu pravačkou více hrabat a stále mám rezervu do limitu, kdy už to dělá bordel o krk atd.U toho ATK je to taky samozřejmě tím, že hraju více u kobyly,...než u Šíhenky.Jinak zvukově,...nejsem schopnej determinovat, jestli je lepší podladit 4-řku, nebo přeladit 5-tku.Jistě kdyby ta 5-tka byla nějaká šlupka, tak by to bylo znát,...ale to ATK-áčko taky valí sakramentsky dost slušně. wink Ale ještě uvidíme... smile

0 xLajků:

41

....jo,..ale zapoměl jsem vám sdělit jednu zásadní a mínusovou věc ohledně přelazené 5-tky, tedy z H-čka do C,...že při větším pnutí strun strašně bolí ruka. sad To přecijenom podlazená 4-řka do C je pro levačku pohodička. wink Takže je to stále pro mě nerozhodně. hmm Ale na další zkoušku beru pro změnu zase podlazenou Šíhenku. smile

0 xLajků: