Téma: tónová clona
myslíte že je v pasivní elektronice důležitá? děllám si zapojení aktiv/pasiv a přemýšlím jestli ji tam mám zabudovat, přece jenom omezuje jenom vyšší kmitočty, tak nevím jestli to má cenu, aby to jen zbytečne nezeslabovalo signál
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Baskytara.com » Baskytara » tónová clona
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
myslíte že je v pasivní elektronice důležitá? děllám si zapojení aktiv/pasiv a přemýšlím jestli ji tam mám zabudovat, přece jenom omezuje jenom vyšší kmitočty, tak nevím jestli to má cenu, aby to jen zbytečne nezeslabovalo signál
heh tonová clona mi přijde na mojí base jako naprostej překopávač zvuku-udělá to z vostrýho moderního soundu takovej trošku bych řekl zacloněnej(překvapivě) skoro bych si troufnul říct nehezkej zvuk:-)takže já osobně bych radši využil poták nějak jinak:-)
Já si naopak bez tónový clony neumim hraní na basu ani představit. Pokud hraješ punk, klidně si tam clonu nedávej. Ale jinak si myslim, že je to dobrá věc, ten "nehezkej" zvuk se totiž dobře prosazuje v kapele. Mám pasivní kopii Precisiona a dřív jsem vlastnil jazz basse a snad nikdy jsem nehrál s tónovou clonou uplně otevřenou.
ty jo tak to já prostě nedokážu ten překousnout a uplnej ultrapunk teda fakt nehraju:-)takže nevím no je to hodně o osobním SUBjektivním názoru - stejně jako všechny věci kolem nástrojů a tak ale uznávám že třebas na prstovou hru to může bejt fajn ale slap bych si s tím nedokázal představit...fakt těžko říct:-)
JV: Proc myslis, ze zastrenejsi zvuk se lepe prosadi v kapele? Spis bych rekl naopak...
Na sve asi pate base jsem clonu uplne odpojil a nejak si nevzpominam, ze bych ji kdy vubec pouzival. Asi ji odpojim i na sve nove basicce.
Kdyz uz tu byla rec o lepsim vyuziti, mozna by nebylo marne ji zapojit jako klasicky potak (resp. vymenit za exponencialni) a pouzivat jako master (prvnimi dvema potaky si nastavim pomer a celkovou hlasitost pak muzu jednoduse regulovat).
ja hraju prevazne na pasivni basy, hlavne jazz bass, sem tam na precision a tonovou clonu nechavam vetsinou otevrenou. Jsou i basy, ktere ji proste nemaji (mam pocit ze treba novejsi G&L sb2 ji nema, jisty si ale nejsem). Nicmene obcas na ni sahnu a svoje opodstatneni na base ma. nekomu ten tupy zvuk muze vyhovovat, zalezi i na hudebnim stylu.
Co se týče toho prosazování v kapele, je to samozřejmě můj subjektivní názor. Samozřejmě záleží na strunách, snímačích, dřevě apod., ale mám pocit, že se staženou tónovou clonou basa hraje basy (duh!), tj. to, co nakonec projde celkovym zvukem kapely. Je hezký, když struny cinkaj a tak, ale ve velký kapele tohle cinkání stejně nikdo neuslyší (hraju v kapele s 2 akustickejma kytarama a s houslistou a flétnistou, který neradi mlčej). Z mý zkušenosti se zvuk basy, kterej si nastavim, když hraju sám, liší od zvuku basy, kterej si nastavim, abych se prosadil v kapele. Ten první bude víc hi-fi, druhej víc "meat-and-potatoes". Když ubereš vejšky, tak tím de facto zvýrazníš basy a středy, což je to, na čem podle mě u basy záleží. Potom si taky podle mě líp nastavíš poměr hlasitosti k ostatním nástrojům, pokud nejedeš přes PA. Tak to sem myslel tim prosazením v kapele. Uf:)
NO hele tak to já zas mám jinej názor na prosazení se...pač když hraju s dvěma el.kytarama který to ženou přes lampy(musím taky pořádně ohulit volume) tak kdybbych se prosazoval skrz basy tak z toho vznikne neuvěřitelná koule...s tím mám neblahé zkušenosti...takže holt musím volit zvuk ve kterým bude i trochu toho cinkotu...I když je fakt že je celkem jasný že když hraješ v takovým sestavení jak si říkal tak ty tam naopak musíš prostě pořádně basovat takže tím je celkem jasný proč máme oba jinej názor:-)Btw třebas já mám středy uplně stáhlý:-)basy taky pod půlku a vejšky naopak trošku nad půlku a stejně mi to neskutečně duní ale zároven i cinká:-)
HEle na ty stažený středy bacha, může se ti stát že to sice bude dunět a cinkat, ale konkrétnost tónu je v.......mám vůbec pocit že je to takovej nešvar, dělat na ekvalizéru obrovksý V, málo kdy z toho pak leze kloudnej zvuk.
nee véčko tam nemám!!!to určitě nee!! za prvý nemám parametrickej ekvalizér:-) a za druhý to sem už dávno zavrhl :-) ale jde o to že prostě ten sředovej zvuk jak se sanžím tak se snažím prostě se mi ale vůbec nelíbí:-(
Spis mam pocit, ze pro nefolkove seskupeni chce vytahnout prave stredy a treba i trochu stahnout basy.
Ale zalezi na nastroji, zazil jsem nastroje, ktere hraly "samy" a z druhe strany existuji nastroje, kde clovek dost laboruje, aby trochu byly slyset...
NO JASNĚ, KVALITNÍ NÁSTROJ SE POZNÁ MIMO JINÉ I PODLE TOHO ŽE V TÓNU OBSŽENÝ TY PŘIROZENÝ STŘEDY A DÍKY TOMU SE PROSADÍ.BASY A VEJŠKY VYKROUTÍŠ, KDYŽ SI NA EKVALIZÉRU PŘIDÁŠ STŘEDY, KTERÝ TAM VE SKUTEČNOSTI NEJSOU, HRAJE TO DIVNĚ.
KVALITNÍ BASA PROSTĚ MUSÍ FUNGOVAT S ROVNEJMA KOREKCEMA PŘÍMO DO MIXU
Já to na jazz bassu dělám prostě tak, že obě hlasitosti a tónovou clonu dám na začátku hraní na maximum a zapomenu, že tam nějaký poťáky mám. Na konci hraní je pak zase stáhnu :-) Že bych laboroval s poměrama jednotlivejch snímačů nebo s presencí, to vůbec ne. Když je všechno na max, hraje to IMHO nejlíp.
Totéž praktikuju i u zesilovače - odjakživa jsem furt šteloval poměry, šoupal ekvalizérama a furt nebyl spokojenej. Nakonec jsem zjistil, že je nejlepší se s tím moc nes*at, vytočit všechno (basy, středy, vejšky) na maximum a jen regulovat volume. Žádnej problém :-)
To Mikulík: zajímavý postřeh, akorát když už všechno na maximum, tak i hlasitost (ale to by na nás asi spadla zkušebna...:)) )
Já hraju s otevřenou clonou, v životě jsem to nestahoval, jediná věc, k čemu by mohla být dobrá, když chcete mít nekonkrétní zahuhlaný zvuk, ještě bych to možná uplatnil v Black Metalu a možná Speed metalu, tam bývají basy hodně zahuhlané a nečitelné.
Já bych teda bez ohledu na to, jakej se komu líbí zvuk, tónovou clonu na base nechal. Přijde mi, že jsou situace, kdy se prostě využije - když máme s kapelou rockovější nebo tanečnější aranžmá, nedej bože když slapuju, clonu víc otevřu, když máme jazzový aranžmá a já musim hrát walking bass s prsty pravé ruky nad hmatníkem, tak ji zase zatáhnu, protože se chci víc přiblížit zvuku kontrabasu. Je pravda, že třeba precisional od G&L tónovou clonu vůbec nemaj, ale pro mě to třeba byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem si ji nekoupil (rozhodoval jsem se mezi ní a basou Vivian).
Tonovou clonu mam na max a zvuk upravim na kombu ...
jezis ja driv tonovou clonu na basach i kytarach (tam i ted) nesnasel, ale od VCEREJSKA sem ji zacal hojne pouzivat.. protoze na aparatu (simulace) jsem nemoh dosahnout zvuku "naprosteho duneni", a furt tam byly stredy, no a pak jsem si vzpomenul, ze ten jazz bass ma od zacatku vyroby (no dobre, nebijte me!!! Myslim druhou vlnu jazz bassu) 3 potaky, takze podle me je to hodne dobra vec z moderniho zvuku udela zvuk vhodny na jazz (od ceho se sakra jazz bass jmenuje
)) nebo podobny blbosti....
Největší fór je v tom, že na jazz bass vlastně stejně pořádně nikdy nikdo jazz nehrál :-)))
To je fakt. Třeba Jaco Pastorius - ten nikdy jazz nehrál.
Já věděl, že mě hned někdo chytí za slovo a vyrukuje s Pastoriem. Jenže obecně jazz bass proslavili daleko víc rockoví muzikanti, než jazzmani.
Ne, sorry:-) Musel jsem to napsat, že jo... ale máš pravdu s tim, že se jazz bass víc prosadil v rocku než v jazzu, ale to by se podle mě dalo vztáhnout na celou baskytaru jako nástroj.
To by se vztáhnout dalo, ale tady jde konkrétně o jazz bass, který plánoval Leo Fender jako nástroj vhodný pro jazzmany. To, že si ho oblíbí zrovna rockeři, ho ani v nejdivočejších snech nenapadlo...
to nevadi, hlavne ze se to dela jeste dnes a ma to furt slavu na vrcholku bas.....
jinak citace z knizky VSE O KYTARACH: "..... I když byla používána v celé řadě hudebních stylů, největší úspěch měla, jak to ostatně odpovídalo i jejímu názvu, u jazzových hráčů. V 70 letech mezi ně patřil Jaco pastorius (viz vpravo ))) a Marcus Miller"
To by se vztáhnout dalo, ale tady jde konkrétně o jazz bass, který plánoval Leo Fender jako nástroj vhodný pro jazzmany. To, že si ho oblíbí zrovna rockeři, ho ani v nejdivočejších snech nenapadlo...
...protože tenkrát ještě žádný rockeři nebyli. Zlatý časy, paní...
Jináč, tónová clona je ptřeba zvlášť na dnešních modelech baskytar, jejichž snímače umějí přenášet hodně výšek na úkor správných středů, takže se musí zaclonit. Třeba kámošův mexican Jazzbass měl s otevřenou clonou tak hnusnej zvuk, že...že i slapovat bylo radno polozacloněně. Naopak já clonu skoro vůbec nevyužiji, protože basa hraje tak, jak má, a pokud chci hýbat se zvukem, přidávám druhej snímač.
mikulik napsal:To by se vztáhnout dalo, ale tady jde konkrétně o jazz bass, který plánoval Leo Fender jako nástroj vhodný pro jazzmany. To, že si ho oblíbí zrovna rockeři, ho ani v nejdivočejších snech nenapadlo...
...protože tenkrát ještě žádný rockeři nebyli. Zlatý časy, paní...
Omyl, Dane, v jedenašedesátým roce už rockeři (i když ne zrovna "rockeři" v dnešním slova smyslu) pěknejch pár let hráli - Chuck Berry, Little Richard, Jerry Lee Lewis a další... a pomalu se rodily první rockový kytarový skupiny...
8)
V šedesátym se potkali Beatles, pokud mě hlava nemate, to jo. Ale rock to rozhodně ještě nebyl. Můžem se vo tom hádat
Věř nebo nevěř, tehdy se tomu "rock" říkalo. Proto jsem napsal, že tehdejší "rockery" (i tenhle termín už tehdy existoval) by dneska tímhle pojmem nikdo neoznačil ani náhodou. Ale to je jedno, nebudem se hádat, že ne? :-))
jo je to pravda, tak se rikalo lidem, co hrali "velmi tvrdou muziku )" a nedrzieli se stylu jako byl jazz a podobny....
Tenkrát ale světu vládl hlavně rock and roll, že pánové...
Hendrix byl údajně jedním časákem tenkrát označenej jako Heavy metal:-D
to takový Van Hallen byli označovaný svýho času jako Heavy Metal a když to člověk vidí teď...
ted hraje country ne?? X-D
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Baskytara.com » Baskytara » tónová clona