Téma: Nejlevnější "digitál" Harley Benton BA250H
Baskytarový zesilovač s tranzistorovým předzesilovačem, spínaným zdrojem a zesilovačem ve třídě D o výkonu 250W, váze 3,8kg za 3600kč. Cože?
Opravdu vážení přátelé, opravdu.
Jde o basovou hlavu o váze necelá čtyři kila, ale svýmí proporcemi bych ji zařadil do kategorie midi. Není to už rack, ale taky to není pidihlava co se vám vejde do futrálu na basu. Ale do batohu se vejde dobře. Provedení je celokovové, bytelně působící s pěkným čelním panelem o rozměrech š x v x h: 311 x 64 x 253mm.
Ovládací prvky jsou v pořadí Gain, Low, High, ekvalizér, Color, Contour a Master, tak bych se přesunul k jejich funkci.
Ty krajní - Gain s přepínáním citlivosti pro pasiv/aktiv a Master s mutéčkem, které odstaví zvukový výstup do všeho kromě sluchátek a tuner out jsou jasné a tak se budu věnovat ekvalizaci.
První korekce basy/výšky s přepínači bright a boost jsou funkčně tak dobré, že kdyby tady zesilovač končil, vůbec by to nevadilo. Frekvence zdvihů jsou v dobrém místě a mají velkou šířku ovlivněného pásma. Prostě když se vytočí basy, zvuk je masivní a tučný. Když se vytočí výšky, je to ostré jako kuřecí bindaloo a když se vytočí na doraz oboje vzroste akorát hlasitost. Jsou to podle mě obšlehlé korekce z nejjednodušších raných elektronkáčů, kde málo znamenalo vše. Boost akorát přidává basy, žádné zkreslení se nekoná a bright zase výšky.
Ekvalizér zvuk nijak moc neupravuje (což je docela chyba ), kromě půl centimetru od dorazu se dá říct že jeho účinek není znát. Ale s citlivou rukou u konce dráhy se dá použít a zvuk basy neprzní.
Color knoflík je prostá tónová clona. Čím víc je stáhlá, tím je zvuk více pod dekou. Nepoužívám.
Contour vyrábí ve zvuku "V" na frekvencích které určují jestli jste v kapele slyšet nebo ne. Tak pokud v kapele chcete být slyšet jako to mám rád já, zapomeňte na tento ovladač taktéž Ale na brnkání doma s nahrávkou při učení je fajn.
AUX je vstup pro mp3 a cokoliv jiného, funguje a to je príma. Výstup pro sluchadla a D.I. pracuje správně taktéž.
Tak co, doporučit, nebo ne?
Když jsem zesilovač poprvé zapnul, nasral mě převelice ventilátorek. Docela nepohodlně šumí. Teda na hraní doma, ve zkušebně i na vystoupení je to zanedbatelné ve srovnání s tím co produkují kytarová komba. Vyměnil jsem tedy běsnící ventilátorek za MagLev který jsem odpružil podložkami z bužírky a mám tak společníka i na tiché večery při učení písniček.
Zvuk. Zvuk dělá zesilovač věrný, bez nějakého aparátového charakteru. Prostě dovnitř=ven. A 250W nejspíš opravdu má protože s jednou 12" 8ohm bednou dělá solidní brajgl. Až dostavím i druhou, dám referenci jak moc to ržá
Když to tedy shrnu:
Mínusy:
Hlučnější ventilátorek
Nepohodlné ovládání ekvalizéru
Ovladače Color a Contour jsou pro mě nepoužitelné.
Plusy:
Zvuk - bez debat a pochyb tohle hraje věrně.
250W za 3600
Dobré korekce low/high s Boost a Bright
Výbava - AUX vstup, výstup na ladičku, sluchátka, D.I. - za tyhle peníze? Bingo!
Váha
Rozměry
3 roky záruka.
Takže doporučuju. Anebo počkejte ještě pár měsíců ať vám můžu dát vědět jestli se to třeba nekazí . . .
Ještě fotka jak "moc" je toho uvnitř.