1

Téma: jak pecujete o dráty (struny)????

Dnes, pri ucelnem cviceni, jsem nahodou letmo pohledl na muj hmatnik a uvedomil jsem si, ze ty struny nemely pri natahnuti tu a tu cernou barvu, jakou jsem videl prave pri mem pohledu na celkem spinavy hmatnik, ale ze krasne stribrne draty nakoupene za uzasnych 340kc (45ky hartke) se casem (4? mesice) opravdu promenily v hromadu hnoje a humusu drzici pohormade jen prave diky zbytkum strun.....

Takze dnesni otazka je myslim jasna smile Jak tady kdo pecuje o sve struny, tak aby vydrzely jak vzhledove, tak i zvukove co nejdele nadherne......Sam po kazdym hrani otru cistym suchym hadrikem, ale logicky to casem stejne moc pomahat nikdy nebude... Tak bych se rad dozvedel cizi prispevky na tohle tema....

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

2

Re: jak pecujete o dráty (struny)????

zkus Dunlop čistič je docela fajn

Basy: OLP MM3 Natural, Jolana D-bass se snímači Basslines
Aparat: Mesa BASS 400+ by Rockwell, Gallien-Krueger NEO410, Korg DTR 1000, Behringer BX600
Efekty: MXR Bass D.I.+, Behringer - Bass Chorus, Beta-Aivin - Bass Eq. 3x , Digital Reverb, MultiEffect.
Kabeláž: Planet Waves
Struny: D´Addario (.050-.135) & Ernie Ball (.045-.105)
0 xLajků:

3 Naposledy upravil: Kubš (17. 10. 2005 18.56:38)

Kup si nový struny:-)teda le jako mívám na base hodně dlouhou struny ale humus se mi tam nikdá nedostal a to to nešetřím...vůbec se o ně nestarám....občas je po koncíku otřu do trika:-)Jako zdá se mi že by to chtělo možnáý držet basu v prostoru kam se moc nedostane prach nebo tak něco:-)
NO a každopádně nehrát se sprasenejma rukama:-)

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

4

To jo nejlepší je když si jdeš zabrnkat po vyorání 50Kg brambor big_smile

Aparat: Mesa BASS 400+ by Rockwell, Gallien-Krueger NEO410, Korg DTR 1000, Behringer BX600
Efekty: MXR Bass D.I.+, Behringer - Bass Chorus, Beta-Aivin - Bass Eq. 3x , Digital Reverb, MultiEffect.
0 xLajků:

5

Tak, přesně. Mýt si ruce před hraním je základ. A to i na koncertě. Člověk sice vypadá jako debil, ale... Dunlop 65 je fakt dobrej, ale ještě před jeho použitím není od věci otřít struny hadrem namočenym v lihu. Nicméně, čtyři měsíce je opravdu dost, zvlášť když se jedná o tak levný struny.Jinak, univerzálním řešením je používat dráty hlazené, ale do toho se vám asi nikomu nechce. A to je pochopitelné.

0 xLajků:

6

hlazený struny jsou teoreticky neohratelný ne?tam se bordel nemá kam dostat a mastnota se dá jednoduše setřít hadříkem v lihu. jak jsou na tom ale zvukově oproti normálním a jak cenově? dá se na to vůbec slapovat?

Fokus MusicMan 4str., Digitech BP80, Předzesík Behringer Tube Ultragain Mic 200,stavěný reprobox s Eminence Kappa 15LF 600W, 101dB
0 xLajků:

7

Ano, ano, ano. Dokud ti struna nepraskne, dá se na to hrát do aleluja. Ale samozřejmě to taky ztrácí svý vlastnosti. Cenově jsou dražší, možná proto, že po nich není taková poptávka. Každopádně shánět je může bejt občas problém, jak už jsem psal. Slapovat se dá třeba i na lepidlo, ale není to takovej zvuk, podobně s hlazenkama. Prostě míň harmonickejch, nezvoní to, ale pro mě maj daleko přirozenější zvuk.

0 xLajků:

8

takže na slap to není. míň hramonickej, nezvoní to tolik, takže budou mít takovej kulatej basovější tón bez výšek, jako už nejakou dobu hraný struny? na jaký žánry se třeba hodí? + co myslíš tím lepidlem?

Fokus MusicMan 4str., Digitech BP80, Předzesík Behringer Tube Ultragain Mic 200,stavěný reprobox s Eminence Kappa 15LF 600W, 101dB
0 xLajků:

9

Já teda na ně (hlazený struny) nedám dopustit.
Snad jediná věc,co mi trochu vadí je,že G a D maj takovej tupější zvuk. Jinak mě vyhovuje,že struny jsou tvrdší a maj konkrétnější (plnější nebo hutnější) zvuk a že při skluzech právě nervou prsty a není to struhadlo,kdy na nich zůstávaj cáry kůže a nevržou. Takže sou "furt" čistý. Občas je otřu,když mám pocit že sou ulepený od čehosi (a to si ty pazoury před hraním meju). Jinak slyšel sem na ně hrát i slap a řekl bych,že to zní vcelku dobře,ale je to větší dřina. Já slap nehraju,neboť pro něj nemám využití,ale jako frajeřinka se mi to líbí.

Mé poslání je být nenáviděn, srát lidi ze všech sil a být ignorován. Vaše smůla je, že jsem velmi vytrvalej běžec smile
0 xLajků:

10

Dan: "Slapovat se dá třeba i na lepidlo" - LOL!!!! myslím, že lepidlo slapuje ze všeho nejlíp...

Já struny měním podle potřeby. Když hraju hodně, tak logicky častějc. Abych o něco prodloužil životnost, tak je (kromě leštění Dunlopem) vždycky jednou za čas sundám a vydrbu kartáčkem v horký vodě s Jarem pro odmaštění...

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

11

zkusím to podruhé: co je leppdlo?

0 xLajků:

12

To Gonzo: co je lepidlo, to opravdu nevim. Ale pokud si chceš poslechnout, jak zní slap na hlazenejch strunách, poslech bych si nějakou starou funkovou nahrávku, třeba Stand! od Sly and the Family Stone (samozřejmě tam bude mít na zvuk vliv víc věcí než jenom struny).

0 xLajků:

13

stahl a poslech jsem stand a basa tam zní úplně normálně, jak prstama, vůbec ne jako slap

0 xLajků:

14

Já myslel celou desku, nevim, v kterejch písničkách přesně slapuje. Sorry za nedorozumění.

0 xLajků:

15

To Gonzo: Ještě jeden typ. Zadej si www.basstasters.com (myslim, že je to takhle, kdyžtak je to prvni odkaz, když na Google zadáš "bass tasters"). Jsou tam MP3 vzorky ruznejch bas, aparátů a strun, vždycky hrajou stejný věci, aby se to dalo porovnat. Je tam i vzorek slapu hranej na hlazený struny (Sadowsky Flats), myslim, že je to Aeroplane od RHCP.

0 xLajků:

16

Gonzo, to je jen taková nevinná slovní hříčka. Ty jsi snad lepidlem nikdy nic neslapoval?

0 xLajků:

17

joj tak na ten dunlop se optam, nj novy struny, ja study chudent, ktery ma na svacinku smile)))))))))

kazdopadne diky.. a muze nekdo rict naky rozdily mezi norm. a hlazenyma strunama???? Hlazeny jsem nikde jeste nemel, ale prej maj nak mi vyraznej zvuk.......

0 xLajků:

18

Roundwoundy jsou ostřejší, hlazený znějí jemněji, "tepleji" a víc vintage... a taky se na ně IMHO pohodlněji hraje.

0 xLajků:

19 Naposledy upravil: Dr. Gonzo (19. 10. 2005 14.24:33)

asi sem guma, to lepidlo sem teda moc nepochopil.
ty ukázky jsem poslouchal a slap na ty hlazený je takovej nezvik, nezvoní. Ale na prsty se mi zdají lepší

0 xLajků:

20

Dr. Gonzo: I ty nedovtipo smile) Jak se správně česky vyslovuje slovo "slapování"? No přece "slepování". A čím se slepuje nejlíp? No přece lepidlem :-)))

0 xLajků:

21

gonzo: nejses sam, kdo to nepobral smile)))))))

0 xLajků:

22

aha  big_smile

0 xLajků:

23

smile))))

0 xLajků:

24

heh no hele jednou sem viděl inzerát "rád bych basu na kterou se dobře slepuje...."

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

25

no já viděl inzerát "koupim basu, třeba i hodně jetou. Rád slepuju" big_smile

0 xLajků:

26

Gimzy + Kubš: LOL!!!!!!!!!

0 xLajků:

27

No včera jsem konečně natáhl nový struny, samozřejmě hlazený, a to byste se divili, jaký maj v čerstvym stavu zvonivej kovovej zvuk ! Chemoprénování jedna báseň !

0 xLajků:

28

Na roundwoundy používám FastFret of GHS, měl jsem i Dunlop 65, ale moc mi to nesedělo. Když už jsou struny špatný, tak je jednou vyvařim, pak je vyhodim. Na hlazený struny nepoužívám nic, proč taky.

MusicMan Stingray, Eden WT-400 Traveler, Aguilar GS112
0 xLajků:

29

Struny, ty moc neřeším, jednou za čas je protáhnu suchým hadrem a když stojí za výkal, tak je vyměním a nechám do rezervy - co kdyby na akci některá praskla...

0 xLajků:

30

Na kytaru se mi osvědčil Fast Fret a Kyser, ale je tam drobná odlišnost oproti basovým strunám - pouze jedna vrstva vinutí.

Co se osvědčilo na basu:
* vyvařit v jarové vodě (nešetřit jarem), pak propláchnout vodou
* vymáchat v benzínu či Acetonu
* asi nejlepší možnost - ultrazvuk např. v optice. Žel v optikách zhusta přecházejí na menší vaničky a struny tam prostě nevlezou :-(

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

31

Dr. Gonzo napsal:

hlazený struny jsou teoreticky neohratelný ne?tam se bordel nemá kam dostat a mastnota se dá jednoduše setřít hadříkem v lihu.

Nezapomeň, že struna nestárne jen korozí, ale i vytažením materiálu jádra, tzn. nemusíš na ně ani hrát, stačí, když jsou natažené...

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

32

Ultrazvuk? No to je dobrý...

Hehe, to by asi prodavačka v optice čuměla, kdybych jí položil na pult paklíček začernalejch strun :-))

0 xLajků:

33

ale slecno, to mi predepsal pan doktor smile))

0 xLajků:

34

Mozna se budete divit, ale kdyz jsem (v nekolika ruznych optikach) poprosil a vysvetlil, tak me s kytarovyma strunama nikde neodmitli. S basovyma pouze z technickych duvodu - mala vanicka... A v nejhorsim pripade zaplatite jako za cisteni bryli...

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

35

To musím někdy zkusit :-)

0 xLajků:

36

Mimochodem šel jsem si dneska koupit nový struny. Peněz nemaje, s myšlenkou na pořízení oblíbenejch Fenderů jsem se okamžitě rozloučil a chtěl si vzít obligátní červený Warwicky. Jenže ty neměli... tak jsem za čtyři kila odešel s balíčkem Hartke HSB445 Bass Strings - .045, .065, .080 a .105. To jsem zvědavej, co to bude...

0 xLajků:

37

JÁ TI TO POVIM, KOUPIL SEM SI JE V PÁTEK.NATÁHNUL JE , BASU ZAPOJIL A JENOM ČUMĚL.NEVIM JAK DLOUHO VYDRŽEJ, ALE PŘÍDE MI ŽE ŽÁDNÝ STRUNY MI EŠTĚ TAKHLE NEHRÁLY A TO SEM JICH VYZKOUŠEL FAKT HODNĚ....PROSTĚ MAZEC

0 xLajků:

38

JÁ TI TO POVIM, KOUPIL SEM SI JE V PÁTEK.NATÁHNUL JE , BASU ZAPOJIL A JENOM ČUMĚL.NEVIM JAK DLOUHO VYDRŽEJ, ALE PŘÍDE MI ŽE ŽÁDNÝ STRUNY MI EŠTĚ TAKHLE NEHRÁLY A TO SEM JICH VYZKOUŠEL FAKT HODNĚ....PROSTĚ MAZEC

0 xLajků:

39

ja ted mam hartke taky a zdaj se mi v poho...

0 xLajků:

40

Mates & juhuuu: Fakt, jo? Tak to se nemůžu dočkat, až bude zkouška. Hlavně si dost slibuju od toho .105 éčka, na to jsem párkrát hrál a to bylo jak blížící se zemětřesení. Éčko s průměrem .100, na který hraju teď, mi tak bombastický nepřijde.

0 xLajků:

41

TO FAKT ZÁLEŽÍ NA VKUSU, JÁ HRAJU PŘEVÁŽNĚ NA PĚTKU A VOBOUVÁM 45, TAKŽ E105 , MI PŘÍDE UPLNĚ NORMÁLNÍ.MOJE PŘEDCHZÍ NADŠENÍ SE TROCHU ZKLIDNILO, ZJITIL SEM ŽE STRUNY SICE HRAJOU FANTASTICKY, SOU KONKRÉTNÍ, NÁDHERNĚ ZVONĚJ A PŘITOM NEJSOU UŘVANÝ, AL EBOHUŽEL HLUBOKÝ H SE MOC NEPOVEDLO, JE TAKOVÝ NAHLUCHLÝ........ALE TO SE TĚ ASI MOC NETÝKÁ:)

0 xLajků:

42

Hluboký H se mě opravdu moc netýká :-) Ale nejsi v tom sám, jeho znělost, nebo spíš neznělost je docela častý problém...

0 xLajků:

43

JOJO  NEJNI TO V BASE, TA TO ZVLÁDÁ AŽ BĚDA, ALE U TĚHLE LEVNĚJŠÍCH STRUN, SE TO ZKRÁTKA VŽDYCKY NEPOVEDE.

0 xLajků:

44

sakra, to ani nevim, ze je problem z "H", no kazdopadne mam 4ku....

0 xLajků: