1 Naposledy upravil: UR (18. 03. 2011 14.21:04)

Téma: Tone Woods :o)

Na TB jsem našel 3 úžasné slepé testy na posouzení vlivu dřeva na zvuk basy. Poslechněte a když tak napište postřehy.
Já jsem popravdě poznal jen s obtížemi jasan/olše a nechal se nachytat a pak ještě hmatník javor/palisandr. U testu olše/prkno jsem zcela pohořel  lol  Ale pobavil jsem se skvěle, v podstatě na svůj účet.  big_smile

JASAN / OLŠE
http://www.talkbass.com/forum/f8/can-yo … er-738084/

JAVOR / PALISANDR
http://www.talkbass.com/forum/f8/can-yo … od-738762/

OLŠE/PRKNO
http://www.talkbass.com/forum/f8/scrap- … ce-743932/

0 xLajků:

2 Naposledy upravil: Štěpán Axman (18. 03. 2011 10.03:37)

Re: Tone Woods :o)

Tak to je síla....

ale zajímavé je, že když jsme nedávno s URem se slezli ve zkušebně a projížděli můj novej setup, tak jsme zkoušeli i jasan JB a olše JB (obojí s javorovým krkem a hmatníkem).
A rozdíl v charakteru zvuku byl naprosto diametrální.... až se mi nechce věřit, že to bylo jen snímačema a spacingem....
nebo že by měl lakovanej hmatník takovej vliv na zvuk?

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

3

Štěpán Axman napsal:

nebo že by měl lakovanej hmatník takovej vliv na zvuk?

Zkoušel jsem to jenom na bezpražci a rozdíl lak versus nelak byl dost značnej, takže se tomu přikláním..

0 xLajků:

4

UR napsal:

Na TB jsem našel 3 úžasné slepé testy na posouzení vlivu dřeva na zvuk basy. Poslechněte a když tak napište postřehy.

Tak jsem asi slepej nebo blbej, nebo nevim, ale kde jsou na TB ty ukázky k poslechnutí?

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

5

UR dal linky na stranu, kde sú výsledky...musíš si v konkrétnom vlákne prekliknúť na prvú stranu...ja som inak tiež slušne pohorel

0 xLajků:

6

Tak borec hral schválne tak aby ten rozdiel bol minimálny,to je jasné po prvom počutí  smile

Sadowsky UV70-5     Xotic XJ1-5T  fretless     
                 Markbass F500
            Glockenklang DuoLight
0 xLajků:

7 Naposledy upravil: UR (18. 03. 2011 14.22:47)

Aidamos napsal:

Tak jsem asi slepej nebo blbej, nebo nevim, ale kde jsou na TB ty ukázky k poslechnutí?

Sorry, blbost na mé straně, na tvé jen trocha nesamostatnosti  smile
Opraveno.

0 xLajků:

8

UR napsal:
Aidamos napsal:

Sorry, blbost na mé straně, na tvé jen trocha nesamostatnosti  smile
Opraveno.

Tak jsem slepej, páč na první stránku mě napadlo kouknout, ale stejně jsem to ňák přehlíd  big_smile

0 xLajků:

9

Haha, tak se klidně přiznám, že jsem hluchej, jak poleno. Nepoznal jsem ani olše vs. jasan, a trefil jsem při testu prkno vs. olše jen jednou - tzn. jedno prkno jsem považoval za olši...:) smile Zajímal jsem se hlavně o test těl, hmatníky zkusím možná pozdějí, ale zatím jim moc významu nepřikládám...

Pár poznámek k testu:

V podstatě autor dokazuje, že je vliv těla na zvuk zanedbatelný a že "rozdíly" jsou dané spíš psychologicky - očekáváním, jak by to tělo mělo hrát, zatímco v reálu ten rozdíl není. Moje poznámka by byla, že tyhle "fámy" ohledně vlivu materiálu těla na zvuk musely taky někde vzniknout, takže někde se určitě dá vyhledat reálnej základ. To souvisí i s druhou poznámkou, že se takovéto nahrávky nedají považovat za reprezentativní. Jednak je tam komprese (mp3), jednak se podle mě liší nahrávka v mixu a na koncertě dost výrazně, a tam už ten rozdíl znát bude. Sice jsem si ten thread celej nečetl, ale zachytil jsem, že tam snad někdo psal, že kdyby se udělala frekvenční analýza, tak se dojde skutečně k tomu, že tam rozdíl je. No a koncertní podmínky můžou fungovat jako zesilovač některých vlastností (konkrétnost olše vs. trochu mid scoop u jasanu).

Další věc je, že se v testu neřeší, jak velkej vliv má na rozdíl zvuku staří strun. Ze zkušenosti vím, že jasan je hodně náchylnej na kvalitu a stáří strun, zatímco olše rozhodně ne tolik. Že by třeba snímače degenerovaly se stárnutím strun na různým těle různě, tomu teda moc nevěřím, takže si troufám říct, že tam nějaká závislost je a má praktickej dopad - což autor testu opomíjí. smile

Osobně jsem si z toho testu vzal poznatek, že je velmi vhodné se taky při výběru nástroje zaměřovat na snímače, spacing a tvar těla. Ne pouze na materiál. To i docela sedí vlastnostma, který jsem si na dosavadních nástrojích vyzkoušel... smile

Neuser for president! Sadowsky, Fender a Vlasak taky...
0 xLajků:

10

Klusi napsal:

V podstatě autor dokazuje, že je vliv těla na zvuk zanedbatelný a že "rozdíly" jsou dané spíš psychologicky

podle mě to dokazuje že z těch nahrávek to nejde poznat, to je všechno. Ty fakt nepoznáš jestli hraješ na olšovej nebo jasanovej JB? Já i na sucho. názor že materiál těla nemá vliv na zvuk považuju za mírně řečeno zvláštní.

0 xLajků:

11

deafslap napsal:

podle mě to dokazuje že z těch nahrávek to nejde poznat, to je všechno. Ty fakt nepoznáš jestli hraješ na olšovej nebo jasanovej JB? Já i na sucho. názor že materiál těla nemá vliv na zvuk považuju za mírně řečeno zvláštní

Doteď jsem si troufl říct, že poznám. Koneckonců měl jsem oboje a už zhruba vím,kde jsou silný i slabý stránky obojího. Ale ten borec z TB mě nachytal na švestkách.. Myslím si, že chtěl trochu rozvířit vody zaprdělosti, což se mu povedlo. Jako pořád mě nepřesvědčil, třeba u Juraje Grigláka je cítit charakter jasanovýho Sadowskýho dost výrazně a on toho umí perfektně využít - hutnej spodek + brilantní perkuse (výšky)...

0 xLajků:

12

ale ty dřeva jsou jiný, když na to hraješ tak to přece slyšíš, to je teď  nějaká móda říkat, že je to jedno z čeho vyrobíš basu. Já kdysi taky nahrál Squier PB a 78 PB a málokdo to poznal, to ale neznamená že jsou stejný, proboha.

0 xLajků:

13

To ale on ani neříká... Tvrdí, že jasan 78PB je ve výsledku stejnej jako 78PB olše. Móda? To nevím, takovejhle thread vidím poprvé...

0 xLajků:

14

Klusi napsal:

že kdyby se udělala frekvenční analýza, tak se dojde skutečně k tomu, že tam rozdíl je.

KDyby se udelala analyza tak se zjisti ze kazda jednotliva basa je uplne jina at je z ceho je smile

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

15

Myslim, že se tady to forum začíná trocuh opakovat, pro ty kdo si to taky myslí nedoporučuju číst mů příspěvek!!

Jistej sem si nebyl skoro nikde... jednoduše to dokazuje, že to, co z basy leze ven moc dřevo neovlivňuje a dost věcí co se tady řešej je akorát handrkování vo hovně (asi jako jestli máte doma stůl dubovej, nebo z dřevotřísky). když člověk ale kouká na hmatník tmavej, nebo světlej, tak z toho nástroje má dycky jinej pocit a to se na výslednym zvuku podepsat může výrazně... - důležitý je mit pěknou a pohodlnou basu :-) (spacing snímačů má ale vliv velikej bych řek)

týpek to zahrál pěkně, až sem ho podezdříval, jestli to všechno nehraje na stejnou basu

0 xLajků:

16

girzi napsal:

ednoduše to dokazuje, že to, co z basy leze ven moc dřevo neovlivňuje

ty vole! smile to sou moudra

0 xLajků:

17

Klusi napsal:

V podstatě autor dokazuje, že je vliv těla na zvuk zanedbatelný a že "rozdíly" jsou dané spíš psychologicky - očekáváním, jak by to tělo mělo hrát, zatímco v reálu ten rozdíl není.....Osobně jsem si z toho testu vzal poznatek, že je velmi vhodné se taky při výběru nástroje zaměřovat na snímače, spacing a tvar těla. Ne pouze na materiál.

Ano aj nie...skutočný rozdiel su konštrukčne veci,preto hraju inak fodery ako jazzbassy a podobne,ale ten rozdiel v materialy je určite a velký...ono to začína a končí v rukách hráča,ten borec to zahral tak,aby každeho zmiatol,čo sa mu podarilo...keby to chcel spravit opačne,tak by každemu dokazal aj skrz nahravku že ten rozdiel je velký,už len agresivnejšou hrou alebo obyčajným slapom.Vobec by som z tých nahrávok nevychádzal do nejakeho "obecného moudra"  smile

Sadowsky UV70-5     Xotic XJ1-5T  fretless     
                 Markbass F500
            Glockenklang DuoLight
0 xLajků:

18

girzi napsal:

jednoduše to dokazuje, že to, co z basy leze ven moc dřevo neovlivňuje

To ze nepoznas ktera drevo je ktere dokazuje ze drevo neovlivnuje zvuk nastroje ?

V tom pripade Klausuv knir jednoznacne dokazuje ze ma kolik v prdeli.

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

19

decko napsal:

ten borec to zahral tak,aby každeho zmiatol,čo sa mu podarilo...keby to chcel spravit opačne,tak by každemu dokazal aj skrz nahravku že ten rozdiel je velký,už len agresivnejšou hrou alebo obyčajným slapom.Vobec by som z tých nahrávok nevychádzal do nejakeho "obecného moudra" 

jj

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

20

spider napsal:
Klusi napsal:

že kdyby se udělala frekvenční analýza, tak se dojde skutečně k tomu, že tam rozdíl je.

KDyby se udelala analyza tak se zjisti ze kazda jednotliva basa je uplne jina at je z ceho je smile

A podle mě kdyby se dělala frekvenční analýza na té samé base s různejma strunama tak se zjistí, že je to zase pokaždé jiné.

0 xLajků:

21

Aidamos napsal:

A podle mě kdyby se dělala frekvenční analýza na té samé base s různejma strunama tak se zjistí, že je to zase pokaždé jiné.

Taky myslim. Spolecne prvky by tam asi byly, ale kmita cela soustava, cili kazda zmena vyvola rozdil

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

22

Aidamos napsal:
spider napsal:
Klusi napsal:

Neshouhlasím... Přece ten nástroj některý frekvence přirozeně ztlumí, některý zesílí. Detaily se lišit budou, ale průběh rozhodně ne...

0 xLajků:

23

deafslap napsal:

ale ty dřeva jsou jiný, když na to hraješ tak to přece slyšíš, to je teď  nějaká móda říkat, že je to jedno z čeho vyrobíš basu. Já kdysi taky nahrál Squier PB a 78 PB a málokdo to poznal, to ale neznamená že jsou stejný, proboha.

...protože linkový amatérský nahrávky sou uplně k HOVNU...to je ten zásadní problém....proto většinou ty rozdíly nejsou tak markantní
celkově takovýhle testy sou uplně k ničemu...na druhou stranu se dá leccos udělat dobrou nahrávkou a rukama, protože kdyby to mělo takovej vypovídající efekt, tak všicí hrajem na Skvér Classic Vibe pač přece Edu Friedlandovi hrajou...

trošku jsem alergickej na podobný thready, pokud to ještě někdo neví tak s troškou snahy si lze z obecenstva vystřelit a to velmi nepěkně - ono říct "mám tu deset bas 8 shitů a 2 Hiend a koukejte to poznat"
tak u pasivních bass je to prakticky nemožný - linka hrozně zvuk zploštuje..

vlivy:  tvar těla - to je imho děsnej mýtus, materiál těla - to už bych řekl že roli hraje stejně jako materiál hmatníku, popřípadě tlouštka krku - u určitejch dřev prostě člověk cejtí stejný znaky at je to PB nebo MM, ale zas orientovat se dopředu podle materiálu mi taky nepříde košer, snímače a umístění snímačů maj samozřejmě absolutní vliv - jenže možná ještě větší vliv má práce pravačky big_smile:D:D:D

můj osobní názor je, že hodně je v hlavě a CO CHCETE SLYŠET...což hodně zastírá a kalí mysl big_smile

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

24

Klusi napsal:

Neshouhlasím... Přece ten nástroj některý frekvence přirozeně ztlumí, některý zesílí. Detaily se lišit budou, ale průběh rozhodně ne...

No tak je to ciste akademicka debata, parkrat sem videl osciloskop v akci a jak se zacnou skladat vlneni tak poznat v tom cokoliv je docela divocina

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

25

To jsem rád, že vás to trochu pobouřilo  big_smile
Podle mě má dřevo zásadní vliv na zvuk a fakt, že z těch nahrávek na TB to moc poznat není je daný spoustou věcí:
- komprimovaná mp3
- linkový signál bez aparátu
- způsob poslechu (bedničky, repráčky, sluchátečka špunty = shit) - aspoň já jsem teda neměl možnost to jinak poslechnout
   / tady by mě zajímal malý test - a asi ho udělám - stahnu ty mp3 do přehravače a pustím si je ve zkušebně pořádně vohulený z aparátu  smile  /
- bezpohlavní hra toho týpka
- nástroj na kterým to testoval - MIM - jakou kvalitu má asi ta olše a ten jasan?
- používal krk s palisandrovým hmatníkem, kterej podle mě rozdíl jasan/olše trochu stírá

0 xLajků: