1

Téma: Indukce ve snímači

Pomohli byste mi pochopit jakým způsobem se ve snímači indukuje napětí? Vlivem kmitání struny se nejspíš mění magnetický indukční tok cívkou. Jenomže struna je přece pouhý kov, kterým neprotéká žádný proud. Proto její pohyb nemůže indukovat napětí.
Cívka je ale navinutá kolem permanentního magnetu. Je tedy možné, že by kovová struna svým kmitáním (= směrem ke snímači a od něj) vyvolávala malé pohyby tohoto magnetu, čímž by k elektromagnetické indukci jistě docházelo?

0 xLajků:

2

Re: Indukce ve snímači

Je to tak.. d[fí]/dt

0 xLajků:

3 Naposledy upravil: galapetr (24. 02. 2011 02.11:20)

ale néééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééé, žádnej magnet se nehejbe (mechanicky)

strunou sice neprotéká žádný proud, ale jeji pohyb v blízkosti magnetu vyvolává změny magnetického pole a tyto změny se přenášejí do cívky. Objev páně Ampéra je reverzibilní (tedy průchod proudu cívkou vyvolává magnetické pole, a naopak změna magnetického pole indukuje v cívce proudový impulz).

0 xLajků:

4

...díky  wink

Ale zajímalo by mě, jak konkrétně se magnetické pole pohybem kovové látky uvnitř něj mění. Dochází snad k deformaci siločar?

A jak se takto přenesou vyšší harmonické frekvence?

0 xLajků:

5

Nejsem si jist, ale myslím si, že magn. pole se zeslabuje a zesiluje podle toho, jak ta struna kmitá (větší výchylka - větší změna napětí), dál už to bude spíš záležitost kmitání a vlnění, jestli se nepletu.

0 xLajků:

6

galapetr napsal:

...Objev páně Ampéra...

To by Tě tedy Ampérův současník, souputník a objevitel elektromagnetické indukce Michael Faraday asi neměl moc rád...

Doporučená literatura k samostudiu elektromagnetické indukce pro shalom:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kon … A9_indukce
http://www.converter.cz/fyzici/faraday.htm
http://zivotopisyonline.cz/andre-marie- … 5-1061836/
http://www.zsharcov.cz/Predmety/Fyzika/ … ndukce.pdf
a samozřejmě http://www.google.cz/search?q=elektromagnetická+indukce

Čtyřky: Ibanez MC924DS Half & Half (1982) + kontrabasy: masiv 4/4 s bassreflexem! (~1890) a polomasiv Cremona 3/4 (~1985)
Pětky: MTD fretless 35" od Ondřeje Lišky (2004) a Lakland 55-02 Deluxe (2005)
EBS TD650, EBS NEO-212 + 1x 15" JBL E-140 a do hospody GK MB150E-III-112
Autorizovaný záruční a pozáruční servis Yamaha, Ampeg a Line 6
0 xLajků:

7

ja si myslim ze to funguje na principu pohybu vodice v magnetickem poly... a napeti na strune sice zadne privedene neni ale kolem nas je ve vzduchu plno volnych nabitych elektronu ... jako dukaz mas treba digitalni voltmetr ten kdyz zapnes a das na nejmensi rozsah tak ti tam taky skacou cisla... jinak tohle by se dalo overit i galvanometrem... ale je to jen moje uvaha..

nejsem zadnej zkusenej ale taky umim hrat big_smile, Cort Action V - vybiranej ocividne z hodne kusu protoze hraje jako dobytek.. a Hocke BG210
0 xLajků:

8

Argo22 napsal:

ja si myslim ze to funguje na principu pohybu vodice v magnetickem poly...

Tohle je správná domněnka, zbytek bych si troufal tvrdit, že s tím nemá moc společného..

0 xLajků:

9

4ksch napsal:

To by Tě tedy Ampérův současník, souputník a objevitel elektromagnetické indukce Michael Faraday asi neměl moc rád...

Teda já jsem vůl jak anděl :-)
(i když mám pocit, že v porovnání s teoriemi o fungování elmag snímačů v některých příspěvcích, je záměna jmen dvou zakladatelů elektrotechniky snad ještě chybou poměrně malou - nějak jsem přemejšlel o proudu a tak jsem použil první automaticky k proudu asociované jméno :-) ).

0 xLajků:

10

snímač funguje takto,snímač sám osobě je magnet,bud ferit, nebo alinco,to už je jedno,kolem magnetu je cívka ,z měděného drátu o síle zhruba 0,005mm, o impedanci minimálně 6kg ohmu,na začátek vynutí cívky je zapojena zem,tudiž stínění a na konec signál,takže kolem snímače je magnetické pole,které kmitající struna indykuje

0 xLajků:

11

nechci zakládat nové tema,tak to dávám sem, opčas se mě stává že se mě basa změní na elektro léčebný nástroj, masážuje mě prsty mírným brněním, je to docela nepříjemné, ,tak jestli někdo neví kde je chybka big_smile

0 xLajků:

12

fedeer napsal:

nechci zakládat nové tema,tak to dávám sem, opčas se mě stává že se mě basa změní na elektro léčebný nástroj, masážuje mě prsty mírným brněním, je to docela nepříjemné, ,tak jestli někdo neví kde je chybka big_smile

Bacha na to, pár lidí už takhle zařvalo  hmm

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

13

no právě ale jak je to možné
sad

0 xLajků:

14

Nědělals něco s kobylkou? Pod ní by měl bejt vyvedenej drát, co má bejt vodivě s tou kobylkou spojenej, mělo by to bejt uzemnění, jesli se nepletu..

Aguilar a německý Warwicky..
0 xLajků:

15 Naposledy upravil: fedeer (19. 03. 2011 13.43:23)

kobyla je uzeměná jak má bejt vše je uzeměno přímo na zem samice jacku

0 xLajků:

16

Ahoj
NEPODCEŇOVAT
doporučuju překontrolovat zásuvku na 230 V jestli je v ní připojen ochraný vodič (zelenožlutý na kolík zásuvky)
a pak můžeš zkusit když to bude brnet dát voltmetr jeden hrot na basu ( struny , kobylku či kde tě to ´´brní´´ a druhej na kolík zásuvky a podívat se kolik naměříš , ale to je jen orientační a nemusí to nic ukázat.Nejlepší by bylo nechat si zkontrolovat jak aparát tak i tu zásuvku od revizního technika mají na to měřáky ,pokud seš Brňák tak by sme se asi nějak domluvily .
Dělá Ti to jen v nějaké zásuvce nebo úplně všude kde hraješ?

Radek

0 xLajků:

17

tak přímo brnák ne ale kousek od brna  ale nějaký revizák to by se teda hodi smile

0 xLajků:

18

fedeer napsal:

tak přímo brnák ne ale kousek od brna  ale nějaký revizák to by se teda hodi smile

máš SZ

0 xLajků: