1

Téma: G struna hraje jakoby 2 různé tóny

Zdravím všechny, mám takovej větší problém.Když zahraju na G strunu na libovolnym pražci tak to zní jak kdybych zahrál 2 ruzny tóny a absolutně nevím co s tím a už vubec nevím čím by to mohlo byt. sad Nemá někdo nějakej nápad, nebo zkušenost?Předem moc díky za jakoukoliv radu...

0 xLajků:

2

Re: G struna hraje jakoby 2 různé tóny

Můžeš nám to nějak blíž přiblížit? Nebo nahrát.. Zkus to zahrát znova se zatlumením ostatních strun, jestli se ti nerozeznívají od toho tónu na Géčku

0 xLajků:

3

http://horacius1.sweb.cz/nahravka.wav

tak tady to je nevim jestli sem ten problém popsal přesně, však uvidíš.Každopádně je divny že to dělá jen u toho Géčka a jinak ostatní struny sem taky tlumil...btw. tady to nezní ještě tak strašně ale ve skutečnosti je to fakt hrozny a strašně znatelny...

0 xLajků:

4

Mně to spíš příjde jakoby ti ta struna hrála zvlášť výšky a zvlášť basy a proto to zní jako dva tóny. Dal bych nové struny, nebo spíš zkusil natáhnout nějaké třeba staré Gčko, jestli to dělat nebude tak to bude tou strunou!

PROFÜL
AVBS5 ´99/00 & EBS HD350+Genz Benz GB212T+115 Emi Gamma+Warwick WCA 211Pro(2x CELESTION BN10-200S)
♫♪♫♪ tak tohle je pro mě španělská vesnice
0 xLajků:

5

Barius napsal:

Mně to spíš příjde jakoby ti ta struna hrála zvlášť výšky a zvlášť basy a proto to zní jako dva tóny. Dal bych nové struny, nebo spíš zkusil natáhnout nějaké třeba staré Gčko, jestli to dělat nebude tak to bude tou strunou!

no fakt...super diky moc :-)...to mě ale fakt absolutně nenapadlo že by to mohlo byt strunou.Myslel sem že třeba lektronika nebo kdo ví co jestly snímače nebo špatny odstínění ale struna sem si teda fakt nemyslel každopádně ještě jednou diky :-)

0 xLajků:

6

Ale zas na druhou stranu.... máš něco, co nikdo nemá smile

Yamaha TRB-5P; Sandberg California TM2 5 str.; Lakland Skyline 55-02 Deluxe; Fender Jazz Bass (US 1976); Fender Jazz Bass Fretless; EBS Gorm 350 (2x10"); EBS Neo Drome 150 (1x12"); EBS Microbass II Preamp/DI Box
http://www.monantes.cz/
http://www.tombowling.cz/
0 xLajků:

7

Ivo napsal:

Ale zas na druhou stranu.... máš něco, co nikdo nemá smile

jako jo znělo to jako nějakej efekt :-D ale přece jenom to bylo jen na jedné struně a jen na některejch pražcích a ne vždy to ladilo :-)

0 xLajků:

8

Tak to je mazec big_smile toho by se dalo využít smile

0 xLajků:

9

Měl jsem s tímto a s laděním obecně problém na Neuseru. Příčina byla v malém odstupu struny od snímače - při kmitání to v podstatě vždycky dělalo flažolet. Koukni kdyžtak i na výšku snímačů.. smile

Neuser for president! Sadowsky, Fender a Vlasak taky...
0 xLajků:

10

Klusi napsal:

Měl jsem s tímto a s laděním obecně problém na Neuseru. Příčina byla v malém odstupu struny od snímače - při kmitání to v podstatě vždycky dělalo flažolet. Koukni kdyžtak i na výšku snímačů.. smile

tohle mi dela Viv na vsech prazdnych strunach, nejvic na Acku... je to fajne, je pak plnejsi zvuk smile

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

11

sakra koukám že by se z toho dala udělat nakonec dobrá přednost baskytary :-D

0 xLajků:

12

Štěpán Axman napsal:
Klusi napsal:

tohle mi dela Viv na vsech prazdnych strunach, nejvic na Acku... je to fajne, je pak plnejsi zvuk smile

Co je to za blbost?? big_smile

0 xLajků:

13

Klusi napsal:
Štěpán Axman napsal:
Klusi napsal:

Co je to za blbost?? big_smile

tak ono to neni zas tak slyset (v kapele absolutne ne, jen kdyz clovek hraje fakt jemne a posloucha to), kdyz clovek hraje ciste jen prazdnou strunu tak se tam ozyva cosi flazoletovyho....

Jsem  TU
0 xLajků:

14

Štěpán Axman napsal:

kdyz clovek hraje ciste jen prazdnou strunu tak se tam ozyva cosi flazoletovyho....

Vlk?

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

15

to je vlk? ja myslel ze vlk je, kdyz ti ton jakoby vibruje

Jsem  TU
0 xLajků:

16

Axle - v případě neuseru to byl přímo tón "nad" hraným tónem... Nad dvanáctým pražcem to už bylo tak výrazný, že se basa nedala naladit. Po úpravě výšky snímačů naprosto v pohodě... smile U Viviana těžko říct, co to vlastně je.

Ad vlk - myslím si, že to není, když ti tón jakoby vibruje..:) Dovolím si citovat odsud - http://www.k-audio.cz/testy3.asp?ID=363

"Vlčí efekt je vyvolán tím, že systém krk+tělo začne kmitat na rezonančním kmitočtu. Energie vibrace struny je absorbována dřevem na výraznou vibraci kolem určitého kmitočtu a pro snímač už jí moc nezůstane"

Moc se mi ta formulace nelíbí, protože při rezonanci se kmitání obvykle zesiluje. Nicméně ta druhá věta je přesný popis toho, co se při vlku děje. Asi je to způsobeno tím, že ten systém krk-tělo začne kmitat v opačné fázi a tím tlumí... Je to zajímavý téma vzhledem k tomu, že na Celinderu lehkej vlk je (na C), ale je to tady dost offtopic. smile

0 xLajků:

17

Aha takže když mezi baskákama řeknu že mam vlka tak by to všichni měli pochopit tak že mam problém s basou a nejdojde k trapnýmu omylu smile
No když sem si dal smímače hodně vysoko (u toho mojeho shiťáka to teda ani moc vysko neni) tak se mi dělo něco takovýho jenom tak výrazně že naprost nebyl rodzdíl většiny "tónů" na A a D

tfujSTAGG basa
tfujSTAGG kombo
0 xLajků:

18

já myslím, že to bude něco jak říká Klusi ... prostě to hraje faložety ...

na zjištění vlků je super projet si celý hmatník s nějakým oktáverem (hodně dobře se to projevuje u synth presetů Ampeg SVX softwarového pluginu) ... tam kde ti hraje víc flažolet než základní tón ten efekt přestane úplně fungovat ... na fenderovi mi to dělá na 10 pražci na G struně ... na Sivčákovi to bylo tušim kolem toho 10. pražce zase na Déčku smile ... pokud to dělají všechny polohy, zkusil bych vyměnit tu strunu a nebo upravit dohmat, jak píše Klusi smile

Fender American Deluxe Jazz Bass '08
Empress Compressor -> Boss LS-2 Line Selector (-> Zoom B3) -> Fishman Platinum Pro EQ -> Markbass F 500 -> 2x Markbass Traveler 121H
0 xLajků:

19

Kronův případ myslím vyřeší jiný struny, může to dělat špatně dotažený opředení na struně. A vlčka na base taky mam - na prázdnym áčku něco podobnýho jako řikal Axl. A v mym případě je to asi usazením v nultym pražci - mam takovej pocit...

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

20

Podle té nahrávky si myslím, že je to opravdu moc vysokým snímačem na straně G struny - zkus snímače o pár mm snížit, mělo by to pomoct.

Sadowsky NYC Standard 5, Moon JJ-4, Moon JJ-5, Hofner Club Contemporary, Squier CV50 P-Bass butterscotch blonde, Fernandes P '78, Tokai P '81, Warwick Corvette Standard 5 fretless
Mesa Walkabout head, GK MB500, GK MB200, Tecamp Puma 500, Genzler Bass Array 12-3, Bergantino HS410, Genz-Benz NeoX 212T, Greenboy Bassic 15
0 xLajků: