1

Téma: JB Mašek po úpravách

Ahoj, konečně jsem se dokopal k napsání tohoto příspěvku, v inzerci jsem se dostal k výše zmíněné base a rozhodl jsem se ji náležitě poupravit. Vytahat pražce, nahřátí pájkou, jemné podstrčení nože a vysunutí, vyčištění drážek, zalepení jasanové dýhy, broušení, 200 -800 šmirgl, nasponkovanej na srovnaným dřevěným špalíku, napuštění prontem.
Přivyříznutí spodního vyříznutí pro lepší přístup k horním polohám, (moje oblíbená úprava  big_smile  )
Novej nulák, srážeč strun, celkové seřízení....
Protažení strun do pouzder skrzevá tělo.
Basa je na první sáhnutí celá taková tenká a lehká, myslím, že se to projevuje i na šoustajnu, měla vyměněný RM, JRM2, mám je i na druhý base, ale tyhle jsou bez pólovejch nádstavců. Celkovej sound je teda na stejnejch snímačích rapidně odlišnej, lehce přebasovanej a slabší na středy, nejlepší zvuk pro moje ucho je jenom kobylkáč a ještě stažená clona, pak je zvuk pěkně konkrétní a naprděnej.
Ladící kolíky nejsou dvakrát přesný, trochu "vyčichlý", zasloužila by si asi lepší. Jinak nemám, co bych jí vyčetl.
Pár fotek pro představu a porovnání, zvuk v současnosti nemohu zaznamenat, snad si poslechnete a ošaháte na nějakým bas srazu ?
http://ulozna.soulslavers.com/soubory/pako-130111-211932-bezprazeckrk.jpg
http://ulozna.soulslavers.com/soubory/pako-130111-211753-basyodkobyly.jpg
http://ulozna.soulslavers.com/soubory/pako-130111-211642-basyzadek.jpg
http://ulozna.soulslavers.com/soubory/pako-130111-203845-basypredek.jpg
Na případné všetečné dotazy rád odpovím.....

Bass guitar: 4 string hand-tooled prototype, type JB pasive, Lakland skyline 44-02 deluxe, EXL 170, TC electronic BG 500 2 x 10", acoustic fretless- "balejšn"
0 xLajků:

2

Re: JB Mašek po úpravách

Vypadá to parádně, jako nějakej vysloveně custom JB, což jen chválím.

(Někteří znalí tuhle narážku určitě jasně prokoukli...)

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

3

Týjo, už ta cos měl na srazu hrála parádně. Pěkná prácě! Ať hraje wink

0 xLajků:

4

A zítra jdu pro hlazenky, pročet jsem starý příspěvky, a zjistil, že se vesměs jedná o 2 tábory. Hlazenky jsou bezva x hlazenky jsou na pytel. Tak jsem zvědav, jak na tom budu. Nemám žádný zkušenosti.  smile

Bass guitar: 4 string hand-tooled prototype, type JB pasive, Lakland skyline 44-02 deluxe, EXL 170, TC electronic BG 500 2 x 10", acoustic fretless- "balejšn"
0 xLajků:

5

vida, tuhle basu jsem slysel a v kapele funguje jak má. Ale ty hlazenky bych ti nedoporucoval covece...  byl jsem na hlazenkcha dost dlouho a musim rict, ze lepsi to je na bezhlazenkove dietě..
Flatwouds basu hrozně dusí, neumožňují znít vyšším harmonickým.
Moje zkušenost je, že je lepší koupit normální (já mám na bezpražci Elixiry) a dělat tu kulatost rukama, resp. stylem hry.

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

6

Na bezpražcovku hlazenky klidně. Doporučím tyhle:
http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=8175

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

7

Hlazenky aspoň vyzkoušet, o co se jedná.. s udušenými vyššími harmonickými bohužel musím souhlasit.. hra s hlazenkama je těžší, snadnější je koupit nikl struny a zkoušet regulovat tón rukama. Vlastně to samý napsal Axl big_smile

0 xLajků:

8

Mám na warwicku taky hlazenky a neseděj mě vůbec. Přijde mi ta hra namáhavější big_smile Ale o tom tohle téma přeci není  smile

"Music is the only thing keeping the planet together"

Warwick Corvette, Markbass LM Tube, Markbass NY 121, Warwick BC 10
0 xLajků:

9

Tak já nevím, dostal jsem od jéži poukázku na 1000,- , problém je v tom, že do lidlmusic, kde zrovna bohatým výběrem strun nepřekypují. A k tomu ty hlazenky, nemohu se rozhodnout. Hraju dost dynamicky, perkusivně, normální struny mně nevadí, od hlazenek jsem si sliboval kontrabasovější zvuk, ale vyšší harmonické a ten perkusivní charakter by mně chyběl, rád na struny přitlačím. Na modernější tlustej sound mám pražec, na bezpražec jsem chtěl pěkně pomňoukávat, měl jsem v pácu tyhle.....
http://www.lidlmusic.cz/katalog/baskyt- … -919650762
Na druhou stranu Axlův bezpražec zněl s těma elixirama luxusně, to zas jooo...
Tak teď babo raď.

0 xLajků:

10

Pako napsal:

od hlazenek jsem si sliboval kontrabasovější zvuk

Toho dosáhneš spíš stylem hry a postavením ruky, popř. linkama, než hlazenkama.(Jen můj názor...) Já hlazenky na bezpražci nemusím vůbec. Naopak mi přišlo, že když sem tam dal klasické roundwound, mělo to i to kontrabasové vrnění, které mi u hlazenek chybělo. Zní to dutějc, to jo, ale nemá to takový "šmrnc". Je to fakt babo raď, musíš asi vyzkůšet. Za mě jednoznačně normální struny. Protože kontrabas sice duní, ale masivní kontrabasy, na které jsem hrál měly právě takové to pěkné středové vrčení, které překližka neumí.

0 xLajků:

11

Pako napsal:

Tak já nevím, dostal jsem od jéži poukázku na 1000,- , problém je v tom, že do lidlmusic, kde zrovna bohatým výběrem strun nepřekypují. A k tomu ty hlazenky, nemohu se rozhodnout. Hraju dost dynamicky, perkusivně, normální struny mně nevadí, od hlazenek jsem si sliboval kontrabasovější zvuk, ale vyšší harmonické a ten perkusivní charakter by mně chyběl, rád na struny přitlačím. Na modernější tlustej sound mám pražec, na bezpražec jsem chtěl pěkně pomňoukávat, měl jsem v pácu tyhle.....
http://www.lidlmusic.cz/katalog/baskyt- … -919650762
Na druhou stranu Axlův bezpražec zněl s těma elixirama luxusně, to zas jooo...
Tak teď babo raď.

baba Jechová radí:

vážně to chce roundy...flaty jsou dobrý spíš na elektrický mňouky. Chceš li kontrabasovější sound, tak musí bejt paradoxně roundy (podle mých zkušeností teda). Flatům vždycky chybí vejšky a konkrétnost. Několikrát jsem k nim chtěl přejít, ale vždycky jsem se rád vrátil. Ono je to hezký jak zmizí ty všemožný ruchy a jak se fajně klouže po hmatníku, ale když pak dáš na nástroj s flatama znova jakýkoliv roundy, tak se prostě rozehraje a rozezní a ty si budeš řikat proč vlastně jsi tam ty hlazenky vůbec cpal smile

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

12

Pako napsal:

A zítra jdu pro hlazenky, pročet jsem starý příspěvky, a zjistil, že se vesměs jedná o 2 tábory. Hlazenky jsou bezva x hlazenky jsou na pytel.

Hlazenky jsou na pytel i na bezpražci..

Čtyřky: Ibanez MC924DS Half & Half (1982) + kontrabasy: masiv 4/4 s bassreflexem! (~1890) a polomasiv Cremona 3/4 (~1985)
Pětky: MTD fretless 35" od Ondřeje Lišky (2004) a Lakland 55-02 Deluxe (2005)
EBS TD650, EBS NEO-212 + 1x 15" JBL E-140 a do hospody GK MB150E-III-112
Autorizovaný záruční a pozáruční servis Yamaha, Ampeg a Line 6
0 xLajků:

13

a taký kompromis? half wound?...aby som si tak neničil hmatník?...či tie sú tiež také, ako flat wound(hlazenky)?

0 xLajků:

14

Hoši díky, jdu pro roundy

0 xLajků:

15

gadge napsal:

a taký kompromis? half wound?...aby som si tak neničil hmatník?...či tie sú tiež také, ako flat wound(hlazenky)?

Jo to celkem kompromis je. Měl jsem tydlecty: http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=8174

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

16

Jenich napsal:

Chceš li kontrabasovější sound, tak musí bejt paradoxně roundy (podle mých zkušeností teda).

Jj, podle mých taky.

0 xLajků:

17

Tak jsem doběhl k Lidlovi, a tam měli troje struny na basu, opravdu jsem neměl chuť podstupovat celý proces, objednávat po netu, čekat, a pak znovu do města pro objednaný struny, tak jsem vzal DR-ka - Hi-beamy, tak jsem zvědavej, večer je natáhnu, ale to už je spíš do sekce struny.

0 xLajků:

18 Naposledy upravil: Pako (21. 03. 2011 23.29:40)

Zdar, malinko oživím tohle téma. Protože hraju na bezpražec vlastně neustále na kobylkáč, staženej krkáč a skoro staženou tónovku, napadla mě jedna zvuková úprava.
1. varianta je samostatný mejdlíčko http://www.hudebniraj.cz/baskytary/snim … ncan-ssb-4  na místo kobylkáče a krkáč ven, 2 poťáky, vohulme a tone a mohl bych být na pro mě příjemným zvuku, odhaduju. Navíc se mně moc líbí jeden bezpražec, kterej má zrovna jen jedno mejdlíčko, co je 62 mm od éčkovýho kamene a tón je pro mě velmi lahodivý.(To je vzdálenost, kterou má na mojí base právě ten kobylkáč.)  Bohužel tam je bartolini snímač pasiv, kterej poskytuje dle výrobce deep tone, tak nevím, jak moc by se to podobalo tomu "baslajnu ".
2. varianta co by se stalo, kdybych osadil ty 2 stávající singly (JRM2 od RM) fakt fest těsně vedle sebe samozřejmě opět na místo kobylkáče. Fungovalo by to ? Jakej by z toho asi lezl zvuk ? Proč jsem to nikde neviděl?........
...chtěl bych pasiv
...toho seymoura proto, že jsem dostal poukázku do "hudebnihoraje" a tam jinou značku nenabízí.....v údajích uvádí  rozdílnou "resonanční frekvenci a odpor" u kobyly a u krku, kterej z těch snímačů je vlastné víc deep ?
...vizuální stránku vykuchané basy teď neřeším, to bych ladil pak
Tak co myslíte ?

0 xLajků:

19

Pavle, nechceš přece jenom ty moje Bartolini co nabízím v podpisu? Já bych je teda prodal jen v páru ale zase je to skoro cena jak za jeden SD.

Fender Tony Franklin Precision
Fender CS 70s Precision
Ampeg SVT-CL ---> Ampeg SVT-410HLF
0 xLajků: