1

Téma: Stupnice....Lekce

Cest basaci,
please nevíte kde sehnat (stahnout) stupnice nebo lekce na basu? Které sami cvičíte nebo ste cvičily a víte ze se hodí do rozkladů atd... Nejlíp jako Taby nebo Guitar pro..:) nebo jinak.
Dík..

LINE6 Variax Bass 700, G.W. LYON by Washburn, CRATE BT220....a tak normalní vybavení....
0 xLajků:

2

Re: Stupnice....Lekce

cyberfretbass.com tam myslim jsou... hlavne jak poznat stupnicovy prechody (jako kracejici bas ke kytare a tak....) nekde to tam bylo big_smile

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

3

Jo dík sice English to mi moc nejde ale snad tam neco najdu.
neviš o necem českém kde je teorerie (jako kracejici bas ke kytare a tak....) ...:)

LINE6 Variax Bass 700, G.W. LYON by Washburn, CRATE BT220....a tak normalní vybavení....
0 xLajků:

4

zkusim se podivat, ale cesky moc neni sad

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

5

Jestli se chceš učit stupnice z tablatur, tak to v životě nepochopíš, a tudíž ti jakýkoliv jejich cvičení bude téměř k prdu (až na to, že si ohmatáš místa na hmatníku, kde jsi předtím moc nebyl). Ale jak se to dobře naučit, to neporadim. Snad jen, že je to vysoce logický.

0 xLajků:

6

Tak tak, budeš sice vědět co hrát, ale ne proč. Btw Dane, někde jsem četl, že děti, které jsou od mala vedeny k hudbě, jsou dobré v matematice. Vážně, nemyslim to jako vtip.

0 xLajků:

7

Jirko, no, je pravda, že matika mě dycky bavila a baví. A to jsem v tý hudebce jenom četl notičky (sic na piano a sic jich občas bylo hodně najednou).

0 xLajků:

8

Dane tak to jsi mi zamotal hlavu, v cem je teda to tajmství (v notách a v teorii) nebo kde? Matika mi de tak průmerne. Please poraď Pane Basáku.

0 xLajků:

9

Sv.etr: ber techniku jako prostredek, ne jako cil. Tzn. spis poslouchej basove linky a zkousej hrat, co zahrajes. Sam zjistis, co potrebujes doladit a budes na tom pracovat. A neomezuj se na jeden, dva zanry, ale zkousej vsechno mozne. A nezapomen, ze to chce cas a taky "fun" wink

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

10

Tajemství je chápat noty nikoli jako písmenka na hmatníku, ale jako čísla (tedy intervaly), který spolu fungujou v určitých vztazích. Jestliže se dá naučit třeba slapovat za čtvrt půl roku, pak vyznat se v tomto (aspoň základně) ti potrvá mnohem dýl. Já jen děkuju, že jsem chodil na piáno, který je asi nejlepší učební pomůckou. A ubezpečení na konec: devadesátpět procent všech muzikantů hudební teorii vůbec nechápe. To ale neznamená, že ty musíš být mezi nima... P.S: d.a.l.i.: krásně řečeno!

0 xLajků:

11

hudba = ´matika´ napr. clasical thump od  wootena z nejaké stupnice vybereš pár intervalu (popř. akord) pak to okopíruješ na dalších 8 stupnic tahraješ THP (tape hammer pluck) a máš solo ,linku ,groov. a 100% souhlasím že učit se stupice z tabu nemá smysl lidi by měli vedet co hrajou a k čemu je to dobré  jinak prstoklad na dur je 24-124-134 ps. název stupnice je dán jeho počátečním tonem.

0 xLajků:

12

Whoou dik za odpovedi.
Vec se ma tak, ze sem se dostal na skolu a s klukama s kapely se vidim max. jednou za 14dní. Takze ted to moc fun není proto sme se s kytaristou rozhodli, ze se aspoň pokusíme prohloubit teor. znalosti o svých nastrojích. D.a.l.i to bylo fakt dobře řečeno, takto delam vlastne do ted, ale chci to zkusit i jinak.Tak nevíte treba o nejaké dobre literatuře dik.

0 xLajků:

13 Naposledy upravil: d.a.l.i (03. 11. 2005 10.00:23)

Doporucuji projit nabidku muzikusu a vytipovane knihy projit v knihkupectvi.

Osobni tip - neni spatna Bluegrassova skola na kytaru - Hulan, Sruma. Je tam jak teorie, tak napr. ruzne stupnice, cviceni + samozrejme skladby (vc. nahravky). Ale nevim, jestli Te tento styl alespon trochu oslovi (a prece jen je to hlavne pro kytaristy).

Nicmene podstatne veci jsi schopen vytahnout i z jinych publikaci wink

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

14

co se týče stupnic - myslím ,že než se učit stuonice nazpamět, je lepší, trochu investovat čas do celkový teorie. Potom už si všechno odvodíš

to byl autorský záměr.....
0 xLajků:

15

Dan napsal:

Tajemství je chápat noty nikoli jako písmenka na hmatníku, ale jako čísla (tedy intervaly), který spolu fungujou v určitých vztazích. Jestliže se dá naučit třeba slapovat za čtvrt půl roku, pak vyznat se v tomto (aspoň základně) ti potrvá mnohem dýl. Já jen děkuju, že jsem chodil na piáno, který je asi nejlepší učební pomůckou. A ubezpečení na konec: devadesátpět procent všech muzikantů hudební teorii vůbec nechápe. To ale neznamená, že ty musíš být mezi nima... P.S: d.a.l.i.: krásně řečeno!

to je ale canc...ten 1/4 - 1/2 roku na slap  big_smile

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

16

S tou matematikou, mohu potvrdit, hrál jsem dlouho na piáno a teď nemám s matematikou větší problémy, protože mě baví a mám k ní jakýsi nepochopitelný vztah(teorie je boží, úpravy výrazů a pod. mi ale nikdy nešly). Podle mě, je důležité ovládat harmonii, teorie stupnic je sice také důležitá, ale podle mě to není nic co by se člověk musel nezbytně učit nazpaměť...já to neumím doteď, vím jen jak to zní a to mi zatím stačí....

Jazz Bass by sikmy woci, apros pucenej - Prolamp zesak 150W + 13" bedna.
0 xLajků:

17

Já to mám ještě trochu jinak... na matiku jsem byl vždycky úplný jelito, ale moc mi při hraní pomáhá geometrie a vizuální představivost - abyste mi rozuměli, jednotlivý basový party (než se je naučím a hraju popaměti) si vybavuju třeba jako obdélník (ADCG), "dlouhý zetko" GAHDFGA) a tak podobně.

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

18

mikulik: To rozhodně k matematickému talentu patři.

0 xLajků:

19

To musím dodatečně vyřídit naší matikářce... jestli by mi zpětně ty čtyřky nemohla nějak vymazat...

0 xLajků:

20

Myslím, že při vytváření basové figury je nejlepší na začátku nechat pracovat fantazii, přehrávat si to v hlavě a až potom sáhnout na nástroj a pokusit se to převést na hmarník. Teorie může někdy při vymýšlení bassové figury strašně omezovat.

LEE HOOKER,  PEAVEY SPECTRUM ANALOG FILTER, EH MICROSYNTH, KORG X-911, FENDER MUSTANG FLOOR, MINIPOPS
0 xLajků:

21

No může tě to omezovat když jí neznáš smile
já jí až tak moc neznám smile

Ale jo i když jsem jí vůbec neznal tak jsem vždy byl schopnej něco vytvořit

Oh man, he's maniac!
0 xLajků:

22

to Jenich: no jasný, no. Tady jsou totiž takový experti, který "uměj" slapovat po týdnu a nebojí se to sem hrdě napsat...

0 xLajků:

23

A pak sou tu takoví, co už měsíc cvičí podle metronomu půlky a čtvrtky v 60 - 100ce a cvičí pěkně jednu polohu za druhou, až se jim o tom v noci zdá. big_smile

0 xLajků:

24

a když je některá hudební teorie pro tvoření figur přínosná, kterou by se teda měl člověk naučit?

Fokus MusicMan 4str., Digitech BP80, Předzesík Behringer Tube Ultragain Mic 200,stavěný reprobox s Eminence Kappa 15LF 600W, 101dB
0 xLajků:

25

důležité je podle mě vycvičený sluch, aby to ladilo, potom při podrobném pitvání určité figury použít znalost stupnice.

LEE HOOKER,  PEAVEY SPECTRUM ANALOG FILTER, EH MICROSYNTH, KORG X-911, FENDER MUSTANG FLOOR, MINIPOPS
0 xLajků:

26

salof: Přesně tak!

0 xLajků:

27

jak nejlépe vycvičit sluch

Fokus MusicMan 4str., Digitech BP80, Předzesík Behringer Tube Ultragain Mic 200,stavěný reprobox s Eminence Kappa 15LF 600W, 101dB
0 xLajků:

28

hrát hrát hrát a né sám. Zkoušet se trefovat, já se to uřím dost zvláštním způsobem, posadím se ke svýmu pianu zády stisknu klávesu a zkouším odhadnout, co to bylo za notu. Počítám, tak za půl roku to bude na 90 proc. big_smile

0 xLajků:

29

pusť si nějakou hudbu stáhni basy a zkus hrát, potom přidej basy a porovnej cos hrál ty. Hlavně ať tě to baví, nehledej v tom žádnou inženýrskou odyseu. Co se týká not: dobrá učebnice je BASOVÁ KYTARA od Vladimíra Hory, kdysi jsem podle ní hrál, pak jsem ji ztratil , nedávno jsem zjistil, že se dá pořád koupit, tak ji mám znovu, je to víc dílů, stačí 1. díl. Já podle not stejně neumím hrát, ale je to zábava se to učit znovu.

0 xLajků:

30

Místo Hory bych radši doporučil sice obecnější, jenže daleko přehlednější a systematičtější knižnici Luboš Andršt : Jazz, rock, Blues I. (nebo tak nějak). Podmínkou je, že musíte znát velmi dobře noty (číst je a umět si odvozovat intervaly).

0 xLajků:

31

Já se učím ze sice dosti staré ale pořád dobré učebnice a to z: Basová kytara - Die Bassgitarre - The Bassguitar od vydavatelství Editio Supraphon. Lepší snad ani nění

0 xLajků:

32

Ta je prave od Hory - kdyz se podivas, tak jeden z autoru (ne-li hlavni) je prave V. Hora, tak tomu tady rikame.

Basy: Aria STB (JB), Carvin XB75 custom, Hohner B2A
Komba: Carvin R600 , Marshall B25 MKII, Yamaha AA5
Ostatní: Line 6 Bass Pod XT Live, Ditto Stereo Looper (TC)
0 xLajků:

33

Fantomas.com napsal:

Já se učím ze sice dosti staré ale pořád dobré učebnice a to z: Basová kytara - Die Bassgitarre - The Bassguitar od vydavatelství Editio Supraphon. Lepší snad ani nění

no já jsem ke všemu od hory dost skeptický...:( pochybuju, že neni lepší učebnice...

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

34

jiri napsal:

Tak tak, budeš sice vědět co hrát, ale ne proč. Btw Dane, někde jsem četl, že děti, které jsou od mala vedeny k hudbě, jsou dobré v matematice. Vážně, nemyslim to jako vtip.

pro nas co nemame supr hudebni sluch je matematika na base nezbytna :-D ..kdyz ma clovek rytmus cit matematiku a prazce .. nepotrebuje hudebni sluch :-D

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

35

btw dobry na procvicovani stupnic je hrat s nakou nahravkou vychytat si pripadne si nekde najit akordy resp stupnici ..a pak si do toho jamovat .. doporucuju ..je to super zabava na bezesny noce kdy se nechce spat a neni co na praci...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

36

zdravím nemašla by se nějaká hodná duše co by mi vypsala jednotlévé stupnice jak jdou po sobě i s bečkama prozatím jsem zmákl C,F,B-dur a dál už nevím

0 xLajků:

37

To asi nenašla - vzhledem k tomu, že si to můžeš najít na netu sám i s notičkama a popiskama... wink

DRŽ HUDBU!
0 xLajků:

38

http://www.musicopedia.com/scales/5-bass.php

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků: