1 Naposledy upravil: ekral (07. 11. 2010 14.22:50)

Téma: uzemění baskytary, zemnící smyčka, zesilovač

Zdravim,

Když propojím výstup z externí USB zvukovky připojené k notebooku (napájeném nabíječkou) do line in vstupu zesilovače (komba), tak slyším klasický brum pro zemnící smyčku. Pokud odpojím notebook od nabíječky, tak brum přestane a signál je krásně čistý. Tohle umím vyřešit tím, že používám notebook pouze na baterky a nebo mezi zvukovku a vstup zesilovače dám třeba tohle (mám to ověřené a funguje to): Behringer HD400.

Pokud připojím pasivní baskytaru do kytarového vstupu zesilovače (komba), tak slyším uplně stejný brum jako u zemnící smyčky. Pokud kytaru uzemním vlastním tělem  a dotknu se jakékoliv kovové části (tak jsem to aspoň pochopil), tak brum utlumím tak o 70-90 procent, ale pořád tam je. Vše je s vypnutým reproduktorem.

Bylo by možné použít stejný postup jako u externí zvukovky, tedy zapojit někam do cesty signálu nějaký hum eliminátor (např. Behringer HD40) nebo existuje nějaké jiné standardní řešení. Nebo bych měl zkontrolovat snímače baskytary, potenciometry a zapojení, případně pořídit nové (ale samotný zvuk mají dobrý)?

Ještě doplním, že potenciometry jen mění tón toho brumu.

edit:
Máte někdo zkušenosti s tady tím? Myslíte, že by to mohlo pomoct:
http://www.ehx.com/assets/png640h/hum-debugger.png

Děkuju moc za všechny případné rady

Erik

PS:
nejsem si jistý, jestli je "brum" správný slovo, anglicky je sto stoprocetně "hum"

0 xLajků:

2

Re: uzemění baskytary, zemnící smyčka, zesilovač

Tak jsem dosel k tomu, ze ten brum je asi normalni a jedine co by pomohlo, by byly asi nove snimace, ale to uz je uplne jine tema. Ten brum eliminator bych bral spis do zalohy (protoze fakt funguje), kdyby byl nekdy potreba.

0 xLajků:

3

Hele, když jsem měl na zkoušce notebook na pouštění bicích z komba, když chyběl bubeník, tak taky jedině na baterku. Když jsem k notebooku připojil zdroj, tak kombo vydávalo strašlivý zvuky. Chrčelo, pískalo, něco děsnýho.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

4 Naposledy upravil: B.A.S.O.X (09. 11. 2010 14.17:47)

Aidamos napsal:

Hele, když jsem měl na zkoušce notebook na pouštění bicích z komba, když chyběl bubeník, tak taky jedině na baterku. Když jsem k notebooku připojil zdroj, tak kombo vydávalo strašlivý zvuky. Chrčelo, pískalo, něco děsnýho.

Stačí si k notebooku pořídit odzeměnej zdroj a je po pískání a bručení...

0 xLajků:

5

B.A.S.O.X napsal:
Aidamos napsal:

Je to služební "značkový" HP a na to já seru abych k tomu něco kupoval. Minimálně 3 hodiny na baterku to vydrží.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

6

B.A.S.O.X napsal:
Aidamos napsal:

Dej  mi prosim odkaz, kde se da koupit, takovy zdroj hledam uz hrozne dlouho, moc by mne to pomohlo.

Dik moc

0 xLajků:

7

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.27304

teď jsem ho objednával...

Bacchus, MarkBass, Soundelirium, efekty, pedály, krabičky, synťáčky, samplery, pružiny
0 xLajků:

8 Naposledy upravil: ekral (09. 11. 2010 19.04:42)

hofa napsal:

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.27304

teď jsem ho objednával...

Jakým způsobem je ten zdroj odzeměný, dívám se, že to má normální dvou-kolíkový konektor bez země sad ...

0 xLajků:

9 Naposledy upravil: B.A.S.O.X (09. 11. 2010 19.13:46)

A co víc by si potřeboval ? smile

0 xLajků:

10

B.A.S.O.X napsal:

A co víc by si potřeboval ? smile

Nevim presne na co se ptas. Ja jsem si vzdycky myslel, ze ta zem je prave v tom tretim koliku a kdyz jsou tam jenom koliky dva, tak to neni uzemene. Jinak jsem te chtel poprosit, jeslti nevis o nekterem konretnim, dobre uzemenem adapteru.

Erik

0 xLajků:

11

ekral napsal:

jeslti nevis o nekterem konretnim, dobre uzemenem adapteru.

no ty (stejně jako já) právě potřebuješ se té země zbavit smile

Bacchus, MarkBass, Soundelirium, efekty, pedály, krabičky, synťáčky, samplery, pružiny
0 xLajků:

12 Naposledy upravil: B.A.S.O.X (09. 11. 2010 20.48:47)

Přesně jak píše Hofa i ten link na AD je v pohodě smile je to zkrátka takhle jednoduché, ale kolík si na svém adapteru nevylamuj smile to pouze kdyby si měl nějak
speciálně jištěnou prodlužovačku nebo zásuvku.
Pokud to chceš mít profi a používat uzeměnej adapter, tak si kup stereo DI-box s liftem a tím signál odbrumíš, ale chce to lepší DI-box a to je finančně několika násobně
náročnější, nežli si koupit novej zdroj.

0 xLajků:

13

hofa napsal:
ekral napsal:

jeslti nevis o nekterem konretnim, dobre uzemenem adapteru.

no ty (stejně jako já) právě potřebuješ se té země zbavit smile

Ja mam nabijecku bez zeme, jenom dva koliky, podobnou jako kupujes, ale brum je tam porad, kdyz zdroj odpojim, tak brum zmizi. Ted uz tomu vubec nerozumim sad

http://www.newegg.com/Product/Product.a … 6834996335

0 xLajků:

14

ekral napsal:

Ja mam nabijecku bez zeme, jenom dva koliky, podobnou jako kupujes, ale brum je tam porad, kdyz zdroj odpojim, tak brum zmizi. Ted uz tomu vubec nerozumim sad

tak to je dost divný, mě právě nepomohl ten DI box, tak řeším ten zdroj... jediný co mě napadá, že ten zdroj je šunt a bude bordelit za každého režimu... já mám zkušenost, že když nejsou zemí spojený repráky a notes tak je to v pohodě...

0 xLajků:

15

hofa napsal:
ekral napsal:

tak to je dost divný, mě právě nepomohl ten DI box, tak řeším ten zdroj... jediný co mě napadá, že ten zdroj je šunt a bude bordelit za každého režimu... já mám zkušenost, že když nejsou zemí spojený repráky a notes tak je to v pohodě...

No ja mam aktivni repraky, nebo kombo, takze to nemuzu udelat. Jinak ten Behringer MICROHD HD400 neni podle mne klasicky DI box. Jestli to stihnu a najdu v hromade kabelu ten spravny, tak zkusim nahrat ukazku.

0 xLajků:

16 Naposledy upravil: ekral (09. 11. 2010 22.51:22)

Tak jsem to nahral basu primo prez HD400 a je to zklamani :-( (ale na tu zemnici smycku u aktivnich repraku to funguje skvele).

oba snimace uplne naplno (JB a PB), nahrane na Zoom H4n (napajeny baterkou), jinak zadne efekty

baskytara -> H4n

baskytara -> HD400 -> H4n

0 xLajků:

17

ekral napsal:

Bylo by možné použít stejný postup jako u externí zvukovky, tedy zapojit někam do cesty signálu nějaký hum eliminátor

ne, bud mas blbe zapojenou basu(zeme nejsou spojeny v jednom bode, nebo studenak, nebo nejsou snimace akurat k sobe, takze sum nevyrusi, blbej vstup na nasledujicim zarizeni,...). V ty nahravce HD400 je sumu min, protoze je tissi a ma oriznuty vejsky.

Hum eliminator se pouziva treba v pripade, ze mas nesymetricky propojeny dve zarizeni na 230VAC. Pak je nekdy treba zem rozpojit. Treba ja ma na kytarovym pedalboardu buffer, kterej jeda na 230 a sam prepinac ground lift. Bez nej to brumi jako prase. Ale brumi, klasicky 50Hz. Sum je neco jinyho

0 xLajků:

18

Slovo uzemnění je pro mě velká neznámá, tak se mi kdyžtak jen vysmějte. Ale chtěl jsem se zeptat, jestli to má něco společného s následující situací.
Když hrajem ve zkušebně, v pohodě. Jenže teď jsme hráli v sále, resp. na podiu samozřejmě... A aparát mi začal uplně hnusně brumět, fuj..Jakoby odcházelo repro, lampy nebo co já vím..  big_smile  ... No, tak jsem chvíli kolem toho chodil a nakonec to jen posunul o metr a v pohodě..

Gallien Krueger + MM... wink
0 xLajků:

19

No, to taky nevím co to je, muj Hocke mi to dělá taky, když se motám tak metr kolem toho tak to brumí, jakmile se vzdálím tak na metr a půl nebo dva metry, tak to zmyzí. Nějak mi to nevadí, vždycky hraju tak ty 3 metry od toho. Ale zajímalo by mě co to zpusobuje, ono mi příde, že takové nějake ,,pole,, něčeho je kolem všech věcí, třeba jakmile se v dílně kde hraju s basou přiblížím třeba k televizi zapnuté nebo k zesilovači, na kterém si pouštím podklady, tak mi to dělá to samé...

0 xLajků: