1

Téma: Poměr výkonu basového a kytarového komba?

Zdar,
mám dotaz, doufám, že už tady nepadl.
V kapele mluvíme o nákupu nového komba k base a řešíme, jaký by měl být jeho výkon. Kytarista tvrdí, že aby basa byla slyšet (hrajeme tvrdší rock, punk...), potřebuje mít její kombo dvoj- až trojnásobně větší výkon než kytarové. Např. ke kytaře si teď koupil 50W s lampou a podle toho bych tedy já měl mít aspoň 100 - 150W výkon.
Nevím, jestli to mám brát vážně nebo ne, na nástroj nehraju dlouho a o aparatuře vím akorát tolik, co jsem se přečetl u Kořena v příručce.

Dík

0 xLajků:

2

Re: Poměr výkonu basového a kytarového komba?

neni to nejake dogma,jako ze s jinym vykonem si nezahrajes,ale je to rozumne doporuceni.z toho co pises bych se priklanel spis k te horni hranici

0 xLajků:

3

150W bude malo...taky zalezi na zvuku : stredovejsi a vyskovejsi zvuk jde lepe slyset

0 xLajků:

4

Doporucuju minimálně 300W sinus, ať máš nějakou rezervu. 50 lampových wattů v kytaře dokáže udělat pěkný kravál. A zkreslená kytara se daleko víc prosazuje, něž basa.

Ibanez SR 705 WNF, snímače EMG 40DC, struny DR, bezdrát Sennheiser EW 172 G2, Hughes & Kettner Quantum 600, Peavey Tour 2*10, Kustom G-115H, ladička Korg DTR-2000.
0 xLajků:

5

ja hraju ve zkusebne na stovku proti jedny 50W lampe a druhy 80w trandaku, nejde o vykon, ale o muzikanty. Kazdopadne narozdil od lampovejch aparatu na kytary je u basy vykonova rezerva temer vzdy plus.

0 xLajků:

6 Naposledy upravil: Aidamos (05. 08. 2010 12.26:04)

Okšaj napsal:

Kytarista tvrdí, že aby basa byla slyšet, potřebuje mít její kombo dvoj- až trojnásobně větší výkon než kytarové.

Kytarista má pravdu. Obecná poučka opravdu říká, že basový aparát by měl mít 3x takový výkon jako má aparát kytarový. A to platí v případě tranzistorového kytarového aparátu (maximálně s lampou v předzesilovači). U celolampových aparátů je to jiné, tam totiž i třeba jen 15 W celolamp hraje jak 60 W tranzistor (samozřejmě záleží na citlivosti reproduktorů a dalších vlivech, ale tak nějak to je).

P.S.: Pozor, basová komba často nemají dostatečnou výkonovou rezervu na reproduktoru, čili už někde za půlkou hlasitosti začíná reprák nestíhat, chrčí, drnčí a kreslí.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

7

druid napsal:

150W bude malo...taky zalezi na zvuku : stredovejsi a vyskovejsi zvuk jde lepe slyset

Uvažoval jsem o něčem kolem 200W. Abych byl schopen ozvučit zkušebnu, hospodu či malý sál. Ale tak nějak začínám mít dojem, že ani to nebude dost. A to ani po pročtení jiných vláken zdaleka nevím, do jaké značky jít, jestli kupovat origoš nebo něco používaného.

MK napsal:

50 lampových wattů v kytaře dokáže udělat pěkný kravál.

Na další zkoušce uvidíme/uslyšíme, jak to zní, ale po přečtení reakcí jsem trochu znervózněl.

0 xLajků:

8

kup hocke, pokud chces zaruku je to nejlepsi volba, jinak kup neco bazarovyho. 200W ti bude stacit prakticky vsude kde budes ze zacatku hrat, pripadne zvaz u nakupu komba moznost pripojeni externiho boxu, akuksticka plocha udela vic jak vykon, cili 500w v jedny desitce ti nebude hrat tak jako 200 ve dvou patnactkach...

0 xLajků:

9

Pokud nebude kytarista magor, s 200W budeš v pohodě. De o to se domluvit a pokud bude kytara moc nahlas, tak nehledat řešení v zesílení basy, ale v zeslabení kytary.. Stejnětak bubeník do toho nemusí zbytečně řezat. Ale to je otázka času, než tohle zjistíte.

0 xLajků:

10

davidak napsal:

Pokud nebude kytarista magor, s 200W budeš v pohodě. De o to se domluvit a pokud bude kytara moc nahlas, tak nehledat řešení v zesílení basy, ale v zeslabení kytary.. Stejnětak bubeník do toho nemusí zbytečně řezat. Ale to je otázka času, než tohle zjistíte.

Nejlepší rada co jsem zatím četl

0 xLajků:

11

Ano mám nějakých 170W v 2x10, zvládal jsem s tím tuším že 70w tranďák-1x+12, cca 100w-2+12 a bicí asi na hlasitost 3 z 10, je to hlavně o lidech...

G&L L-2000 1984
GK 400RB 1993, Soundelirium PapaMobile 2x10
DOD FX-100 Pedalboad: Boss ODB-3 - Ibanez PD-7 - (DOD FX72) - Warwick RockTuner PT2 - Kokot Kompresor
Aji já mám profil! Sækədʒəwiːə
0 xLajků:

12

já mám 100w v lapách 6x10 kytara 50w lampa 1x15 bubeník je prase ale normálka pohoda

0 xLajků:

13

Hele, ja mam 65W Laneyže RB3 s jednou 12kou. Hrajem Black-metal a stačí mi to na pulku, někdy i 6 nebo 7 z 10 ale pak už ten reprák moc zdravě nezní, ale nikdy sem to tak nahlas na zkoušce nepotřeboval. Hraju proti dvoum malejm kytarovejm kombíčkům od Kustomu 30W s 10tkou a dobrý. Je to hodně o lidech, máme tam rozumný kytaristy a bubeník si rád řízne ale taky se s nim člověk domluví ;-). Ale něčim většim bych nepohrdnul.

0 xLajků:

14

jak to delate ze vam staci takovyhle vykon? ja to musim poradne zhnout abych se prosadil v kapele proti dvoum kytaram s lampovyma zesakama big_smile

0 xLajků:

15

jednoduše,ani na to ti kytarysti přijdou samy že neslyší basu začne jim to vadit a stáhnou volume,

0 xLajků:

16

Přesně Fedeere ;-), ono jim to některejm potom i vadí, ale u metalistu se to moc neobjěvuje tohle big_smile.

0 xLajků:

17

fedeer napsal:

jednoduše,ani na to ti kytarysti přijdou samy že neslyší basu začne jim to vadit a stáhnou volume,

tak to uz za tech 6 let nehrozi big_smile

0 xLajků:

18

valec1 napsal:

fedeer psal(a):

tak to uz za tech 6 let nehrozi big_smile

po šesti letech kytarysti přijdou na to, že neslyší big_smile to tak maximálně

0 xLajků:

19

fedeer napsal:

na to ti kytarysti přijdou samy že neslyší basu začne jim to vadit a stáhnou volum

Jeden poslouchá bicí a druhý narcis jen sebe. Ztráta zvuku basy jim nepřijde nijak zvláštní. Ale nějak se dohodneme, taky to jsou lidi. wink

0 xLajků:

20

herdek tak jak spolu mužete hrát když se nedohodnete na takové prkotině, mně teda taky nadávají že jejich hra me svádí k solovým ekschybycím ale to děšlám až po pulnoci

0 xLajků:

21

fedeer napsal:

herdek tak jak spolu mužete hrát když se nedohodnete na takové prkotině, mně teda taky nadávají že jejich hra me svádí k solovým ekschybycím ale to děšlám až po pulnoci

No jak by... to prostě tak nějak hudlaříme. Žádné velké umění, jen takové půdní hraní pro sebe s nevalnými nároky (u narcisa s velmi malými) na dokonalost.

0 xLajků:

22

tak to bat

0 xLajků:

23

Okšaj napsal:

Žádné velké umění, jen takové půdní hraní pro sebe s nevalnými nároky

tak to na ne ser a kup si co chces

0 xLajků: