Hm, no, tak si srovnejme co se s reproduktorem děje když hraje. Elektricky nucená výchylka membrány ze štěrbiny, tepelné ztráty. Statisíce kmitů ve velké výchylce, rázy jaxwině, nepravidelné velké a malé vibrace ... určitě si to dovede líp člověk představit, když se koukne na ty zpomalený záběry, jak tu někdo postoval.
Proti tomu bedna stojící ve standartně odpruženém automobilu (tj, žádný ruský Zily s nápravami přivařenými na rám
)
Nastojato: závěsný systém kvalitního repráku by podle mě měl udržet v klidu kmitací systém o váze v řádech desítek gramů - jedná so o uložení částečně pružné, tj, že případné rázy se nevyůstěj třeba v dotyk cívky o magnet ...
Naležato, tam už se membrána bude trochu hýbat, pohupovat, ale nedovedu si představit ráz, nebo sílu, která by jí dokázala dostat přes Xmax.... tam se ten reprák dostává při vybuzení na plnej výkon...
Utrženej magnet si u reproduktorů profesionálních, tj PA a kytarových, basových dovedu představit snad jen při pádu bedny z prvního patra ...
Mě na jedný akci strhnul jeden kokokt dvojitou věž tří beden na sobě, horní letěly z 1,5 m rovnou na beton, a přežili to bez šrámu (jacky kabelů tedy už ne
) , je pravda, že ve všem byli litý Al koše, ale magnety maj třeba i 8 kilo ...
Zato u čínskýho třípásma do auta, jsem zdeformoval koš pohým nacvakáváním mřížky na reprák -měl jsem to postavený na magnetu a pravda , šlo to na jednej straně hůře zatlačit .. ale zas tak brutální to nebylo, abych vychýlil magnet vůči cívce a reproduktor znefunkčnil ....
Suma sumárum, mě vychází, že transport, v normálních podmínkách - osobní vůz, dodávka, je naprosto bezproblémový. Přívěsný vozík a jeho poskakování je už horší - ale ohrožuje nejvíc vnějšek bedny. Spíš si myslím, že daleko více reprákům škodí přetížení a stáří
Dle mého, skromného, názoru.
A pokud by to reprákům fatkt prokazatelně škodilo, tak asi tak zanedbatelně, že se za životnost bedny nedá počítat s degradací. A pochybujeu, že někdo bude třeba třicet let vozit jednu a tu samou bednu v rozhrkaným autě. Ale ve výzkumném ústavu kolejových vozidel, by se dala dojednat stolice, která by s bednou třásla a třásla a opotřebení příčnými vybracemi urychlila možná desetinásobně
... kdo si to chce ověřit.....