1 Naposledy upravil: opoceCZ (03. 04. 2010 08.40:05)

Téma: Cort GB 95 NAT

CORT GB 95

Rok, země původu    2009, Indonesie

Cena                       10.500 až 11.700 Kč  v ČR

Popis, konstrukce

Jedná se o nejvyšší model G série. Hned při prvním pohledu nelze přehlédnout, že se nejedná o autorskou konstrukci. Nijak detailně jsem nestudoval jakými konkrétními modely je tvar a konstrukce ovlivněna, ale je jasné že to bylo především u firmy Lakland. Dle mnou neověřených informací jsou v továrnách Cortu vyráběny levnější modely baskytar pro tohoto výrobce. Tak, že by se dalo s nadsázkou říct, že modely Lakland Skyline a Cort mají společné místo početí.

Technická data (vypůjčena od Audiotek musiccenter)

• Tělo: bahenní jasan
• Top: špaltový javor
• Konstrukce: šroubovaný krk, pětistrunná
• Krk: javor
• Tvar krku: do C
• Hmatník: palisandr, radius 400 mm
• Nultý pražec: šířka 45 mm
• Tloušťka krku u nultého pražce: 21mm
• Menzura: 864mm
• Počet pražců: 22 (2,7mm)
• Mechaniky: Hipshot
• Kobylka: EB12(5)
• Značky na krku: Perleťové obdélníky
• Lemovka: -
• Snímače: Seymour Duncan SJ5-3n & SMB-5D
• Elektronika: aktivní Seymour Duncan BEQ-3 (master volume, poměr snímačů, 3 pásmový EQ, frekvenční přepínač)   
• Hardware: Chrom
• Dodávané struny: D´addario XLB130+EXL165(130,105-045)
• Barva: Natural(NAT)

Baskytara je to až magicky krásná a na svoji cenu i překvapivě dobře hardwarově vybavená. Když si například spočítáme kolik by nás stála jen elektronika a snímače při sólo nákupu v ČR. Kdy mým hrubým odhadem by jen tato položka byla někde kolem 7.000Kč. Samozřejmě je otázka, zda nejsou tyto komponenty také licenčně vyráběny. Nejsem si jistý, jestli jsou to ty samé komponenty, které jsou v distribuci v ČR. Toto mě napadlo, když sem viděl MM snímač S. Duncan Basslines, kde byly pólové nástavce poněkud lépe zpracované (hladké) ty na smímači v Cortu jsou jakoby porýpané do spirály od frézy/soustruhu. Také aktivní elektronika postrádá trimry na seřízení výstupu citlivosti jednotlivých snímačů. Šachta na 9V baterii zvlášť na zadní straně.
    Top (pohledová přední plocha těla) předýhovaná nejprve tmavou dýhou cca 1mm a poté ještě špaltovým javorem. Tato poslední vrstva dýhy je opatřena přírodní výraznou kresbou, která je docílena napadením dřeva určitým druhem dřevokazné houby a ta tyto obrazce vytvoří. Poté se dřevo z nějž se dýha vzrábí vysuší v mikrovlnné sušičce a tím se houba usmrtí. Tak že cca 95% těla je swamp jasan zbytek tato úprava.
Korekce 3 pásmový EQ 1x zdvojený potenciometr basy/výšky + 1x potenciometr středů vše s aretací + slap switch, který přidá basy někde na úrovni cca 250Hz
Kobyla masivní s možností seřízení roztečí strun. Nultý pražec bílý grafit. Krk je opatřen bílým lemem a pozičními značkami z umělé perleti. 

Hratelnost

Baskytara váží 4,4Kg, což není na tuto basu nijak moc. A zásluhu na tom má především použitý bahenní jasan na těle nástroje. Tvar těla je klasický fendroidní a tudíž pohodlný.  Krk lehce lakovaný matným lakem (samozřejmě pouze zadní část) velice pohodlný a široký.  Setup a dohmat z fabriky tak trochu tragický, ale to může být pouze řekněme ojedinělý jev a rozhodně bych to nepaušalizoval.  Jen bych byl při nákupu opatrnější ppř. Přibral (pokud jsem začátečník) zkušenějšího kolegu. Ale je dost možné, že bude stejně potřeba kytarář a frézka.

Zvuk

A tady je ta silná stránka tohoto nástroje. Srovnával jsem modely GB 75 (osazení mighty mite) a GB 95 a i když sem si chtěl původně odvézt z obchodu 75-tku (kvůli javorovému hmatníku), tak ji 95 těžce přehrála. Díky MM snímači je tam ten typickej MM stingray zvuk. Ještě bych rád podotknul, že jsem nikdy neměl Music Mana, tak pokud bych se dopustil blekotání, tak prosím o korekturu. Ještě je dost podstatné, že díky správně zvolené frekvenci EQ na středech lze ten MM charakter ještě řádně přiostřit. Například při umírání strun, dokážete ještě chvíli udržovat tu správnou MM dravost. 
       Krkový singl zase dokáže slušně imitovat precision bass. A opět ten magický knoflík středů, který správně zvýrazní ten prďák a dutost ve zvuku…krása!
      Oba snímače dohromady se mi těžko popisujou…ale dalo by se říct, že tam je náznak univerzálního opravdu mastného basového zvuku.
Basa má i na sucho krásnou dynamickou odezvu a to i na neznělých tónech a perkusích. V přímém porovnání s pasivním WW Bubinga, kde neznělky byly jako když zhasne.
      Zatím sem basu pořádně neprotáhnul přes aparát, tak tyto dojmy později doplním.

1-singl u krku>>> 2-MM >>> 3- oba ---korekce na rovno... basa > PC struny Warwick red label 45-135 , které už vytrpěly opravdu hodně ...
http://ulozna.soulslavers.com/soubory/o … norama.mp3

aeroplane
1-MM >>> 2-singl u krku >>> 3-oba opět na rovno... slap switch disable
http://ulozna.soulslavers.com/soubory/o … oplane.mp3

Hodnocení

Už na obrázcích před tím než sem ji viděl na vlastní oči, se mi velice líbila. A teď po třech měsících jejího vlastnění si ji velice užívám. Nejsem z těch, co slepě hájí svůj nástroj, ale v tomto případě musím říct, že jsem u žádné basy neměl tak intenzivní pocit dobře utracených peněz. Basa je tímto pádem na žebříčku cena / užitná hodnota nejvýš z těch málo bas (viz. Profil) co jsem kdy vlastnil. Teď jsem odmazal další větu, ve které sem zase pěl chvalozpěv…tak konec.
    Doporučil bych ji basákům,jež si lebedí v MM zvuku a těm, kteří používají vícero technik při hrání. Basa disponuje opravdu širokou škálou kvalitních zvuků.

http://ulozna.soulslavers.com/soubory/opocecz-140110-203745-dscn4495.jpg
http://ulozna.soulslavers.com/soubory/opocecz-160110-171438-dscn4513.jpg
http://ulozna.soulslavers.com/soubory/opocecz-160110-171546-dscn4519.jpg

handmade precision bass (fender fake logoed & fake relic) SBS pickups + active blender, Yamaha BB 435, Fender modern player 5, MTD 5, markbass LM III, soundelirium  the 12.6.1. + 15.5.  sustainer bayger, DOD deep freeze chorus, art studio v3, Ibanez bass synthesizer SB7, korg pitchblack poly, zoom b3
Klašter 12
0 xLajků:

2 Naposledy upravil: Kubš (13. 02. 2010 16.58:04)

Re: Cort GB 95 NAT

ty polovky, jestli si neviděl keramiku a ty máš alnico

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

3

opoceCZ napsal:

Tak, že by se dalo s nadsázkou říct, že modely Lakland Skyline a Cort mají společné místo početí.

Je to tak, firma Cor-Tec vyrábí ve svojí fabrice v Indonézii baskytary pro Cort, Lakland nebo třeba Sterling by Musicman.

Jednotilivý modely se lišej použitym hardwarem, elektronikou, seřízením(např lakland se osazuje až v US), taky výstupní kontrolou kvality.

0 xLajků:

4

Přidány zvukové ukázky...

handmade precision bass (fender fake logoed & fake relic) SBS pickups + active blender, Yamaha BB 435, Fender modern player 5, MTD 5, markbass LM III, soundelirium  the 12.6.1. + 15.5.  sustainer bayger, DOD deep freeze chorus, art studio v3, Ibanez bass synthesizer SB7, korg pitchblack poly, zoom b3
Klašter 12
0 xLajků:

5

Ta kombinace obou snímačů při hře prstama je fakt zvukově masakrózní .. jestli tomu dost pomohlo to seřízení apod., jak si o něm psal, tak super..

0 xLajků:

6

Lukáš napsal:

Re: Cort GB 95 NATTa kombinace obou snímačů při hře prstama je fakt zvukově masakrózní .. jestli tomu dost pomohlo to seřízení apod., jak si o něm psal, tak super..

Myslim ze nez zvukove to pomohlo spis k pohodlnosti pohybu na hmatniku

"Music is the only thing keeping the planet together"

Warwick Corvette, Markbass LM Tube, Markbass NY 121, Warwick BC 10
0 xLajků: