1

Téma: zvuk do PA...

Mam dotaz, primitivni:) jde mi o to, jestli kdyz jdu ke zvukarovi pres linku a dal pak do PA, tak jestli to jde "zvuk kterej slysim kdyz dam hlavu skoro k boxu"? Proste kdyz se sklonim k bedne a posloucham tak se mi zvuk libi, konkretni, agresivni nabasovanej cinkavej a aj nevim co jeste, ale dal je to horsi, tak mi kde o to jestli budu muste nejak se v tom stourat nebo je to OK... omlouvam se za tak chabej popis, blbe se ten dotaz popisuje takhle psanim...

0 xLajků:

2

Re: zvuk do PA...

zvuk z linky ke zvukaři jde takovej, jakej si uděláš na zesíku - pokud je linka post-eq... teda +- to co slyšíš z bedny (která ale má taky svůj charakter... každopádně ale zvukař ti z tvýho zvuku většinou udělá zvuk takovej, kterej se líbí mu smile (a vyhovuje danému prostředí a situaci)

Bacchus, MarkBass, Soundelirium, efekty, pedály, krabičky, synťáčky, samplery, pružiny
0 xLajků:

3

...a je to vetsinou nejlepsi nechat ho to udelat jak mu to sedi, pokud to neni hluchej zvukar jako treba v brooklynu v Brne big_smile

Stourat se v tom urcite bude, minimalne to musi prehnat pres kompresor. Dalsi vec je ze to co leze tobe muze v kontextu kapely pusobit rusive, cili frekvencne muzes lezt do zeli kopaku apod. Prece jen to co vam leze kazdemu z komba jemu leze z jedne reproduktorove soustavy

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

4

Vemte si takovej zvuk kopáku. Zesílenej je úplně jinej. To samý basa (i kytara,atd) ve své podstatě to většinou v amatérské i okresní lize jinak nejde. Sály s příšernou akustikou, oldskůlový PA a zvukař, hlavně většinou nevyvážený zvuk kapely. To vše má za následek, že v obrovským procentu případů je jedno, jestli hraješ na apec a basu za pět tisíc nebo za desetinásobek. Teda jedno to je dole, basákův pocit ze hry a zvuku neberu v potaz tongue

Prostě podmínky jsou takový, že v hospodě/sokolovně ten zvuk jak z CD nakroutit nejde.

A pokud jde o ten signál, co má jít zvukaři, asi nejlepší je podle mě posílat čistej rovnou z basy. Totiž mít jinak v cestě čtvery korekce se na tom výsledným zvuku může ještě více negativně podepsat. Korekce - basa, eq zesilovač, eq na šavli v mixu a ještě hlavní eq PA ... to je takových zásahů, že by bylo zajímavý změřit ten rozdíl na začátku a na konci - zkreslení, frekvenční, fázové ...

0 xLajků:

5

CharlesBass napsal:

A pokud jde o ten signál, co má jít zvukaři, asi nejlepší je podle mě posílat čistej rovnou z basy.

Nejlepší je, pokud je zvukař rozumnej a ví co chce:-) Při posledním koncertu jsme hráli jako poslední, basák přede mnou měl zvuk klasický "V", zvukař z toho byl celkem nešťastnej a měl obavy, co mu tam pošlu já. Já "véčkař" nejsem, mám na base trochu přidané středy, na předzesilovači středy a výšky skoro naplno a basy oříznuté cca na 3-4. Zahrál jsem, zvukaři se ulevilo, jen mě ještě poprosil o ubrání nižších středů - s mým dovolením mi je trochu oříznul na parametrickém ekvalizéru - a výsledek stál za to, lidi si pochvalovali, jakej jsme měli pěknej zvuk. Takže když je vidět, že zvukař ví co dělá, klidně si nechám na zvuk šáhnout i u sebe na aparátu.

"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
JB, PB, G&L, bezpražce, nějaké ty basy...
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček
0 xLajků:

6

me jde trosku o to jestli muzu nak zjsitit jestli "muj zvuk" neni jen ten bordel big_smile

0 xLajků:

7

Jo. Muzes si koupit dlouhej kabel a jit si stoupnout pred podium

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

8 Naposledy upravil: DalajVladan (12. 02. 2010 09.15:03)

basy a výšky přidá zvukař lehce, když chybí ... ale středy tak lehce přidat asi nejdou, protože hlavně ty ovlivňují zvukový charakter

někdo tu psal, že radí posílat co nejblíž nástroji, já však tedy razím teorii, co nejvíc ten signál "připravit", aby zvukař musel dělat jen kosmetické změny vzhledem k akustice sálu atd.

tzn. posílám za kompresorem a za korekcema, kdy zvuk je vyrovnaný, nepostrádá středy a není přebasovaný ... a zvučení u mě v drtivé většině probíhá do 20s smile

Fender American Deluxe Jazz Bass '08
Empress Compressor -> Boss LS-2 Line Selector (-> Zoom B3) -> Fishman Platinum Pro EQ -> Markbass F 500 -> 2x Markbass Traveler 121H
0 xLajků: