1

Téma: Zapojení basy do mixu

Potřeboval bych poradit se zapojením basy na mix, jedná se o pasivku a nejde přez žádný kombo ani efekt, má jít rovnou do mixu, když je připojená na klasický mono vstup tak nehraje, ani indikátor nic neukazuje, při tom by se měla chovat třeba ja ko mikrofon ne? Když se připojí stejným kabelem na stejnej vstup mixi aktivka tak to jde bez problému, v čem to může být? Basa je nová.

0 xLajků:

2 Naposledy upravil: CharlesBass (27. 12. 2009 21.27:47)

Re: Zapojení basy do mixu

Tak to Ti asi nejde basa. Zkus jestli hraje přes kombo, klidně i kytarový. Pomíjím vadu ve vstupu v mixu. Možná vyzkoušet víc šavlí ... ale rozdíl mezi aktiv/pasiv signálem není tolik markantní. Jmenovitě tak 10-15 dB. Což citlivost vstupů drtivé většiny mixů na tohle postačuje.

Pokud se bude hrát běžně tímto způsobem, bude lepší DI box, ten udělá z nesymetryckýho signálu symetrickej, kterej při průchonu až 50m párákem neztratí na kvalitě - nebude tolik náchylnej k ruchům a brumům.

0 xLajků:

3

nemáš stáhnuté volume (ať už na base, nebo na mixu)? Já hrál normálně do mixu s pasivem a žádný problém nebyl...

Fender USA Standard JB, Squier CV 70s JB
GK Fusion 210, GK 700RB-II/210, GK 210RBH,
ručně dělané 8" kombo "Kulíšek"
Ein Bassspieler, guter Verstärker. Einfach klug smile
profil: http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=6821
0 xLajků:

4

Taky mi to s pasivem do mixu hraje. Nemůže tam mít nějaký problém se symetrickým vstupem? Pokud vrazí mono jack do symetrického vstupu, tak by to hrát nemuselo.

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

5

Tak pánové bylo to basou, šatná zdířka na jacka (jeden drátek nebyl připájenej), člověk by řekl, že s fungl novou basou nebudou problémy :-) a ještě basa nebyla moje, ale známího, akorát se do zapojovalo do mího mixu.

0 xLajků:

6

mistergo napsal:

Taky mi to s pasivem do mixu hraje. Nemůže tam mít nějaký problém se symetrickým vstupem? Pokud vrazí mono jack do symetrického vstupu, tak by to hrát nemuselo.

toto záleží na mixu, některým je to jedno a některýmu tímto může i odejít vstup tak pozor.

0 xLajků:

7

i.am.one napsal:

toto záleží na mixu, některým je to jedno a některýmu tímto může i odejít vstup tak pozor.

Jo, podobný problém totiž mívá náš bubeník - má elektronický modul a když někde hrajeme na cizí mix, tak je to 1:1, jestli po zapojení půjde nebo ne.

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

8

mistergo napsal:

Jo, podobný problém totiž mívá náš bubeník - má elektronický modul a když někde hrajeme na cizí mix, tak je to 1:1, jestli po zapojení půjde nebo ne.

No tak toto mívá stereo výstup ne? tak se zapojí do stereo vstupu na mixu, taky jsme to někdy používali jenom teda na šlapák, a buď se to dalo na stero, nebo se vzal jenom jeden výstup, mám dojem že levej jako mono a nikdy nebyl problém, modul by alesis a mix behringer, vím že to není to nej, ale problémy nebyly.

0 xLajků:

9

i.am.one napsal:

No tak toto mívá stereo výstup ne? tak se zapojí do stereo vstupu na mixu, taky jsme to někdy používali jenom teda na šlapák, a buď se to dalo na stero, nebo se vzal jenom jeden výstup, mám dojem že levej jako mono a nikdy nebyl problém, modul by alesis a mix behringer, vím že to není to nej, ale problémy nebyly.

Bicmen má Alesis D4, ale výstupy má buď 2x XLR nebo 4x XLR a všechno symetrie. A na určitých značkách mixpultů je to OK a na jiných to zase nejede a musí se použít jiná šňůra. A jedinej problém je v tom, že u tříkolíku XLR je země vždy stejná, ale zbývající dva kolíky to u různých mixů pevně dané nemají, takže vzniká hokej.

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

10

mistergo napsal:

Bicmen má Alesis D4, ale výstupy má buď 2x XLR nebo 4x XLR a všechno symetrie. A na určitých značkách mixpultů je to OK a na jiných to zase nejede a musí se použít jiná šňůra. A jedinej problém je v tom, že u tříkolíku XLR je země vždy stejná, ale zbývající dva kolíky to u různých mixů pevně dané nemají, takže vzniká hokej.

Však D4 má výstupy 6,3 Jack ne? a když se vezmou kabely jack-jack tak by neměl být problém, linkový vstupy přes jack má každej mix.

0 xLajků:

11

i.am.one napsal:

Však D4 má výstupy 6,3 Jack ne? a když se vezmou kabely jack-jack tak by neměl být problém, linkový vstupy přes jack má každej mix.

To máš teoreticky recht. Šňůry dělal místní profi zvukař, tak bych tam očekával nějaký hlubší důvod, proč tam jsou xlr. Možná proto, že linky nejsou u mixů symetrické? (kvůli citlivosti to asi nebude).

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

12

mistergo napsal:

To máš teoreticky recht. Šňůry dělal místní profi zvukař, tak bych tam očekával nějaký hlubší důvod, proč tam jsou xlr. Možná proto, že linky nejsou u mixů symetrické? (kvůli citlivosti to asi nebude).

Linky by měly být nesymetrincké já dával z D4 vždycky kabel Jack-Jack a nebyl problém jak na mixu Behringer, Soundcraft, Tapco na další na který to bylo zapojený už si nevzpomenu, neškodilo by vyměnit xlr za jack, nevidím důvod nechávat tam xlr když dělá problémy.

0 xLajků:

13

Pokud je mi známo, XLR má v audio zapojení standart, který dodržují i bastlíři.
1-ground
2-pozitv (+)
3-negativ (-)

Jediný co se ještě dělá, že se u nesymetrickýho zapojení, např.  propojky, redukce propojuje zem s mínusem(nebo se zapojuje jenom plus a mínus). To právě kdybys měl na jedný straně mono-jack a na druhý XLR.
Nebo se ještě u specifických snímání mikrofonem (např. spodek virblu) otáčí polarita.

Tedy, drtivá většina čehokoli, pokud se to zapojí správně, tak to musí fachčit.

0 xLajků:

14

CharlesBass napsal:

Tedy, drtivá většina čehokoli, pokud se to zapojí správně, tak to musí fachčit.

Ano, tady to vypadá že není propojený minus se zemí proto to někde dělá bordel, řešil bych to tím jackem a na zem kašlal, když je výstup jenom +a-

0 xLajků:

15

i.am.one napsal:

neškodilo by vyměnit xlr za jack, nevidím důvod nechávat tam xlr když dělá problémy.

To je samozřejmě pravda, ale je to věc bicmena, mě to až tak netrápí smile.

CharlesBass napsal:

Pokud je mi známo, XLR má v audio zapojení standart, který dodržují i bastlíři.
1-ground
2-pozitv (+)
3-negativ (-)

Jednou jsme přijeli na akci, kde zvučili opravdoví profíci, zapojili jsme tu D4 a nic - zvukový mistr je jenom podrbal na bradě, vytáhnul z kufru šňůru s xlr na konci, jako byla ta naše, zapojil to na ni a jelo to. Bicmen s ním o tom hodil řeč, údajně je prostě potřeba mít oba typy šňůr po ruce, protože 50% mixů jede na šňůru A a 50% na šňůru B. Rozdíl mezi A a B mi bohužel nebyl schopen reprodukovat.
Druhá story: hráli jsme u nás v kulturáku, pár hodin před generálkou bicmen hlásí, že D4 na mixu zase nejede, ať to zkusím nějak přepájet. Tak jsem jen prohodil to plus a mínus - nic lepšího jsem s tím nevymyslel - a hrálo to (akorát to dost brumilo, ale už jsme neměli čas hledat příčinu, takže hrál nakonecbez D4).
Resumé: krom výše popsaného jsem to neřešil, bicmen tahá D4 jen na koncerty. Otázka do pléna zní: kolik variant symetrického zapojení tedy může být u tříkolíku xlr, pokud je zem vždy na 1?

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

16

smile:):) Prostě by stačilo dát do cesty DI box a je po starostech.

0 xLajků:

17

mistergo napsal:

Otázka do pléna zní: kolik variant symetrického zapojení tedy může být u tříkolíku xlr, pokud je zem vždy na 1?

Pouze čtyři, pokud to má být symetrické

1-ground
2-pozitv (+)
3-negativ (-)

a nebo přehozená polarita

1-ground
2-negativ (-)
3-pozitv (+)

Pak můžeš u obou udělat tzv ground lift - odpojit zem, to jest 1. To se dělá v případě, když by po zemnícím stínění tekly nějaký proudy a vyrovnávaly různý potenciály dvou zařízení = zemní smyčka = brum.  Zemní smyčka

Nesymetricky jsou tyto možnosti: Na jedný straně klasika mono-jack, klasickej jednožilovej kabel, na druhý XLR:

1) signál (+) na 2, stínění (-) máš připájíno na 3 a 1 (nemusí právě na některejch verkách šlapat)

2) signál (+) na 2, stínění (-) na 1 (to sem ještě nepoužil)

3) signál (+) na 2, stínění na 3 - to musí chodit vždycky, ale je riziko brumu a NESMÍ se propojovat s verkem, kterej má zemnící kolík v přívodní šňůře (více ve článku elektrobastlírny). Je to vhodný na cajky, co sou napájený trafem, nebo baterií a stačí k tomu krátkej kablík. Používám to na mp4, nebo noťas. Nevim esli ten alesis jak má vyřešený napájení, pokud by byl na trafo, šlo by to.

0 xLajků:

18

Když už jsi to Charlesi tak pěkně shrnul, asi za bicmenem zajdu, ať mi to půjčí a mrknu na to. smile

Tak to je on přátelé!
0 xLajků: