1 Naposledy upravil: Brunot (15. 12. 2009 19.55:04)

Téma: Basa na jazz,blues

Ahojte,

přemýšlím o koupi basy v blízké budoucnosti. Teď končím poslední rok klavíru na ZUŠce. Kytary
sem měl vždy rád ale basa je mou srdcovkou. Prevážně chci hrát jazz(smooth), možná nějaký bluesový podklad, občas nejakou písničku kterou mám rád.

1. Fórum sem si prečetl.

2.Přemýšlel jsem o JazzBass(Fender,Squier). Jiní kandidáti mně nenapadli, nicméně budu rád za každou radu protože sem úplný začátečník. Vím že je tu o nich mnoho napsáno, ale stejně píšu a ptám se i já. Z názvu "Jazz" mi vyplynulo že se na jazz hodit bude:). Ale kterou?
Mexiko? Squier? Fokus? Nebo něco úplně jiného? O americkém Fenderovi nepřemýšlím bude mi 15, věnuji se vláčkum(mnoho peněz teče tam, ale rád investuju protože se chci hudebně rozvíjet dál),prostě na "ameriku" nemám. Máma mi jistě finančně pomuže, když to bude stát za to. Finanční strop vidím někde kolem 15-max. 20 tisíc Kč. Přemýšlel sem i o base akustické ale nevím jestli je to vhodné. Protože i přes mnoho přečtených diskusí, fór a stránek sem stále nenašel jasnou odpověd a přesvědčení obracím se na profesionály. Díky za vaši pomoc.

B.

0 xLajků:

2

Re: Basa na jazz,blues

V tomto případě bych radil japonského Fender JazzBasse z bazaru. Cenově se vejdeš myslím docela slušně, taková 62RI od nich je výborná, koneckonců i 75RI. Dřevo i zpracování je japonsky na úrovní, říká se někdy, že když se poladí snímače, na což máš času dost, jsou srovnatelné s USA verzemi. U olšových kusů bych řekl, že to tak klidně může být.

Neuser for president! Sadowsky, Fender a Vlasak taky...
0 xLajků:

3

Za 15. tisic se poridi uz docela slusne. Je v tom zahrnuta aparatura? Pre neco se hrat musi a z toho co pises asi budes muset rozdelit rozpocet mezi basu a bednu.

Paul McIceTea, John Lemon, Orange Harrison, Mango Starr
0 xLajků:

4

akustiku nee.... big_smile

Fender Japan Jazz ale jo to by mohl bejt správnej krok...ale za těch 15 by to chtělo ten olšák big_smile když 20 tak si klidně dělej pomyšlení na JB USA

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

5 Naposledy upravil: Brunot (15. 12. 2009 20.08:13)

Ano, trafils. Je v tom zahrnuta i aparatura. Proto bych nejradši nějaký slušný nástroj Kolem těch 10 tisic, kdyby bylo něco drahšího ale výtečného tak bych šel i trochu vic, ale jak říkam totální maximum je pro mě 20000kč i s aparaturou. Výš by se dalo jít jen kdyby basa byla nebem na zemi ale to bych nerad:)
EDIT:Kubš: to byl spíš takový úlet s tou akustikou big_smile ono já mám nejradši ten fender jazzbas se mi líbi. Já sem fenderovej typ

0 xLajků:

6

Myslím, že by stálo za to vědět na co by měla případná aparatura k base sloužit. Pokud plánuješ hraní spíš doma a případně ve škole, tak by snad bez problémů stačilo nějaké malé kombíčko (např. Hocke?).

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

7

No převážně doma(Bytovka), skutečně max. ve škole nebo nějakém menším publiku(to je jěště hooodně daleko). Rozhodně něco malého a šikovného. Nevyznám se v tom takže v tomhle sem totální vul(co se týče aparatury)

0 xLajků:

8

Budu zase vypadat jako dealer, ale na takovéhle účely by mohlo být ideální tohle kombíčko: http://hocke.eu/bg110/ Kdysi jsem u pana inženýra hrál na totéž, ale s 8" reproduktorem a hrálo to vzhledem k velikosti (taková malá stolička, ideální když si člověk chce sednout k nazouvání bot) naprosto perfektně. Jen ty basy byly trochu slabší, což ovšem u 8" reproduktoru nelze čekat jinak. Tohle má desítku, takže by to mohlo být o kus lepčí.

0 xLajků:

9

Myslím že by to šlo+ basa do 15 tisíc. To by asi bylo to pravé mandlové:D Porozhlédnu se po těch japoncech, dík všem za pomoc. Kdyby někdo jěště měl tip nebo radu ať napíše. Přeci nebudu kupovat basu za jeden den:) Plánuju někdy kolem prázdnin(po brigádě).

0 xLajků:

10

no pokud fakt vis,ze chces JB,tak si kup treba to kurceho ESP,nebo je na bazaru par japanu. za zbytek koupis kombo...ktere neni hned na zacatek na doma nezbytne, da se hrat pres cokoliv.

jinak za tech 20k by se snad dal sehnat i USA fendá.  od squieru je dobry treba ten vintage modified JB...a kdyz bys pak zjistil, ze JB neni pro tebe, tak to neni takova ztrata....ted je na bazaru taky jeden

0 xLajků:

11

hele bral bych tohle

http://www.musiccenter.cz/Cort-GB-94-Na … e/:3:28323

když sem viděl tu cenu tak sem si říkal že mít stranou prachy (třeba nakoupenýho Musicmana big_smile:D:D) tak to z prdele testnu...vždycky se mi ta basa ohromně líbila....

0 xLajků:

12

No, neříkám že není hezká, ale myslíš že by to bylo to pravé pro večerní pobrnkání do jazzového podkladu? Nechci riskovat, zatím se utvrzuji v JB od Fendru(při nejhorším aspoň ten VM Squier-ten jsem viděl i slyšel, když sem byl na čumendu s kamarádem hudbeníkem, ale raději bych toho japana) no nevím.

0 xLajků:

13 Naposledy upravil: Kubš (15. 12. 2009 21.23:22)

Brunot napsal:

No, neříkám že není hezká, ale myslíš že by to bylo to pravé pro večerní pobrnkání do jazzového podkladu? Nechci riskovat, zatím se utvrzuji v JB od Fendru(při nejhorším aspoň ten VM Squier-ten jsem viděl i slyšel, když sem byl na čumendu s kamarádem hudbeníkem, ale raději bych toho japana) no nevím.

no tohle je imho správná jazz bassa big_smile těžko říct...já rozhodně nechci nic porovnávat ale kdyby to přede mě někdo postavil vedle Fender Mexico tak snad ani nezkouším a se smíchem uteču s Cortem big_smile už jen to že Hardware a Snímače sou opravdu kvalitní a  značkový

prsotě ta corta je 4x levnější než MM co mám ale kdyby na to přišlo a já musel jít s basama k ledu a prodat je tak s radostí koupím tohodle krasavce....

0 xLajků:

14 Naposledy upravil: Brunot (15. 12. 2009 21.34:37)

Kubš: Já sem se jen lekl tohohle:
Cituji popis:,,SJB-3
Snímač s klasickou jednocívkovou konstrukcí SJB-3 je doporučován pro hudebníky s razantnějším stylem hry, jejichž doménou jsou styly od blues po hardrock a dokonce i heavy metal a nu.metal.
Je vyvinut pro basisty, kteří od svého nástroje požadují silný výstup a rychlý attack."

Samozřejmě dám na radu zkušeného basáka než na popisek prodejny. Budu přemýšlet, času
mám dost. Co se té Cortky týče vypadá opravdu rajcovně:D , moc se mi líbí ten natural dizajn
i celkově. Já bych rád pomalejší improvizace(časem), něco rychlejšího ale taky neuškodí. Ono vím že se opakuju ale prostě ten jazz je mím snem, ale rád bych si zahrál i něco jiného rázu.

0 xLajků:

15

Brunot napsal:

zkušeného basáka

spíš piš obchodníka big_smile

popisek prodejny je převzatej z oficiálních stránek Duncanů....samotný  "blues - heavy-nu-metal" dává tušit inteligentnost takovýho charakterizování big_smile:D

já teda nevím na co hrajou jazz mani...většinou mi příde že na takový ty technoidní zrůdy moderní který maj co největší skladbu exotickýho dřeva vypadaj co nejmodernějc a třímaj je co nejtlustší negři big_smile:D:

0 xLajků:

16

na jazz bass jde hrát všechno, to je jen jméno smile Na bazaru je japonec, docela pěknej. Jazz bass je klasika, je to pohodlný a dobře to zapadá do kapely i nahrávek.

0 xLajků:

17

co nejtlustší negři

negr částečne sem, tlustý až tak ne(doufám) takže stačí menší netechnoidní zruda:D

Je to lákavé ale vnitřní hlas se stále přiklání k fenderce. Já ti nevím frenky:)
Budu muset popřemýšlet. Je to těžké rozhodování.

0 xLajků:

18

Myslel jsem, že jsem s cenou mimo, ale tak co, už to tu nakousl Cassus... Mám jeden jazz bass na prodej, viz můj podpis. Vyzkoušení samozřejmostí.

0 xLajků:

19

smile Pěkné, ponuka zajímavá, tvary sou ale pro mě nějak příliš ostré(ale to není hlavní). Sem ze Slovenska a právě teď nemužu koupit žádny nástroj, protože sme finančně vytížení stěhováním.
O koupi přemýšlím min. konec školního roku. Teď píšu proto abych zjistil co je pro mě vhodné a tak. Teď koupě vykonat nemužu.:(

0 xLajků:

20

Osobně bych doporučoval spíš 60 modely, než ty 75 RIčka, do jazzu rozhodně. Ta olše oproti jasanu víc tmelí, ten zvuk je takovej trošku temnější. Jasan, ještě s 70 pozicí kobylkáče(což ale MIJ nemaj), je hodně průraznej a zvukem hodně prolejzá kapelou, je to dost výrazná basa, což by v tvym případě nemuselo bejt úplně ku prospěchu věci.

0 xLajků:

21

kdoví jak to bude s cenama za třičtvrtě roku..

http://honzoid.ic.cz/ikonky/pe.gif http://honzoid.ic.cz/ikonky/last.gif GulášeK 1001RB
0 xLajků:

22

To je zajímavá ta myšlenka s těma jazzmanama. Mam pocit že všichni basáci jazzmani maj buď nějak úchylnej nástroj (extrémně moc strun, extrémně moc hnusnej, extrémně moc kontrabas), nebo když toho nejsou schopný, vypadaj aspoň úchylně sami.

No hele hlavně se vybodni na všechny tyhle popisky a obecný pravdy, že dobrý je jen některá basa na některej styl. Hrát se dá všechno na všechno, když to neni totál sračka (a nic z toho co tu padlo teda rozhodně neni), Stačí jen dost chtít. Jo a pod to kombo Hocke BG110 se taky podepisuju. Mam a nemyslim, že bys mohl koupit něco lepšího s danými požadavky. A i na menší publikum je to silný dost.

0 xLajků:

23 Naposledy upravil: nemo (16. 12. 2009 06.24:57)

Tyhle jsou vynikající, beze srandy.
http://kytary.cz/squier-by-fender-class … /HN101237/

k tomu tohle a jsi v klidu.
http://kytary.cz/roland-baskytarove-kom … /HN005093/
nebo
http://kytary.cz/swr-baskytarove-kombo-la-15/HN094904/

Sadowsky NYC Standard 5, Moon JJ-4, Moon JJ-5, Hofner Club Contemporary, Squier CV50 P-Bass butterscotch blonde, Fernandes P '78, Tokai P '81, Warwick Corvette Standard 5 fretless
Mesa Walkabout head, GK MB500, GK MB200, Tecamp Puma 500, Genzler Bass Array 12-3, Bergantino HS410, Genz-Benz NeoX 212T, Greenboy Bassic 15
0 xLajků:

24

Nemo: Na tuto sem koukal taky. Ono já budu kupovat až za pulroku možná víc jak tady někdo řekl, takže nejdřív si projedu bazáče no a pak obchody... Hezká je, koukal sem nějaké názory prý je dobrá.

0 xLajků:

25

Ten Roland, co píše Nemo, je fakt super

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků:

26

http://baskytara.com/shop/lidl-music/pr … rove-100w/  lepší cena než kytary smile

0 xLajků:

27

Já mám tohle http://kytary.cz/squier-by-fender-vinta … /HN086509/ a můžu dopručit, za ty prachy fakt super ( šmejdi to museli zlevnit o 1300 určitě hned jak sem si ho koupil ... )

Roland cube 100
Squier Vintage Modified Jazz Bass 2009
Bráník 10°
Music Man Club #6
0 xLajků:

28

matezzz: tak všeobecne sem na tuto basu slyšel jen dobré a že to za ty prachy stojí. Ale možná najdu i něco lepší?

0 xLajků:

29

http://inzerat.i-bazar.cz/1411305-proda … ass-combo/

...nevim jak ta basa hraje, ale jeste by ti zbylo na pivo smile

0 xLajků:

30

by mě zajímalo co to je za japan....japanci většinou bejvaj s logem ala 62RI tohle vypadá jak logo z mexica s napisem japan

0 xLajků:

31

To je v pořádku... normální japonskej standard... smile

http://www.fenderjapan.co.jp/fender/200 … zzbass.htm

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

32

Jo, je to je ten JB-STD model, levna rada, lipove telo, male mechaniky.

Sadowsky NYC Standard 5, Moon JJ-4, Moon JJ-5, Hofner Club Contemporary, Squier CV50 P-Bass butterscotch blonde, Fernandes P '78, Tokai P '81, Warwick Corvette Standard 5 fretless
Mesa Walkabout head, GK MB500, GK MB200, Tecamp Puma 500, Genzler Bass Array 12-3, Bergantino HS410, Genz-Benz NeoX 212T, Greenboy Bassic 15
0 xLajků:

33

lukas napsal:

http://inzerat.i-bazar.cz/1411305-proda … ass-combo/

...nevim jak ta basa hraje, ale jeste by ti zbylo na pivo smile

To by ale nesmel hrat s bubenikem.. 15W tak na doma..

0 xLajků:

34

Klusi napsal:

ková 62RI od nich je výborná, koneckonců i 75RI. Dřevo i zpracování je japonsky na úrovní, říká se někdy, že když se poladí snímače, na což máš času dost, jsou srovnatelné s USA verzemi.

Ti myslis 62RI japonce nebo i ameriku? Myslel jsem ze na americe jsou dostatecne kvalitni snimace...(?)

"Prsotě brumíl"
Prof. II
0 xLajků:

35 Naposledy upravil: Brunot (21. 12. 2009 14.47:07)

Tak, na koupě připadá čas přibližně koncem dubna-začátkem května. Cením si vaše řady.
Rozhodl sem se pro:

Slyšel sem ji, líbí se mi a navíc je v místním obchodě kde mám kamaráda který mi udělá lepší cenu. Časem možná vyměním snímače, když se zlepším. Nechci to dělat rovnou, zatím nic na basu nevím třeba nějak začít a myslím si že snímače sou na bse pro začátek dostačující.

EDIT: Jestli bude více peněz(co bych rád) tak pujdu do olše:

http://kytary.cz/fender-standard-jazz-bass/HN105502/
To jenom pro doplnění.

Kombo: Hocke BG110 nebo Fender Rumble 25(přikláním se jednoznačně na stranu Hocke, možná něco co bude dobrého v prodejně-kamarád)

Teď právě zkouším nové akordy na kytaru(mám jednu akustiku, brnkám si na ni, snažím se střídat mezi akordy rychleji. Nechtěl sem jít rovnou na basu, hraju na piáno 7. rok, na akustiku pul roku, basa je muj sen). No myslím že sem se rozhodl správně, poradil sem se, viděl sem a rozhod sem se:)

Děkuji, všem za rady a tipy. Doufám že jednou se budu moci nazvat basákem:cool:

0 xLajků:

36

Gratulace!!

0 xLajků:

37 Naposledy upravil: kurowec (21. 12. 2009 22.07:13)

Brunot napsal:

toho Squiera teď někdo prodává na bazaru za 6tis.
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=5 … mp;region=

Fender Tony Franklin Precision
Fender CS 70s Precision
Ampeg SVT-CL ---> Ampeg SVT-410HLF
0 xLajků:

38 Naposledy upravil: Brunot (21. 12. 2010 20.31:20)

Zase píšem, približne asi po roku od napísania posledného príspevku smile . Nakoniec som zostal pri gitare aj piáne, stále však mám v pláne aj basu. Rokom kt. prešiel som si vykúšal rôzne basky aj učiteľov, diskusií. Zistil som, že basgitara nie je pre mňa. Myslel som si, že to asi len bol prelud v hlave nadšeného teenagera big_smile .  Raz som , ale skúsil kontrabas a odvtedy ma to ťahá k zvukom "bez prazčov". Nehovorím, že ma to nebavilo aj s nimi, ale nie je to ono.

Inak povedané aj bezpražcovej basgitary. Učiteľov kontrabasu nemám v meste veľa, aj tak ale stále hľadám a pár kandidátov som už našiel. Kontrabas tu ale riešiť nebudem. Naskytla sa mi ponuka učiť sa na basgitaru a to rovno bezpražcovú. Viem, že bezpražcovka nemusí byť najlepší štart, intonácia ap. to bude veľmi ťažké, ale keď som sa nad tím zamyslel, pri kontrabase by som to i tak musel prežiť. Na kontrabas zatiaľ nemôžem chodiť, učiteľ ku ktorému som mal chodiť sa ťažko zranil a maróduje( je to na dlhšie).

Takže som sa chytil tejto basgitarovej príležitosti. To. že bezpražcová basa mi nenahradí kontrabas to viem. Zvuky sú jedinečné, ale ajtak iné.
Viac ma to ťahá, ako "tréning" na kontrabas. Je to zaujímavý nástroj. Zatiaľ mi povedali, že sluch nemám zlý a že by som to mohol skúsiť.  Techniky hry sa od kontrabasu líši , to už viem, rozdielom medzi nástrojmi som sa už venoval, zaujímal by ma tento kompromis.
Rozmýšlal som užť aj o kúpe nástroje k hre, keďže verím, že by bolo dobré mať aj basgitaru popri kontrabase( v budúcnosti), každý má využitie inde.

V skratke:  1. Stálo by za to učiť sa rovno na bezpražcovú basu? Myslím, že to možné je, ale stále si niesom istý.
                        2. Mohol by tréning na base bez pražcov ovlivniť  v budúcnosti hru na kontrabas (z hľadiska intonácie)
                        3. Aká bezpražcovka na našom trhu by byla pre taký začiatok vhodná? V cene najlepšie do 15-20 tis.
                            Predpokladám už teraz, že to nebude nic svetoborného, ale hľadám kompromis cena/výkon.

Viem, že otázky ve väčšine nesedia práve pre tému "Nákup nástroje", samozrejme ho ale zvažujem ho a nechcel som zbytočne zakladať novú tému.

Budem vďačný za všetky rady aj odpovede,
B.

Aj Štěpánovi za upozornenie big_smile Keď to je až také strašné, tak som prešiel k svojemu a prepísal to, kde to je isto lepšie  smile

0 xLajků:

39 Naposledy upravil: Štěpán Axman (21. 12. 2010 20.12:26)

OT:
Jsi li náš sousedně východní soused národností, neostýchej se a piš svojí řečí, přečteme to smile
A nejsi li, měl bys s tím něco udělat..

edit.:
Teď jsem to prejl celé a vidím, že to tam píšeš - že jsi zo Slovenska... tak piš po vašem prosím, tohle vypadá hrozně legračně smile

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

40 Naposledy upravil: Aidamos (21. 12. 2010 20.39:19)

Brunot napsal:

1. Stálo by za to učiť sa rovno na bezpražcovú basu? Myslím, že to možné je, ale stále si niesom istý.

Ano já na kontrabas začínal (trochu jsem brnkal na vypůjčenej) a moje první basa byla právě bezpražcovka (Jolana D-Bass), tedy v tom nevidím problém.

Brunot napsal:

2. Mohol by tréning na base bez pražcov ovlivniť  v budúcnosti hru na kontrabas (z hľadiska intonácie)

Rozhodně pozitivně.

Brunot napsal:

3. Aká bezpražcovka na našom trhu by byla pre taký začiatok vhodná? V cene najlepšie do 15-20 tis.

Třeba tahle klasika: http://kytary.cz/fender-standard-jazz-bass/HN082989/ z Mexika
Nebo její čínská sestřička: http://kytary.cz/squier-vintage-modifie … /HN086458/

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

41

Klasický jazzbass mi doporučil aj učiteľ, tú čínsku som už aj počul, znelo to celkom dobre, ale obávam sa tam toho dreva a snímačov. Masívnu olšu beriem ako plus, aj keď cenový rozdiel je jasný. Bol by som rád keby som sa zmestil okolo 20 tisíc +- aj s niečím ku tomu. Zatiaľ nič veľké, takže nebál by som sa už predtým doporučeného - http://hocke.eu/bg110/  U náš v meste je veľmi úzky výber komb ku basgitare, takže sledujem aj internet.

0 xLajků:

42

rozhodně bych doporučil tento bezpražec:
http://kytary.cz/ibanez-gwb-35/HN110720/

skoro dva roky po něm toužím

baskytaristi jako ublížení neumětelové většinou bez špetky smyslu pro humor libujících si v kvalitních aparátech s vymydlenými strunami a nechutně barevnými nástroji
0 xLajků: