1

Téma: Singl a humbucker (brum?)

Zdravím osádku místního fóra. Díval jsem se na baskytary(např.: Lakland 55 09), které mají konfiguraci kombinace singlu a humbuckeru. Jak se na to díváte? Příjde mi, že te brum může akorát zbytečně znehodnotit zvuk toho HB.

davidak: doplněn název threadu

F(ω) = F * ( − ω)
0 xLajků:

2

Re: Singl a humbucker (brum?)

já bych řek že JB je znehodnocenej tim že má dva singly potenciometry s tim že člověk akorát určuje charakter znehodnocení... a celá hudba mi příde znehodnocená

0 xLajků:

3

girzi napsal:

já bych řek že JB je znehodnocenej tim že má dva singly potenciometry s tim že člověk akorát určuje charakter znehodnocení... a celá hudba mi příde znehodnocená

Hodnotný příspěvek

F(ω) = F * ( − ω)
0 xLajků:

4

ono se to totiž nedá takhle říct, jarku. HB a singl má úplně jinej charakter (právě jinej a ne lepší/horší), takže stejně tak se dá tvrdit, že singl bude znehodnocenej sterilním signálem z HB.

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

5

Takže ještě jednou. Kvůli nesrovnalostem - následující konfigurace - pasivní basa, single u krku, humbucker u kobyly, má imho tyhle nevýhody:

1. samotný single bude mít brum, který humbucker nemá. Chci-li mít humbucker u kobylky, hrozí mi, že mě brum ze singlu u krku začne sráti.

2. single má slabší signál a budu-li mít přepínač serio-paralel na hb, může mi to dělat solidní bordel.

3. celkový signál z obou bude nerovnoměrný(smíchaný v nepoměru).

Sem na fórum jsem to dal proto, protože takovou basu nemám - tedy zajímají mě zkušenosti. Formuloval jsem to blbě.

F(ω) = F * ( − ω)
0 xLajků:

6

..porat ti moc nerozumim, hlavne bodu 2 %)

Nevim jaky zapojeni ma presne ta basa co pises, ale tak obecne si muzes potakama prece zvolit kolik signalu z ktereho snimace chces..a kdyz potakem stlumis treba singl, tak stlumis i jeho sum wink Taky si muzes nastavit velikost signalu z kazdyho snimace tim jak bude daleko od strun, to je dalsi moznost..tim muzes taky srovnat to, ze je single slabsi...

_ale tohle byl povazoval za samozdrejmosti, takze jaxem psal, nevim co chces smile

0 xLajků:

7

Jarek.F napsal:

1. samotný single bude mít brum, který humbucker nemá. Chci-li mít humbucker u kobylky, hrozí mi, že mě brum ze singlu u krku začne sráti.

Od toho existují bezbrumové singly (byť to nejsou v pravém slova smyslu singly)...

Jarek.F napsal:

2. single má slabší signál a budu-li mít přepínač serio-paralel na hb, může mi to dělat solidní bordel.

Na tohle jsou zase buď zvlášť volume pro každý snímač nebo blend knob.

Jarek.F napsal:

3. celkový signál z obou bude nerovnoměrný(smíchaný v nepoměru).

Viz bod 2.

Ono to není zas taková věda a kdyby to nefungovalo jak má, tak to nikdo nevyrábí. Já naopak po týhle kombinaci dost koukám, protože se mi líbí jak vzhledem (hehe) tak právě tou variabilitou.

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

8

Jarek.F napsal:

zajímají mě zkušenosti

Citlivost na okolní elektromagnetické pole je hlavně dána konstrukcí snímačů, ať singl nebo humbucker. Dobrý singl může bručet méně než špatný HB a naopak. Kombinace S+HB s brumem rozhodně žádný zvláštní problém nemá.

Čtyřky: Ibanez MC924DS Half & Half (1982) + kontrabasy: masiv 4/4 s bassreflexem! (~1890) a polomasiv Cremona 3/4 (~1985)
Pětky: MTD fretless 35" od Ondřeje Lišky (2004) a Lakland 55-02 Deluxe (2005)
EBS TD650, EBS NEO-212 + 1x 15" JBL E-140 a do hospody GK MB150E-III-112
Autorizovaný záruční a pozáruční servis Yamaha, Ampeg a Line 6
0 xLajků:

9

Co furt máte s těma brumícíma singlama? Jsem to nezažil ani na Jazzině (a to je Mexiko), ani na Sabru, kde se dá zapnout přední HB jenom jako PB singl. Brum nikde, jenom maličko (ale fakt minimum) šumu. Nebo jsem to jenom ojedinělý šťastný případ?Nebo všichni máte zkušebny v trafačce? smile
  Jináč kombinováním různých snímačů dochází k různým barvám zvuku, které se ti buď líbí, či ne. Nedá se tu mluvit (jak Jenich napsal) o znehodnocování zvuku . . .

0 xLajků:

10

tak bochor neni praha .. nejezdi ti pod ni metro a vedle tramvaj.. big_smile

btw ja myslel ze PB je v podstate takovej trosku HB..ne  ?

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

11

Jo.

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

12

m3 napsal:

tak bochor neni praha .. nejezdi ti pod ni metro a vedle tramvaj..

tak tak ... v Brně mi vždycky "houká" šalina z aparátu ... když vyjedem mimo Brno, tak je tichučko

Fender American Deluxe Jazz Bass '08
Empress Compressor -> Boss LS-2 Line Selector (-> Zoom B3) -> Fishman Platinum Pro EQ -> Markbass F 500 -> 2x Markbass Traveler 121H
0 xLajků:

13

Janec napsal:

Co furt máte s těma brumícíma singlama?

Neděje se ti to, ani když máš jeden na plno a druhý zticha?

kurcatovium napsal:

Já naopak po týhle kombinaci dost koukám

Já taky, ale co nevím, když dáš na JB oba singly naplno, jsou zticha. Pokud budu mít naplno i humbucker i singl, nevím jestli to ztichne, nebo bude burčet, to je vlastně celý problém.(předpokládejme, že ten singl brumí, nemá pasivní cívku).

F(ω) = F * ( − ω)
0 xLajků:

14

Za
1) Výrobce kterej by dal na MM+J klasickej singl-coil by byl retard a měl by garantovanej velkej zájem o "customer support", popřípadě by to byla sebevražda v době výroby bezbrumových JB snímačů. tzn dávaj se tam různý splitcoily,keramiky apod.

2) V otázce síly signálu je to zvláštní ale není to takovej problém jakým se to zdá být (měl sem dvě basy MM+J a ani jedna se neprojevovala jako "hraje MM a tam někde v koutě se krčí J") ale celkově mě to MM+J moc neba...zvuk ze samotnýho MM je moc placatej a ostrej protože ten snímač je většinou moc blízko kobyle aby měl koule alá MM, oba dohromady to je takovej moderní zvuk ten se mi líbí, a samotnej J? tak to si rovnou můžu koupit precision big_smile:D:D když to řeknu ošklivě abych naštval majitele tak si myslím že než se snažit o to mít co nejvíc možností zapojení si radši koupím MM a JB zvlášt big_smile

ad. síla signálu PJ kombinace funguje a rozdíl signálu P a J by taky měl být že...

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

15

Jarek.F napsal:

Fakt neznámý problém. Jestli to nebude tím, že to mám na pětistrunce big_smile

0 xLajků:

16

Janec napsal:
Jarek.F napsal:

Fakt neznámý problém. Jestli to nebude tím, že to mám na pětistrunce big_smile

a je to normální mexickej standard?...ono popravdě není možný jiný vysvětlení než  že máš bezbrumový snímače tedy HB nebo split-coily, popř.tvoje basa je přírodní úkaz....pravý singly BRUMĚJ pokud sou solo, zrušit se to v podstatě nedá big_smile pokud nepřidáš druhou cívku nebo speicální obvody (Suhr, popř. Bongo elektronika)

už sem to jednou psal....kdo tvrdí že umí stíněním apod. šamanismem vyloučit singlecoil brum je lhář big_smile

0 xLajků:

17

Kubš napsal:

Výrobce kterej by dal na MM+J klasickej singl-coil by byl retard a měl by garantovanej velkej zájem o "customer support", popřípadě by to byla sebevražda v době výroby bezbrumových JB snímačů. tzn dávaj se tam různý splitcoily,keramiky apod.

To je právě to, co bych řekl, že žádný výrobce neudělá. U těch Cortek u série GB to asi vyřešené bude. Ale nehrál jsem na to.

F(ω) = F * ( − ω)
0 xLajků:

18

Jarek.F napsal:
Kubš napsal:

Výrobce kterej by dal na MM+J klasickej singl-coil by byl retard a měl by garantovanej velkej zájem o "customer support", popřípadě by to byla sebevražda v době výroby bezbrumových JB snímačů. tzn dávaj se tam různý splitcoily,keramiky apod.

To je právě to, co bych řekl, že žádný výrobce neudělá. U těch Cortek u série GB to asi vyřešené bude. Ale nehrál jsem na to.

no jasný to víš že bude...nebrumivý jb snímače dneska nabízí každej...někdo (Dimarzio myslím) snad ani true-single coily nedělá

0 xLajků:

19

Kubš napsal:

a je to normální mexickej standard?...

Jazz bass made in Mexico, serial n. MZ7001842. Je to ta se všema ladícíma mechanikama nahoře v řadě, jsou to Gotohy (to je normální?) kobylka je 3mm tlustý ohnutý "plech" s drážkama pro krajní kameny aby necestovaly. A na hlavě to má jakousi traverzu skrz kterou leze A,D,G ke kolíkům. Snímače nejsou nijak popsané, mají zaoblené hrany a nejsou hladké jak jinde vidívám,ale mají hrubý povrch. Připomíná to černé nárazníky na dodávkách smile V e.shopu kytar to měli jako standard.
http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=4776

0 xLajků:

20

Janec napsal:
Kubš napsal:

a je to normální mexickej standard?...

Jazz bass made in Mexico, serial n. MZ7001842. Je to ta se všema ladícíma mechanikama nahoře v řadě, jsou to Gotohy (to je normální?) kobylka je 3mm tlustý ohnutý "plech" s drážkama pro krajní kameny aby necestovaly. A na hlavě to má jakousi traverzu skrz kterou leze A,D,G ke kolíkům. Snímače nejsou nijak popsané, mají zaoblené hrany a nejsou hladké jak jinde vidívám,ale mají hrubý povrch. Připomíná to černé nárazníky na dodávkách smile V e.shopu kytar to měli jako standard.
http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=4776

no já ti věřím jen nevěřím že to sou singly big_smile

tys to kupoval jako novotu?

0 xLajků:

21

Ano, bolo to nové. Už jsem tu někde psal že jsem potřeboval basu, tak jsem šel na eshop, klikl na obrázek basy která se mi líbila a za týden byla doma. smile Možná Mexikánci nedělaj svoje pětkový snímače tak tam přikoupili lepší zboží smile

0 xLajků:

22

Rozdíl v síle signálu singlu a humbukru je minimální, pokud se jedná o paralelní zapojení, jako klasickej Stingray. Pokud se to ale zapojí jako Sterling, tedy sériově (což se ale moc nedělá), bude tam ten rozdíl docela znát. Odšumění se dá taky řešit použitím aktivních snímačů (třeba EMG), nebo phantom coilem (všechny MusicMany).

0 xLajků:

23

Kombinace J+MM nezaručuje, že bude síla obou snímačů vyrovnananá, viz
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-tes … eden~2004/

jiný kousek jsem měl v ruce v Hořovicích, nakonec jsem i z toho důvodu sáhl po druhém, byť nasucho hůře rezonujícímu J+J (kteréhož tělo mi poté bylo vyměněno za mnohem lepší natural, ale to už tu nepatři)

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

24

D.a.l.i napsal:

Kombinace J+MM nezaručuje, že bude síla obou snímačů vyrovnananá, viz
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-tes … eden~2004/

jiný kousek jsem měl v ruce v Hořovicích, nakonec jsem i z toho důvodu sáhl po druhém, byť nasucho hůře rezonujícímu J+J (kteréhož tělo mi poté bylo vyměněno za mnohem lepší natural, ale to už tu nepatři)

jj takovou mám zkušenost taky...ten J osolovanej hraje mín...na druhou stranu není ten problém způsobenej spíš tím že se tak nák už ze zvyklosti krkáč dává níž do těla a tedy signál z něj jde slabší

0 xLajků:

25

mam zkusenost ze singl sumi hlavne na nekvalitnich aparatech...jinak jenom malo...v kapele se to ztrati

0 xLajků:

26

Tak tak. Příště se snad girzi nejdřív zamyslí, než bude dělat ramena. smile

F(ω) = F * ( − ω)
0 xLajků:

27

druid napsal:

mam zkusenost ze singl sumi hlavne na nekvalitnich aparatech...jinak jenom malo...v kapele se to ztrati

ja mam zkusenost ze nekvalini aparaty sumi i s hunbuckerama ... viz resp slys behringer.. zvlast kdyz ohulis vejsky ..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

28

Hej neurážejte furt Behringera. Málokdo umí udělat z arašídu kondenzátor big_smile

0 xLajků:

29

Janec napsal:

Co furt máte s těma brumícíma singlama? Jsem to nezažil ani na Jazzině (a to je Mexiko)

Mám podobné zkušenosti. Taky mám JB mexiko standart a samotné singly taky skoro nebrumí, ale neplatí to absolutně. Doma v multiefektu (ZOOM707) nebo v zesáku (flaška) to skoro nejde postřehnout, ani když nehraju. Ale ve zkušebně to hodím přes krabičku do mixu a v tu ránu brumí jak čert.

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

30

mistergo napsal:

Janec psal(a):

Co furt máte s těma brumícíma singlama? Jsem to nezažil ani na Jazzině (a to je Mexiko)

Mám podobné zkušenosti. Taky mám JB mexiko standart a samotné singly taky skoro nebrumí, ale neplatí to absolutně. Doma v multiefektu (ZOOM707) nebo v zesáku (flaška) to skoro nejde postřehnout, ani když nehraju. Ale ve zkušebně to hodím přes krabičku do mixu a v tu ránu brumí jak čert.

Mě to taky moc nebrumí a hlavně v muzice je to uplně zanedbatelný...a v pauzách je to
šuma-fuck a na víc to brumí jenom když pustim struny...takže taky nechápu co se tu
furt vs brum a single snímač řeší smile

0 xLajků:

31

Já mam squier Preclik se singlem u kobyly taky mi nebrumí i když je zaplej sám. Brumili mi jen singly na mojí první base (Dimavery JB za 1000kč) smile

Fokus - Jazz bass sunburst 4s LH
Squier by Fender - Standard Precision Bass Special Left Handed
Dimavery JB 302 (FUJ!)
0 xLajků:

32

Ahoj,

zrovna si nechávám stavět kombinaci HB/Singl...

Nemohl byste mi někdo říct (změřit), jaká je asi tak přesně poloha HB vůči kamenům u Musicmana? Díky předem!

"Akademický PUNK" www.reklane.cz
0 xLajků:

33

David napsal:

Nemohl byste mi někdo říct (změřit), jaká je asi tak přesně poloha HB vůči kamenům u Musicmana? Díky předem!

Pokud to potřebuješ přesně, tak by asi bylo lepší měřit třeba od nultýho pražce, pokud zachováš menzuru 864mm, ty kameny se hejbou. Nebo kecám blbosti?

0 xLajků:

34

No jasne, nejpresnejsi by to asi bylo od toho nultaku.

Nepsal jsem schvalne od kobyly, protoze ta je kazda jina... u tech kamenu se to necha aspon nejak zprumerovat...

Jsem zvedav, jak mi ta basa vyjde, bude rozepinatelnej HB ke kobyle a singl ke krku, dvoupasmova aktivka... Akorat me prave zajima presna pozice HB na MM, ptze mam pocit, ze treba takovej Warwick to dava na Jazzmanovi trochu jinam...

0 xLajků:

35

Nejpřesnější odpověď na tvojí otázku, kterou sem našel, je tohle:

Frankly, I don't think you'd get a similar sound anyway. You have different woods, a different pickup, different electronics and definitely a different shape and mass of wood of the whole bass. That will give you a different response for the strings and therefore a different "sweet spot" to position your pickup. Event the EBMM models do not have their pickups at the exact same position but are fine tuned to the model.

If it was that simple to just measure the position of the pickup, then that would already be widespread knowledge. But there you go: 778mm for a 2000 StingRay without the compensated nut (that would give you a different distance as well...)

Others tried to copy the SR sound for decades, they build whole businesses on that and... failed. There's nothing like the real thing. Get one. You won't regret it!

0 xLajků:

36

Jojo,

diky, tyhle kecy jsem si taky vygoogloval... Americani jsou dojemny, maj strach, aby nahodou nekdo nepodvadel a nevyrabel kopie, hahaha. To, ze to bude znit jinak je prece kazdymu jasny...

Tech 778mm je nejakejch divnejch, moc blizko u kobyly, mozna mereno doprostred snimace??? Ted jsem to zkousel merit podle nejakejch obrazku (potiz je akorat s tou nejasnou dylkou strun...) a vyslo mi asi 752mm (od nultaku ke hrane snimace), ale kdyby to nekdo zmeril na normalnim drevenym kusu, bylo by to fajn...

0 xLajků:

37

chlápek napsal:

Má nepoškozený JazzBass (pasivní) brum nebo nemá?

S obema snimaci na plno ne, s jednim stazenym trochu sumi. Vidim ze mas mexiko, cetl jsem ze nektere starsi kousky maji spatne zapojeni a sumi i s obema snimaci na plno. Moje mexiko to nedela

0 xLajků:

38

davidak napsal:

Nejpřesnější odpověď na tvojí otázku, kterou sem našel, je tohle:

Tak ono to zní docela logicky. Stejná řešení přinášejí stejné výsledky. Když budeš zkoušet něco jiného, dostaneš něco jiného . . .
Jinak na Sabru je to 93mm měřeno od středu snímače po střed válečků co hlídaj kameny proti kývání. Což je zároveň i střed kobylky. Měřit to ke kamenům nemá si myslím smysl, protože je každej jinde kvůli oktávám.

0 xLajků:

39

chlápek napsal:

na kolik byste odhadovali náklady? Mluvme o Praze a profesionálním opraváři kytar.

hele s vymenou s nimacu bych nechodil za kytararem.. teda pokud jim nechces pomoc si trochu prividelat ...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků: