1

Téma: Prosím pár rad ke starý lampě

Pořídil jsem starýho Fendera Bassmana 100w. Vizuálně (i uvnitř) je na svůj věk v parádním stavu, ale bude nutný ho přelampovat: na konci jsou starý GE 6L6GC a na preampu jsou RCA 7025 a RCA 12AT7 a už jsou docela mikrofonický (poškrábání nehtama na zapnutej zesák je slyšet z repra).

Kdo tenhle apec znáte, poraďte:
1) jaký lampy se vám osvědčily? (osobně důvěřuju (česko)slovenským JJ, ale rád si necháp poradit)

2) když to přelampuju, musim nastavit bias? je tam "bias balance" trimr, ale ani v zesíku ani ve schématu jsem nenašel žádný měřící body, jak tedy na to?

3) živim s tim 4x10 8ohm bednu, zvuk jedna báseň, ale kdesi na netu sem četl, že 8ohmů mu může vadit. Je na tom něco pravdy? Myslel jsem, že to je stejný jak u tranzistoráků, čili že vyšší impedance bedny vede jenom k nižší hlasitosti

Díky za rady, a pokud vás napadne ještě něco k tomuhle zesíku, na co jsem se nezeptal, a vy znáte odpověď, tak mi jí taky, prosím, napište.

0 xLajků:

2

Re: Prosím pár rad ke starý lampě

ahoj, mal som fender bassman 100 (rok 75/76).
1) do konca ti JJ neodporucam, je u nich velmi casty jav ze si kupis sparovanu stvoricu, ktorej totalne ulietaju hodnoty a teda vobec nieje sparovana. opytam sa chalana co mi tu hlavu servisoval (aj som mu ju predal) ze ake lampy mi tam nastrkal, totalne sa mi to teraz pletie.

2) ano, BIAS treba bezpodmienecne nastavit.

3) no tu sa to rozni. poznam chalana co hra uz cez 20 rokov s 16 ohm bednou do 8 ohm lampaca bez problemov, poznam ludi co mali problem a technici tvrdili ze zavadou moze byt aj impedancia. ja som sa snazil mat tu impedanciu vzdy rovnaku.

daj nejake fotky smile ozaj, ja som velmi rad pouzival normal vstup a BRIGHT. vela ludi este urobi to, ze vstup NORMAL a BASS prepoji kablom. teraz ma asi nenapadne nic specificke, akurat ze je to skvely zosilovac smile drzim palce nech sluzi

sekam dobrotu
0 xLajků:

3

Tak tak,JJ radšej nekupovat,alebo ked už,tak nechat poslat z US...ale osobne by som veril niečomu ruskému...

P.S.závisť smile

0 xLajků:

4 Naposledy upravil: zararusta.mechechem (13. 10. 2009 19.16:53)

Že je bias nutný nastavit jsem si myslel (přesto, že u těch fenderů se uvádí, že mají fixed bias).
Teď jde tedy o to, jak to udělat? Je tam bias balance, což předpokládám, že nastavuje poměr, v jakým teče štáva do jednotlivých polovin koncáku. Ale musim někde změřit, že to je 50:50 - kde?
Nebo jsem úplně mimo?

Díky za rady ohledně lamp, zařídím se podle toho.

Jak jsem na to zatím hrál, tak se mi taky nejvíc líbí zvuk normal kanál, basy na 4, středy na 7, vejšky na 10 a bright zapnutej. Drží si to krásný spodky, ale zbytečně nehučí, a přitom to má pronikavý vejšky - prostě lahůdka

S tou bednou je to tak, že jednoduše jinou nemám a v nejbližší době mít nebudu. A měnit impedanci u bedny je docela obtížný. Suma sumárum asi to zatím nechám takle.

btw: Proč jsi se ho zbavoval?

0 xLajků:

5

mne bias nastavoval kamarat odbornik co sa venuje vyrobe a servisu lampovych aparatov (www.valwatt.com), on na to ma vsetky masiny, oscilatory, meradla. asi sa to neda len tak od oka smile
ten fixed bias viem ze je pri hiwattoch, ale pri fendroch si veru niesom isty. radsej treba to prelampovanie zverit odbornikovi ktory vie co a ako.
nastavenie som niekdy nejako extra neriesil, ono to hra vpodstate stale "rovnako" a vzdy sa mi to pacilo. a ked sa nepacilo tak som tlkol do basy tak aby sa mi to pacilo smile
predal som ho preto aby som mal na ampeg svt-vr. ten bassman bol super, s 8x10 bola aj hlasitost fajn, ale stale to nebolo uplne ono, ten headroom tam proste nebol taky ako som chcel.

sekam dobrotu
0 xLajků:

6

Potrvzuju, pokud s tím nemáš zkušenosti, zajeď za někým, kdo tomu rozumí a umí všecky ty sračky nastavit, dobrý reference by byly

Basa prudí muziku smile
0 xLajků:

7 Naposledy upravil: zararusta.mechechem (17. 10. 2009 15.06:26)

Nahoďte mi sem pls nějaký kontakty na dobrý techniky v Praze a okolí (PZ). Vim jenom o Rožďálovi a Feireislovi (pokud jsem mu zkomolil jméno, omlouvám se). Rožďála raději ne a u Feireisla se bojim, že bude dost drahej.
Díky

Tady jsou obrázky - zatím jenom mobilem, nic moc - třeba časem doplním smile

http://img98.imageshack.us/i/dsc00165q.jpg/
http://img380.imageshack.us/i/dsc00166s.jpg/
http://img79.imageshack.us/i/dsc00171l.jpg/

0 xLajků:

8

dobrej je Honza Vladyka, ale ten není přímo z Prahy, je ve Vraným.
Reference na něj jsou gut, dělá pravidelně servis hodně kámošům a všichni spokojenost, jak práce, tak i cenová úroveň
rockwellamps@email.cz
tel.: 604 888 755

Basa prudí muziku smile
0 xLajků: