1 Naposledy upravil: druid (03. 09. 2009 11.28:05)

Téma: Snizeni dohmatu

Zdravim, jedna se o muj mexicky Jazz Bass. Jeji zvuk je krasny jazzbassovy uz na sucho, je to moje laska smile Jedine co bych chtel zlepsit je dohmat. Na prvnim az patem prazci je to super, ale nad dvanactym prazcem uz by to chtelo trochu niz. Jeste podotknu, ze mam kobylu BadAss II.

Byl jsem ji serizovat v mistnich hudebninach, a tam mi rekl ze nize pujde uz jenom struna G, ostatni uz ve vyssich polohach drnci. Krk je pry dokonale rovny.

Prosim vas, zkusenejsi, o radu, co by se s tim dalo delat? Napadaji me tri moznosti

1) nekde na talkbassu jsem cetl, ze pomuze zbrousit prazce, ze (nejen mexicke) fendery je nemaji z fabriky uplne ok. Dival jsem se na kytarare Milose Kaisera, ten to podle ceniku dela za 400,-

2) setrit na jiny krk

3) setrit na jinou basu smile

Diky

0 xLajků:

2

Re: Snizeni dohmatu

Jestli je krk tedka v uplně rovný poloze tak bych ho zkusil trochu prohnout a hrát si s kamenama a šroubama u kobylky! Jestli ani to ne tak potom to zabroušení pražců a to si myslím musí pomoct určitě!

0 xLajků:

3

už jsem to tu psal několikrát:

tyčí v krku se nastavuje část dohmatu ořechkonec torzní tyče (12-15 pražec) a šroubama na kobyle od konce tyče ke kobylce..... Samozřejmě se to ovlivńuje navzájem, ale platí hlavně tohle.

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

4

kameny dolu nedam kdyz to drnci, a oktavy serizene mam smile takze prohnout krk dozadu? ja si na to netroufam, a nevim jak dobry je ten clovek v hudebninach

0 xLajků:

5

však musíš vzájemně:

píšeš, že tak na 5 pražci je dohmat ok, ale vejš je už vysoko... postup:   dám kameny dolů, aby mi vyhovoval dohmat třeba na 15 pražci a pokud to bude drnčet na nižších (1, 3, 5...) tak hnu s prohnutím krku a ono se to zas srovná...

0 xLajků:

6

Pokud je krk už teď rovnej, tak jediný prohnutí, který je možný, bude do luku a to ti myslim moc nepomůže. Eště se nabízí krk v nejbližším místě u těla maličko vypodložit, to se pak změní celej úhel krk vs tělo a můžeš začít znova. Ne každýmu ovšem podkládání sedí- údajně to ovlivňuje přenost vln a kdesico smile

0 xLajků:

7

struny drncej prave protoze je krk rovnej... povoleni vyztuhy (= mirny prohnuti krku) a snizeni kamenu pomuze. serizeni dohmatu neni zadna veda, jen povolujes, utahujes, zkousis, doladujes a porad dokola smile vzdyt jenom tady jsou o tom romany...

0 xLajků:

8

lukas má pravdu.
není to žádná věda, čím dřív si to osvojíš, tím líp pro tebe. 99% problému s krkem a dohmatem pramení ze špatného prohnutí, zásahy typu broušení pražců nebo podložení krku jsou platný ve chvíli, kdy je krk úplně v hajzlu a pak je nejlíp vyhodit a pořídit nový nástroj

Basa prudí muziku smile
0 xLajků:

9

Zkusím přispět:
  Vezmi kytaru, přimáčkni E strunu na posledním pražci a na pátém pražci bys měl mít mezeru mezi strunou a pražcem tak 1 - 1,5mm. Pokud to je míň, máš krk moc naplý=povolit výztuhu a pokud máš 2mm a víc tak je krk moc volný=dotáhnout. Pozor - stačí čtvrt, půl otáčky a rozdíl je vidět a hlavně před dotahováním či povolováním výztuhy pořádně povol struny! No a pak už jenom doladíš výšku na kobylce podle chuti.

0 xLajků:

10

http://fender.com/support/basses.php

A=A
0 xLajků:

11

dik za rady...ono je to mozna jednoduche, ale ja jsem docela levy a taky se mi nechce cely den stelovat. stacilo mi jak jsem si pokazil lak pri vymene snimacu...

co se tyce podkladani krku tak o tom jsem cetl v nejakem clanku o instalaci badassu...pry je treba obcas podlozit po vymene kobyly -odrezky mahagonu, ale asi to moc velky vliv na zvuk nema, protoze profici to delaji platebni kartou smile

0 xLajků:

12

ale vymena snimacu... to je upne jina liga smile

0 xLajků:

13

A co sehnat trošku vyšší nultý pražec??

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

14

mistergo napsal:

pouze u prázdných strun, ale co když zmáčkneš už první pražec ?

0 xLajků:

15

Jestli chces muzem se domluvit, jestli si dobre pamatuju jsi z Ostravy (?) a mrknu se na to. Me se taky jevi jako hodne mozne to co rika mistergo

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

16

Jsem z Ostravy, pokud bys mohl tak budu rad

0 xLajků:

17

Napis na maila nejaky kontakt, ICQ, skype,nebo telefon

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

18

druid napsal:

Byl jsem ji serizovat v mistnich hudebninach, a tam mi rekl ze nize pujde uz jenom struna G, ostatni uz ve vyssich polohach drnci. Krk je pry dokonale rovny.

btw ono naky to maly pridrnceni nevadi to vetsinou prez snuru neproleze.. wink
ono nekdy ty kytarari a podobny experti to nastavujou divne resp kazdymu vyhovuje neco jinyho ..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

19

a kua ja sice pisu jako prase bez diakrityky, interpunkci, y/i  kery mi tdriv pride pod ruku, ale!!! pani odnaucte se pouzivat slovo hudebniny ve smyslu obchod s hudenimy nastroji...

hudebnina, -y ž. (zprav. mn. hudebniny) psaná n. tištěná hudební skladba

slovnik spisovneho jazyka ceskeho, dil prvni str  663

dik

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

20

lingvisticti fasiste z ustavu pro jazyk cesky, legalizujici prazske nareci, mi muzou byt ukradeni smile

nekdo by menil nultak, nekdo prohnul krk, nekdo kameny - to z toho moc moudry nejsem - uvidime co na to rekne pri osobni prohlidce mister spider

0 xLajků:

21

a tak to teda radši budu chodit do hudebnin, než chodit do obchodu s "hudebnímy nástroji" smile

0 xLajků:

22

moudrej? druide serizeni dohmatu ma nejakej postup, stejne jako treba zavazovani tkanicek, a nad tim taky nespekulujes. kdybys vzal ty dva imbusy a ladicku, tak to mas za ctvrt hodiny hotovy...

0 xLajků:

23

druid napsal:

nekdo by menil nultak, nekdo prohnul krk, nekdo kameny - to z toho moc moudry nejsem

Teď přemýšlím, jak velký je vlastně ten dohmat. Kolik to dělá třeba na 12 pražci ? Hrál jsem dřív na kytaru a dlouho jsem si nemohl na ten baskytarovej dohmat zvyknout, ale vony ty tlustý struny prostě potřebujou prostor pro kmitání, pak je tam i víc cítit dynamika.

lukas napsal:

kdybys vzal ty dva imbusy a ladicku, tak to mas za ctvrt hodiny hotovy...

Myslím, že zase čtvrt hodinky je málo. Stalo se mně, že jsem seřídil (pro mě) ideální dohmat, byla to paráda, zahrál jsem si, dal basu do futrálu, ráno jsem ji vytáhl a drnčelo to všude, jakoby to pomalu sesedalo celou noc.

Bass guitar: 4 string hand-tooled prototype, type JB pasive, Lakland skyline 44-02 deluxe, EXL 170, TC electronic BG 500 2 x 10", acoustic fretless- "balejšn"
0 xLajků:

24

Seřiď si basu,už se to tu asi psalo: průhyb krku musíš mít! Zmáčkni E strunu na  1.pražci a na poslednim, pod 8.pražcem by měla být mezi strunou a pražcem mezera u FENDER JB asi 0,4mm.Povolíš výztuhu /doleva/max.1/4 otáčky, průhyb se zvětší, dotáhneš /doprava/ mezera se zmenší.Při manipulaci s výztuhou počkej delší dobu než se krk přispůsobí, je to dřevo. Výška strun nad 17.pražcem asi 2,5mm pro struny E,A asi 2mm pro D,G. Z toho vycházej. Struny nemůžeš mít moc nízko, budou ti chrastit a barva tonu nic moc. Když to nepomůže je problém v tom o čem psali kolegové.

Fender JB USA, Fender JB Player, Squier JB Standard, Steinberger Spirit, GK 700RB II, GK Neo 112-II, komba GK 110 MB, Markbass CMD 121 P IV a Markbass Micromark 801, EBS MultiComp, Radial Bassbone .......
0 xLajků:

25

Pako napsal:

Myslím, že zase čtvrt hodinky je málo. Stalo se mně, že jsem seřídil (pro mě) ideální dohmat, byla to paráda, zahrál jsem si, dal basu do futrálu, ráno jsem ji vytáhl a drnčelo to všude, jakoby to pomalu sesedalo celou noc.

hele zalezi co je to za basu jak je konstrukcne resena co tam mas za struny atd...
ja padlo serizuju dokonce bez povolenejch strun* ..a mam to ein zwei

*nedoporucuju to ze si to kurvim ja neni duvod k napodobovani...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

26

diky vsem, vcera se u me stavil spider, zjistili jsme ze dohmat je ok, akorat zkusim trochu povolit krk a vypilovat vetsi drazky na badassu
jinak pedulla je fajn basa smile

0 xLajků:

27

Jo, Druid mel v podstate basu velmi slusne serizenou, moc niz ne ze by neslo, ale z praktickeho hlediska si nemyslim ze to je nutne. Badass ma pilnikem jenom postraseny takze treba Gcko by sneslo hlubsi drazku, pc kamen uz je uplne dole a pri silnejsim zaberu mela struna tendenci vybehnout.

A Druide > Neztrat ten imbus big_smile wink

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

28

juhuuu napsal:
mistergo napsal:

pouze u prázdných strun, ale co když zmáčkneš už první pražec ?

no to řekni Dalimu....ten furt čaruje s nultákem...ale asi na tom něco bude...

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

29 Naposledy upravil: m3 (08. 09. 2009 16.39:17)

hele to mne potesilo na tom novym padle jediny do ma temer klasickej nulak smile te da je to spis cca 2x tak velkej prezec s mirnejma zarezama.. ale spoustukrat mne to napadlo udelat neco podobnyho i na ostatnich...

druid napsal:

jinak pedulla je fajn basa smile

jojo a hlavne pekne zluta ... sem ji mel tenkrat koupit kdyz spider uvazoval o prodeji .. big_smile ..
treba by mne nechyt bacil hromadeni padel big_smile

Kubš napsal:

basy přicházejí a odcházejí big_smile

basy prichazeji a hromadi se... big_smile zatim sem prodal jedine D bass co sem mel jenom asi 2 mesice doma...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků: