1

Téma: nástroje s velmi nízkým dohmatem

Zdravim,
vybírám novou basu a chtěl bych nástroj u kterého by se dal nastavit velmi nízký dohmat - můžete mi doporučit nějaké konkrétní typy?

0 xLajků:

2

Re: nástroje s velmi nízkým dohmatem

Může to jít na Staggu za 3 tisíce a nemusí to jít na Warwicku za 50.
Tohle konkrétně bude o kusu a o štěstí, jestli začne pracovat dřevo nebo ne. Rozhodně si myslím, že se ale nedá říct, který nástroj je na nízký dohmat nejvhodnější... Jolana to nejspíš nebude, mohl by to ale být dobrý jazz bass.

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

3

obecně třeba na fendrech brutál nízký dohmaty moc nejdou, i když i tam sou rozdíly. co jsem měl v ruce, tak nejnižší možnej dohmat(tak, aby při MÝ hře pražce drnčely tak akorát) měly japonský nástroje- Yamahy těch vyšších sérií, TRB a tak. to byly neuvěřitelně seřízený(seřiditelný) nástroje.

0 xLajků:

4

dav[quote=davidak napsal:

aby při MÝ hře pražce drnčely tak akorát) měly japonský nástroje- Yamahy těch vyšších sérií, TRB a tak. to byly neuvěřitelně seřízený nástroje.

.. jo je to tak, můžu potvrdit  ")

YamahaTRB6P
DunlopSteel
Spectraflex Cable
AquilarTLC
DavidEden WT-550B . EDEN E4X10.V4 -650W
0 xLajků:

5 Naposledy upravil: Lukáš (25. 07. 2009 13.03:47)

Třeba bezpražce můžou mít nízkej dohmat..

0 xLajků:

6

Lukáš napsal:

Třeba bezpražce můžou mít nízkej dohmat..

třeba když ti nevadí, že drnčí struny o hmatník

baskytaristi jako ublížení neumětelové většinou bez špetky smyslu pro humor libujících si v kvalitních aparátech s vymydlenými strunami a nechutně barevnými nástroji
0 xLajků:

7

všechno, co má funkční výztuhu krku lze seřídit, pokud se to umí. Je to věc prohnutí krku, zabroušení pražců, výšky na nultým pražci a na kobylce. Víc nic, žádná magie.

0 xLajků:

8

deafslap napsal:

všechno, co má funkční výztuhu krku lze seřídit, pokud se to umí. Je to věc prohnutí krku, zabroušení pražců, výšky na nultým pražci a na kobylce. Víc nic, žádná magie.

+ usazeni krku

"Music is the only thing keeping the planet together"

Warwick Corvette, Markbass LM Tube, Markbass NY 121, Warwick BC 10
0 xLajků:

9

taky je to otazka techniky hry

0 xLajků:

10

deafslap napsal:

to řiká majitel strašně moc fendrů a dobrejch bas, levný šmejdy i s funkční výstuhou mají limity co se týče nastavení v tom že ten krk se neprohejbá rovnoměrně, je třeba trochu zvlněnej, nebo do vrtule, má to trochu každej krk, ale u těch levnějších kousků to může dost vadit a to se pak s výztuhou moc nesvede, druhá věc je že dost bas který by mohly bejt seřízený seřízený nejsou protože mistři basáci s tim prostě neuměj zacházet a tak rači hrajou na neseřizený seřiditelný nástroje. Technika hry taky ovlivňuje dost kdy to bude už drnčet, ale tak to by si každej měl pohlídat aby to dělalo to co bylo původně v plánu

0 xLajků:

11

Lepci yamahy ten dohmat maj hodne dobre seriditelnej.
Ale u niceho jineho jsem se nesetkal s tak nizkym dohmatem a pritom nedrncicima strunama tak jako u bezhlavcu a grafitovejch krku... (Steinberger, Status graphite, ZON....)

CEILIN KAT IZ WATCHIN U MASTERBATE
0 xLajků:

12

Jsi před koupí nového nástroje,jak uvádíš  - tak se domluv s prodejce na tom, aby ti nástroj seřídil za tvojí přítomnosti ale hlavně na tvůj způsob hraní.
        Pokud se do toho nechceš pustit sám,tak bych to raději svěřil do rukou někoho, kdo už má v tomto směru zkušenosti a nepouštěl bych se do probrušování nultého pražce,které je nevratné.
        Já si seřizuju nástroje sám a zrovna na tento způsob měkkého dohmatu-a jde to smile
        Jinak se toho neboj - zastávám jeden názor: chybama se člověk učí smile
Držím palce - M

Baskytary: Víc než je běžné
Aparáty:     Víc než je běžné
Efekty:        Víc než je běžné
Kabely: LavaCable,DiMarzioCable,Vovox,PhilJonesCable,PRScable,GeorgeL'sCables, ...
Příslušenství: Lehle,SonicResearch,Korg,MXR,BOSS,Furman,Peterson,Ultimate,SKBcasses,Elixir, ...
0 xLajků:

13

přesně jak píše girzi- u levnějších nástrojů je ten dohmat hodně o kompromisech. na krku bejvaj vlnky, pražce nejsou srovnaný, krk není dobře usazenej.. nehledě na to, že mně osobně se teda moc nelíbí zvuk když sem nastavil ten supernízkej dohmat, byl takovej divnej, u slapu to platí dvojnásob.

0 xLajků:

14

btw rek bych ze pruchozi basy maj obecneji lip dosazitelnej nizkej dohnat ..prave diky "usazeni" krku ...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

15

deafslap napsal:

Deamon9009 napsal:

+ usazeni krku

To bych zas netvrdil. Pokud mas spatne udelany hmatnik, coz jsem na X nastrojich videl (treba moje Pedulla neni uplne to prave orechove), tak nezbyde nez sundat prazce, opravit hmatnik, oprazcovat.....a tomuhle bych serizenio nerikal..

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

16 Naposledy upravil: richo5 (27. 07. 2009 08.38:32)

davidak napsal:

nehledě na to, že mně osobně se teda moc nelíbí zvuk když sem nastavil ten supernízkej dohmat,

..přesně tak ono nízkým nebo super nízkým dohmatem strácíme ten správný tón, nemá to ty kule struna se nemůže rozeznít, myslím že je třeba se to seřízení osobně naučit a zkoušet hledat to pravé nastavení jak co se týče výšky- pohodlí při hře a za druhé zvukem jestli to hraje jak má nebo jen drnčí .. je třeba tam najít ten kompromis - pohodlí při hře a zároven kvalitní nerozdrnčený tón, jinak pomocí může být třeba i intenzivnější cvičení na baskytaru, to pak má člověk ty pracky v pohodě a nemusí to řešit extrémním snižovaním strun atd..

YamahaTRB6P
DunlopSteel
Spectraflex Cable
AquilarTLC
DavidEden WT-550B . EDEN E4X10.V4 -650W
0 xLajků:

17

Fodera, Pedula smile Asi trochu mimo finanční rozsah, že?

Docela nízký mi přišel i Klusiho Neuser...

Jinak by to měl být kvalitní nástroj, jen o umění štelovat to IMHO není, struna by měla kmitat co nejvyváženěji, aby jí bylo možné ubrat životní prostor a přesto ta basa nepřicházela o potenciál...

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

18

Pruchozi krk a moc dobryho kamarada kytarare, kterej Ti bude ten krk v prubehu cca roku az 2 prubezne stelovat, brousit prazce atd... Pokazde po sestelovani si krk trochu sedne, omackaji se jiny prazce a takle to bude porad dokola...

Nejjednodussi je zvyknout si na dohmat kterej je kompromisem mezi rychlosti a tonem, i kdyz kdysi jsem mel v ruce basu, vzhledove jako od ZZ-top, ktera mela klavirni mikrodohmat (na obourucni tapping jak delany ;-) po celym krku a neveril sem, jak je to mozny...

AVbass Mango Singlecut 5, Roland DB210, Zoom B2.1, NADY PEM-500
www.bandzone.cz/duobetichomunkulus
Metal Šmajdalfe, já chci metal...
0 xLajků:

19

zatial som sa osobne stretol s najlepsim dohmatom u Warwickov smile je to aj tym ze sa da nastavovat vyska nulteho prazca a aj rozostup a naklon strun na kobylke (ak sa spravi dobry rozostup strun ,tak mozu zretelne hrat aj na nizkom dohmate, hlavne od 12 prazca vyssie)

pkGuitars .1               Tokai Hardpuncher ´21              
pkGuitars .2 V            Yamaha BBP35 '22              Dolphin fretless 4
Gallien Krueger MB150s, GK RB700-II & GK SBX410 & Boss GT10, Zoom B3
                                                 Flatwound Club #7
0 xLajků:

20

richo5 napsal:
davidak napsal:

nehledě na to, že mně osobně se teda moc nelíbí zvuk když sem nastavil ten supernízkej dohmat,

..přesně tak ono nízkým nebo super nízkým dohmatem strácíme ten správný tón, nemá to ty kule struna se nemůže rozeznít, myslím že je třeba se to seřízení osobně naučit a zkoušet hledat to pravé nastavení jak co se týče výšky- pohodlí při hře a za druhé zvukem jestli to hraje jak má nebo jen drnčí .. je třeba tam najít ten kompromis - pohodlí při hře a zároven kvalitní nerozdrnčený tón, jinak pomocí může být třeba i intenzivnější cvičení na baskytaru, to pak má člověk ty pracky v pohodě a nemusí to řešit extrémním snižovaním strun atd..

....souhlas. wink

0 xLajků:

21 Naposledy upravil: FunkyMonk (17. 05. 2012 19.25:09)

Matej napsal:
richo5 napsal:
davidak napsal:

....souhlas. wink

mne sa zas paci taky nabrusenejsi ton nizkeho dohmatu, v ktorem je podla mna teda menej stredov a ma to taky kovovejsi charakter smile
ja sa to snazim mat co najnizsie, ale aj tak aby ten ton bol stale tonom a nie nejaky pazvuk smile ... ale to ze to ma mrad je sposobene aj tym ze rad pri hrani premackavam struny a s nizkym domatom to ide najlahsie smile
Zas na druhu stranu, na mojej byvalej iriske ktoru som nedavno mal, som mal rad ten jej dohmat (najnizsi aky siel urobit, ale aj tak to bolo pekelne vysoko:D) malo to taky old school charakter a vcelku mi to velmi pripominalo zvuk beatles basy smile

Flatwound Club #7
0 xLajků:

22

ja mam rad teda nizkej dohmat s tim, ze to zachrochtne vo prazec kdyz se radne zabere... a lip se me pracuje s dynamikou... ale ja nejsem zase moc silovej hrac tak me to tak vyhovuje...

Fender Tony Franklin Precision
Fender CS 70s Precision
Ampeg SVT-CL ---> Ampeg SVT-410HLF
0 xLajků:

23

Ultranízkej dohmat mi umožňuje StingRay, ale ještě nižší MTD, co prodávám. Ale zjistil jsem, že vážně lepší zvuk je s malinko vyšším dohmatem než když struny takřka leží na hmatníku. Pohodlí to chce, ale vždycky by to měl být kompromis mezi pohodlím a zvukem.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

24

Aidamos napsal:

Ultranízkej dohmat mi umožňuje StingRay, ale ještě nižší MTD, co prodávám. Ale zjistil jsem, že vážně lepší zvuk je s malinko vyšším dohmatem než když struny takřka leží na hmatníku. Pohodlí to chce, ale vždycky by to měl být kompromis mezi pohodlím a zvukem.

...má pravdu předsedo,...má pravdu. smile a smile

0 xLajků:

25

Takový Vavřík má dohmat dva centimetry fugu mezi strunami a hmatníkem na dvou puntíkách, a jak mu to hraje..

jazz bass + atk + red ripper + qtron + ampeg

www.sufunkygang.cz
0 xLajků:

26 Naposledy upravil: UR (18. 05. 2012 09.09:00)

Péčko napsal:

Takový Vavřík má dohmat dva centimetry fugu mezi strunami a hmatníkem na dvou puntíkách, a jak mu to hraje..

Ta pak je to jasný, není to v rukách, ale v dohmatu smile

Vážně: nejnižší dohmat co jsem zažil jde udělat na mým Peavey Cirrus (i na TB se o tom často píše), ale kvůli zvuku jsem ho musel opravdu trochu zvednout. Na delších tónech to už nemělo prostor a nedělalo to takovej tlustej spodek.

0 xLajků:

27

... tak ale co je to nízkej dohmat? Kolik teda máte mm třeba mezi 12. pražcem a strunou E?

Fender CS 70s Precision
0 xLajků:

28

2mm?

0 xLajků:

29

na 24 prazcovom hmatniku

cca. 1.5mm

Flatwound Club #7
0 xLajků:

30

hmm tak já to mám na Moonovi i Warwickovi taky cca 1,5mm na dvanáctým... a nezdá se mě že by se nějaká z těch bas dusila... vyšší dohmat mě prostě nevyhovuje...

Fender CS 70s Precision
0 xLajků:

31

Hodně záleží na tom, co a jak silně člověk hraje. Když do toho pořádně pere, fender s vyšším dohmatem je super. Jazzmani zase budou mít tendenci hrát slaběji a víc technicky, takže logicky nižší dohmat.

Osobně jsem obešel v hraní kruh; dohmat jako kráva -> vyšší dohmat -> nízký dohmat -> ultranízký dohmat -> vyšší dohmat

A nakonec stejně nevím big_smile

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

32 Naposledy upravil: carodej_pes (18. 05. 2012 15.44:16)

já mám asi 2,5 mm, na což se mi hraje bez bzučení nebo více méně bez bzučení při tvrdší hře, i pohodlně při jemnější.

Bandcamp.com – moje skladby | Instagram
Alex: „Pojďte se strýčkem... Poslechněte si andělský trubky a ďábelský trombóny. Zvu vás!“
Místo piva kostku mozku.
0 xLajků:

33 Naposledy upravil: Dragunov (18. 05. 2012 16.29:45)

Já to měřím kreditkama big_smile první půl kreditky, druhej dvě...což tak těm 2mm odpovídá...takže za mne Ibanez...jedny z nejpohodlnějších(rozuměj nejtenčích) krků co jsou. Což pravda nemusí někomu vyhovovat.

Spector Rebop 4, Kodiac 100W celoflaška + box JanecOrange 2*12
0 xLajků: