1 Naposledy upravil: OK (23. 06. 2009 14.38:39)

Téma: Sluchátka místo aparatury

Vznáším sem jeden kacířský dotaz. Myslím, že jde o téma, které bude stačit na samostatný topic, i když samozřejmě se nabízela varianta připsat dotaz do topicu "Jaká sluchátka?".

Už dlouho jsem uvažoval nad nahrazením zbytečně těžkých a velikých aparatur jednoduchým a přenosným in-ear systémem. Plno lidí určitě bude namítat cosi o tlaku a zvedání nohavic...já si nemyslim, že by tohle bylo nutné pro muzikanty. Samozřejmě pro křepčící publikum ano, ale to už musí zajistit řádné PA big_smile
Pak tu budou i tací, co budou namítat, že muzikant s buchtama na uších vypadá jako dement. Těm lze odseknout, že existují přece peckové in-ear, i když nevím jak moc jsou vhodné na basu....ale což smile A navíc DJs, bubeníci, ti všichni často už dávno buchty na uších nosí...tak proč ne basák.

Nejsem první kdo vnáší tuhle ideu. Koneckonců, k většímu řešení mě přinutil basák z N.O.H.A., který teď na United Islands po podiu taky vesele běhal s buchtama.
Možnost odfiltrovat veškeré zbytečné nástroje v kapele (kytary, zpěvy, dechy...) a nechat si do uší jet jenom metronom, sample, část bicích a svojí basu...není to krása? A ještě přitom trošku snížit hlukovou zátěž pro uši smile
A pokud náhodou nějakej blázen jinej muzikant chce slyšet basu, tak si jí nechá sám hodit do odposlechů...i když chápu, že podiovej odposlech dvě lednice za zády nenahradí...

Moje otázka zní, jaký typ sluchátek by pro to byl vhodný? Nejduležitější prvek je asi to, aby člověk nebyl obtěžován dalším kabelem.

Klasické in-ear systém? Nebo na odposlechovou vysílačku napíchnout nějaké buchty? Nebo by stačilo použít nějaké Senheiser RS140? Uzavřené/otevřené?

Teď, řešit to sobecky a koupit si odposlech jenom pro sebe nebo rovnou řešit nějaký komplexnější systém, vysílačku s několika výstupy, kde by měl svůj in-ear/buchty každý a každý měl možnost si do toho namíchat co chce?

Jsou to pro mě neprobádané vody, tak se ptám na názory, zkušenosti vás zkušenějších v tomto oboru...spíš na technické možnosti, než na ideje a existenční otázky smile

Prosím aby se oldskuul rockeři zdrželi svých poznámek, protože samozřejmě pro ně to je ptákovina...ale když má člověk koexistovat s PC, samply, DJem, metronomem a nechce spoléhat jenom na bubeníka, tak moc jiná cesta není smile

CEILIN KAT IZ WATCHIN U MASTERBATE
0 xLajků:

2

Re: Sluchátka místo aparatury

No spolehnout se úplně na sluchátka si myslím že je reálné opravdu jen v profi prostředí. Osobně bych radil použít sluchátka jen jako doodposlech k nějakému třeba i slabšímu aparátu.

0 xLajků:

3

Díky moc za odpověď.

A co ta velká uzavřená sluchadla? Mám tu pitomý buchty HD201ky a právě ty mě trošku nahlodaly ke koupi něčeho co by mohlo snést koncertní prostředí, protože se mi s nima hraje až překvapivě dobře.

Každopádně pro koncertní prostředí teda lepší uzavřená? (nemám s otevřenejma zkušenost, tak nevím jestli propouštěj hodně dovnitř...to že hrajou "i ven" by na koncertě bylo asi fuk big_smile)

Spíš bych byl asi právě pro využití nějakých velkých sluchadel, image je mi fuk...není, ale respektive maj na uších buchty všichni okolo, tak proč ne ja. I když třeba tyhle pecky by mohly hrát (http://www.sluchatka.net/53-etymotic-re … -micropro/).

Kdyby teda uzavřená sluchadla, jak vyřešit přenos signálu do nich? Koupit obyč. kabel sluchadla a zapojit je do vysílačky na opasku nebo rovnou koupit nějaká bezdrátová s vlastní vysílačkou? Já jsem na netu našel akorát ty Senheisery RS140...ale po pravdě jsem moc nehledal.

0 xLajků:

4 Naposledy upravil: flachby (23. 06. 2009 15.07:26)

vize jednoho z mych bubenika (takovej dost vedator) je vsechno do inear, vcetne kytar a bicich(samo elektronickejch). Mno a vlastne na podiu naprosty ticho a ven by to lezlo jak z cedecka. Ale ja sem bigbeatak, tak tomu nejsem zrovna naklonen. Ale kdyz inear tak urcite modelovany primo na tvy usi ze vseho ostatniho musej usi desne bolet.

0 xLajků:

5

zrovna tyhle etymotic jdou udajne docela malo do basu. ale jinak jsem spis pro in-ear, protoze hlavne dobre izolujou a s velkyma sluchatkama nemuzes moc blbnout. Kdyz si vyberes spravne nastavce,tak z toho ani neboli usi. ja s tim obcas hraju a to mam jen blbe senh. cx300...a jsou i ruzne 2-3 pasmove ineary a tu basu by uz mely zvladat uplne v pohode

0 xLajků:

6

Nevím, jestli jsem nerozuměl špatně, ale viděl bych to takhle:
basa ---> zesilovač

zesilovač ---> PA
zesilovač ---> mix, kam půjdou taky samply a ostatní, co chceš slyšet ---> sluchátka

Myslím, že tvoje představa, že z vysílačky půjdeš do sluchátek... to je podle mě hovadina smile

Každopádně ale počítej s tím, že jakákoliv nestandardní řešení, která si nemůžeš obstarat úplně sám (tady například musíš od zvukaře chtít ostatní nástroje) jsou komplikací, která prodlužuje zvučení a nikdy nevíš, co za problém se vynoří (právě kvůli tomu, že to na každý štaci řešíš s jiným člověkem, kterej má jiný vybavení).

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

7

Tak on by stačil takovej půlpes, že bych měl v sluchadlech jenom sample+metronom a basu, to bych si moh namíchat sám, protože stejně si tohle rozvádí člověk většinou sám po pódiu.

Jinak jasně, základní idea:

sample/metronom  ►  sluchadla bubeníka
                                                               ▼
Basa  ►  efekty, preamp a jinej bordel  ►  mix  ►  moje sluchadla
                               ▼                   
                            lajna ku zvukaři

0 xLajků:

8

...a nemělo by to bubeníkovi jít taky z toho mixu?

A jinak: nejsem si úplně jist ideu, že rytmická sekce si hraje svoje a o zbytek se nestarají. Sám jsem něco podobného zažil, ale připadal jsem si jak nějakej modul sekvenceru. smile Ale třeba ti to bude vyhovovat...

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

9

OK napsal:

Tak on by stačil takovej půlpes

Dusledne upozornuji: Zadne puleni !

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

10

B.A.S.O.X napsal:

Takže ve finále jestli hrát nebo nehrát se sluchátkama se přiklánim k nazoru že néééé,jedině
doma, ale na live si v těch sluchátkách díky detailnímu zvuku připadáš jako největší bourák, ale uniká ti že ven to zase taková paráda neni...prostě záleží jestli chceš hrát spíš s kapelou
nebo jenom na sebe.

Právě... vidím to taky tak.

0 xLajků:

11

to teď řešíme taky s bubeníkem, neb jsme jen dva a oba hrajem přes zvukové moduly a chcem zkusit nějaká malá lehká molitánová sluchátka s týlním mostem jako připoslech asi SENH. PMX100,
nebo něco podobného, špunty nechci, taky by mě zajímalo jestli je něco takového možné.

LEE HOOKER,  PEAVEY SPECTRUM ANALOG FILTER, EH MICROSYNTH, KORG X-911, FENDER MUSTANG FLOOR, MINIPOPS
0 xLajků:

12 Naposledy upravil: šestka (04. 07. 2009 14.21:04)

cus,
nekolika malych postrehu z praxe:
nikdy nezvucit na ineary kdyz nemas vlastn iho zvukare, kterej tvoji kapelu zna
nekupovat si levny veci, prototze pak uslysis prdlajs, pokud mas mit na podiu dobry poslech, tak zahucic za dobry sluchatka klidne desitku
music pocitat s tim, ze zvukovka se protahne a to pomerne dost
ineary jsou dost specificcky v tom, ze te uplne odstrihnou od podia, takze to nemusi vyhovovat kazdymu, leckdo pouziva treba jenom jedno sluchatko, ale tim se pripravujes o polovinu toho, co to umi...uz jsem videl, ze na podiu jsou ruchovy mikrofony, ktery se primichavaji do poslechu, aby clovek mel ten spravny pocit
pro predstavu: peticlenna kapela ladila poslechy neco pres hodinu a to uz bylo hodne prednastaveno v digitalnim mixu od posledne
inear ti nenahradi aparat, to je mylna predstava, odposlech do ucha ti umozni idealni nastaveni pro kazdyho hrace, jaky to neposkytne zadnej normalni odposlech, protoze se pohnes kamkoli a porad mas idealni poslech
moje prima zkusenost je s normalnim prijimacem senheiser, ale uplne jina sluchatka, v podstate melo pet lidi pet rozdilnych, kazdymu vyhovuje neco jinyho...pripadny dalsi dotazy rad zodpovim, sec  budu umet smile
...jo a krome bubeniku jsem se nesetkal s jinym typem sluchatek, nez jsou pecky primo do usi, ty ti nejlip utlumi okolni prostredi a umozni nejlepsi poslech

0 xLajků:

13

hele nase zpevacka ma in-ear.. normallne mihrak do mixu a z michu misto do odposlechu do vysilacky do usi a muze si tam nechat pustit cokoli..
stejne tak tomuzes udelat s basou.. basu do linky z mixu i vytahnout linu do kery si enchas pustit co chces..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

14

cassus napsal:

ja s tim obcas hraju a to mam jen blbe senh. cx300.

A co máš k tomu za vysílačku?

0 xLajků:

15

Prave ta izolace u pecek mi prijde az moc. Naopak buchty uplne neizolujou a lecjaky odposlechy maj prave onen mikrofon uz v sade, ze si clovek primicha toho bordelu okolo kolik chce.

Me stejne de o to, ze vyjma bubenika me zbytek kapely moc nezajima smile Rikejte si tomu zivej sampl...jo, je to tak big_smile Jenze ja su minimalista a me to bavi.

0 xLajků:

16

zas tak doslova to asi nemyslel :-) hrál sem se sluchátkama a kapelou na bicí a člově to tak jako odcizí s tou kapelou, hrálo se mi dost nahovno, ikdyž sem všechno slyšel líp, tak sem hrál hůř.

0 xLajků:

17

OK napsal:

Prave ta izolace u pecek

big_smile big_smile big_smile ježiš, já jsem dement... přemejšlel jsem, o jaké izolaci při sledování péčka mluvíš... to asi dělá to vedro.  big_smile

0 xLajků:

18

http://www.jumpaudio.net/index.html
sluchátkové monitory po drátu

0 xLajků: