Téma: Zlatý český ruce - Pakova domací dílna
Tak, nadešel čas, abych vás pobavil svým výtvorem, který má ke dnešku bratru 15 let. Původní myšlenka byla vyrobit si v době totality akustickou kytaru typ ovation. Časem jsem kvůlivá obřímu rozměru těla přerobil kytaru na basu.
Nutno podotknouti, že jsem ve 20-ti neměl absolutně žádnou představu o výrobě, takže vše je děláno tak nějak intuitivně. Ze staré rozbité gibsny jsem vypreparoval zadní desku, bych ji použil na přední desku, vyřízl oválný otvor a nalepil z vnitřní strany výstuhy. Z polystyrenu jsem vybrousil tvar ovation-těla, polaminoval 5-ti vrstvami plátna a následně polystyren vypálil acetonem pryč. Horní desku jsem vlepil do korpusu, okraje zalil epoxidem a zbytek zařízl. Krk je vyřezaný z jednoho kusu ořechového masivu neznámého původu, výstuha je zalitá závitová tyč opět v epoxidu. Na hmatník jsem použil neznámý materiál, kterýžto jsem našel v kontejeneru na rohu ulice. Značky na hmatníku jsou z perleti od Lidla. Menzura a rozteč pražců oměřena z českého jumba, lupenková pilka vyřízla drážky, pražce vlepeny epoxidem. Mechanika tenkrát od Lidla za pár kaček. Kobylka je opět z ořechového dřeva, struny skrz tělo. Největší kumšt bylo nalepit krk na ten korpus, ale M6 a epoxid opět vše vyřešili. Kytara ležela asi 5 let v zahradním altánku, a pořád funguje, což je důkazem festovnosti. POstupem času, jsem průběžně zbrušoval kobylu úměrně zvětšujícímu se dohmatu. Měděný drát na kobyle, nultý pražec je pražec. Díky tomu, že výtvor moc neladil, teda neladil, vlastně vůbec neladil, jsem vytahal pražce, (bohužel bez fota), takže ty zářezy slouží jako naprosto matoucí značky. Zatím co flažolet zní přesně nad 12-tým pražcem, tak po zmáčknutí 12 pražce zazní o půltón vyšší. Sustain velmi krátký ( jenich by si pochvaloval ), díky obrovskému tělu zcela antiergonomická poloha pravé ruky. Tloušťka krku je zcela nevyhovující pro snadné a příjemné uchopení. Přes všechny výše uvedené neduhy mám ten v náznaku kontrabasový sound docela rád. Pro ilustraci díla přikládám fota. Přeji příjemnou zábavu, na všetečné dotazy rád odpovím. Pokud budu mít cestu do Chřibů, přibalím ji s sebou.